Doa berbuka puasa yang sohih.Berbuka Puasalah dengan doa berikut ini :

Terdapat sebuah hadits shahih tentang doa berbuka puasa, yang diriwayatkan dari Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam,

ذَهَبَ الظَّمَأُ، وابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ، وثَبَتَ اْلأَجْرُ إِنْ شَاءَاللهُ
"Dzahabazh zhoma'u wabtallatil ‘uruqu wa tsabatal ajru insya Allah."

[Telah hilanglah dahaga, telah basahlah kerongkongan, semoga ada pahala yang ditetapkan, jika Allah menghendaki]

(Hadits shahih, Riwayat Abu Daud [2/306, no. 2357] dan selainnya; lihat Shahih al-Jami': 4/209, no. 4678)

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


serba tak kena..

Bila berdepan dengan sepuluh orang manusia, pasti akan jumpa sepuluh ragam, sikap dan cara pemikiran yang berbeza hatta dua orang kembar seiras sekalipun pasti punya ragam dan cara berfikir yang berbeza. Hebatnya ciptaan Allah s.w.t.

Siapa yang mampu menutup mulut orang? Mereka punya hak 'kebebasan bersuara'. Apa yang dibuat semuanya tak kena pada pandangan mereka. Yang betul cuma mereka namun pada saya mereka adalah golongan yang 'banyak main' dan cuma tahu menghabiskan masa dengan perkara-perkara yang tidak berfaedah saja.

Tidak peliklah kalau kita anggap perkara itu adalah perkara biasa kerana keadaan yang sama pernah berlaku kepada Luqman al Hakim. Pernah suatu ketika, beliau mengajak anaknya keluar ke pasar. Beliau mengenderai seekor keldai manakala anaknya pula mengekorinya dengan berjalan kaki.

“Teruknya orang tua ini, anaknya yang kecil dibiarkan berjalan kaki sedangkan dia bersenang-lenang menunggang keldai,” kedengaran suara dari sekumpulan manusia yang melihat mereka.


"Wahai anakku, dengarkah engkau apa yang mereka perkatakan itu?” tanya Lukmanul Hakim kepada anaknya.


“Dengar ayah,” jawab anaknya sambil mengangguk-anggukkan kepalanya.


“Sekarang engkau naiklah ke atas keldai ini, biar ayah menariknya,” katanya sambil mengangkat anaknya ke atas belakang keldai.


“Nampakkah kalian betapa anak yang tak pandai mengenang budi ayahnya yang sudah tua. Disuruhnya ayahnya menarik keldai sedangkan dia yang masih muda menunggangnya, sungguh tidak patut,” kata sekumpulan manusia lain yang mereka temui di tengah, perjalanan.


“Dengarkah engkau apa yang mereka perkatakan?” tanya Lukmanul Hakim kepada anaknya.


Anaknya mengiyakan pertanyaannya itu.


“Sekarang engkau turun dari keldai ini, dan kita sama-sama berjalan kaki,” kata Lukmanul Hakim. Anaknya segera turun dari keldai.Tak berapa lama kemudian mereka bertemu pula dengan sekumpulan manusia yang lain. “Alangkah bodohnya orang yang menarik keldai itu. Keldai untuk dikenderai dan dibebani dengan barang-barang, bukan untuk diseret seperti lembu dan kambing,” kata mereka.

“Dengarkah engkau apa yang mereka kata?” tanya Lukmanul Hakim kepada anaknya lagi.


“Dengar ayah.”

“Kalau begitu marilah kita berdua naik ke atas belakang keldai ini,”


Tidak berapa lama selepas itu mereka terdengar perbualan sekumpulan orang yang lain pula. “Sungguh tidak bertimbang rasa mereka ini, keldai yang kecil ditunggangi berdua!” kata mereka.

Lukmanul Hakim lalu bertanya kepada anaknya, “Adakah engkau dengar apa yang mereka perkatakan?”


“Ya ayah, saya dengar.”


“Kalau begitu marilah kita dukung keldai ini,” kata Lukmanul Hakim

Dengan bersusah payah mengikat keempat-empat kaki, akhirnya mereka berjaya mendukung keldai itu. Dan dalam keadaan itu jugalah mereka mula berjalan, dengan bebanan menanggung seekor keldai. Apabila orang ramai melihat gelagat mereka berdua, mereka ketawa terbahak-bahak. “Ha! ha! ha! Hei! Lihatlah orang gila mendukung keldai!”

“Dengarkah engkau apa yang mereka katakan?” dia bertanya kepada anaknya lagi.
“Dengar ayah,” jawab anaknya.

Mereka meletakkan keldai itu ke tanah. Beliau pun menyatakan hikmah di sebalik peristiwa tadi, “Anakku, begitulah lumrah manusia. Walau apapun yang engkau lakukan, engkau tidak akan terlepas dan kata-kata mereka. Tak kira benar atau salah, mereka tetap akan mengata.”

“Ingatlah anakku bila engkau bertemu kebenaran janganlah engkau berubah hati hanya kerana mendengar kata-kata orang lain. Yakinlah dengan din sendiri dan gantung harapanmu kepada Allah.”

Begitulah sikap manusia, punya 1001 ragam. Kalau seseorang yang aktif dengan persatuan, salah pada pandangan mereka(mahu mengejar jawatan katanya). Bagi mereka yang memfokuskan pada belajar dan talaqqi juga tidak kena disisi mereka. Tidak kurang juga yang mampu mengimbangi antara keduanya, juga tidak wajar pada mereka.

Habis, apa yang seharusnya dibuat? Adakah patut mencontohi sikap yang pemalas(malas talaqqi dan malas buat kerja), banyak main, leka dengan chatting dan melayan Facebook serta kuat berjalan dan suka tidur???  Betulkan sikap dan ubah peribadi  sebelum mengatakan orang itu tidak kena dan orang ini tidak betul kerana setiap kata-kata  akan memantul kembali kepada diri sendiri... ditujukan khas untuk diri sendiri...

 ohh baiklah.. tercampak!

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Ya Rabbi... sakit perut gelak... astaghfirullah.

klik pic untuk tumbesaran..


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Walaupun sekadar kurma dan air sejuk


Bismillahirahmanirrahim...

Mereka yang dilabel sebagai "PEMBERONTAK" oleh media massa ..

Pejuang kebebasan Syria, Tentera Syria Bebas menikmati juadah berbuka puasa pada hari pertama puasa di Syria yang jatuh pada hari Jumaat, 20 Julai. Walaupun sekadar kurma dan air sejuk,ia sudah memadai.~
-----------------

*Kita... lepas sahur terus fikir nak masak apa untuk berbuka. Hidup diulit dengan kesenangan zahir sehingga membatukan jiwa..

"Tidaklah sama antara mu`min yang duduk (yang tidak ikut berperang) yang tidak mempunyai `uzur dengan orang-orang yang berjihad di jalan Allah dengan harta mereka dan jiwanya. Allah melebihkan orang-orang yang berjihad dengan harta dan jiwanya atas orang-orang yang duduk satu derajat. Kepada masing-masing mereka Allah menjanjikan pahala yang baik (surga) dan Allah melebihkan orang-orang yang berjihad atas orang yang duduk dengan pahala yang besar" (Surah An-Nisa', ayat 95)


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Save Maryam..kenapa ramai orang muda murtad?


Video yang baik bagi menjelaskan kenapa ramai orang muda murtad dan salah satu penyebabnya ialah 'perangai' umat Islam sendiri. Video ini patut dilihat oleh JATI, PERKASA sebelum menyalak dimedan yang salah. Pejabat agama juga patut ubah 'stail' dari hanya turun bertemu rakyat apabila ada kes/laporan khalwat atau operasi maksiat kepada dakwah dan usaha pencegahan menyebarkan kasih sayang Allah SWT keseluruh alam atas nama Islam !


Berfikir Sebelum Bertindak...
InsyaAllah, selamat dunia dan akhirat ^_^


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Kami Baik Walaupun Tak Tutup Aurat..
Bicara maya dengan seorang kenalan.
"Kalau kamu tutup aurat dengan sempurna, itukan lebih baik."
Responnya.
"Betul. Tapi yang jenis tutup aurat penuh itu pun bukan semuanya baik. Busuk hati, ikut suka hati saja maki orang, hipokrit dan ada yang perangai lebih teruk daripada yang tak tutup aurat. Yang keluar 'dating' pun ada. Lebih baik tak payah tutup aurat kalau perangai macam tu."
Tambahnya.
"Walaupun kita ni dressing jeans, baju ketat-ketat sikit dan tudung singkat tapi tak bermakna kitaorang ni tak baik, solat kitaorang tak pernah tinggal pun."

......Benar, tidak dinafikan ada yang menutup aurat penuh tetapi masih melakukan maksiat, hati busuk, hipokrit malah ada yang punya perangai lebih teruk daripada yang tidak menutup aurat.

Adakah semua yang menutup aurat penuh berperangai begitu? Sangat kejam jika semua sekali dihukum semacam itu. Hanya segelintir.

