Google enggan padam video hina Rasulullah 
SAN FRANCISCO – Syarikat enjin pencari gergasi, Google yang juga pemilik laman perkongsian video Youtube, kelmarin menegaskan pendirian mereka untuk tidak memadam video menghina Nabi Muhammad SAW walaupun ia telah mencetuskan protes di kebanyakan negara di rantau Arab.
Dalam satu kenyataan, Google juga menolak tuntutan banyak pihak yang menggesa syarikat Internet gergasi itu untuk mengeluarkan video menyinggung perasaan orang Islam tersebut.
Menurut jurucakap Google, treler filem berdurasi 14 minit berjudul Innocence of Muslims dihasilkan oleh pengarah anti-Islam, Sam Bacile itu kononnya tidak melanggar polisi dan garis panduan Youtube.
Bagaimanapun, susulan daripada protes ganas pada Selasa lalu Google memutuskan untuk menyekat akses filem anti-Islam tersebut di Mesir dan Libya bagi tempoh sementara.
Difahamkan, di bawah prosedur Google, pengguna Youtube boleh melaporkan kandungan tidak senonoh atau tidak sesuai kepada kumpulan pemerhati syarikat itu di seluruh dunia.
Sehingga semalam, tiada sebarang tindakan diambil dan video tersebut telah ditonton lebih 122,000 pengguna.
Sementara itu, Ketua Pengarah di Kementerian Komunikasi di Afghanistan mengumumkan kerajaan memutuskan untuk menyekat akses video yang mempersendakan sifat Rasulullah tersebut.
“Tindakan itu diambil selepas Presiden Hamid Karzai mengutuk filem tersebut yang dianggap biadab dan menghina Islam. Ia juga bertujuan untuk mengelakkan tunjuk perasaan ganas merebak ke negara ini,” kata Aimal Marjan.
Afghanistan menjadi negara pertama menyekat akses video itu kerana khuatir insiden protes ganas awal tahun lalu akan berulang. Februari lalu, sekumpulan penunjuk perasaan mengadakan tunjuk perasaan yang akhirnya bertukar ganas sebagai membantah tindakan tentera Amerika Syarikat (AS) membakar al-Quran di penjara Bagram, utara Kabul. – Reuters


http://www.harian-metro-online.com/google-enggan-padam-video-hina-rasulullahSyukran jiddan ..sudi baca entry nie


syaitan tak kira kafir ka islam ka apa apakah.


Hubungan manusia dengan iblis. Setelah berlaku permusuhan antara manusia dengan iblis sehingga kiamat. Iblis telah meminta izin dari Allah untuk memperdayakan manusia hingga kiamat. Bagaimana iblis berusaha untuk menyesatkan manusia... 
Ya Allah jauhilah hamba dari Syaitan Kafir yang menggemukkan
Dan selamatkan jua hamba dari Syaitan orang beriman yang menguruskan Iman(Orang yang Rugi),
kerana syaitan kafir dan mukmin sama sengkongkol menjerumuskan kelembah kedurjanaan menjadikan MUFLIS
Allhumma Ahyina bilImaan Wa Amitnaa Bil-Imaan WA Adkhilna jannatal Maal -Imaan.
Amieen.
Selamat dari API-NERAKA JAHIM au Asfala Safiliin.
 Nuazubillahiminzalik.
*****
syaitan tak kira kafir ka islam ka apa apakah... 
yang ada diri ni pun kafir apa... lupa kah...
pakaian diri duk eh pakai iblis punya... 
ramai melampau telampau tanpa hala tuju.. bagi nya semua benar... 
Baginda sendiri berkata... bercakapnya para sahabat kepada Baginda... 
apa kah jihad paling besar selain berperang ya rasul ku..
Jawap Baginda... 
adalah NAFSU MU SENDIRI - 
usah bersangka yer - 
begitu jua teman mu para malaikat.. yang mengejar dengan bisikan kebaikkan... 
maksud menyuruh kamu melakukan ibadah... 
dan
syaitan berjalan jalan dalam pembuluh darah manusia .... nak bikin apa darah O darah A ka..apa apa jer.
pesan Baginda Jihad terbesar adalah DIRI sendiri - iaitu NAFSU...
sebab tu ALLAH turunkan syariat kepada baginda untuk di sampaikan kepada ummatNya...supaya berpuasa... 
sebab apa ... 
main ikut jer puasa.. dah di didik masa kecil... mak pesan puasa setengahari dapat 1 ringgit... 
islam bukan ikutan malahan setiap ibadah itu ada ikutan yang di bawa oleh baginda sendiri ... 
bukan tak tahu hanya mengikuti... 
Insyaallah - 
Jangan lah kamu menyembah syaitan kerana syaitan itu banyak menyesatkan manusia daripada ingat kepada ALLAH Taala.
Syaitan itu terdiri daripada jin & manusia. Besarnya fitnah akhir zaman ini.
ALLAH akan berikan faham itu pun jika kamu mahukan...


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Inilah Permainan Popular Yang Telah Membunuh 183 Remaja

Seorang kanak-kanak berusia 11 tahun dilaporkan telah meninggal dunia akibat sesak nafas semasa bermain sejenis permainan berbahaya yang kini dikatakan menjadi kegilaan di internet.

Brandon Stine (gambar) ditemui mati di dalam biliknya di Michigan, Detroit.

Ibu bapanya percaya bahawa anaknya itu telah bermain permainan “pass out”, di mana pemain-pemain akan dengan sengaja menghentikan pengaliran udara ke otak agar mereka tidak sedarkan diri.

Di dalam permainan ini yang juga dikenali sebagai tap out, hangman, elevator, dan blackout, kumpulan remaja biasanya akan berpasangan di mana dua orang pemain ini akan menghentikan pengaliran udara ke otak antara satu sama lain dengan cara mencekik leher. Dengan ini individu yang dicekik akan hilang kesedaran (pengsan) untuk jangka waktu yang singkat. Namun permainan ini juga boleh dilakukan sendirian.

Baru-baru ini permainan ini mendapat publisiti yang begitu hebat terutamanya di internet, apabila ramai remaja yang berkongsi gambar di facebook serta memuat naik video mereka yang sedang memainkan permainan ini di Youtube untuk dikongsi bersama rakan-rakan remaja lain di internet.

Sebuah badan bebas, The Dangerous Behaviours Foundation, DBF (Yayasan kelakuan berbahaya) yang mengambil langkah-langkah untuk menerangkan kepada ibu bapa tentang bahaya dan risiko kelakuan remaja, melaporkan 26 kematian disebabkan permainan “pass out” ini di Amerika Syarikat tahun ini sehingga bulan oktober. – Malaysiantabloid

korang pernah main game ni tak? 

By the way dah pukul 11:58 . Walaupun begitu, katil seakan-akan menarik narik badan ini, kata tadi nak buat lab report! urmm. Nampak gayanya babailah kan pada lab report. Haiyo, Cik Lynn. Apa nak jadi ini?

ila liqa'


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Apakah Sekarang Ada Orang Di Syurga?Apakah Sekarang Ada Orang Di Surga?

Soal :
Apakah sekarang ada orang di surga selain para nabi dan malaikat atau kita semua harus menunggu hari kiamat sebelum kita masuk surga atau neraka ? Saya mendengar bahwa beberapa oarang telah melihat surga, atau mereka sekarang di surga, atau mereka telah pergi ke surga dan telah melihat apa-apa yang ada di dalamnya, padahal mereka bukanlah para nabi atau malaikat.

Jawab :
Alhamdulillah, segala puji bagi Allah.

Surga telah diciptakan Allah dan telah selesai proses penciptaannya berdasarkan firman-Nya di dalam hadits qudsi:

"Aku telah sediakan untuk hamba-hambaku yang shalih (surga) yang tak pernah terlihat oleh mata …"

Juga karena Rasulullah Shalallahu 'Alaihi Wassalam telah melihatnya pada malam Isra dan Mi'raj serta dalil dalil lainnya.


Apakah ada orang yang memasukinya sebelum kiamat ?


Yang jelas hal itu ada dua macam.


