BAGAIMANA WANG RAKYAT MALAYSIA DIBAZIRKAN.


Isu ini bukan sekadar isu kecil yang boleh ditutup mata.Dari isu kezaliman, rasuah dan penipuan pemimpin inilah akan membentuk sebuah negara muflis yang kapitalis. Masyarakatnya akan terus-terusan hidup cuma untuk mencari makan dan hanya memikir soal wang, lantaran kos untuk terus bernafas sangat memeritkan.


Lantas, bagaimana mungkin mereka yang diperah habis keringat, aqal dan emosi di pejabat, di buruh-buruh binaan, di hospital, di jalanan, di gerai dan segala mampu untuk memahami nilai keluarga dan agama?


Hentikan tangan atas yang jelas menikam sebelum gelabah angin bangsa melayu terhapus, cina DAP kuasa menindas, kristianisasi (sedangkan puncanya majlis agama Islam yang lembab, kedekut dan tidak telus dalam isu agihan zakat kepada mereka yang mmerlukan padahal paling laju dan efektif dalam mengutip), Anwar agen yahudi dll.

apa-apa pun, terima kasih kerana terus membenarkan pemimpin korupsi ini membunuh jiwa masyarakat Malaysia!Macam tu punya laporan audit yang keluar..masih berdiamkah sprm..sedangkan rakyat mencuri 50 ringgit dipasaraya penjara dua tahun...?..

Audit SPRM boleh lari....audit Allah di hari hanya AMAL jadi saksi setiap satu akan dihitung...tunggulah...tunggulah hari itu
Sabri cik hari tuh berbuih3 mulut mengatakan kpop tajaan syarikat swasta...baguslah kau dah menangpun pru..esok berjawablahbila rakyat protes kena penjara....senjata rakyat hanya doa semoga Allah lah yg menghukum.

Kerajaan zalim satu hari pasti jatuh dengan penuh kehinaan...kasihan..Kat mana nak baca Laporan Audit Negara ?

Laporan Audit Negara. Selawat banyak-banyak, baca bismillah, kekalkan senyuman, dan jangan hentak meja. Semoga mental dan emosi kita dipelihara Allah.

Klik di sini
Laporan Ketua Audit Negara Siri 1
Laporan Ketua Audit Negara Siri 2


Ketua Audit Negara sekarang disandang oleh Y. Bhg. Tan Sri Dato’ Setia Haji Ambrin Bin Buang

Skop pengauditan yang dijalankan meliputi:
Pengauditan Penyata Kewangan – untuk mengesahkan penyata kewangan tahunan yang dikemukakan oleh Kerajaan Persekutuan/Negeri/Agensi Kerajaan bagi memenuhi keperluan undang-undang dan standard perakaunan. Melalui pengauditan ini Ketua Audit Negara akan memberi pendapat sama ada penyata yang disediakan menggambarkan kedudukan kewangan yang benar dan saksama serta rekod-rekod perakaunan mengenainya telah diselenggarakan dengan teratur dan dikemas kini.
Pengauditan Pematuhan – untuk menentukan sama ada pengurusan kewangan di Kementerian/Jabatan/Agensi Kerajaan dilaksanakan mengikut undang-undang dan peraturan kewangan yang berkaitan.
Pengauditan Prestasi – untuk menilai sama ada sesuatu program/ aktiviti Kerajaan dilaksanakan dengan cekap, berhemat serta mencapai objektif yang ditetapkan.

Untuk laporan Audit Negara 2013, daripada pengauditan 21 program/aktiviti/projek dibawah 15 Kementerian/Jabatan Persekutuan dan Pengurusan 4 syarikat Kerajaan, terdapat kelemahan seperti improver payment, kerja/bekalan tidak mengikut spesifikasi/tidak berkualiti/tidak sesuai, kelewatan tidak munasabah, pembaziran, kelemahan pengurusan hasil dan kelemahan pengurusan aset Kerajaan.