Situasi sekarang ada tiga golongan, pertama ialah orang yang menutup aurat dan dia tidak melakukan maksiat. Golongan ini tiada sebarang masalah. Golongan kedua adalah orang yang menutup aurat tetapi melakukan maksiat dan golongan yang ketiga adalah yang tidak menutup aurat tetapi berkelakuan baik. Golongan kedua dikira berdosa kerana melakukan maksiat dan golongan ketiga berdosa kerana tidak menutup aurat. Golongan keempat tidak termasuk dalam topik ini kerana tidak menutup aurat dan melakukan maksiat.


Di mana neracanya kita mengatakan orang yang tidak menutup aurat itu lebih mulia dan lebih baik daripada orang yang menutup aurat tetapi melakukan maksiat? Baik, buruk dan ikhlas hati seseorang hanya terletak pada nilaian Allah SWT. Kita cuma menghukum apa yang zahir sahaja. Kita tidak boleh menghukum orang yang menutup aurat penuh itu sebagai busuk hati atau tidak ikhlas. Begitu juga sebaliknya bagi orang yang tidak menutup aurat atau tidak menutup aurat dengan sempurna. Secara dasarnya, mereka secara terang-terangan melakukan dosa(mendedahkan aurat) tetapi hendaklah kita bersangka baik bahawa suatu hari nanti mereka akan dikurniakan hidayah untuk menutup aurat dengan sempurna. Mungkin mereka akan menjadi lebih baik daripada kita dan lebih mulia di sisi Allah. Jangan sesekali mencemuh, nasihati dengan penuh berhikmah. Doakan moga-moga mereka dikurniakan hidayah Allah SWT.


Sepatutnya yang menutup aurat janganlah melakukan maksiat dan yang tidak melakukan maksiat tetapi tidak menutup aurat, sewajibnya menutup aurat. Hapuskan kenyataan "Lebih baik tak payah tutup aurat daripada tutup aurat tetapi melakukan maksiat". Sudahlah melakukan dosa tidak menutup aurat, mahu ditambah lagi dengan dosa yang lain-lain.


Saya paparkan di sini buat tatapan semua setelah diolah gaya bahasa dan ayat-ayatnya. Moga ada hikmah dan pengajaran daripadanya. Dengan siapa bicara saya, biarlah ia menjadi rahsia.

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


"Segmen: Bloglist Ramadhan"klik banner dan join!

tarikh tutup 22/7/2012
11:59 mlm
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Atmosphere of Ramadan in TunisiaSyukran jiddan ..sudi baca entry nie


Benarkah Rasulullah pernah disihir?


 

sekadar pengkongsian...


Benarkah Rasulullah pernah disihir. Bukankah Rasulullah itu maksum yang terpelihara daripada kejahatan manusia dan jin?

Soalan
Saya mendengar dakwaan sesetengah pihak, mengatakan Nabi Muhammad s.a.w sendiri pernah dishir betulkah ini berlaku? Tidakkah Nabi Muhammad maksum yang terpelihara daripada kejahatan manusia, adakah wujud keterangan dalam al-Quran atau as-Sunnah tentang perkara ini?
Apakah hikmah Islam melarang keras pekerjaan atau amalan sihir?
Bolehkah saya mengunakan memakai tangkal untuk menghalang kejahatan atau hasad dengki manusia?

Jawapan dari Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din

Jawapan 1

Nabi Muhammad s.a.w memang maksum, seperti Firman Allah yang mafhumnya, “Wahai Rasul, sampaikanlah apa yang diperturunkan kepadamu dari Tuhan kamu dan jika tidak kamu kerjakan apa yang diperintahkan itu, bererti kamu tidak menyampaikan amanat-Nya. Allah akan memelihara kamu daripada (kejahatan) manusia, sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir.” (Surah al-Maaidah, 67).

Perkataan maksum jelas disebut daripada makna perkataan ‘ya’tsimuka’ (Memelihara kamu). Dalam tafsir yang muktabar, tidak ada orang yang boleh membunuhnya. Ia juga bermakna Nabi Muhammad maksum, dipelihara sehingga tidak berlaku sesuatu kemaksiatan ke atasnya. Nabi tidak melakukan kesalahan yang mendatangkan dosa.

Adapun makna keselamatan umum, sepeti Nabi disakiti sehingga pernah luka kaki baginda dibaling batu oleh kanak-kanak upahan di Taif atau terluka (mengalami berbagai kesakitan) dalam Perang Uhud, sakit kepala, demam dan sebagainya pernah berlaku ke atas baginda.

Semua ini bukan bermaksud maksum, yang dipelihara Allah S.W.T kerana baginda sebagai manusia biasa yang menerima wahyu, baginda juga berlapar, rasa dahaga, sakit dan sebagainya.

Merujuk kepada dakwaan Nabi disihir, jika diteliti huraian di atas, bermakna sihir memang boleh berlaku. Di sebut dalam hadis sahih, Daripada A’ishah r.anha: “Kata A’ishah, telah disihir Rasulullah s.a.w oleh seorang lelaki daripada Bani Zuraiq dikatakan lelaki itu ialah Labid bin al-A’sam al-Yahudi. Rasulullah s.a.w berasa tidak keruan, perkara yang telah dilakukan, baginda merasa ragu sudah dilakukan atau tidak. Nabi bertanya A’ishah, “Wahai A’ishah, apakah kamu tahu bahawa Allah S.W.T telah melakukan sesuatu ke atas diriku? Nabi menyambung dengan katanya, “ada dua orang laki-laki datang kepada ku ketika aku sedang tidur, maka salah seorang berada disisi kepalaku, seorang lagi berada disisi kakiku, maka seorang daripadanya bertanya kepada kawannya, ‘apakah sebenarnya yang dideritai oleh Muhammad ini? Maka seorang lagi menjawab, dia telah disihirkan orang. Ditanya lagi, siapakah yang telah mensihirnya? Dijawab lagi, sihirkan oleh Labid bin al-A’sam. Ditanya lagi dengan apakah dilakukan sihir itu? Jawabnya, digunakan sikat rambutnya, dengan satu ikhtiar lain (sihir). Ditanya, di manakah diletakkan barang-barang tersebut? Dijawabnya, ditanam dalam sebuah perigi namanya Perigi Darwan. Maka ditanya lagi, dengan apakah kita akan merawatkan Muhammad ini? Maka dibacakan beberapa ayat dari al-Quran. Nabi Muhammad s.a.w sedar dari tidurnya maka diberitahu kepada A’ishah, “Bahawasanya, Allah S.W.T telah menyembuhkan aku dan aku tidak mahu hal ini menjadi fitnah di kalangan manusia dan aku telah sembuh.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Hadis sahih ini sekurang-kurangnya memberikan kefahaman kepada kita bahawa musuh-musuh Islam, terutamanya Yahudi, akan melakukan apa sahaja untuk memenuhi kehendak mereka. Ulama bersepakat bahawa berpandukan kepada hadis sahih ini, memang ada percubaan oleh insan yang kenali melakukan sesuatu yang dipanggil sihir.

Nabi s.a.w memerintahkan sahabat, turun ke dalam perigi mencari barang-barang sihir tersebut, dikeluarkan dan Nabi telah sembuh seperti biasa.

Peristiwa ini tidak boleh disamakan dengan manusia di zaman kita yang terkena sihir sehingga hilang pertimbangan kewarasan, menderita kesakitan memanjang dengan menggangu ibadat, malah menganggu daripada melakukan kerja harian, ini semua tidak menganggu Nabi.

Nabi Muhammad cuma terasa ada sesuatu yang tidak kena berlaku dalam dirinya. Tiada siapa yang mengetahui, A’ishah pun tidak mengetahui sehingga Nabi memberitahu tentang dua orang lelaki (malaikat) datang untuk mengubat baginda dengan ayat-ayat al-muawwiyat, ayat pelindung penyakit sihir.

Sekaligus, ia merupakan panduan kepada umatnya untuk melindungi diri daripada penyakit.

Seterusnya, jelas bahawa Nabi sendiripun bila disihirkan orang, baginda sendiri tidak mengetahui, melainkan selepas Jibril a.s memberitahu bahawa baginda telah matbub (disihirkan).

Jika Nabi sendiri tidak mengetahui baginda disihirkan, bagaimana orang yang datang untuk berubat, mengadu kesakitan, tiba-tiba orang yang hendak mengubat tersebut mengatakan ‘kamu telah kena sihir?’ Datang pesakit lain, kita mengatakan pula, ‘kamu telah kena buatan orang.’
Ada yang lebih ke hadapan mengatakan, ‘kamu telah disihir fulan bin si fulan.’

Bagaimana insan biasa boleh mengetahui sihir yang kena kepada orang lain? Bukan kena kepada kepada dirinya, dengan membuat keputusan orang itu kena sihir, inilah masalah yang kita hadapi.

Tidak sepatutnya berlaku sedemikian kerana hanya Allah S.W.T sahaja mengetahuinya dan tidak ada orang yang boleh tahu hal sebenarnya.

Pengubatan disyariatkan, tetapi jangan sampai kita mendakwa orang itu kena sihir atau menuduh serta menuding jari kepada orang yang didakwa melakukan sihir.

Jawapan 2

Pekerjaan dan amalan sihir adalah sesuatu yang pada kebiasaannya mengagungkan makhluk halus sama ada yang bernama iblis, jin, syaitan dan sebagainya. Makhluk ini sememangnya bertugas sepenuh masa menyesatkan anak Adam dan menjauhkan mereka dari rahmat Allah S.W.T.
Mereka telah dilaknati Allah S.W.T, maka mereka berusaha untuk menyesatkan manusia supaya dijauhkan rahmat Allah. Salah satu caranya adalah menggunakan sihir sebagai satu profesion mereka mengajar manusia melakukan kerja jahat tersebut.

