JOM SERTAI DIGITALGLOBE DALAM MISI MENCARI LOKASI PESAWAT MH370.DigitalGlobe (www.digitalglobe.com) memiliki dan mengendalikan lima satelit persendirian dan imej yang diperoleh berjarak 400 batu dari bumi jelas dan tepat.

Orang ramai boleh melayari www.tomnod.com/nod/challenge/malaysiaairsar2014 dan kemudiaan meletak nota sekiranya menemui sesuatu objek dan kemudiaannya menghantar ke saluran rasmi.
Laman web DigitalGlobe turut menghulurkan bantuan bagi mengenal pasti lokasi pesawat MH370.


Setelah pesawat MH370 Malaysia Airlines (MAS) dilaporkan hilang dan operasi mencari memasuki hari ke tujuh, syarikat pengimejan satelit Amerika mengambil inisiatif mengumpul maklumat bagi mencari pesawat berkenaan.

Menerusi inisiatif ini, orang ramai akan membantu menganalisis imej beresolusi tinggi bagi sebarang tanda kehilangan pesawat.

ABC News melaporkan syarikat DigitalGlobe yang berpangkalan di Longmont, Colorado memasang kamera pada lima satelit orbit pada Sabtu di kawasan Teluk Thailand di mana lokasi MH370 dilaporkan hilang.


Pengurus Kanan Big Data Geospatial dari DigitalGlobe, Luke Barrington berkata kepada ABC News imej satelit yang dikumpul boleh didapati secara percuma oleh orang ramai menerusi laman sesawang Tomnod.

DigitalGlobe akan menggunakan komputer algoritma bagi melihat pengguna menandakan kawasan tertentu lebih banyak daripada pakar pengimejan satelit dalaman yang kemudiannya akan dibuat pemantauan, katanya.

“Sesiapa sahaja boleh pergi ke pautan dan mula melihat imej tersebut yang ditanda jika terdapat perkara mencurigakan. Setiap piksel di skrin komputer mewakili setengah meter permukaan laut.

"Apa yang dapat kami katakan di sinilah lokasi 10 terbaik atau mencurigakan. Adakah benar sayap pesawat terpisah dan serpihannya terapung di lautan?

"Mungkin kami tidak 100% yakin tetapi jika itu yang terpaksa saya lakukan maka saya akan mulakannya,” katanya.

Barrington berkata inilah cara bagi mereka yang tidak pandai membawa bot merentasi Lautan Pasifik bagi menuju ke Semenanjung Malaysia atau mereka yang tidak pandai memandu kapal terbang membantu mencari pesawat Boeing 777-200ER.

DigitalGlobe menjalankan First Look Event secara berbayar bagi membandingkan imej sebelum dan selepas kepada pelanggan.

Beberapa bulan lalu, syarikat itu mengaktifkan perkhidmatannya bagi memantau kebakaran hutan di Australia, keganasan di Ukraine dan ribut ais di Altanta.

November lalu, syarikat tersebut turut melancarkan kempen serupa selepas taufan Haiyan membadai Asia Tenggara dan pengguna meninggalkan 400,000 tanda digambar membantu mengenal pasti 38,000 bangunan dan 101,000 rumah yang rosak akibat bencana itu.

MH370 sewaktu dalam perjalanan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ke Beijing pada Sabtu hilang dari radar kira-kira 1.30 pagi di pantai timur Malaysia dan selatan Thailand.

Nasib pesawat yang membawa 227 penumpang yang terdiri daripada 14 negara dan 12 krew kabin masih belum diketahui.

Sejak berita kehilangannya tersebar, terdapat beberapa laporan serpihan bangkai pesawat dan tumpahan minyak di Laut China Selatan di mana pesawat itu kali terakhir dikesan radar namun siasatan lanjut oleh pihak berkuasa mendapati barang yang dijumpai itu bukan milik pesawat malang berkenaan.

notakaki- Haram guna khidmat bomoh. Apa yang dibuat oleh para bomoh di KLIA itu bukan daripada islam.
Islam agama yang mendidik umatnya untuk memanfaatkan kemampuan akal (intelek) dalam bertindak.

Kehadiran bomoh-bomoh di KLIA itu sesuatu yang amat memalukan! 

Moga harini Lebih baik dari semalam.

" Orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan:
"Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji'uun"
{ Surah Al-BaQarah ayat 156]

Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nya-lah kami kembali.
Kalimah ini dinamakan kalimah istirjaa (pernyataan kembali kepada Allah). Disunatkan menyebutnya waktu ditimpa marabahaya baik besar maupun kecil.


#KeepPrayforMH370

Ameen.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


KEHILANGAN MH370


Allah.
Berdebarnya menanti berita yang sohih lagi menyohihkan.

Kesekian kalinya.
Mereka bersungguh menyelidik Penuh dengan persediaan, bukti kukuh, Tanpa disaluti unsur Fitnah kecil mahupun besar sebelum memberikan Apa-apa Berita.

 Bukankah Sudah lama Allah suruh " FaTabayyanu " dalam SETIAP Perkara! 

UPDATED

KUALA LUMPUR: Laman web akhbar The Guardian melaporkan bahawa dua orang lelaki yang tersenarai sebagai penumpang MH370 , tidak menaiki kapal terbang tersebut. Justeru menimbulkan kemungkinan bahawa pasport palsu telah digunakan.

Individu pertama ialah seorang lelaki warga Itali bernama Luigi Maraldi yang dilaporkan kini berada di Phuket, Thailand.

Menurut wartawan The Guardian Kate Hodal , kedutaan Itali di Bangkok mengesahkan kedudukan Maraldi di Phuket.

Kedutaan Itali dilaporkan sedang memeriksa kemungkinan 'individu berbeza tetapi mempunyai nama dan tarikh lahir sama’ menaiki pesawat MH370.

Pasport Maraldi dilaporkan telah dicuri tahun lepas.

Individu kedua yang namanya berada di dalam senarai penumpang tetapi tidak menaiki pesawat MH370 ialah seorang warga Austria yang juga melaporkan pasportnya dicuri dua tahun lalu di Thailand.

Kementerian Luar Austria dalam kenyataan kepada media pada hari Sabtu juga mengesahkan lelaki tersebut (nama tidak didedahkan) kini berada di Austria.

Hanya ada seorang warganegara Austria dalam senarai penumpang bernama Christian Kozel .

sumber

Shock: Distressed relatives wait for news of the Malaysia Airlines plane which was due to land in Beijing. Malaysia's Transport Minister said 14 hours into the massive search and rescue mission, that 'no crash site' has been located


Missing: Flight MH370 was flying from Kuala Lumpur to Beijing when it lost contact over Vietnam


Long wait: A Malaysian man with relatives on the plane arrives at Beijing airport. An unconfirmed report on a flight tracking website said the aircraft had plunged 650ft and changed course shortly before all contact was lost


MAS menafikan pesawat tersebut selamat mendarat di naning-new updated..kalau ikut penebangan ke beijing 6 jam,  dan pesawat terputus selepas 2 jam berlepas..tak sampai naning lagi tu rasa..2 jam tu baru masuk lautan.

Ada temuramah tadi di tv3 dgn bekas chief pilot mas. Dari interview tu dia dah buat jangkaan apa yang sedang berlaku sekarang. Keputusan apa yang berlaku sebenarnya dah ada, cuma tidak diumum public sahaja..

Latest : " REU: MALAYSIA TRANSPORT MINISTER SAYS HAS NOT CONFIRMED EXACT LOCATION OF THE PLANE CRASH"

Allah..Takutnya!

Allahu rabbi. Air Crash Investigation (Mayday) adalah rancangan kegemaran saya. Saya tidak pernah jemu-jemu menonton rancangan ini kerana ibrah (pengajarannya) sangat bermakna. Ia adalah pengajaran untuk semua, anak kapal, kapten, penumpang, menara kawalan trafik, mekanik, jurutera, pembuat kapal terbang dan enjin dan semua yang terlibat. 

Semoga Allah melindungi kita semua. Allahu musta'an.

Nota kaki- Kalaupun tidak mempunyai rasa sensitif, kemanusiaan, simpan saja utk diri sendiri, tidak perlu dicanangkan kepada seluruh dunia dalam laman sosial.

jangan terus kata "bala Tuhan" bila dilanda musibah. Itu seburuk-buruk sangkaan pada Tuhan.

Berdoa. Kedua berita ini sangat menghancurkan hati.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.