Kelemahan tersebut adalah disebabkan oleh kecuaian dalam mematuhi peraturan/prosuder yang ditetapkan oleh Kerajaan, kurang teliti semasa merancang program/aktiviti/projek dan menetapkan skop serta spesifikasi tender, tidak memantau dengan kerap dan teliti kerja kontraktor /vendor/perunding, kurang kemahiran dalam pengurusan projek, lewat membuat keputusan mengenai perolehan, sistem maklumat Kementerian/Jabatan/Agensi yang tidak lengkap dan tidak kemas kini, kurang memberi perhatian terhadap keberhasilan/impak sesuatu program/aktiviti/projek, kekurangan peruntukan untuk penyenggaraan aset dan kekurang pegawai untuk mengutip hasil.

Salah satu keratan Audit Negara yang membuktikan negara adalah pengekport petroleum. Ada beberapa pihak tak tahu beza antara negara pengimport bersih (net oil importer) dan negara pengeksport bersih minyak (net oil exporter).


Trivia dari Malaysia – Analysis – U.S. Energy Information Administration (EIA)


Malaysia adalah negara kelima terbesar mempunyai simpanan hasil minyak (oil reserves) di Asia Pasifik.
Malaysia adalah pengeksport kedua terbesar di dunia gas asli cecair selepas Qatar pada 2012.
Thailand, Indonesia, Vietnam dan Singapura adalah negara pengimport bersih minyak yang bermaksud minyak atau petroleum diimport lebih banyak daripada dieksport.
Malaysia adalah negara pengeksport bersih minyak (net oil exporter) yang bermakna hasil minyak dieksport lebih banyak daripada yang diimport.Familiarkan ulasan ni… kontrak diberi kepada pihak yang tidak berpengalaman. Ini adalah ulasan Ketua Audit Negara mengenai projek Taman Dusun Bandar di bawah Kementerian Wilayah Persekutuan Dan Kesejahteraan Bandar.


Scanner A4 berharga RM 14,670 tidak digunakan kerana Pegawai Aset tidak tahu pun benda tu ada. Dalam laporan Audit Negara, harga jabatan bagi Scanner A4 adalah RM 200 berbanding harga seunit penender yang berjaya adalah RM 14,670 iaitu 7,235% .

Banyak peralatan yang dibeli tetapi tidak sesiapa yang tahu menggunakannya.

Bayaran kepada blogger untuk acara Hari Belia Negara 2012, serius saya nak tahu siapa blogger tersebut. Carian saya di Google dengan kata kunci “Hari Belia Negara 2012″ tak ada satu pun Blogger Top Malaysia berada di muka depan ( SERP ). Korang tak pandai main SEO ke?

Lagi satu, laporan yang bawah sekali - bayaran artis K-Pop sebanyak 1.6 juta. Ingat tak Kementerian Belia dan Sukan cakap, bayaran artis K-Pop adalah melalui penajaan?


Ada banyak lagi, korang baca saja laporan lengkap dari link yang diberikan diatas. Satu siri laporan Ketua Audit Negara tu ada lebih kurang 600 muka surat.


Boleh pi lawatan luar negara , bayaran tanpa dokumen yang lengkap.

Kesimpulannya – kalau nak rakyat berjimat , ubah cara hidup ke arah yang lebih mundur sebab nak mengimbangi ekonomi sekarang, katanya, kenapa pembaziran dan perbelanjaan tidak berhemah berlaku setiap tahun. Kita semua perlu ambil tahu perkara ini kerana Kerajaan adalah pihak yang mengurus tadbir negara kita. Semua orang pembayar cukai. Beli bawang pun ada cukainya, apalagi pembayar cukai melalui sistem Potongan Cukai Bulanan (PCB), gaji belum sentuh, cukai pendapatan dah pun dipotong.

Bagaimana pun, Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) yang diberi kuasa sebagai pelabur strategik Kerajaan dilaporkan menunjukkan prestasi kewangan yang baik di mana syarikat tersebut berjaya mencatat keuntungan bersih 4 tahun berturut-turut serta aliran tunai yang stabil.