Manusia akan mudah terpengaruh apabila seorang manusia mampu melakukan perkara yang ganjil pada pandangan manusia lain. Atau seolah-olahnya ada kelebihan khusus kepada orang tertentu, yang mengetahui penyakit orang lain tanpa diberitahu. Atau mungkin boleh membaca fikiran orang lain.

Hal sedemikian ini ada kemungkinan boleh berlaku dengan bantuan makhluk halus, dapat mengagak atau makhluk halus mengetahui daripada percakapan mereka kepada diri atau kawan-kawan.

Perkara ini merangsang manusia mendampingi dan mendapatkan khidmat ahli sihir untuk menyampaikan sesuatu maksud mereka.

Bila sihir dilakukan, maka berlaku perkara negatif, yang paling besar sekali adalah kerosakan aqidah. Dalam beberapa hadis Rasulullah s.a.w (mafhumnya),”Sesiapa yang mendatangi ahli sihir maka sesungguhnya dia telah mensyirikkan Allah S.W.T.” (Riwayat Imam Muslim).

Hadis lain menyebut (mafhumnya), “Sesiapa yang mendatangi seorang yang mendakwa mengetahui perkara ghaib, lalu mempercayai dakwaan tersebut, sesungguhnya dia telah kufur dengan al-Quranul Karim yang diturunan kepada Nabi Muhammad.”

Dengan amalan sihir juga membuka jalan kepada seseorang mempercayai apa sahaja yang dikatakan ahli sihir kepadanya. Kata-kata seperti, ‘penyakit itu berpunca daripada orang yang terdekat kepadanya’, kadang-kadang menamakan orang tertentu (sama ada ahli keluarga atau kawan karibnya), terus dipercayai tanpa menyiasat dengan terperinci.

Hal ini boleh menimbulkan permusuhan yang berpanjangan sehingga perkara yang tidak sepatutnya berlaku, dilakukan. Lebih buruk apabila, dibalas balik dengan sihir juga.

Dalam al-Quran, Allah S.W.T menyebut (mafhumnya), “Sesungguhnya syaitan-syaitan itu mengkehendaki supaya berlakulah di kalangan kamu, permusuhan dan benci-membenci.”
(Surah ali-Imran, 91).

Jelas bahawa peluang yang terbuka kepada orang yang mendatangi ahli sihir ini, syaitan mengambil kesempatan menimbulkan permusuhan antara dua orang yang berkasih, menimbukkan kebencian yang amat sangat antara anak beranak.

Ilmu sihir merupakan perantaraan yang boleh menimbulkan caca merba dalam masyarakat. Peluang ini digunakan oleh orang yang bukan ahli sihir, tetapi mendakwa boleh melakukan hal-hal sedemikian untuk mendapat keuntungan duniawi sehingga mengenakan bayaran yang tidak tertanggung oleh pesakit.

Oleh kerana itu maka Islam sebagai agama salam sejahtera, menyelamatkan manusia dari hal-hal yang tidak baik, khasnya menjaga aqidah supaya tidak rosak, memelihara harta benda dari pemerasnya dan untuk manusia kembali kepada pertolongan Allah S.W.T.

Islam melarang dengan sekeras-kerasnya menggunakan sihir sebagai medium menyampaikan sesuatu maksud.

Jawapan 3

Di zaman permulaan Islam amalan memakai tangkal digunakan ramai masyarakat jahiliyyah. Raslullah s.a.w telah mengharamkan pengunaan tangkal dan menggantikan dengan pengunaan ayat al-Quran dan doa, khususnya memohon daripada Allah S.W.T menghindari dari sesuatu yang tidak diingini.

Dakam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad dalam musnadnya, juzuk ke 4 halaman 156 disebut hadis yang mafhumnya, “Sesiapa yang menggantung tangkal, maka sesungguhnya dia telah melakukan perkara syirik.”

Hadis ini merupakan hadis umum. Berlaku suatu ketika apabila sahabat-sahabat menerima ayat al-Quran daripada Rasulullah s.a.w, diamalkan untuk menghindari ganguan, menulis ayat tersebut dikertas dan menggantungkan kepada anak-anak mereka yang belum boleh membaca al-Quran.Bila dirujuk kepada Rasulullah, baginda tidak melarangnya.

Ada sebahagian pendapat jika tangkal tersebut diperbuat daripada ayat-ayat al-Quran, maka ia diharuskan.

Pandangan ulama-ulama muktabar yang dipetik daripada Kitab al-Fatawa az-Zahabiyyah (Fatwa-fatwa yang amat berharga) pada halaman 253 bagi soalan seperti dikemukakan ini, dijawab bahawa, “Adapun penulisan ayat-ayat al-Quran dan nama-nama Allah S.W.T untuk dijadikan tangkal, maka ulama-ulama berselisih pendapat di kalangan ulama-ulama salaf ada yang mengharamkannya secara mutlak dan ada sedikit yang mengharuskannya, dengan syarat-syarat khusus. Yang paling sahih, bahawasanya penggunaan tangkal-tangkal sama ada al-Quran atau tidak, dilarang dalam hadis-hadis terdahulu. Tentang keharusan yang Rasulullah berikan kepada beberapa orang sahabat, itu adalah pada permulaan Islam. Apabila iman sudah tertanam dalam diri dan untuk mengelak daripada keburukan-keburukan yang boleh menjejaskan iman, maka, dilarang sama sekali penggunaan tangkal, walaupun menggunakan ayat al-Quran kerana, 1; mencegah daripada keburukan yang lebih besar, 2; menjaga kesucian al-Quran dari terbawa dalam tandas dan 3; membulatkan keyakinan bahawa Allah Taala sahaja yang melindungi manusia daripada segala-galanya.”

SUMBER -harakahdaily


dalam mode- ABC (Allah Bagi Cuti)


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Memasak, Membasuh Bukan Tugas Isteri..memasak..membasuh..kemas rumah..cuci pinggan..bukan-bukan tugas isteri eheh terlebih pulak!


Kisah Sayyidina Umar r.a dengan seorang lelaki...

Lelaki itu terpaku di luar rumah Sayyidina Umar al Khattab. Tidak jadi dia hendak memberi salam kepada tuan rumah. Tak sangka Sayyidina Umar hanya diam saja bila isterinya merungut sesuatu dan berceloteh panjang. Tidak terdengar langsung suara beliau membalas kata-kata isterinya.

"Jika begini sikap Umar padahal beliau seorang yang sentiasa bersikap tegas dan keras, dan beliau juga seorang Amirul Mukminin...betapalah aku," bisik lelaki tadi. Niat asalnya adalah untuk mengadu kepada khalifah mengenai sikap isterinya yang tidak disenangi, tetapi niatnya terbantut.

Ketika dia sudah membelakangi pintu untuk melangkah pulang, Sayyidina Umar kebetulan menjenguk keluar. Sayyidina Umar lantas memanggilnya dan bertanyakan hajatnya.

"Wahai Amirul Mukminin," jawabnya, "sebenarnya aku datang ingin mengadukan keburukan isteriku kepadamu. Dia selalu berleter kepadaku. Tetapi aku mendengar isterimu juga bersikap demikian, jadi aku mengambil keputusan untuk pulang saja."

Sayyidina Umar berkata, "wahai saudara! Sesungguhnya aku menahan diri terhadap sikapnya itu kerana dia ada hak keatas diriku. Dialah yang memasakkan makananku, memasak roti untukku, membasuh pakaianku, menyusukan anak-anakku, padahal semuanya itu bukan kewajipannya. Selain daripada itu, hatiku menjadi tenteram dengannya daripada perbuatan haram. Itulah sebabnya aku sanggup bersabar atas sikapnya itu."

"Wahai Amirul Mukminin, demikian jugalah isteriku," balas lelaki tadi.

Sayyidina menambah, "wahai saudara, bersabarlah atas sikap isterimu itu kerana ia hanya sebentar sahaja."

Memasak bukan kewajipan seorang isteri, mengapa ada yang letak syarat begitu?
^__^


Nota hati :


~mari kita bersatu~
::awak bimbing saya, saya bimbing awak, awak raikan kekuatan & tampung kelemahan saya, saya raikan kekuatan & tampung kelemahan awak::


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Waktu mengeluarkan zakat fitrah.gambar dari haji Gugel..

Dari Ibnu Abbas r.a. berkata, “Rasulullah saw. telah mewajibkan zakat fitrah sebagai pembersih bagi orang yang berpuasa dari perbuatan yang sia-sia dan yang kotor, dan sebagai makanan bagi orang-orang miskin. Barangsiapa yang mengeluarkannya sebelum (selesai) shalat ‘id, maka itu adalah zakat yang diterima (oleh Allah); dan siapa saja yang mengeluarkannya sesuai shalat ‘id, maka itu adalah shadaqah biasa, (bukan zakat fitrah).”