Pertama : masuknya orang itu hanya ruhnya saja sebagaimana keadaan orang-orang yang sudah mati. Dan ini adalah pasti bagi para nabi dan para syuhada yang ruh-ruh mereka berupa burung-burung hijau yang beterbangan di surga. Sebagaimana keadaan yang digambarkan di dalam hadits-hadits yang dikhabarkan oleh Rasulullah Shalallahu 'Alaihi Wassalam, bahwa beliau masuk ke surga di dalam mimpi, maka keadaannya adalah keadaan arwah. Kedua : Adapun masuk surga dengan jasad dan ruh sekaligus maka hal itu akan terjadi pada hari kiamat untuk manusia dan jin. Dikecualikan dari hal itu apa-apa yang dijelaskan oleh Allah bahwa Adam 'alaihi salam dulu berada di surga sebelum diturunkan ke bumi sebagaimana yang diterangkan oleh Ibnul Qoyyim rahimahullah dan yang lainnya Wallahu 'alam.

Islam Tanya & Jawab
Syeikh Muhammad Sholih Al-Munajid

******

Patutkah tiap-tiap seorang dari mereka berharap supaya dimasukkan ke dalam Syurga yang penuh nikmat (sedang ia tidak beriman)?
(Al-Ma'aarij 70:38)

Ia memasukkan sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan yang ditetapkan) ke dalam rahmatNya (dengan ditempatkannya di dalam Syurga); dan orang-orang yang zalim, Ia menyediakan untuk mereka azab seksa yang tidak terperi sakitnya.
(Al-Insaan 76:31)

"Dan masuklah ke dalam SyurgaKu! "
(Al-Fajr 89:30)

notahati - nabi Idris pun dah di dalam syurga, tak mahu balik ke dunia, bacalah kisahnya
hanya segelintir yang tahu, yang memahami kalam Tuhannya.

subhanallah.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Innocence Of Islam – Nauzubillah! Filem Hina Islam Dan Nabi Muhammad!
Seluruh dunia Islam di ketika ini dilanda kemarahan di atas penerbitan sebuah filem yang didakwa menghina Nabi Muhammad. Di beberapa negara terutamanya di Asia Barat dan jiran kita di Indonesia sudah melakukan tunjuk perasaan memprotes filem ini. Kita di Malaysia bagaimana? Masih lagikah sibuk dengan Gangnam Style yang tak senonoh tu?
Filem Innocence of Islam

Filem Innocence of Islam, arahan Sam Bacile, yang disiarkan dalam laman YouTube dengan menggambarkan Nabi Muhammad pernah tidur dengan ramai wanita, mengisahkan pembunuhan kanak-kanak dan mendakwa keldai sebagai haiwan Islam pertama.

Filem tersebut turut dilaporkan akan digunakan oleh ekstremis anti Islam, Terry Jones, yang pernah mencetuskan kontroversi cuba membakar al-Quran, untuk berkempen membenci Islam di AS.

Petikan filem berkenaan yang dialih bahasa ke bahasa Arab disifatkan sebagai menjijikkan yang mencetuskan bantahan anti-Amerika Syarikat di Libya dan Mesir. Republik Islam Iran mengutuk keras penghinaan kepada kesucian Islam dan bersimpati dengan rasa tersinggung umat Islam.Siapa itu Sam Bacile?

Sam Bacile adalah seorang lelaki berusia 56 tahun berasal dari California, Amerika Syarikat. Lelaki itu turut mendedahkan dirinya sebagai Yahudi Israel. Menurutnya, filemnya itu akan membantu Israel dengan mendedahkan
keburukan Islam kepada dunia.

Bacile yang bercakap melalui telefon dari lokasi tidak diketahui tetap membela diri dengan mengatakan Islam adalah satu barah dan mahu filemnya menjadi satu kenyataan politikal.

Dia kini dipercayai sedang bersembunyi di satu lokasi rahsia dengan tahap kawalan keselamatan yang ketat.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Arigatoo tsutaetai imanara ieru yo.


tajuk entri : seriusly tak ada kena mengena dengan isi post.


mode: koyak.
ya Allah permudahkan jangan Kau susahkan .

Now jus wonderin how the feelings are, kalo kite ade blog sendrik.saje gedik.nak blog sendrik gak.i found myself nie,a girl yg a bit difficult to describe herself to ppl.. for some reasons.no..its not lyke im pretending to be someone else.i reaaly luv to be myself.its just lyke cm.nantila.soon or later.when u guys become closer to me.nnt taula baik buruknye saye nie.lyke ukhty khadijah always remind me,dun think about how ppl feel about you.the most important thing how u feel.insyaallah,,plg penting,im advising myself and to others too,kene riso cmne allah pk pasal kite.thats why,we have to be true to ourselves n allah.oleh itu,masalah hipokrit tuh takkan timbul.insyaallah.

we dont always get what we want.contohnya kalo boleh nak jek sepjgn tahun bulan ramadhan.tapi da allah set cmtuh.prasan tak idop nie.mesti ade baik burok die.mmg sgt seimbangla.sgt2.tatau nak ckp cmne.ble usha org or anything,they have their good sides n bad sides.cm kite gak.ade yang lawa,tp the behaviour is not beautiful as her physical appearance,yg tak cantik sopan plak.doesnt matter actually.sume tuh allah yg kasik.the most important thing,the way we carry ourselves n hati kite.the matters the most.huhuhu.
sies tak organised lansung essay aku nie.kalo english b nie dpt bape ntah.

Saya menyeru diri sendiri dan rakan-rakan,
"..Ketahuilah HANYA dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenteram."[Ar-RAD;28]

InsyaALLAH ;)


nak tido dah.

ila liqa'

Notakaki- kali nie mmg catatan peribadi so bahse tak leh nak leklok.

=)
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Segmen : Let Be My Follower by Fayunklik banner atas tu & join!
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Isteri Hitam - Ustaz Azhar Idrus


sekadar pengkongsian..


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Dia yang tidak dapat menerima takdir
Dia, apabila didatangi doktor, akan mula mencungap-cungap, hingga stetoskop yang ditekap ke dada pun keliru, yang didengar ini bunyi penyakit atau bunyi resah cuaknya? Wajah keruh dan kerut dahinya jelas menampakkan bahawa lelaki penghujung enam puluhan itu begitu gelisah dan takut.Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari Neraka dan dimasukkan ke Syurga maka sesungguhnya dia telah berjaya dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.