Malaysia Debt Ventures Berhad (MDV) yang dimiliki sepenuhnya oleh Menteri Kewangan Diperbadankan (MKD) secara keseluruhannya telah berjaya di dalam memberi pinjaman dan pembiayaan seperti mandat yang diberikan dan prestasi kewangan MDV adalah semakin baik.

Kerajaan telus kerana tidak menutup kelemahan?

Akta Audit 1957 telah ada sejak tahun 1957 dan secara umumnya semua hal perlu diaudit dan diumumkan. Bukan sekarang, malah dah berpuluh-puluh tahun. Kalau dulu kita memang tak tahu perkara ini kerana kita tiada akses kepada laman web kerajaan dan kita hanya membaca apa yang mahu disampaikan oleh akhbar sahaja. Audit ini bukan perkara baru, cuma generasi sekarang saja yang baru berpeluang untuk ambil tahu. Itu pun kalau nak ambil tahu.

Sebenarnya…tahu juga sebab benda-benda kecuaian boleh kita nampak dengan mata kepala – contoh : bangunan, pondok menunggu bas, tandas sekolah dan lain-lain tetapi kita tak ada rujukan sokongan dari pihak yang berkelayakan.

Semua orang sayangkan negara , tetapi bukan dengan membenarkan penyelewengan berlaku dan pejam mata. Tak ada yang sempurna sebab kita ini manusia tetapi kalau laporan audit setiap tahun berlaku perkara yang sama, yang tak sepatutnya berlaku kita kena anggap itu perkara yang tak boleh diubah ke?

Kebanyakkan kes bukan disebabkan pegawai kerajaan tetapi campur tangan yang mendesak dan ditekan oleh pihak yang berkuasa berpengaruh politik.

sumber

Apa pendapat anda mengenai laporan audit negara?


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


VIDEO: INIKAH DIKATAKAN KAPEL PALING ROMANTIK 2013


Halusnya Nasihat Luqman al Hakim pada didikan anak-anak, ( Rujuk Surah Luqman )

Antara pesanan utama kepada Anaknya ialah :

"Janganlah kamu mensyirikkan Allah Azzawajalla. Sesungguhnya mensyirikkan Allah Taala merupakan kezaliman yang amat besar." [ Riwayat Muslim ]"

Allah rakamkan pesanan ini kerana Syirik amat dekat dengan Manusia, Contohnya syirik-syirik kecil yang manusia tidak sedar, umpama Riak, Sum'ah ( Pura-pura ), takkabbur..

Dan perkara ini tercalit pada setiap insan bernama Manusia, tidak kira siapa pun dia.

.........................

 Ya Allah, sediakan bagiku sebahagian daripada keluasan rahmat~Mu.
Berilah aku petunjuk dengan ajaran-ajaran~Mu.
Bimbinglah aku menuju keredhaanMu
yang penuh dengan kecintaanMu,
wahai harapan orang yang merindu Ya Rabbal 'Aalamiin.

Maafkan saya, cuma insan yang biasa-biasa.

baru buka FB tertengok video ni.  (geleng kepala)Perihal Jodoh.

Ada Yang tercatat sebagai sekadar Sahabat,
Ada yang tercatat sebagai Teman di Dunia Sahaja,
Ada Yang tercatat sebagai Teman Dunia dan Syurga,

Siapa, Bila Dan Di mana pun Ia, Juga sudah lama tertulis..
Cuma Kita sahaja Yang MAHA Tidak Tahu.

p/s : Wa Makaru wa Makara Allah wa'llahu Khairul Makereen"
"They planned and Allah planned and Allah is the BEST of planners."

---------------------------------------------------
(maaf sebab tak updated entry)

Hampir seminggu "peram" cerita ni.

 Kisah dalam kapal terbang.