Waktu mengeluarkan zakat fitrah :
Wajib : Mulai terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
Paling Afdhal : Sebelum sembahyang sunat Hari Raya Aidilfitri
Sunat : Sepanjang bulan Ramadhan
Makruh : Selepas sembahyang Hari Raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal
Haram : Selepas terbenam matahari pada satu Syawal; hukumnya berdosa tetapi wajib ditunaikan segera zakat fitrah dan pada waktu itu ia dikira qada. 

Sekiranya masih dilengahkan, maka akan bertambahlah dosanya.


Info kadar bayaran zakat fitrah bagi tahun 2012 ni meliputi setiap negeri Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Terengganu, Kelantan, Sabah dan juga Sarawak! 


Kadar ini telah ditetapkan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri dengan disahkan oleh Majlis Agama Islam setiap negeri masing-masing.

Boleh rujuk jadual di bawah: 

Bagi yang ingin membayar dengan beras pula, kadar yang ditetapkan ialah 2.97 cupak Malaysia atau 2.6kg bagi rakyat negeri Terengganu manakala negeri lain kekal sama seperti tahun lalu (2.7kg).

FIRIHADI.COM


Selamat menunaikan kewajipan kita sebagai umat Islam (^_^)Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Laikra ha fiddin..Tak mudah nak sampaikan sesuatu yang bukan dari hati kita sendiri.

its start from the king of us:" seketul daging"
kalau baik, baiklah semua,
dlm kata-kata, perbuatan, pekerjaan,
even nak buat apa-apa sekalipun,

ala kulli isyi.

Biasanya saya seorang yang degil, susah menerima nasihat dan ego. Saya susah menerima nasihat daripada orang. Tetapi cara Murabbi menasihati saya sangat berhikmah dan ikhlas. Dia selalunya mula menasihati saya dengan, 'ya ukhty (wahai saudariku)' dan memetik ayat-ayat al Quran. Hebatnya ayat-ayat Allah berbanding Ayat-ayat Cinta (ayat-ayat iblis). Susah nak cari orang yang menegur dengan kasih sayang. Yang menegur nak tunjuk terer memang ramai. Poyo giler.

kata murabbi

Ayat-ayat Allah mampu meruntuhkan tembok keegoan tetapi Ayat-ayat Cinta (ayat-ayat iblis) melaghakan manusia hingga terjerumus ke dalam neraka.

Allahurabbi, jadikanlah hati ini sebagaimana hati orang-orang soleh dan solehah....yang subur hatinya dengan cintaMu.

Kelmarin saya melihat seorang wanita tua menaiki tram dan sedang mencari tempat duduk didalam tram. Kemudian seorang wanita muda (pemudi) bangun memberi tempat duduk kepada wanita tua tadi. Wanita tua itu mengucapkan terima kasih kepada pemudi tadi, disusuli dengan ucapan terima kasih dari beberapa orang didalam tram tersebut. Walaupun bukan kita yang melakukan kebaikan itu, tetapi kita patut menghargai dan jadi positif apabila orang lain melakukan kebaikan. Inilah yang dinamakan amar maa'ruf (menyeru kepada kebaikan). Aneh, apabila orang kafir yang melakukannya. Di mana kita?

Okeh..Kita mulakan dakwah dengan memberi tempat duduk kepada orang tua, OKU, wanita mengandung di dalam tram, train, komuter, LRT dan bas. Ada Bran?

jom kita cuba teliti asbab nuzul ayat Laikra ha fiddin (tiada paksaan untuk beragama) [al Baqarah 2:256]
bersama -sama. Ayat ini ditujukan kepada orang kafir, bahawa tiada paksaan untuk memeluk agama Islam. Orang Islam yang menggunakan ayat ini untuk menjustifikasikan 'tiada paksaan untuk solat, menutup aurat, berpuasa' sebenarnya SALAH. Kami bersetuju, beriman dan yakin bahawa solat, puasa dan tutup aurat itu WAJIB tetapi dari segi uslub (gaya/kaedah/pendekatan) dakwah, pendakwah (da'i) tidak boleh memaksa sasaran dakwahnya untuk menutup aurat, solat dan berpuasa dengan serta-merta. Dakwah ialah seni memahami manusia (fitrah dan tabi'e) dan dilaksanakan dengan hikmah. 

Saya berterima kasih dan mohon maaf kepada semua ... jika ada yang terasa hati dengan saya dan perbuatan/mahupun artikel saya yang menyusahkan semua orang. Mohon maaf sekali lagi. Semoga Allah merahmati dan meredhai amal kebaikan kita.

nota hati -Malam Jumaat adalah malam untuk al Kahfi...

Sayang semua...fillah lillah...billah...!

mau tidoq sat..selamat..assalamualaikum wbt..

kbai...Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Sahaja Aku berpuasa!


klik gambar untuk tumbesaran..

Puasa bukan sekadar menahan diri dari lapar dan dahaga bahkan juga mengawal nafsu dari sifat-sifat mazmumah. ^_^

Ramadhan Kareem!
selamat berpuasa to all BLOGGERS!
Muslimin & Muslimat...
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


KENAPA PEREMPUAN NAMPAK CANTIK BILA MENUTUP AURAT?
Bismillahirrahmanirrahim.. ♥

1. Sebab dia nak tutup aurat..

2. Sebab dia nak jaga maruah..

3. Sebab dia nk nampak cantik di mata Allah..

4. Sebab dia taknak tunjuk kecantikan dia pda yg bukan halal..

5. Sebab dia seorang yang pandai..

5. Sebab dia anak jadi solehah..

6. Sebab dia dengar cakap mama ayah dia..

7. Sebab dia hormat dekat orang lain..

8. Sebab takut bila dia tak tutup aurat nanti orang tgk dia cantik.. Pastu ada niat yg tak baik.

9. Sebab taknak diminati ramai sangat lelaki..

10. Sebab taknak menyusahkan orang lain menanggung dosa free..

11. Sebab nanti dia akan dapat pahala..

12. Sebab dapat menghindari maksiat..

13. Sebab supaya dia dpt jadi contoh pada perempuan lain..

14. Sebab supaya lelaki yg beriman je yg suka dia..

15. Sebab dia dengar suruhan nabi & perintah Allah...

16. Sebab rambut perempuan adalah mahkota baginya..

17. Sebab dapat mengurangkan nafsu lelaki..

18. Sebab patuh pada suami..

19. Sebab dia taknak rambut dia ditarik, digantung dgn bara2 api dan dibakar dgn dasyat kat akhirat kelak.

20. Sebab.. Ermmm, kalau ikutkan memang banyak sebabnya.. Tak terkira.

Jadi, sayang sayam semua nak nampak cantik tak?

Jom menutup aurat dengan sempurna! ♥ (^__^)

Wahai pemilik raut wajah yang tampan/cantik/jelita ! Kamu akan disoal oleh Allah tentang wajah ini. Jika kamu mampu melindungi wajah ini daripada jelitan api neraka, maka lakukanlah !


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


10 Surah Yang Mujarab Dari Nabi Muhammad S.A.WBismillahirahmaniirahim...

1. SURAH AL-FATIHAH
Amalkan membaca Surah Al-Fatihah semasa hendak tidur diikuti dengan membaca Surah Al-Ikhlas 3 kali, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas. Insya'Allah akan aman tenteram dan terjauh daripada gangguan syaitan. Dianjurkan juga membaca surah ini sebanyak 44 kali untuk mengubati sakit mata, perut, gigi dan lain-lainnya dengan izin Allah s.w.t.
Untuk mencegah kemarahan Allah, bacalah surah ini sebanyak 17 kali sehari iaitu dengan mengerjakan solat 5 waktu.

2. SURAH YAASIN
Telah bersabda Rasulullah s.a.w., sesungguhnya bagi setiap sesuatu itu ada hati, dan hati Al-Qur'an ialah Surah Yaasin iaitu jantung Al-Qur'an. Sesiapa yang membaca Surah Yaasin, nescaya dituliskan oleh Allah pahala menyamai sepuluh kali membaca Al-Qur'an seluruhnya. (Hadis riwayat At-Tarmizi dari Anas r.a.)
Rasulullah s.a.w. juga bersabda : Surah Yaasin dinamakan di dalam kitab Taurat dengan sebutan "At-Mu'ammah" (yang umum), yang mengumumkan pembacanya dengan kebaikan dunia dan akhirat, menanggung segala bala baik dari kesusahan di dunia mahu pun akhirat. Pembaca juga akan dilindungi dari setiap keburukan dan kejahatan serta segala hajat dan kemahuan akan Allah kabulkan. Jika dibaca dalam satu malam semata-mata mengharapkan keredaan Allah, nescaya Allah akan mengampunkan dosanya. (Hadis riwayat Malik, Ibnu-Sunni dan Ibnu Hibban).
Surah Yaasin ni juga jika diamalkan, akan terselamatlah kita dari kehausan di hari KIAMAT.