[Ali-Imran, 3:185]Saya praktikal di wad hematologi. Pesakit yang datang menginap, rata-rata yang sakitnya berat, ruwetnya tenat. Leukemia, limfoma, myelodysplasia, myelofibrosis, myeloproliferative disorder... kanser darah, kata orang.Sebahagian besar pesakit di wad ini, yang kansernya sudah berjaya dihalau dengan rejim dadah kemoterapi, tetapi datang kembali (relapse). Dan umumnya, apabila kanser datang kembali setelah dihalau, terkamnya lebih ganas, cengkamnya lebih keras. Peluang untuk sembuh, lebih sempit.Pesakit ini, dia ini, datangnya kerana jangkitan kuman pada paru-paru, padah limfoma yang hadir semula. Relapsed lymphoma. Penyakit yang menyerang sistem imun, menyebabkan sistem imun badan gagal berperanan dengan baik, malah menjajah fungsi tubuh yang lain. X-ray paru-parunya hampir putih keseluruhan, petanda radang yang berleluasa. Dia diberi antibiotik. Jangkitan paru-paru semakin sembuh, tetapi penyakit kansernya, tidak begitu.Doktor memutuskan bahawa tidak ada apa-apa lagi yang boleh dilakukan. Penyakitnya bermaharajalela. Tubuh tuanya yang lemah, tidak mampu lagi menanggung terjahan dadah kemoterapi. Yang boleh dilakukan, cumalah rawatan paliatif, meredakan kesakitan dan menyelesakan kehidupan sementara menunggu kematian.Hari Sabtu, dia diberitahu keputusan itu oleh doktor yang menjaganya. Dia menangis-nangis tidak percaya. Sedih amat.Hari Ahad, dia diajak berbincang tentang perancangan seterusnya, oleh seorang doktor lain. Dia beraksi terperanjat. "Benarkah? Saya tak tahu penyakit saya sudah datang semula! Saya tak tahu ia tidak boleh disembuhkan lagi!" ...seolah-olah, semalam, tidak ada sesiapa datang menjelaskan apa-apa kepadanya.Hari Isnin, jururawat Macmillan (specialist nurse yang menguruskan kebajikan pesakit kanser) mengunjunginya, mahu berbincang lagi. Di manakah dia mau beristirehat (sebetulnya, mau menunggu mati)? Di rumah, atau di hospis?Dia menangis dan meraung tidak percaya."Benarkah penyakit saya sudah datang semula? Tidaaaaaakkkk...."Dia gelepar, menangis, meraung. Seolah-olah baru pertama kali mengetahui berita penyakitnya, langsung tidak dapat menerima. Jururawat terkesima, kaget terpana. Bukankah doktor-doktor tadi sudah dua kali memberitahunya tentang khabaran ini?Sepanjang minggu, dia begitu. Menangis dan merintih. Kadang-kadang dia berada di atas katil, adakalanya tergeletak di atas lantai. Jururawat yang menjaga, doktor yang lembut bicara, tidak berjaya mendamaikan walaupun sedikit. Kondisinya tidak pernah tenang. Wanitanya (saya tidak tahu isteri atau temannya) hanya terdaya duduk di sisi dengan wajah keruh, atau berada di luar bilik mengesat air mata.Dia yang tidak dapat menerima takdir.Sabtu kedua, tiba. Saya merajinkan diri hadir ke wad juga walaupun hujung minggu. Dia masih ada di biliknya, duka lara serabut kelat punah rasa seperti selalu, ditemani wanitanya yang sedih tidak terkata apa-apa.Ahad, saya tidak ke sana. Isnin, saya memohon cuti sehari. Ada kesulitan peribadi.Selasa, ke wad seperti biasa. Doktor bersuara rendah,"Dia sudah meninggal dunia."Saya, menelan liur dan bertanya."Bila? Mengapa?""Ahad. Dalam sijil kematiannya ditulis, penyakit yang melarat dan kegagalan sumsum tulang (progression of disease, bone marrow failure)."Dia, sudah tiada.Perginya, adakah dalam keadaan tenang, damai dan redha?Atau resah, gelepar, meraung atau merintih, tidak dapat menerima?Adakah nama Tuhan walau sepatah dalam hatinya?Apa khabar pula rohnya sekarang? Allahua'lam, Allahua'lam, hanya Allah yang Mengetahui.

Maha Berkat (serta Maha Tinggilah kelebihan) Tuhan yang menguasai pemerintahan (dunia dan akhirat) dan memanglah Dia Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu; Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: Siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Dia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat).

[Al Mulk, 67:1-2]Di mana jua kamu berada, maut akan mendapatkan kamu (bila sampai ajal), sekalipun kamu berada dalam benteng-benteng yang tinggi lagi kukuh...

[An-Nisaa', 4:78]


Saya, apa yang dapat kupelajari daripada episod ini?Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Aku bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka.


 

Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat.

Lalu Rasulullah menegurnya. "Wahai anakku, kenapa wajahmu menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?"

Lalu gadis malang ini pun menceritakan hal yang berlaku padanya :- "Ya,Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini." Balas gadis tadi.

"Jika tidak jadi keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku." Rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadis tersebut.

"Aku bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka. Keadaannya amat menyedihkan. Ibuku meminta diberikan air kerana dia amat dahaga kerana kepanasan api neraka itu hingga peluh tidak sempat keluar kerana kekeringan sekelip mata." Gadis itu berhenti seketika menahan sebak. "Kemudian kulihat ditangan kirinya ada seketul keju dan ditangan kanannya ada sehelai tuala kecil.

Beliau mengibas-ngibaskan kedua-dua benda tersebut untuk menghalang api dari membakar tubuhnya. Lantas aku bertanya ibuku, kenapa dia menerima balasan sebegitu rupa sedangkan ketika hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaran islam dan isteri yang taat kepada suaminya? Lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia amat bakhil. Hanya dua benda itu sahaja iaitu seketul keju dan sehelai tuala kecil pernah disedekahkan kepada fakir. Yang lainnya hanya untuk bermuka-muka dan menunjukkan kelebihan hartanya sahaja.

Lalu aku terus mencari ayahku. Rupanya beliau berada di syurga dan sedang menjamu penghuni syurga dengan makanan yang lazat dan minuman dari telaga nabi. Ayahku memang amat terkenal kerana sikapnya yang dermawan dan kuat beramal. Lalu aku bertanya kepada ayahku. "Wahai ayah, ibu sedang kehausan dan menaggung azab di neraka.Tidakkah ayah ingin membantu ibu sedangkan di dunia kulihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama.

Lalu dijawab oleh ayahnya. Sesungguhnya beliau dan semua penghuni syurga telah dilarang oleh Allah dari memberi walau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk kebakhilan yang dilakukan ketika didunia.

Oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku, aku lantas menceduk sedikit air mengguna tapak tangan kananku lalu dibawa ke neraka. Belum sempat air tersebut mencecah bibir ibuku, api neraka telah menyambar tanganku sehingga melecur. Seketika itu juga aku tersedar dan mendapati tapak tanganku melecur teruk. Itulah sebabnya aku datang berjumpa engkau ya Rasulullah."

Panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidak henti-henti mengalir dipipi. Rasulullah kemudian meletakkan tongkatnya ke tapak tangan gadis tersebut lalu menadah tangan, berdoa memohon petunjuk dari Allah. Jika sekiranya mimpi gadis tersebut adalah benar maka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dan semua umat islam. Lalu berkat kebesaranNya tangan gadis tersebut sembuh. Rasulullah lantas berkata, "Wahai anakku, pulanglah. Banyakkan bersedekah dan berzikir dan pahalanya kau berikan kepada ibumu.Mudah-mudahan segala dosanya terampun.
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Fakta Menarik Tentang Rasulullah yang kita cintaiKehebatannya cukup terserlah sejak dari kelahirannya, ketika kanak-kanak, remaja, dewasa sehingga baginda tua dan wafat. Daripada orang biasa, baginda mengasaskan kemudian mengembangkan agama yang terhebat di dunia. 


Selepas iman dan akidah, pengukuhan iman seorang Muslim dikuatkan dengan keimanan kepada Rasulullah. Beriman kepada rasul juga mesti sampai ke peringkat buat apa yang nabi buat, bukan pilih-pilih tapi segala-galanya mesti diikut kerana segala perbuatan nabi adalah wahyu daripada Allah.

Sebagaimana firman Allah yang bermaksud:
“Tiadalah segala yang datang dari nabi itu nafsu melainkan wahyu yang diturunkan kepadanya.”
Jadi kita perlu melakukan apa yang nabi suruh kita lakukan. Itu sebab nabi diutus dalam bentuk manusia. Bayangkan jika malaikat jadi nabi, kita pasti susah mahu ikut kerana malaikat tak makan, tak minum, tak kahwin.

Kehidupan Rasulullah berlandaskan wahyu Allah. Semua orang makan, tapi jika makan cara nabi jadi ibadat. Begitu juga kahwin, nabi ajar cara perkahwinan yang betul, begitu juga hiburan, nabi mengajar cara berhibur yang betul.Maknanya kalau tak cinta nabi tak sempurnalah iman kita. 

Sabda nabi yang bermaksud:
“Tidak sempurna iman seseorang kamu sehingga aku lebih disayangi daripada kamu menyayangi kedua ibu bapamu dan manusia seluruhnya.”
Saidina Umar pernah satu hari berkata pada nabi,

“Aku sayangi diriku, lepas tu baru aku sayang padamu, wahai Rasulullah. Nabi menjawab, cintailah aku lebih daripada cinta pada dirimu, barulah sempurna iman kamu.”


Nabi sangat banyak jasa kepada kita, jasa nabi bukan sembarangan, bukan kecil, tak boleh ditebus dengan wang ringgit. Jasa nabi pada kita kerana memperkenalkan siapa Tuhan kita yang sebenar.

Itulah kenapa kita perlu sangat bersyukur merasai nikmat iman dan Islam kerana bapa saudara nabi sendiri, Abu Talib, walaupun nabi sudah melakukan dakwah tetapi masih tidak dapat terima Islam.