Alhamdulillah, dah boleh duduk. Selesai melalui segala laluan, scan dan bermacam lagi halangan untuk naik ke kapal terbang.
Tempat duduk ku agak jauh dibelakang dan kali ni tak dapat tepi tingkap.Takpelah, mana-mana yang baik.

Seat sebelah kanan kosong, dan sebelahnya ada kawan yang baru sahaja dikenali. Dia nampak penat, dan memang dia penat.

"I am so tired!!fuhh" keluhnya

Melihat kedaanya, sekadar bertegur sapa. Saling bercerita sedikit sebanyak tentang diri. Namanya Michelle, bekerja di Malaysia lebih kurang hampir 2 tahun sebagai ETA lah kot lebih kurang, cuma dia tak mengajar pelajar , dia ajar teachers, dan dia berkunjung ke Mesir untuk bertemu suaminya. Orang United States katanya.

Banyak juga borak, antaranya

"You have how much brothers and sisters?" Tanya Michelle.
"Erm, i have 3 brothers and 5 sisters, so the total, 8"

"Wow, amazing, God bless your mom!" Kagum.
Mungkin kebiasaan diorang tak ramai anak.
"How about you?" Aku berbalas soalan
"I have a daughter, her age just like you, 22" ceritanya excited.
"Oh really?" berbangga kejap sebab muda.heh.

"Now i have 3 grandchildrens"
Oh, sedikit terperanjat. Umur 22, 3 orang anak.
Dengan selamba bertanya.bila anak dia kahwin.
Katanya, 3 tahun yang lalu.

"Wow,its early" kataku. Sebab aku ingat kebiasaan diorang tak kawin awal.

Katanya, dia tahu, orang Malaysia kebanyakannya tak kahwin seawal itu. Dia tahu orang kita kebiasaannya kena habis belajar, cukup ada rumah, ada kereta dan segala, baru boleh kahwin. Bermacam syarat.
Aku mengiayakan, ye, itulah adat kebanyakannya, khususnya Melayu lah. Diorang tak macam tu pun.

Ceritanya,
"They met at debate competitions, fall in love and want to marry, why we have to wait?".

Katanya di US,yang berkahwin awal ni improve together. Mula-mula duk apartment, kereta biasa, then kerja, lama-lama dah boleh ada rumah sendiri, kereta yang lebih baik, dan lain-lain. Lebih kurang macam tu lah katanya.

Kagum sedikit dengan budaya begitu, yang menghargai fitrah manusia. Itu yang Islam ajar, apabila mampu, kahwinlah. Cuma mampu yang dipandang kebanyakan orang kita mungkin terlalu banyak. Mungkin.

Masih belajar, katanya "belajarlah dulu sampai habis,nanti terganggu"
Dah habis belajar, dikata pula "kerjalah dulu..senang nanti"
Dah kerja? "Kumpul duit dulu,beli rumah kereta dulu, nak bela anak orang macam mana gitu.."

Fuhh!

Tapi cakap jugak kat Michelle, nowdays dah ramai orang Malaysia kahwin awal. Alhamdulillah.

Kesimpulannya,
Bak kata ustaz Hasrizal,
"Jangan gopoh, jangan bertangguh"

Hikmah itu milik orang Islam, kutiplah di mana kamu menemuinya.

Bukan promo kahwin awal, kahwin bila dah tiba masa yg sesuai dengan diri masing-masing. Sekadar nak kongsi, budaya negara orang.
Persediaan itu perlu ye, bukan goyang kaki.

"How about you, when you will marry?" Soalan penutup keluar. Aduhh.

"Err, i don‘t know, im not thinking of that thing yet.heh" jawabku sambil sengih

"Oh.. i see, may you meet someone great! "

"I hope so, (InsyaAllah). Its already written "

Lampu ditutup, gelap. Tutup cerita. Mata mengantuk. Good night!

Thanks a lot for the sharing Michelle, moga Allah limpahkan kamu taufiq dan hidayahNya.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.