Video Dan Gambar Kejadian Hujan Lebat Dan Kilat Di Mekah Semalam.


Di mekah hujan dan banjir kilat semalam.
Allahurabbi.
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Nikmatnya Perpisahan Insan ‘Bercouple’


“Aku memang sangat mencintainya. Tapi aku terpaksa ‘clash’ dengan dia..”

“Kenapa pulak?”

“Sebab aku selalu ingat dia sampai aku selalu lupa Allah.”

“Pergh.. terbaiklah bro! Alhamdulillah..”

Beruntung siapa dapat kekasih sepertinya. Bayangkanlah.. tentu dia sudah dapat merasai penangan cinta daripada Allah sehingga sanggup untuk berpisah dengan insan yang selalu disayanginya dengan cara yang salah.

Ya.. begitulah.. memilih untuk berpisah kerana Allah adalah keputusan yang sangat bijak. Itulah pilihan iman sebenarnya. Apabila menyedari diri sering terjebak dengan dosa ketika ber’couple’, iman yang ada dalam diri pasti akan menegur. Sangat terbaik orang yang sanggup menerima teguran daripada iman itu.

Cepat-cepatlah terima teguran iman di hati sebelum nafsu mengambil alih.

Sememangnya terbaik. Itulah keputusan yang membawa manfaat buat dirinya dan kekasihnya. Bercintalah. Tapi buatlah keputusan untuk tidak ber’couple’. Selepas keputusan itu dibuat, akan berkurang atau tiada lagi episod-episod berpegangan tangan, bersentuh-sentuhan, bermanja-manjaan, membuang masa bersama, tinggalkan solat bersama, dan macam-macam lagi yang tidak sepatutnya berlaku sebelum kahwin. Masing-masing terhindar daripada maksiat dan dosa.

Itu barulah ‘saling menyayangi’ namanya. Mahu berpegangan tangan hingga ke Syurga atau ke Neraka? Tiada siapa yang mahu bersama ke Neraka bukan? Namun siapa yang betul-betul mahu bersama hingga ke Syurga?

tumblr_mn6uwsupj71qapk2qo1_500Kadang-kadang kita merasakan nikmat ber’couple’ itu terlalu indah. Lalu kita suka. Tapi sebenarnya itu hanya sangkaan. Mainan nafsu. Direct to the point, ber’couple’ (sebelum nikah) tidak baik untuk kita. Sebab itu Allah mengizinkan berlakunya ‘kehilangan’ atau perpisahan. Kerana ‘kehilangan’ atau perpisahan yang kita tidak suka itu sebenarnya baik untuk kita.

Allah ‘Azza Wa Jalla berfirman;

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kamu.Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Surah al-Baqarah ayat 216)


“Biarlah kita kehilangan si dia kerana Allah. Jangan kita kehilangan Allah kerana si dia.”

Marilah sama-sama kita renungkan… belum tentu pasangan kita itu adalah suami kita atau isteri kita. Kita ‘bercouple’ bagai nak rak, tiap malam bergayut dengan suara manja tanpa kita menyedarinya, waktu pagi bertemu berkepit ke hulu dan ke hilir tanpa rasa bersalah, semuanya hanya keindahan yang sementara.

Jika pasangan kita itu ditakdirkan menjadi suami atau isteri kita, keindahan yang selalu kita nikmati di fasa sebelum pernikahan semakin suram. Jika dulu hampir setiap hari bertemu, namun setelah berada di alam pernikahan pandang pun menjadi jemu. Segala keindahan alam perkahwinan yang sepatutnya dinikmati di fasa tersebut turut hambar kerana sudah pun dirasai sebelum akad termeterai. Tiada lagi kejutan mahupun ‘suprise’ yang membahagiakan kerana hampir kesemua telah kita hadam dan menjadi perkara biasa kepada kita.

Kesimpulannya, serahkan lah hati kita kepada Allah. Simpankan rasa itu semata-mata hanya untuk Allah SWT. Biarkan Allah temukan hati yang mencintai Allah itu dengan hati yang lain, yang mana hati itu juga turut mencintai Allah. Yakinlah, jika kita menghiaskan hati ini dengan cinta Allah, pasti cinta yang hadir itu sentiasa mekar dan tidak akan layu. Malah cinta itu pasti kekal sentiasa kerana sandarannya juga adalah Zat yang Maha Kekal.

Amalan Doa Nabi Daud

Marilah kita hayati dan amalkan doa ini. Semoga doa Nabi Daud A.s ini memberi kita semangat dan teguh dalam mencinta Allah SWT sepenuh hati kita melebihi cinta kepada makhlukNya.