Rasulullah terpelihara daripada segala aib. Malahan baginda mendapat pula al-Quran sebagai mukjizat, sebagai panduan. Jelas sekali mencintai nabi bermakna kita mencintai seorang yang agung dan amat mulia.


Banyak kisah kisah kehidupan Baginda ditatapkan dan didokumentarikan. Contohnya dalam Jejak Rasul bersiri yang ditayangkan di TV3 setiap kali tibanya bulan Ramadan.

Berikut merupakan fakta unik secara ringkasnya mengenai kehidupan Baginda. Kalau ada kesalahan fakta, minta perbetulkan.1. Nabi SAW tidak melepaskan tangannya saat berjabat sebelum mitranya melepaskan terlebih dahulu.

2. Nabi SAW tidak pernah mengulurkan kaki di hadapan sahabat-sahabatnya.

3. Nabi SAW menoleh dengan seluruh badannya, menunjuk dengan seluruh jarinya.

4. Nabi SAW kalau berbicara sesekali menggigit bibir tanda berpikir, menepuk telapak kiri dengan jari telunjuk.

5.
Nabi SAW  tidur dengan alas tidur dari pelepah sebanyak 4 lapis, dan kalau musim dingin dipakai 2 lapis dan 2 lapis lagi untuk selimut (hingga Umar bin Khattab sempat menangis jika membandingkan gaya hidup rasulullah dengan raja romawi)

6. Harta Nabi SAW yang paling mewah adalah sepasang alas kaki berwarna kuning, hadiah dari Negus, penguasa Abissinia.

7. Nabi SAW tinggal di pondok kecil beratap jerami yang kamar-kamarnya dipisahkan oleh batang-batang pohon yang diikat dengan lumpur bercampur kapur.

8. Nabi SAW sendiri yang menyalakan api, memerah susu dan menjahit alas kakinya yang putus.

9. Santapan Nabi SAW yang paling mewah, meski jarang dinikmatinya, adalah madu, susu dan lengan kambing.

10. Nabi SAW gagah berani, namun memiliki senyum yang sangat memikat dan malu mempermalukan orang.

11. Nabi SAW merupakan contoh jenis manusia secara sempurna iaitu pekerja, pemikir, pengabdi Allah dan seniman.

12. Nabi SAW selalu memilih yang termudah, selama halal, bila berhadapan dengan pilihan.

13. Senyumnya menyejukkan, dilukiskan sebagai butir salju di oase.

14. 
Nabi SAW tidak pernah sakit gigi. Baginda bersiwak tak kurang 10 kali sehari.

15. Warna kulit Baginda putih kemerah-merahan.

Akhir sekali kenali 
Nabi SAW  dengan mempelajari sirah nya, memahami hadisnya dan cintailah nabi dengan mencintai apa yang dicintainya.

Nabi Muhammad patut diikuti,dicintai dan disayangi sebab pada 
Nabi SAW ada segala-galanya.


Nota Hati- Bagaimana cara terbaik kita tunjukkan cinta kita itu? amalkan sunnah Rasulullah s.a.w.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Greennnpanda Craft's 1st Giveawayklik banner dan join!
tamat segmen pada 30 september 2012


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


8th GiveAway (GA)oh! ha. nampak tak tu?
kuali/wok Tefal bersaiz 28 cm! ..Siapakah bakal pemenang bertuah ye?
sebab pemenang akan di pilih melalui RANDOM.ORG

nak join? klik sini

tamat segmen pada jam 12 tgh malam pada 25 September 2012. 

Gud Luck uolss!
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Kedatangan Nabi Isa Di Akhir ZamanRasulullah SAW menyatakan, sesungguhnya menjelang hari kiamat nanti, Isa akan turun kembali ke bumi. Istilah ini dalam versi Kristian disebut dengan The Second Coming (kedatangan untuk kedua kali).

Kedatangannya untuk mengajak umat manusia agar mengikuti ajaran yang telah disampaikan oleh Rasulullah SAW.

Tak hanya itu, kedatangan Isa juga akan membersihkan aliran-aliran dan akidah yang sesat dan menyesatkan serta menghancurkan tiang-tiang salib.

” Tidak ada seorang nabi pun antara aku dan Isa dan sesungguhnya ia benar-benar akan turun (dari langit). Apabila kamu telah melihatnya, ketahuilah bahawa ia adalah seorang laki-laki berperawakan tubuh sedang, berkulit putih kemerah-merahan. Ia akan turun dengan memakai dua lapis pakaian yang dicelup dengan warna merah, kepalanya seakan-akan menitiskan air walaupun ia tidak basah.” (HR Abu Dawud)

” Sekumpulan dari umatku akan tetap berperang dalam kebenaran secara terang-terangan sampai hari kiamat sehingga turunlah Isa bin Maryam. Maka, berkatalah pemimpin mereka (Al-Mahdi), ‘Kemarilah dan imamilah solat kami.’ Ia menjawab, ‘Tidak. Sesungguhnya, sebahagian kamu adalah sebagai pemimpin terhadap sebahagian yang lain, sebagai suatu kemuliaan yang diberikan Allah kepada umat ini (umat Islam).” (HR Muslim dan Ahmad)

Hal pertama yang akan dilakukan Isa setelah turun dari langit adalah menunaikan solat sebagaimana yang dijelaskan oleh hadis-hadis di atas. Isa akan menjadi makmum dalam solat yang dipimpin oleh Imam Mahdi.

Peristiwa kedatangan Isa ini sebelumnya akan didahului oleh keadaan dunia yang dipenuhi dengan kezaliman, kesengsaraan, dan peperangan besar yang melibatkan seluruh penduduk dunia.

Pada saat itu, seorang pemimpin Muslim (Al-Mahdi) akan berhadapan dengan Dajjal yang telah menyebarkan fitnah di kalangan umat Islam. Maka, saat itulah, Isa putra Maryam akan turun ke bumi dan menumpas semua itu dan membunuh Dajjal, membersihkan segala penyimpangan agama, dan menyelamatkan manusia dari fitnah Dajjal. Dajjal ini mengaku bahawa dirinya sebagai Tuhan. Maka, Isa akan bekerja sama dengan Imam Mahdi untuk membanteras semua musuh-musuh Allah.

Selain itu, Isa juga akan menyelamatkan manusia dari fitnah Ya’juj dan Ma’juj. Dalam hadis yang diriwayatkan Thabrani, disebutkan, fitnah dan kejahatan Ya’juj dan Ma’juj ini sangat besar. Tiada seorang manusia pun yang dapat mengatasinya. Jumlah mereka sangat banyak sehingga kaum Muslim terpaksa menyalakan api selama lebih kurang tujuh tahun untuk berlindung dari serangan dan panah-panah Ya’juj dan Ma’juj.

Sebagaimana dikisahkan, Ya’juj dan Ma’juj selama ini terkongkong dalam sebuah tembok yang dibuat oleh Zulkarnain. Mereka akhirnya boleh keluar setelah secara perlahan-lahan melubangi tembok tersebut. Tembok Zulkarnain itu diperbuat dari besi dan tembaga dan terletak di daerah Georgia (Asia Tengah).

Untuk mengatasi masalah ini, kaum Muslim terpaksa berlangsung di bukit Thursina selama beberapa waktu. Hingga akhirnya Isa berdoa kepada Allah agar menghantar bantuan dan doa itu pun dikabulkan. Saat itulah, Ya’juj dan Ma’juj berjaya diatasi (HR Ahmad, Muslim dan Tirmidzi dari An Nawwas bin Sam’an).

Setelah berjaya mengalahkan Ya’juj dan Ma’juj, Isa pun kemudian wafat. Menurut sejumlah riwayat, saat diturunkan hingga wafatnya kelak, itu terjadi selama 40 tahun. Dan, kehadiran Isa ini merupakan salah satu tanda-tanda berlakunya kiamat kubra (besar)

nota- seperti yg kita semua maklum, nabi Isa A.S (jesus bg penganut kristian) telah disalib. mengikut firman Allah S.W.T., yg di salib itu bukan nabi Isa (jesus) yg sebenar tetapi ada seseorang yg diserupai dengan wajah baginda. nabi Isa kemudian diangkat ke langit.

mengikut firman ini dapat kita ketahui bahawa nabi Isa belum wafat dan jasad baginda masih terpelihara oleh Allah S.W.T.

sedangkan nabi muhammad S.A.W. telah wafat. akan pelik pula kalau yg telah wafat tetiba hidup semula. nanti akan menimbulkan keraguan. Wallahualam. Sesungguhnya perancangan Allah S.W.T itu maha hebat dan sempurna.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Tunggu ! Jangan Lari ! Itu Hati Saya...