3. SURAH AT-DHUHAN
Dibaca sekali pada malam Jumaat agar kita terselamat dari huru hara di Padang Mahsyar.

4. SURAH AL-WAQI'AH
Menurut beberapa hadis Rasulullah s.a.w., mereka yang mengamalkan membaca Surah Al-Waqi'ah pada tiap-tiap malam, insya'Allah tidak akan merasai kepapaan. Mereka yang membacanya sebagai wirid, insya'Allah akan beroleh kesenangan selama-lamanya. Mereka yang membacanya sebanyak 14 kali setiap lepas solat As ar, insya'Allah akan dikurniakan dengan rezeki yang banyak.
Selepas solat Isyak, ambillah segelas air lalu bacalah Surah Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqi'ah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Dalam hati, niat untuk menjaga kecantikan diri dan kebahagiaan rumahtangga kita. Makna Surah Al-Waqi'ah Ayat 35-38 ialah : "Sesungguhnya, Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa. Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), yang tetap mencintai jodohnya serta yang sebaya dengan umurnya.

5. SURAH AL-KHAUTHAR
Sesiapa yang mengamalkan membaca surah ini sebanyak 1,000 kali, maka Allah s.w.t. akan menghasilkan hajatnya termasuk rezeki dan kenaikan pangkat. Sesiapa yang membaca 1,000 kali juga selepas solat Isyak hingga dia tertidur, insya'Allah dia dapat melihat Rasulullah s.a.w. dalam tidurnya.

6. SURAH AL-KHAAFIRUUN
Sesiapa yang membaca Surah Al-Khaafiruun, maka bandingannya seperti membaca seperempat Al-Qur'an, disamping terlepas dari syirik, terjauh dari godaan syaitan dan terlepas dari peristiwa yang mengejutkan (Riwayat At-Tarmizi).
Sebelum tidur, bacalah surah ini agar kita mati dalam iman serta membersihkan kotoran dalam diri kita.

7. SURAH AL-MULK
Sebuah lagi Surah dari Al-Qur'an iaitu Surah Al-Mulk mempunyai fadilat dan faedah yang amat besar bagi sesiapa yang mengamalkan membacanya. Menurut beberapa hadis Rasulullah s.a.w., mereka yang mengamalkan membaca akan surah ini, akan mendapat syafaat dan keampunan dosa-dosanya. Mereka yang membacanya pada setiap malam, insya'Allah, akan terselamat dari azab kubur.

8. SURAH AL-IKHLAS
Rasulullah s.a.w. pernah bersabda kepada isteri kesayangan baginda, Siti Aisyah, antara mafhumnya :
"Wahai Aisyah isteri ku, sebelum kamu tidur, khatamlah dulu Al-Qur'an." Siti Aisyah lalu berkata, "Wahai suami ku, saya tidak mampu khatam Al-Qur'an sebanyak 30 juzuk itu." Apabila mendengar kata-kata Siti Aisyah tersebut, Rasulullah s.a.w. sambil tersenyum lalu menjawab, "Barangsiapa yang membaca 3 kali sebelum tidur, seolah-olah ia telah khatam Al-Qur'an keseluruhannya."
Dari Rasulullah s.a.w. pernah bersabda kepada Saidina Ali r.a., "Sesiapa hendak pergi musafir, kemudian ketika dia hendak meninggalkan rumahnya, ia membaca surah Al-Ikhlas 11 kali, maka Allah memelihara rumahnya sampai ia kembali.
Ibnu Said Al-Khanafi menerangkan : "Surah ini dinamakan Surah Al-Ikhlas, ertinya bersih atau lepas. Maka barang siapa yang membacanya dan mengamalkannya dengan hati yang ikhlas, maka ia akan dilepaskan kesusahan duniawi, dimudahkan di dalam gelombang sakratulmaut, dihindarkan dari kegelapan kubur dan kengerian hari kiamat."

9. SURAH AL-FALAQ
Siti Aisyah menerangkan : "Bahawa Rasulullah s.a.w. pada setiap malam apabila hendak tidur, Baginda membaca Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas lalu ditiupkan pada kedua telapak tangan, kemudian disapukan keseluruh tubuh dan kepala.
Barang siapa terkena penyakit kerana perbuatan syaitan atau manusia, hendaklah membaca Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 41 kali selama 3 hari, 5 hari atau 7 hari berturut-turut.
Barang siapa yang takut akan godaan syaitan dan manusia, takut dalam kegelapan malam atau takut dengan kejahatan manusia, bacalah Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 100 kali.

10. SURAH AN-NAS
Surah An-Nas adalah surah yang terakhir (ke-114) dalam Al-Qur'an. Nama An-Nas diambil dari kata An-Nas yang berulang kali disebut dalam surah ini yang bermaksud manusia. Surah ini termasuk dalam golongan surah makkiyah. Isi surah ini adalah bagi menganjurkan manusia memohon perlindungan kepada Allah dari godaan syaitan baik yang berasal dari golongan manusia mahu pun jin.
Surah An-Nas ini juga adalah penerang hati.

-->> Jom mulakan hari Anda dengan membaca AL-QURAN..Semoga hidup lebih bersinar dan dipermudahkan segala urusan.. InsyaAllah ♥♥♥
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Ustaz Azhar Idrus .. tak bekenan ohh tak bekenann!


KLIK PIC UNTUK TUMBESARAN

memang taksuka benorr dengan ladies in blue tuu.
tak bekenan ohh takbekenann!

ustazah la sangat kan...

Allahu asta'idzu min dzaaalik 
^___^

artikel penuh di sini:
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Di Ambang Ramadhan, Muslim Rohingya Berhadapan Dengan Maut


rohingya-01b

Terasa sayu mendengar khabar Muslimin dan muslimat kita di Rohingnya..

BUat kalian, dari kejauhan ana doakan moga kalian terus menerus dalam jagaan Allah swt...

Terfikir juga mengapa.. Dan pastinya ianya tidak lain dan tidak bukan tanda ingatan Allah buat kita untuk mengharap, menyerah diri dan mengadu kepadaNYa. Tanda kasihNya. Dalam masa yang sama muhasabah buat kita apa yang telah kita lakukan sebagai hambaNya...

Sedikit ingatan dalam kejauhan.. Mungkin ada juga yang ingin ana kongsikan .. 
Menanti RAMADHAN...
tapi, apa persediaannya?

-beli kurma?
-latih perut dengan puasa sunat?
-tinggalkan dosa-dosa kecil?
-latih bangun awal sebelum subuh untuk qiam + Sahur?
-biasakan baca quran supaya tak terkejut untuk marathon 30 juz time ramadhan?
-lagi ? 
itu situasi di Malaysia...

Ya....Ramadhan yang bakal menjelang disambut gembira oleh kita di Malaysia,tapi bagi saudara -saudara kita di Rohinya mereka mungkin tidak sempat untuk memikirkan perkara lain selain menjaga survival akidah dan keluarga mereka. Yang pasti, kita sebagai seorang yang beriman tidak boleh berdiam diri. Sekurang-kurangnya hulurkanlah munajat dan doa ikhlas sepanjang Ramadhan, semoga Allah mengampunkan kealpaan kita dan memberi kedamaian kepada masyarakat Rohingya, saudara seakidah kita.Walaupun ada pelarian Rohingya yang berjaya menyelamatkan keluarga ke negara jiran, mereka dihalang mendarat dan dipaksa beredar pulang.


Rumah-rumah masyarakat Rohingya dibakar dalam rusuhan.


Foto terbitan AFP ini menunjukkan kampung-kampung Rohingya yang dibakar oleh pelampau Arakan. Ramai Rohingya yang dibunuh, ditangkap, diperkosa dan tidak kurang yang melarikan diri ke sempadan Bangladesh.


Keadaan khemah pelarian Rohingya yang sangat dhoif dan tidak mempunyai infrastruktur asas mahupun saliran air. Penempatan ini tidak akan dapat bertahan apablia musim hujan tiba nanti.

Inalillahi wa inna ilaihirajiun..Sesungguhnya Allah bersamamu ..

Allahu Musta'aan..
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Tanya kat diri balik... KAU ADA?!


soseh-soseh sana sini..
...wah! dia ni dulu bukan ada background agama pon~
uish, amek kos medik je pon budak ni dulu..tapi, nak gak cakap pasal agama..apa dia tau?
ni lagi la...bekas artis kot..dah banyak buat maksiat..hafal ayat quran sikit2 dah nak bagi ceramah..pekehal da...?

NAMUN, lupakah kita pada hadis nabi s.a.w :

"Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat."

so, apa yg mereka buat tu tidak salah...sekadar menyahut seruan nabi s.a.w :)

Tanya kat diri balik... KAU ADA?!
All religions teach followers to do good deeds :)


Berlapang dada adalah tahap pertama dalam ukhuwwah.. Bila konsep berlapang dada hanya berada di lidah dan di akal tapi bukan di hati...itu la jadinya...
tp, kalau tahap pertama pun kita masih belum berjaya, di mana nilai ukhuwwah kita?

peace ^_^V


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


bila aku kasih/benci dia?
bila hati mula mengasihi, mesti nak buat sesuatu untuk yg dikasihi... bila dah benci, mesti nk buat tak tahu je dengan yg dibenci... eh!? betulkah begini???

"check semula"
bagaimana boleh timbul kasih/benci si dia?
bila aku kasih/benci dia?
kenapa mesti dia yg aku benci/kasih?
sebab dan alasan apa aku kasih/benci?