“ Ya Allah, kurniakanlah daku perasaan cinta kepada-Mu, dan cinta kepada orang yang mengasihi-Mu, Dan apa sahaja yang membawa daku menghampiri cinta-Mu. Jadikanlah cinta-Mu itu lebih aku hargai daripada air sejuk bagi orang yang kehausan, Ya Allah, sesungguhnya aku memohon cinta-Mu, Dan cinta orang yang mencintai-Mu serta cinta yang dapat mendekatkan aku kepada cintaMu,

Ya Allah, apa sahaja yang Engkau anugerahkan kepadaku daripada apa yang aku cintai, Maka jadikanlah ia kekuatan untukku mencintai apa yang Engkau cintai. Dan apa sahaja yang Engkau singkirkan daripada apa yang aku cintai, Maka jadikanlah ia keredaan untukku dalam mencintai apa yang Engkau cintai, Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu sesuatu yang paling aku cintai daripada cintaku kepada keluargaku, hartaku dan air sejuk pada saat kehausan.

Ya Allah, jadikanlah aku mencintai-Mu, mencintai malaikat-Mu, Rasul-Mu dan hamba-Mu yang soleh, Ya Allah, hidupkanlah hatiku dengan cinta-Mu dan jadikanlah aku bagi-Mu seperti apa yang Engkau cintai, Ya Allah, jadikanlah aku mencintai-Mu dengan segenap cintaku dan seluruh usahaku demi keredhaan-Mu.”

(Hadis riwayat At-Tarmizi)

Rasulullah SAW bersabda, “Inilah doa yang biasa dipanjatkan oleh Nabi Daud a.s.”


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


sebarkan sebanyak mungkin gambar samseng jalanan ini...
Lelaki ini memandu dalam keadaan berbahaya. Apabila dihon, dia berhenti dan memukul tingkap kereta pemilik gambar ini (wanita). Lelaki tersebut menengking, meludah, merosakkan wiper kereta dan cermin sisi.

Kejadian berlaku di USJ menuju ke Shah Alam.

sumber FB.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


25 Himpunan Mutiara Kata25 himpunan mutiara kata  seperti juga perkara lain, minda kita memerlukan makanannya juga.

Hidayah tu. macam cinta. cinta tu buta, eh? hidayah pun sama. menyapa siapa sahaja. bila2 masa. bi idznillah.

currently at hospital. tengok sekeliling. ramai orang diuji. Allah. banyak pahala diorang. tiket mati, bukan sakit. tapi hidup.

"dah sampai ajal agaknya." ajal tu kita tak boleh teka. sbb aturan Allah tu unik. even bila kita rasa teruk sgt pun, still Dia bagi masa.

rosak hati, rosak semua. bukan mata yg gatal. bukan mulut yg celupar. tapi hati, yg kritikal.

niat study lillah dah bagus. tapi bila bunyi azan masuk waktu solat "alaa lek ah sikit lg nak kena cover." niat biar seiring dgn amal.

takde orang yg berjaya, duduk goyang kaki je. semua kena usaha. kalau usaha sikit, nak harap dapat tinggi? Allah bagi tengok usaha gak.

even ada orang tu, tak ibadat sangat pun. solat pun kadang tinggal terus. but still dapat result gempak, tu mungkin istidraj Allah bagi.

Ikhtilat. Andai tidak dijaga. Maka setiap hari kamu akan jatuh cinta pada orang yang berbeza.

Pujian itu bagaikan garam dalam masakan, terlebih garam, darah tinggi kita.

Senyap lebih baik daripada cakap benda yang kau tak tahu.Jangan buat kau tahu semua benda sedangkan kau tak tahu apa-apa.

"Doa seorang ibu, tiada hijab."

Kerana cinta, seorang ibu itu sanggup mengandungkan dan melahirkan anak. Jangan pernah cakap yang mak tak sayang kita.

Kita taubat ja. Allah terima ke tak, itu terserah kepada Allah. Jangan berburuk sangka dengan Allah.

Solat itu mencegah kemungkaran.

Jangan ambil kesempatan dengan kelembutan hawa.

Allah tahu apa yang kita pendam walaupun tak pernah kita ungkap.

Ujian datang tanpa diduga. Walau siapa pun kita, walau dimana pun kita. Ia pasti datang kepada hambaNya. Kembalilah kepada Yang Maha Esa.

Hati yang gembira boleh diwajahkan dengan wajah yang gembira tetapi wajah yang gembira tidak semestinya mempunyai hati yang gembira.

Kalau orang menghina kita, bukan kita terhina, yang sebenarnya orang itu menghina dirinya sendiri

Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang

Diam kalau terasa tak mampu beri manfaat dengan berbicara. Sedang 'diam itu juga memberi manfaat' pada sesetengah ketika.

Katakan yang benar, sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang.

Lahir satu tarikh tidak dapat dipinta, Mati satu tarikh tidak dapat ditunda...

Di dunia orang yang tak berharta susah hati, di akhirat orang yang tidak beragama lebih sengsara.

Jangan dipaksa anak berbuat kebaikan, jikalau orang tuanya tidak pernah menyembah Tuhannya.Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.