Ada masa saya sayangkan seseorang itu lebih daripada seorang kawan dan secara tiba-tiba, pada suatu masa yang lain, saya memutuskan untuk tidak menyayanginya selebih itu. Sebab saya tahu cinta itu menyakitkan.

Pelikkan? Tapi susah sangat apabila kita bercakap soal perasaan. Saya bukan boleh halang orang lain daripada curi hati saya. Saya nak sangat halang dan kalau boleh nak kunci hati saya kuat-kuat dalam peti, campak tengah laut biar tenggelam, biar tiada siapa yang jumpa dan curi pun.

Malangnya, saya tak mampu pun. Ada orang dah curi sebenarnya, tapi saya jerit-jerit, suruh dia pulangkan. Alhamdulillah, nasib baik dia dah mula pulangkan sedikit demi sedikit. Siapalah pencuri itu. Entah. Saya pun tak tahu.

Bergaul dan berjumpa dengan student-student yang rata-ratanya sudah berkahwin menyebabkan saya terdedah dengan banyak kisah rumahtangga, anak-anak dan pesan Kak Bib pagi tadi," Lynn, nanti jangan kahwin awal-awal, enjoy puas-puas dulu."


Aku hanya senyum dan mengangguk.

Dalam hati,


'kalau dah jodoh dah awal, takkanlah saya nak tolak Kak Bib saaayang oi.'

Hehe.Afterall, kahwin awal ke lambat ke, saya tak tahu sebab jodoh semua dekat tangan Allah S.W.T.


TITIK


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Jibril lambat datang, Insya Allah, 3 soalan kafir
1) Riwayat dari A’masy (perawi hadith, salah seorang dari 4000 guru Imam Abu Hanifah) katanya:

Telah lambat Jibril Alahissalam atas Nabi s.a.w. kemudian datang ia maka sabdanya ” Apa yang menahan dikau, ya Jibril?” Katanya ” Betapa aku datang kepadamu dan kamu tidak potong kuku kamu dan misai kamu dan tidak membasuh jari kamu dan kamu tidak bersugi”. Kemudian ia membaca:


Maryam [64] Dan (berkatalah malaikat): Kami tidak turun dari semasa ke semasa melainkan dengan perintah Tuhanmu (wahai Muhammad)

(Dari Kitab Al-Jauhar Al-Mauhub)

Rasulullah s.a.w. bersabda “kalau orang simpan kuku panjang, syaitan berlari atas kuku yang panjang”. Dalam kuku panjang ada kuman dan kotoran.

2) Dalam kes yang lain pula Nabi bertanya kenapa Jibril lambat datang, Jibril berkata:”Aku tidak pergi ke tempat yang gambar dan ada anjing”. Dekat kawasan rumah Nabi pada masa itu ada anjing.


Begitu juga apabila manusia berjunub, Malaikat bawa rahmat tidak masuk hinggalah orang itu mandi junub. Malaikat lain tetap masuk.

3) Jibril juga lambat datang semasa nabi ditanya soalan oleh orang kafir mengenai:-


Siapa itu Ahli Gua (Ashabul Kahfi)
Siapa Iskandar Zulkarnain?
Urusan roh, apa itu roh?

Nabi s.a.w berjanji pada mereka untuk memberi jawapannya pada esok hari kerana kebiasaannya beliau terus dapat jawapan. Tetapi Jibril lambat datang selama 15 hari kerana Nabi lupa mengucapkan InshaAllah.


Al-Kahfi [23] Dan janganlah engkau berkata mengenai sesuatu (yang hendak dikerjakan): Bahawa aku akan lakukan yang demikian itu, kemudian nanti. [24] Melainkan (hendaklah disertakan dengan berkata): Insya Allah ………

Jawapan kepada 3 persoalan tadi:


Ashabul Kahfi ialah orang yang beriman yang lari dari raja dan masuk ke gua bersama anjing mereka dan tidur selama 309 tahun seperti dalam surah Al-Kahfi dalam ayat 9 dan seterusnya.


Al-Kahfi [22] (Sebahagian dari) mereka akan berkata: Bilangan Ashaabul Kahfi itu tiga orang, yang keempatnya ialah anjing mereka dan setengahnya pula berkata: Bilangan mereka limaorang, yang keenamnya ialah anjing mereka secara meraba-raba dalam gelap akan sesuatu yang tidak diketahui dan setengahnya yang lain berkata: Bilangan mereka tujuh orang dan yangkelapannya ialah anjing mereka…..


Anjing mereka ini adalah ahli syurga.


Al-Kahfi [25] Dan mereka telah tinggal tidur dalam gua mereka: Tiga ratus tahun (dengan kiraan Ahli Kitab) dan sembilan lagi (dengan kiraan kamu).

Kisah Zulkarnain juga diceritakan dalam Surah Al-Kahfi mulai ayat 93 dan seterusnya dimana beliau ialah seorang raja yang memerintah dari timur ke barat telah membina benteng untuk mengurung Yakjud dan Makjud.

Israa [85] Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakan: Roh itu dari perkara urusan Tuhanku dan kamu tidak diberikan ilmu pengetahuan melainkan sedikit sahaja


Manusia yang bijak, saintis tak boleh faham masalah roh. Tiada siapa yang mampu cipta Roh, tuhan bagi ‘free’ roh kepada makhluknya. Setiap makhluk mempunyai roh yang berbeza. Roh lembu, kambing, manusia berbeza.Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


MANNERS


oh! ha baby ni kiuut!
Kelmarin, lepas balik kuliah, singgah KFC, muka pelayan semua macam singa lapar nak makan orang. Tahulah awak penat letih tapi mana awak letak etika awak sebagai seorang pekerja.


Saya belajar Human Resource dalam business. Mungkin awak perlu pergi training dan belajar lebih lagi communication skills. Pelik. Macam manalah bos awak boleh employ awak. Customer boleh lari buat rugi saja.

Kalau dah tak tahu nak senyum sangat dan malas nak layan kerenah customer pergilah kerja lain. Kerja yang tak berurusan dengan manusia. kerja dengan mesin.Buatlah muka macam mana sekali pun sepanjang hari pun tak apa mesin itu bukan nya hairan pun.

Dalam hidup ini, tak kisahlah moody macam mana pun, budi pekerti kita harus dijaga. Bukan setakat orang lain akan suka berurusan dan dosa kita kurang, Allah dan Nabi Muhammad pun sayang.


Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:
"Sesungguhnya Allah Maha Pemurah menyukai kedermawanan dan akhlak yang mulia serta membenci akhlak yang rendah/hina."
-HR. Al-Hakim (I/48), dari Sahabat Sahl bin Sa’ad z

Aku tidak gemar mengkritik orang sebab baju dekat badan sendiri pun tak habis lagi ukur tapi saja nak luahkan perasaan dan nak ingatkan diri sendiri.

Orang berbudi kita berbahasa. orang memberi kita merasa.Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Oh ha hari ini saya dapat dua hadiah Giveway!
Apekahh kabar?aku sehat sehat je. Yeah hari ini kelas sampai pukul 1.00 pm! Tak sampai pukul 5.00pm seperti biasa. Hari Rabu memang separuh hari! Kalau nak tahu, depan aku sekarang lecture note tapi aku gagal memberikan tumpuan kepadanya kerana tangan gatal pi tekan fb and blog ini.

Oh ha hari ini saya dapat dua hadiah Giveway.

first impression dapat hadiah giveway dari Segmen Ayu : saya Blogger Dari... no 8 tuh!

jom terjah blog AYU dari PERLIS .!

alhamdulillah... cantik frame dan keychain tu.. terima kasih ayu.. Luv so much!
secondly.. DARI SABAH


kERONGSANG MUTIARA memang cantik! 


dapat 4 sekaligus! senyum sampai telinga~


hadiah giveway dari SUSY COLLECTIONS


hadiah saguhati..tapi memang TERBAIKLAH! syukur ALHAMDULILLAH..


macam-macam ada kat sini. tak percaya? klik sini


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


susah tak pakai tudung?
Ada seorang budak tanya, susah tak pakai tudung? Aku macam sengih jer. Aku cakap dah biasa dah pakai since baby lagi.>.<

Tanya pasal agama dorang pula. Dalam 2/3 orang aku tanya, dua orang tak ada agama. Ahh, sesuatu yang asing gila dalam hidup aku...Yang seorang itu Catholic pergi church tapi dalam 3 kali setahun. Apakah?