=Cuba fikir dan renungkan..

ooo...its general right? lets say,si A bergaduh dgn si B sampaikan timbul perasaan tidak puas hati,dan jika iman semakin lemah apabila dicucuk2 dgn syaitan laknatullah mungkin perasaan benci itu timbul..tapi,jika kembali pada fitrah sepatutnya "benci" tu tak sepatutnya timbul jika kita yakin semua itu dtgnya dpd Dia..

tapi nak tanya semua sini, makna perasaan 'kasih dan benci' ni pada sesama makhluk or benda duniawi?? 

dua elemen berbeza tp datang dari sudut yg sama iaitu HATI. cakap tntg 'kasih dan benci' kpd sesama makhluk. bukankah dua perasaan ni lahir kerana Allah ta`ala. Tafsiran ana pada statement di atas ni kena pada sesama makhluk. Bila kita kasih seseorang kerana Allah, bila kita membenci, jgn benci pada orgnya tp benci pada fi`il dia yg tak baik tu. shortly, kasih seseorang kerana Allah, membenci juga kerana Allah. baru hidup yg realiti rasa indah. barulah rasa nikmat sebenar ukhwah. rasa jugak indahnya dakwah dan tarbiah. yelah, berkasih kerana Allah, membenci (sesuatu mungkar) tu jg kerana Allah. 

sekian :) klu ada khilaf, sila tegur dan perbetulkan. jazakallah khayr...

p/s - SIAPA-SIAPA YANG TERBACA, BOLEHLAH FIKIRKAN JAWAPANNYA...


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


BAHAYA PENYAKIT LEPTOSPIROSIS (KENCING TIKUS) MOHON SEBARKAN!! INFO PENTING DAN HARUS DIBACA!MOHON SEBARKAN!!

INFO PENTING DAN HARUS DIBACA!

Pada Hari Minggu yang lalu Satu Keluarga bersiar² dengan membawa beberapa minuman tin. Pada hari Isnin, dua anggota keluarga dimasukkan ke hospital dan ditempatkan di 'Bilik Intensive Care Unit.'


Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi menyimpulkan ia terkena Leptospirosis. Virus ini terlekat pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas/cawan. Hasil test menunjukkan tin tersebut telah terkena (dijangkiti) urin tikus yang sudah mengering yg mengandung leptospira.


kita dinasihatkan agar membilas secara rata bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Kebiasaanya tin² minuman ini disimpan dalam gudang dan terus dihantarkan ke kedai² runcit, tanpa dibersihkan.


Sebuah penelitian menunjukkan bahawa bahagian atas semua minuman tin lebih tercemar jika dibandingkan dengan tandas awam (penuh kuman dan bakteria.)


Jadi, bersihkan tin minuman terlebih dahulu dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis musibah..

Apakah tanda-tanda dan simptom-simptom Leptospirosis?
Petanda-petanda seperti demam panas, sakit-sakit otot, sakit kepala, muntah, cirit-birit dan mata merah merupakan antara simptom yang dialami oleh pesakit-pesakit Leptospirosis. 

Ruam, demam kuning dan sensitiviti mata terhadap cahaya mula menyerang beberapa hari setelah simptom-simptom di atas mula reda. Penglihatan pesakit pula menjadi sedikit kabur. Simptom-simptom ini boleh berlanjutan sehingga beberapa hari dan mungkin juga berterusan selama berminggu-minggu.

Simptom-simptom leptospirosis lazimnya kelihatan begitu umum dan pesakit biasanya beransur pulih selepas kira-kira lima hari. Jadi, tidak mustahil pada kebanyakan masa, ia sering disalahdiagnosiskan sebagai demam panas, selesema atau petanda biasa yang lain. 

Leptospirosis ini boleh menjadi lebih kronik. Ini merangkumi Penyakit Weil, yakni kegagalan ginjal, sakit kuning dan perdarahan pada kulit dan selaput lendir. Meningitis (radang selaput otak) dan pendarahan di paru-paru juga boleh berlaku. Leptospirosis juga lambat-laun boleh membawa maut.

Apakah kesan jangka panjang Leptospirosis?
Proses penyembuhan Leptospirosis memakan masa yang lama. Pesakit-pesakit Leptospirosis kadangkala mengalami keletihan kronik yang berlarutan selama berbulan. Malah, ada juga pesakit yang mengalami depresi dan sakit kepala yang berterusan. Kadangkala bakteria Leptospira ini boleh tinggal di dalam mata untuk satu masa yang lama dan mengakibatkan radang mata yang serius dan kronik.

Siapakah golongan-golongan berisiko tinggi?
Golongan yang kerap terdedah kepada haiwan seperti pekerja zoo, veterinar dan mereka yang membela haiwan peliharaan adalah termasuk dalam golongan yang berisiko tinggi untuk mendapat Leptospirosis. Selain itu, mereka yang bekerja sabagai peladang, pekebun dan rumah penyembelihan juga berisiko tinggi untuk terdedah kepada air, lumpur, tanah yang telah dikontaminasi oleh urin haiwan yang telah dijangkiti. 

Golongan penggemar aktiviti sukan air atau rekreasi juga mempunyai risiko pendedahan terhadap air yang dikontaminasikan oleh urin haiwan pembawa seperti tikus, anjing atau khinzir.

Ada juga kajian dari Australia yang mengatakan bahawa lelaki adalah lebih kerap dijangkiti Leptospirosis berbanding wanita.

Apakah rawatan bagi Leptospirosis?

Leptospirosis biasanya dirawat dengan antibiotik seperti doxycycline atau penicillin. Ujian dan diagnosis mengambil masa yang lama dan pesakit boleh menjadi lebih parah jika terus menunggu. Oleh itu, doktor akan memulakan rawatan dengan pengambilan antibiotik sebelum mengesahkan pesakit dengan Leptospirosis. Rawatan antibiotik adalah kaedah yang paling efektif untuk Leptospirosis jika rawatan itu dimulakan awal.
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Tok Guru : Doa Orang Susah Diterima Allah. 

Di waktu senang dan susah, ingatlah kita semua tidak mempunyai kuasa apa-apa melainkan kita diberikan/dikurniakan/dihadiahkan oleh Allah... Kebiasaannya kita akan mudah lupa dan leka dari mengingati Allah s.w.t. apabila dalam keadaan senang. Maka bila diberikan kesusahan barulah kita ingat kepadaNya. Bila kita ingat pada Allah s.w.t. pada waktu senang, Allah s.w.t. ingat kita pada waktu susah. Insyallah.... 


"Tidak menimpa seorang Mukmin suatu penyakit yang berpanjangan, kepayahan, sebarang jenis kesakitan, dan kesedihan malahan kedukacitaan, melainkan dihapuskan sebahagian dosa-dosanya." 
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)


Rahmat dan Kekayaan Allah swt tak pernah berkurang dengan sebab dosa2 diri bagai pasir di pantai~ 

Walau tenggelam dalam kelemasan kegagalan,
Walau terasa kosong di sudut kehidupan,
Walau tercampak ke titik bumi yg paling dalam,
Walau terasa kehilangan segalanya.
Walau terasa keletihan menyelubungi diri,

Tetap.. satu harapan.. MOga hati tidak berputus asa dari Allah.. Pengharapan terus kepadaNYa. Yang Maha Memiliki Segala Kemuliaan 

~ Allahu Musta'aan.. Ramadhan Mubaarak.. ^^

NOTAKAKI- Dikurniakan tugasan mengarang bab2 peranan ibubapa~ MOhon doa dipermudahkan.. ^^,Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Kesian gadis ini...Arina Gadis Bertuah Dipeluk Justin Bieber

Kesian gadis ini...

Membiarkan maruah dan harga diri dihina sedemikian rupa. Yang lebih keji ialah media ! Mempromosikan maksiat untuk menaikkan hits.

 Sabda Rasulullah SAW, 'seorang perempuan yang mengenakan wangian lalu melalui sekumpulan laki-laki agar mereka mencium bau harum yang dia pakai maka perempuan tersebut adalah seorang pelacur.' 
[HR. An Nasa’i, Abu Daud].


Kalau pakai perfume pun dianggap pelacur, membiarkan diri dipeluk lelaki nak panggil apa?

http://www.murai.com.my/article/default.asp?article_id=12395&c=1&s=1#.UAHI5OaIAC0.facebook

MAAF...

*Menasihati dengan berhikmah itu tidak semestinya lembut. Kadang-kadang nasihat dengan keras pun berhikmah juga. Supaya wanita ini mudah tersedar dan tidak hanyut... 100x peringatan tuk diri sendiri!


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Tun dan Cerita 23 tahun lepas..Ini Cerita 23 Tahun Lepas (1989-2012), Tentang Kejayaan Anak Tempatan Melakukan Pembedahan Koronari Jantung Pertama Keatas Seorang Perdana Menteri Yang Yakin Dengan Kemampuan Anak Tempatan Untuk Melakukanya. Beliaulah Perdana Menteri Yang Menolak Nasihat Pakar-Pakar Perubatan Supaya Pembedahan Jantungnya Dijalankan Di Luar Negara, Tun Dr M Yakin Bahawa Anak-Anak Malaysia Mampu Memulihkan SakitnyaDengan Izin Allah SWT. Bukan Macam Sesetengah Pemimpin Yang Baru Sakit Tengkuk Dah Sibuk Nak Dapatkan Rawatan Kat US. Secara Rasminya Institut Jantung Negara (IJN) Ditubuhkan Pada Tahun 1992 Yang Juga Adalah Ilham Dari Beliau.