Yang tak ada agama itu cakap, dia percaya ada Tuhan. Tuhan itu ada. Tapi dia macam kata dia bukan jenis yang mencari kebenaran, apa yang dia tahu Tuhan itu ada. Aku macam nak terus cakap, carilahh carilaahh.Islam agama sebenar. Tapi tak boleh terus mengejut cakap macam itu kan?Aku macam cakap. Ohh.u should findd.

Nanti lain kali jumpa, kalau ada rezeki hasutlah sedikit-sedikit. Harap-harap ada keberanian and kekuatan. Amin . =)

Ouh pagi tadi semangat buat Problem Based Learning. Terima kasih kepada Sarah. jasamu dikenang. Lepas ini, terima kasih kepada Amir pula.

Have fun everybody dan diri sendiri. Hidup ini memanglah ada naik turun.


Kalau ada jalan gembira, buat apa pilih jalan sedih. ;)Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


aaaaah, kenapa aku tidur!?Okay.Lately tak tahu kenapa. Moody semacam. Badan sakit-sakit, tengkuk bahu segala gaya macam pulun nak exam @_@ maybe kekurangan exercise. Entah. Saya pun tak tahu. Tapi seriouslah, sekarang macam letih dia lain macam tak tahu kenapa. Moody yang semalam, bangun minum air, balik tengah hari makan maggi ayam, then makan coklat.

Maybe sebab poyo saje asyik fikir-fikir. Berdasarkan apa yang dipelajari dalam psychology of pain, kalau kita focus dekat pain, nanti gate open, so nanti lagi bertambah-tambah sakit. So, tak payah bagi otak fikir dengan cara menyibukkan diri.

Nak tahu apa lagi point penting yang menyumbang ke arah keemoan ini adalah, apabila, malam tidur lambat daripada biasa, ,solat subuh, then tidur balik. Saya memang tak suka sangatlah tidur lepas subuh. Kalau tidur rasa macam" aaaaa, kenapa aku tidur". 'Make sense lah tidur balek sebab tidur awak mana cukup, malam dah tidur lambat, dah itu siang tak tidur pulak.' (' ...')<-- monolog dalaman.

Ini still letih lagi, tapi yang tak boleh tahannya, pagi-pagi sarapan terus makan nasi. Sekejap lagi dah mula class. Jalan kaki setengah jam  baru sampai. Okaylah eh. Later borak lagi.

 hadis ini best,

Nabi Muhammad SAW bersabda, " Ada tiga perkara yang menghantar mayat ke kubur. Dua antaranya akan kembali manakala satu akan tetap bersamanya. Dua perkara itu adalah harta dan keluarga. Satu perkara itu adalah amal." -Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim-

Okay serious nak pergi dah. Remaja-remaja juga, tapi mati itu pasti, mesti berlaku punya. Jangan lupa.

ila liqa'


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Jom Naikkan Trafik Blog!Segmen:Jom Naikkan Trafik Blog!

klik banner & join!
Alhamdulillah. Hari ini macam best sedikitlah. 
sebab berpeluang join segmen dari MAK DARA.
Oh ha ..jom join ramai2...

selamat berblogwalking uolls!


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Jetlag.


It's 3 o'clock in the morning.Hehh.Kenapa tak tidur lagi ni?

Bercakap pasal tidur, aku teringat masa BTN, ada ustaz cerita, beliau kata, Guru beliau pernah berkata untuk memastikan diri sentiasa berada pada jalan yang benar, tak mudah terpesong, amalkan lah doa bangun tidur sebaik sahaja bangun.


Aku kemas bilik tadi.  Sambil itu, aku dengar Dr.Fadhilah Kamsah punya talk. Apa yang aku boleh simpulkan dekat sini, saat sebelum dan selepas tidur merupakan saat-saat yang penting untuk tentukan mood kita pada keesokkan harinya.

Sebelum tidur, muhasabah diri dan berlapang dada kepada semua orang. Maafkan orang lain. Doa hari esok jadi lebih baik dari semalam dan doa kita jadi semangat untuk menempuh hari esok. Pagarkan diri dengan Al-Fatihah, 3 Qul, dan terus-terusan zikir Allah sampai terlelap.

Bangun tidur, baca doa tidur. Senyum. Sunnah Rasullulah minum air masak kan. Lepas itu, terus harap dan doa dekat Allah, hopefully everything will be just fine. =)

InsyaAllah, tak kira apa pun berlaku pada hari itu, tak kiralah baik ke buruk ke, kita mampu menghadapinya dengan tenang. Tak perlu risau, sebab Allah sentiasa bersama kita.

Nantilah aku sambung. Sekarang 3.30 pagi. Aku lapar and kena tidur. Esok kelas and PBL macam biasa.

selamat malam.

P/s- maaf penggunaan bahasa 'AKU' di sini..


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Hate this part right here. 

Apa perasaan putus cinta?
Sangat sedih. Hati remuk.

Kita sayang sangat-sangat-sangat dekat seseorang itu tapi kena lepaskan dia pergi. Bukan saja-saja nak lepaskan tapi terpaksa. Hanya Tuhan saja yang tahu betapa payahnya nak lepaskan seseorang itu pergi tapi kena lepas juga. KENA.

Membayangkan macam mana nak lalui hidup seterusnya tanpa orang itu. Kalau dulu, apa-apa nak cerita, cerita dekat dia. Phone nanti dah tak ada orang hantar message dah. Tak ada orang nak call kita dah. Dalam otak fikir, tak tahu nak gambarkan perasaan bila orang yang kita sayang itu, pernah sayang kita tiba-tiba akan sayang dekat orang lain dah. Kenapa boleh macam itu? Kenapa dia tak sayang dekat kita saja? Kenapa boleh tukar-tukar?

Semua benda yang pernah plan sama-sama. Nak pergi sana, sini semualah. Kalau jalan-jalan pergi mana-mana, tiba-tiba terpandang satu benda yang closely related dengan si dia. Rasa sedih, sebab teringat semua benda yang best-best masa inlove dengan dia. Kenangan-kenangan yang sweet yang dia dengan kita pernah sama-sama rasa.

_________________________________________________________________________________________

Dah-dah-dah-dah. STOP IT. Tak payah nak larut sangat dengan perasaan sedih. Saya tak marah kalau awak nak nangis. Sebab saya pernah rasa. Nangis-nangis kalau teringat. Beriya pulak tuh. Saya pernah tengok kawan-kawan saya nangis. Boleh nangis. Tapi jangan lama sangat, hidup kita kena teruskan.

Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Kalau boleh, elakkanlah menunding jari, memikirkan soal siapa yang salah dalam sesuatu hubungan itu. Cinta mati macam mana pun kita dekat seseorang, kalau Allah kata putus, putus juga akhirnya. Soal jodoh semua dekat lauh Mahfuz. Kita sangat-sangat clueless.

Hidup kita bukanlah semata-mata menagih cinta daripada seseorang lelaki yang masih tak pasti lagi menjadi suami kita nanti. Umur 20, nak masuk 21 tahun, kata nak jadi doctor, nak kerja kumpul duit banyak-banyak, balas balik jasa mak ayah. Paling penting, hidup kita di dunia sementara sahaja sebab kita akan mati. Maksudnya, kalau sedih-sedih sangat dan fikir-fikir lama sangat kenapalah boleh putus, buat penat saja nak fikir lebih-lebih sebab dia tak masuk timbangan amal kebaikan dekat akhirat nanti.

Btw, we're running out of time. Tak sempat nak fikir-fikir benda dah berlaku. Kita kena pandang ke depan, hargai apa yang kita ada, untuk kejar kejayaan dunia dan akhirat. Plus, cari bakal suami lain.=p

Allah tidak tidak pernah mencabut sesuatu daripada kita kecuali Dia menggantikannya dengan yang lebih baik. Yakinlah dengan sepenuh hati dan seluruh jiwa raga tanpa sekelumit pun rasa ragu ; pilihan Allah adalah pilihan terbaik untuk kita.

P/S:to You-know-who-u-are, sorry kalau aku tak dapat bagi kata-kata yang mampu sedapkan hati kau sebab aku tak rasa apa yang kau rasa. Jadi, aku tak mampu cakap lebih-lebih. =D
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


"Curi-Curi Suka" Giveaway!
klik banner & join!

"Curi-Curi Suka" Giveaway!

dari abang EQ..Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Kenapa Aku Tak macam Orang lain?"Aku sedih.Aku tak tahu kenapa aku kena ujian seberat macam ini. Tak macam orang lain. Orang lain bahagia saja, tak ada masalah macam aku ini. Aku, bukan setakat masalah itu, tapi masalah ini.Tak tertanggung rasanya nak tempuhi benda macam ini."


Pernah cakap macam itu atau dengar orang cakap macam itu? 

Pernahkan? 

Rasa semua orang pernah bila rasa tak tertanggung nak tempuhi dugaan. Umpama dah jatuh ditimpa tangga.Rasa hidup tak adil, orang lain tak kena tapi diri kena. Tapi sebenarnya nak tahu satu rahsia tak? Orang lain kena jugalahh, tapi dalam bentuk yang lain. ;)


Sebenarnya, betul ke ujian hidup yang Allah beri pada kita seperti sakit, gagal, duit tak cukup, penghilang kebahagiaan kita? Perasan tak bila ditimpa ujian kita mudah sangat nak sedih, marah, tension, stress, rasa down, rasa give up macam dah tak tahu dah nak deal dengan situation ini, nak nak pulak orang lain tak boleh tolong.


Cuit.
Meh dengar analogi ini. Cantik sangat.Hopefully, kita dapat ambil iktibar and amalkan.


"Air limau apabila dituang ke atas tangan yang biasa, langsung tidak menimbulkan sebarang kesakitan. Tapi bila dituangkan ke atas tangan yang luka mengakibatkan rasa yang pedih." -(Ustaz Pahrol ,2012)


Rasa pedih bukan disebabkan air limau, tapi disebabkan keadaan tangan kita yang luka. Tangan yang luka itu adalah merujuk hati yang 'sakit'. Tangan biasa merujuk pada hati yang sihat. Air limau itu adalah ujian.


Hati yang sihat bila ditimpa ujian tenang, sabar dan bersyukur. Tapi hati yang sakit bila ditimpa ujian, resah, marah dan rasa tak puas hati.


Makanya, kita seharusnya berjuang menjaga hati kita supaya terlepas from penyakit hati. Kalau nak tahu, hati merupakan organ manusia yang paling berpotensi untuk tidak konsisten. Jadi, saya menyeru kepada diri saya dan sesiapa terbaca ini untuk SENTIASA membawa hati mengingati Allah supaya apabila ditimpa ujian, kita tak mudah melatah, sebaliknya sabar and redha.Jom berusaha sembuhkan hati yang tengah sakit!


Bila hati dah redha dan yakin bahawa ketentuan Allah adalah yang terbaik untuk kita, kitalah orang paling bahagia di dunia ini dan ingatlah hanya orang bahagia di dunia ini yang akan berbahagia di akhirat.

InsyaAllah :)


Aaa.dah mengantuk. Nanti bila free sambung boleh?

take care semua.. selamat malam.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Inilah Alasan Kenapa Askar Israel Membunuh Kanak-Kanak PalestinPERANG antara Israel dan Palestin tidak akan ada penghujungnya. Entah sampai bila puak Yahudi Israel akan melakukan kekejaman terhadap warga Palestin, tidak dapat diketahui. Jumlah mangsa yang telah menjadi korban keganasan perang Israel telah meningkat kepada ribuan nyawa dan 75% dari mereka adalah kanak-kanak dan wanita.

Ramai dari kita yang mempersoalkan kenapa Israel sering menjadi kanak-kanak Palestin sebagai sasaran mereka? Ada pihak yang mengatakan itu memang tabiat puak Yahudi Israel yang kejam dan biadab sejak azali dan ada juga yang mengatakan mereka (Israel) takut akan perkembangan kanak-kanak Palestin. Mungkin pendapat yang kedua ada benarnya dan lebih masuk akal. Itulah alasan mengapa Israel sering menjadikan kanak-kanak Palestin sebagai sasaran operasi mereka selain kelompok pejuang Hamas tentunya.


Salah seorang pimpinan Hamas, Ismali Haniya mengatakan, kanak-kanak yang sudah menghafal 30 juzuk Al-quran ini sesungguhnya menjadi sumber utama ketakutan puak Zionis Yahudi.

“Jika dalam usia semuda itu mereka sudah boleh menguasai Al-quran, bayangkan 20 tahun lagi apa yang akan dikuasai oleh mereka?” demikian cara pemikiran yang berkembang pada fikiran masyarakat Yahudi. Tidak hairan jika kanak-kanak Palestin menjadi para penghafal Al-quran. Keadaan Semenanjung Gaza yang dipagari dari segala arah oleh Yahudi Israel menjadikan mereka berterusan cenderung untuk berinteraksi dengan al-Qur’an. Tidak ada istilah bermain permainan PlayStation dalam kamus kehidupan mereka.

Seperti yang kita ketahui, pihak HAMAS menyatakan syarat-syarat yang amat berat untuk menjadi anggota pejuang mereka, diantaranya seseorang itu perlu lah menjadi Hafiz Al-Qur’an dan tidak pernah meninggalkan solat fardu terutama sekali solat subuh. Peperangan panjang antara Yahudi mungkin akan berlanjutan entah beberapa generasi lagi.

Oleh itu, hendaklah kita belajar dari Palestin, walaupun mereka dikurung oleh penjajahan Zionis, nyawa mereka terancam setiap masa, setiap minit bahkan setiap detik, tapi itu semua tidak sedikit pun menjadi kesan kepada niat mereka untuk dekat dengan Al-quran dan mendalami lebih dalam dan lebih jauh mengenai agama Islam. Yahudi Israel memang hebat dalam memiliki segala jumlah pasukan dan kelengkapan tempur yang berteknologi paling tinggi. Tapi rakyat Palestin memiliki semangat juang yang lebih tinggi, mereka berani untuk mati syahid demi kebebasan mereka dan anak cucu mereka.

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Payudara Dan Cinta"Sejak saya sakit ni, payudara dah tak ada, rambut pun gugur, suami seperti jijik nak duduk dekat saya."Luah seorang wanita yang lelah berjuang melawan kanser payudara - ada keluh, duka, pasrah dan tabah dalam tuturnya.Wad 26, wad paliatif, khas untuk rawatan dan layanan pesakit-pesakit kanser pelbagai tahap di HBPP, mempersembahkan bermacam-macam cerita untuk saya, walaupun hanya seminggu praktikal di situ. Mata dan telinga saya menjadi saksi, jururawat turut berkongsi kisah. Alangkah sakitnya tubuh dimamah kanser, sakitnya pula jiwa disisih suami, setelah badan dicap penyakit, dan rupa tidak seanggun dulu.Bukan dia seorang yang mengalami nasib seperti itu. Wanita-wanita yang sakit ini, apabila kehilangan payudara setelah melalui pembedahan membuang kanser, ditandai pula tubuhnya dengan kesan-kesan radioterapi dan kemoterapi, mengeluh pedih... pandangan suami, entah mengapa, tidak seperti dahulu.Saya masih belum berkahwin, belum mengerti apa itu kasih suami, bagaimana pula peranan seorang isteri, tetapi hati kecil ini seperti ngeri membayangkan - apakah ertinya cinta yang dilafaz sewaktu akad nikah, jika isteri yang memerlukan sokongan, kasih dan belai dalam saat-saat getir hidupnya, dipandang dengan dingin, malah ditanggapi suami seolah-olah sekujur dirinya itu mendatangkan jijik dan gerun?