Kebijaksanaanya Menjadi Sumber Inspirasi Rakyat Malaysia, 
Engkaulah Negarawan Ulung, Tun Dr. Mahathir Mohamad.
Terima Kasih Tun :) 

Barakallahu feekum...
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Tok guru guna IPAD....siapa kata tok Guru ketinggalan zaman.


Tuan Guru Nik Aziz sedang tekun, meneliti Nota , Di Ipadnya

Tuan Guru Tekun Melihat teks di Ipadnya

Teruskan Perjuangan Tok Guru.. Ore mendoakan Tok Guru sentiasa sihat & Ore akan sentiasa menyokong perjuangan Tok Guru..^_^

barakallahu feekum!
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Nak masuk neraka tak perlu sembahyangklik pic untuk tumbesaran


"Nak masuk neraka - tak perlu sembahyang - mudah kan? Seronok bukan?

Nak masuk neraka ,buatlah maksiat , perkara yang ditegah Allah , judi, hubungan rambang semuanya benda seronok ,tiada perasaan bersalah, berdosa lagilah seronok.
Benda maksiat ini ialah pintu ke neraka memang benda-benda yang seronok dan seiring dengan nafsu manusia.Kalau kita ambil contoh, contoh saja, kalau hukum berjudi ini makruh - berapa ramai umat Islam besok yang berbaris depan kedai nombor 4 ekor? Inikan haram - berapa ramai yang langgar?

Nak masuk syurga pula - kena buat semua yang nafsu tak suka. Sedang tidur sedap, kena bangun sembahyang subuh. Cari cari duit, kena derma kena bayar zakat... 
Syurga ini tempat berlawan hawa nafsu , sebab itu kena lawan. Menahan diri daripada 
maksiat , itu pahalanya. Nafsu ini tak pernah muda, tak pernah tua , 
jagalah dia supaya dia tidak menjadi tuan kita..."

::: Tuan Ibrahim Tuan Man :::‎"Apabila saya berpura-pura menjadi kuat, 
tiada siapa yang melihat air mata yang tersembunyi saya melainkan Allah.

Apabila saya sedih dan perlu bahu untuk menangis di atasnya,
tiada siapa yang menyokong saya tetapi Allah.

Menyenangkan hati manusia adalah sangat susah, menyenangkan Allah adalah yang paling mudah.

Kadangkala manusia menghukum saya untuk kesilapan yang tidak saya lakukan, Namun Allah mengabaikan dan memaafkan atas apa yang telah saya lakukan. 

Dialah Allah, Yang Maha Besar Maha Kuasa, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani, dan segala puji hanya pada Allah." 

May we all safe on the judgement Day wif His Rahmah.
Amiin Yarabbal alamin...

Si Pipi Merah
11.05 pmSyukran jiddan ..sudi baca entry nie


macam Time machine..! boleh balik ke Tahun 1622 dan 2008 sekelip mata serentak !


klik gambar untuk tumbesaran..

nak tengok.. cahaya Bintang Hadar ... balik ke tahun 1622 M..Manakala melihat Alpha Centauri
... balik ke tahun 2008 M (boleh balik ke Tahun 1622 dan 2008 sekelip mata serentak !) macam Timemachine..

(sila ikut arahan..)

Jom pandang arah SELATAN. Kalau langit bebas dari awan dan gangguan cahaya melampau, akan nampak susunan bintang seperti dalam gambarajah.

Tumpuan pertama, Alpha Centauri. Bintang paling hampir selepas matahari (sebenarnya ada lagi sebiji yang lagi dekat, tapi tak nampak dengan mata... itu cerita lain).

Kita lihat Alpha Centauri tu, cahayanya 4 tahun dulu.. cahaya tahun 2008!

(cahaya 4 tahun dahulu.. baru hari ini cahaya itu sampai.. perjalanan cahaya itu mengambil masa 4 tahun sebelum kita dpt melihatnya... betulkan saya kalau saya silap... ^_^ )

Mcm tak prcya je, cahaya tahun 2008 baru sampai pandangan kita ye?

Allahurobbi..

Jiran dia tu, bintang Hadar. Walaupun nampak macam sama jarak (kerana kecerahannya hampir sama)... TETAPI ia terletak nun jauh ke belakang... 390 Tahun Cahaya! Maknanya, cahaya tu ialah cahaya tahun 1622M !!

Ce check dalam diari, masa tu kita tengah buat apa! :-}

Sebelah kanan, ialah susunan bintang-bintang yang membentuk buruj Crux, atau dalam bahasa melayu, buruj Pari. Dua bintangnya akan tunjuk 'hampir' ke selatan.

Sementara tu, bintang yang dibawah sekali, iaitu Acrux, rupa-rupanya bintang kembar. Kalau ada teleskop, cuba hala kat dia, kita akan nampak ia menjadi 2 butir bintang yang indah comel lotey...

Jom jom silalah teropong!Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


ibu pemain bola Real Madrid Mesut Ozil, dah pakai tudung..Gulizar Ozil, Ibu Mesut OzilMesut Ozil, merupakan salah satu dari pemain Muslim yang memang Osem!. Pemuda kelahiran 15 Oktober 1988 itu dikenal sebagai pemain bola yang sudah biasa membiasakan dirinya membaca Al-Qur’an.ketika di padang bola!.. (shout sikit sini *teruja)

Ozil sendiri berkata, kebiasaan membaca Al-Qur’an membuatnya tenang dan lebih kuat ketika berada di dalam sesebuah pertandingan...* pemain berdarah Turki ni memang rajin membawa Al-Qur’an... boleh gugel sendiri kalau nak tgk aksinya di padang bola mesti tak lekang dari doa..
allah..allah.. 
kata beliau..“Al-Quran memberiku kekuatan lebih untuk bermain dalam pertandingan dengan baik,” ujar Ozil.

Tahukah Anda? Bukan hanya Ozil seorang yang berupaya dekat dengan Al-Qur’an. ibunya, Gulizar Ozil, juga  Salah satu ajaran Al-Qur’an yang ditaati ibu Ozil adalah mengenakan tudung..alhamdulillah...allahurabbi..

Dalam wawancara dengan salah satu stesen TV Spanyol, Gulizar nampak jelas mengenakan tudung dan berbaju lengan panjang... (lihat pic di atas)


Inilah ayat yang ditaati oleh ibu Mesut Ozil:

“Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dar padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara lelaki mereka, atau putra-putra saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita…,” (QS An-Nur: 31).

Sebagai Muslimah, Anda juga bertudung kan? Alhamdulillah. Jika belum, bila lagi kan..?
moga ALLAH  redha..Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


watak kartun yang tak layak di tonton kanak-kanakHAMPIR semua kanak-kanak ribena suka menonton cite kartun. Menonton cite kartun selain hobi, juga merupakan sebuah ikutan. ..ana berpendapat terdapat banyak adegan atau babak kartun yang sebenarnya tidak layak ditonton... Berikut di antaranya:


1. Tom & Jerry


Anda pasti sudah tahu Tom and Jerry. Tom and Jerry adalah sebuah serial animasi Amerika syarikat hasil produksi MGM yang bercerita tentang sepasang kucing (Tom) dan tikus (Jerry) yang selalu bertengkar. Mungkin bagi orang orang lucu jika melihat aksi Tom yang selalu dikejar oleh jerry , namun di sebalik itu banyak juga kekerasan yang ditayangkan. Contohnya Tom mengejar jerry menggunakan kapak, Jerry menembak Tom menggunakan senapan, sadis betol..


2. Happy Tree Friends


Meskipun tidak ditayangkan di TV, Happy Tree Friends ada di youtube, dan jika Anda pertama kali melihat tayangan ini mungkin Anda akan berpikir bahwa ini hanyalah kartun komedi biasa, namun setelah Anda menonton pasti Anda akan menemukan berbagai aksi watak jahat, namun ironisnya banyak anak anak yang menonton cite ni.. sile amik perhatian sikit yep..


3. The Simpsons


tak suke bila Homer mencekik Bart, pastu cakap guna bahasa yang tak elok lah.. takmau..takmau.. .!


4. Crayon Shinchan


seperti biasa kita lihat.. contohnya ketika Misae mak sinchan..pukul atau dgn niat nak bagi pengajaran kat Sinchan sampai benjol kepala dia.. huhuhu (kes dera ke..hehe), Sinchan menggoda wanita, Sinchan juga sering mempertontonkan auratnya pada orang lain...tahulah under age ..tapi  tutuplah aurat...atau jgn tunjuk pun takpa kut.. ish..

5. Family Guy


Family Guy adalah film seri kartun televisi yang berasal dari Amerika Serikat. Diciptakan oleh Seth MacFarlane, serial ini menceritakan tentang keluarga Griffin yang terdiri dari Peter, Lois, anak-anak mereka Chris, Meg dan Stewie dan seekor anjing yang boleh bercakap bernama Brian.,,nasib baik dah diharamkan tayangannya.. kenapa...?? kerana mengundang kontroversi lalu diharamkan tayangannya di berbagai negara seperti Albania, Filipina, Israel, Indonesia, Korea Selatan, Malaysia, Tiongkok dan Taiwan.