Barangkali,  para wanita ini rela hanya mendiam apabila terjumpa ketul atau bengkak pada payudara masing-masing. Ketul kecil, ah, mungkin ia akan hilang begitu sahaja. Ketul kian besar, bercambah melata, diri kian takut, lalu jadi seperti kasawari ketakutan yang menimbus kepala dalam lubang, seperti manusia yang menyangka halilintar akan reda apabila ia memekup telinga dan memejamkan mata.Rela memendam, menahan, hingga ketul dan bengkak kian besar, membarah, pecah bernanah. Ada yang bertemu doktor pada peringkat awal, dirancang untuk rawatan, tetapi kemudiannya 'lari ketakutan' setelah mendengar 'nasihat' daripada bermacam-macam 'pakar' di kampung, di rumah, di tempat kerja... senyap membisu dan datang semula setahun kemudian dengan payudara yang sudah tidak ada rupa.Begitulah manusia - begitulah wanita - begitulah insan-insan ini, yang bergelar ibu dan isteri. Saya berasa takjub menyaksikan bagaimana pesakit akan segera ke hospital kerana sakit perut atau sembelit, begitu cepat, begitu lekas, walaupun adakalanya aduan mereka sebenarnya amat renyah. Saya tambah takjub menyaksikan betapa banyaknya pesakit yang membiarkan payudaranya bengkak menanah berbulan-bulan, barulah mahu merangkak ke hospital mencari rawatan yang hakikatnya sudah hampir tidak dapat menyembuhkan apa-apa.Saya lebih-lebih lagi takjub membayangkan bagaimana suami-suami mereka, tergamak membiarkan isteri membawa payudara yang bengkak, berkudis, bernanah.. tanpa menggunakan 'kuasa' atau setidak-tidaknya 'cinta' untuk mengheret sang isteri mendapatkan rawatan. Aduh, kekuatan suami itu hanya ada pada talak, memadu isteri dan membentuk isteri 'menjadi solehah' sahajakah?Tidak saya nafikan, banyak juga kisah cinta yang berlaku di hadapan saya. Para suami yang tabah setia di sisi isteri, dengan sokongan yang tidak berbelah bahagi, memberi kekuatan dan duduk menemani setiap kali belahan jiwanya dimasukkan ke wad untuk mendapatkan rawatan. Tenang wajah dan lembut pujukan, menyebabkan saya kagum dan cemburu kepada isteri-isteri mereka.Saya masih mentah untuk menanggapi apa itu cinta, dan tubuh kurniaan Allah ini masih sihat untuk mengerti bagaimana peritnya menanggung sakit yang memusnahkan anggota. Yang saya punya adalah mata, telinga, hati dan akal yang memerhati peka - serta dua tangan yang berkali-kali diizinkan Allah untuk menyentuh sepasang permata paling berharga milik pesakit-pesakit di situ, permata yang menakung sejuta cerita.Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Siapakah Orang Yang Paling Bahagia?


"orang yang paling bahagia adalah orang yang membahagiakan orang lain..."

Dr muhaya

sebab apa?
kerana rasa bahagia itu adalah anugerah Allah

ada orang dengan duit dan harta yang banyak, masih hidup dalam kegelisahan

tapi orang yang cukup-cukup rezekinya, bahagia, bahkan sentiasa mrasa cukup dengan duit dan harta yang sedikit


Umayrah kata(niece) , dia lukis matahari bentuk segitiga,tapi kawan dia lukis garis-garis
Begitulah berbezanya kebahagiaan bagi setiap individu.

dan tentulah orang yang paling bahagia itu,orang yang hati nya dekat dengan Ilahi.

kerana rasa Cinta pada Allah,akan buat diri rasa bahagia di dunia, dan insyaAllah di akhirat

dan orang yang menjaga hubungan dgn Allah,pasti akan menjga hubungan dengan manusia dan berbahagialah manusia disekelilingnya.

Ya Allah,dekatkanlah kami dengan Mu Ya Allah,andai kami melakukan dosa,jadikan kami orang yang bertaubat, dan saat kami leka,kau ingatkanlah kami.

Amiin
Jom jadi orang bahagia! ;)

Sesungguhnya
Allah Itu Dekat (AID) :')


selamat malam..


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


kenapa ramai benci sangat TV3 sampai buat page Kami Boikot Buletin Utama TV3.


Photo: Malaysia Facebook Of Records : Himpunan "LIKE" Terbanyak Untuk Kami Boikot Buletin Utama TV3 Malam Ini Dalam Masa Sejam (8 Malam - 9 Malam)... Sila "LIKE" Untuk Memecahkan Rekod Ini Sekarang @KBBUTV3...Selama ni terfikir juga kenapa ramai yang benci sangat TV3 sampai buat page Kami Boikot Buletin Utama TV3 kat facebook.
Saya dapat jawapannya selepas menonton Buletin TV3 semalam...

-Berita tentang remaja menunjukkan punggung pada gambar Najib dikatakan kurang ajar,tiada adab dan lain-lain.

-Berita tentang DSAI dibaling kasut dikatakan tanda DSAI sudah tidak diterima dan rakyat sudah meluat...

Saya tak kata saya bersetuju dengan tindakan remaja yang bertindak kurang sopan itu tetapi saya mengutuk cara TV3 membuat ulasan berita yang secara terang-terangan berat sebelah.
Tidak profesional!

Rakyat dah matang.Dunia sekarang tiada batasan.Orang kampung pun dah pandai...

ok sekian.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Biodata Iblis & Syaitan

Nama :
IBLIS LAKNATULLAH

T.Kelahiran : 
Bermula dari keengganannya sujud kepada Nabi Adam a.s

Status diri : 
Fasik kelas pertama

Agama : 
Kufur

Tempat Tinggal : 
Hati-hati mereka yang lalai

Alamat Tetap : 
Neraka jahanam

Kawasan : 
Setiap tempat yang di dalamnya tiada usaha untuk mengingati Allah

Arah perjalanan : 
Tiada haluan dan bengkang bengkok

Isteri : 
Setiap wanita yang tidak menutup aurat, tidak mentaati Allah,Rasul dan suaminya

Suami : 
Sama seperti sifat yang dilakukan oleh isteri…

Kaum kerabat : 
Semua golongan yang menentang dan memusuhi Allah

Modal pusingan : 
Angan angan kosong

Tempat pertemuan : 
Pasar pasar

Musuh ketat : 
Setiap orang Islam yang beriman dan bertakwa

Motto kerja : 
'Hipokrasi asas akhlak'

Hobi : 
Melalaikan orang dari mengingati Allah, menggoda dan menyesatkannya

Cita cita : 
Supaya semua makhluk di muka bumi ini menjadi kafir

Kelemahannya : 
Bila orang membaca istighfar

Logo : 
Sebarang tatu

Pejabat operasi : 
Tandas.bilik air, tempat yang bernajis dan kotor serta tempat tempat maksiat

Rakan kongsi : 
Golongan munafik serta syaitan-syaitan dari kalangan jin dan manusia

Sumber pendapatan : 
Segala harta yang diperoleh dengan jalan haram dan riba

Jenis perkhidmatan : 
Menggalakkan manusia mengerjakan kemungkaran dan derhaka terhadap Allah

Tempoh perkhidmatan : 
Sehingga hari khiamat

Matlamat : 
Membawa setiap makhluk ke neraka jahanam

Teman sejawat : 
Orang yang suka mendiamkan dirinya dari menyatakan kebenaran

Ganjaran : 
Dosa dan kemurkaan Allah

Pembantu setia : 
Orang yang suka mengumpat, mencaci, memaki hamun, menghasut, pendengki dan pendendam

Makanan kegemaran : 
Daging orang mati dan segala najis dan kotoran
( Daging manusia yang lupa kepada Allah. )

Yang ditakuti : 
Orang mukmin yang bertakwa

Yang dibenci : 
Orang yang sentiasa berzikir dan mengingati Allah

Alat perangkap : 
Wanita cantik,model,pelacur.pragawati,dan sebagainya

Saat ajal : 
Bila tiba waktu yang ditentukan Allah di hari kiamat kelak

Tugas yang paling disukai : 
Homoseks dan lesbian

Janji janji : 
Janji kosong,angan angan dan tipu daya

Yang membuatnya menangis : 
Bila orang sujud kepada Allah


-kena paku betul-betul dalam hati-
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.