6. South Park


South Park adalah sebuah serial televisi kartun dari Amerika Serikat yang diciptakan dan ditulis oleh Matt Stone dan Trey Parker. Diedarkan dan ditayangkan oleh Comedy Central sejak 1997, seri ini menceritakan pengalaman empat anak Sekolah Dasar yang tinggal di suatu kota kecil di South Park, Colorado. Salah satu episodenya, berjudul Best Friends Forever, meraih Penghargaan Emmy pada tahun 2005 dalam kategori Program Animasi Terbaik. Namun kartun ini kebanyakan mengandung kata2 kasar.


p/s- Dampingi anak-anak anda ketika menonton TV...


okebai..


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


7 WANITA BERTANYA SEORANG LELAKI MENJAWAB


Photo: "Rugilah seorang lelaki itu yang melepaskan wanita yang 'cantik akhlaknya' kerana terlalu mengejar wanita yang 'cantik wajahnya'.." ♥ 


Kaum hawa selalu mengeluh dan melafazkan “susahnya jadi wanita”, mereka telah digoda dan diperdaya oleh syaitan dan hawa nafsunya sendiri, seperti yang kita lihat dialog dibawah, bagaikan mempersoalkan ketentuan Allah terhadap mereka. Dengan kata lain yang agak kasar, Allah berat sebelah dan meletakkan kaum wanita dalam keadaan tertindas.


Keluhan remaja perempuan A:

“Aduh, situ tutup, sini tutup. Susah la gini. Apasal laki-laki mudah saja.Tak pakai baju pun takpe. Perempuan auratnya lagi banyak.”


Keluhan Isteri A:

“Kenapa la kita para isteri ni nak keluar kena minta izin dari suami kita,padahal suami kita nak keluar kemana-mana pun tak bagitau kita takpe pulak.”Keluhan remaja perempuan B:

“Jika kita ikut faraid dalam hal pusaka, rugilah kita.Sebab bahagian harta pusaka perempuan lagi sedikit berbanding harta yang anak lelaki dapat. Kami mahu keadilan!”


Keluhan Isteri B:

“Kenapa Allah jadikan wanita mengandung dan rasa sakitnya nak melahirkan anak.Suami kita rileks saja? Masa buat anak carilah kita, masa nak beranak kita tanggung sendiri!”


Keluhan Isteri C:

“Islam kata kita perempuan wajib taat pada suami, tapi ada Islam cakap suami perlu taat pada isterinya? Mana keadilan pada kaum hawa?”
Keluhan Isteri D:


“Bila nak cerai je, suami yang boleh jatuhkan talak. Kenapa isteri tak boleh ceraikan suaminya? Kenapa?”


Keluhan remaja perempuan C:

“Wanita tak boleh nak beribadat macam lelaki, sebab bila kita ada haid dan nifas, takleh nak solat dan puasa. Ingat perempuan ni suka ke tak solat dan puasa?”.

Dan kemudian datanglah pertubuhan dan organisasi yang membela kaum wanita, dan menuntut hak samarata antara gender, mengekploitasi fahaman wanita yang terjejas akidahnya dek kerana disogok pertanyaan. Mereka sebenarnya membunuh wanita dan institusi kekeluargaan

Kaum lelaki pula cakap, “Ah, mujur aku ni lelaki!”

Tunggu..! Istigfarlah pada wanita yang ada perasaan seperti di atas.

Mujur ada seorang lelaki yang bukanlah seorang ustaz namun amat yakin bahawa Allah itu Maha Adil. Dia tidak mampu menuturkan sabda Rasulullah s.a.w dan petikan dari ayat Al-Quran, namun dengan keimanan dan ilmu sedikit yang dia ada ,dialah sebaiknya untuk menjawab soalan-soalan melampau itu.

Lelaki beriman menjawab keluhan remaja perempuan A:

“Cik adik, Islam lah yang mengangkat aurat wanita. Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang teraman dan terbaik. Awak ada emas dan permata, adakah awak nak letak terdedah ditepi laluan lalu lalang atau disimpan dirumah agar tiada siapa melihat perhiasan itu?

Ok, jika awak letakkan perhiasan tadi dikalangan orang, agaknya apa akan jadi dengan barang perhiasan tadi? Lelaki, yang utama hanyalah bawah pusat ke lutut tapi awak? Saya tidak dapat melihat kulit anda pun kecuali muka dan tangan! Awak tak mungkin akan terangsang nafsu tengok saya hanya berseluar pendek ke lutut kan? Tapi kalau sebaliknya, jangankan saya, tapi tok imam pun akan tercabut serbannya jika tengok awak pakai hanya seluar pendek!”

Lelaki beriman menjawab keluhan isteri A:

“Ok, isteri perlu taat pada suami. Jadi, lelaki apa? Suami perlu wajib taat juga kepada ibunya tiga kali lebih utama dari ayahnya, walaupun dia sudah berkeluarga. Isteri tidak perlu lagi, taatnya hanya pada suami. Kenapa awak perlu taat pada suami? Kerana suami kalian lah yang menanggung dosa yang kalian lakukan!”

Lelaki beriman menjawab keluhan remaja perempuan B:

“Betul ke wanita menerima warisan pusaka lagi sedikit daripada lelaki? Tapi kan, harta itu memang hak untuk wanita itu dan dia berhak lakukan apa saja yang dia mahu. Shh.. jangan kongsi dengan sesiapa walaupun suami. Tak kesian pada lelaki ke, dia perlu membahagikan harta pusaka itu kepada isteri dan anak-anaknya. Kalau isteri dia ramai, anak dia ramai, harta pulak secebis, tak merasa lah jawabnya!”

Lelaki beriman menjawab Keluhan isteri B:

“Tahniah la sebab awak dapat mengandung dan melahirkan. Setiap kali awak begitu, wanita itu didoakan oleh sekalian makhluk dan malaikat! Beruntungnya awak! Andaikan awak meninggal pula masa beranak tu, percayalah… itu mati syahid dan ganjarannya syurga. Ya, syurga menanti awak malah beranak 15 kali pun sihat sampai ke tua! Sebab tu tak ramai orang wanita meninggal masa melahirkan”

Lelaki beriman menjawab Keluhan isteri C:

“Akhirat nanti, saya dan lelaki lain didunia ini akan diminta bertanggungjawab keatas empat jenis wanita. Siapa? Mereka ialah isteri saya, ibu saya, anak perempuan saya dan adik perempuan saya. Tahu maksudnya? Awak nanti di akhirat, awak akan dibantu oleh empat lelaki! Siapa mereka? Mereka ialah suami, ayah, adik atau abang malah anak lelaki awak!”

Lelaki beriman menjawab Keluhan remaja perempuan C:

“Nak beribadat macam lelaki? Ingat mudah ke nak dapat syurga? Sedarlah, awak sebagai wanita boleh masuk sebarang pintu syurga yang awak sukai. Ya, dah la syurga, ada pilihan pula hanya dengan empat cara. Apa itu? Solat lima waktu, berpuasa bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dan tahu apa satu lagi? Taat pada suami awak. Itu saja asasnya!”

Lelaki beriman menjawab Keluhan isteri D:

“Saya, seorang lelaki wajib berjihad fisabilillah. Awak, seorang wanita jika taat akan suaminya,dan menunaikan tanggungjawabnya kepada Allah, maka awak akan turut menerima pahala setara seperti pahala orang pergi berjihad fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata!”Isteri kepada lelaki yang sedang berjihad menerima pahala jihad walaupun tidak turut sama dengan suaminya

Lelaki beriman bertanya, “Sebenarnya, apa lagi yang awak mahu, wahai kaum hawa?”

Namun, wanita-wanita tadi menangis dan salah seorangnya berkata, “MasyaAllah, sayangnya Allah pada wanita, namun kami sendiri yang mengheret diri ke neraka yang mana ramainya kaum kami berbanding kaum lelaki.”

Demikianlah dialog wanita-wanita yang curiga itu dengan seorang lelaki biasa namun beriman. Musuh Islam tidak akan berhenti melakukan segala upaya, sampai kita ikut dan tunduk kepada cara-cara dan peraturan yang dipromosikan dan diperjuangkan mereka.

Allah, yang menciptakan kita, maka sudah pasti Dia yang Maha Tahu pada manusia, sehingga segala hukumNya malah peraturanNya, tentulah yang terbaik bagi manusia dibandingkan dengan segala peraturan yang dicipta manusia.

Wahai lelaki, jagalah isterimu kerana dia perhiasan, pakaian dan ladangmu, sebagaimana Rasulullah s.a.w pernah mengajarkan agar kaum lelaki berbuat baik selalu (lembut) terhadap isteri anda sekalian.

Berbahagialah wahai para muslimah. Tunaikan dan tegakkan agamamu, nescaya syurga menanti.Usahlah mengeluh kaum wanita. Sesungguhnya Allah swt sayang padamu...Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


MP-Biz Giveawayklik banner & join!


-Hadiah-
Tempat Pertama: Voucher RM60 di Kedai Mama Pipie
Tempat Kedua: Voucher RM40 di Kedai Mama Pipie
Tempat Ketiga: Voucher RM20 di Kedai Mama Pipie
10x Hadiah Saguhati


Pemenang akan dipilih melalui random.org
Tarikh tamat adalah pada 31 July 2012..

jangan lupa...tinggalkan LINK belog kamu kat SINI

selamat bersegmen!Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.