Amina Filali..akhirnya bunuh diri..


nauzubillah... 


My heart dropped when I read this. Hidayah Allah itu sentiasa ada, cuma ada segelintir manusia yang tak mahu menerima...


“Keputusan mahkamah untuk memaksa Amina berkahwin dengan perogolnya sepatutnya “menyelesaikan” isu keganasan seksual ke atasnya, namun ia menjurus kepada penderaan di dalam rumah keluarga suaminya,” lapor akhbar harian tempatan, al-Massae.


Kedudukan kaum wanita dalam masyarakat Islam agak menyedihkan. Mereka dipersendakan pada sesetengah majlis syarahan agama, dikenakan beberapa peraturan yang ketat, atau disifatkan lebih rendah daripada kaum lelaki. Mereka menjadi mangsa keganasan lelaki, mangsa dalam perceraian, mangsa yang digantung tidak bertali, atau mangsa yang sanggup membuang bayi yang dilahirkannya dengan banyak kepayahan. Kemelut ini berpunca dari kejahilan yang terbit dari input yang tidak sempurna dalam didikan agama. Input yang dimaksudkan ialah ajaran daripada Allah yang terkandung di dalam al-Qur’an.


Sistem ciptaan manusia tidak mampu merawat dan meraikan fitrah manusia, malah boleh jadi ia membawa kepada kerosakan yang lebih teruk lagi. Apa yang berlaku ke atas Amina Filali telah menjadi bukti gagalnya undang-undang hasil dari pemikiran manusia yang terhad.

Sayyid Qutb juga dalam tulisan beliau menegaskan bahawa hanya Islam yang sanggup menyahut jeritan manusia yang kosong dari roh keimanan, hanyut dalam rentak kezaliman yang terhasil daripada pemikiran lesu manusia kerana hanya Islam mempunyai ubat dalam merawat penyakit yang dihadapi masyarakat kini.

mengalir airmata ana dan rasa simpati terhadap Amina Filali..

Pada 11 Mac, Amina Filali, seorang gadis berusia 16-tahun-Maghribi yang yang telah dirogol, membunuh diri dengan menelan racun tikus. Filali membunuh dirinya selepas dia telah dipaksa untuk berkahwin dengan perogol. Ini adalah selaras dengan seksyen kontroversi kod keseksaan Maghribi dipanggil Perkara 475, yang menyatakan bahawa "perogol" seseorang kanak-kanak boleh berkahwin dengan mangsa untuk melarikan diri dari penganiayaan. Artikel ini telah diperluaskan untuk meliputi mangsa rogol. Ramai yang berasa marah dengan dengan tindakan bunuh diri Filali dan telah mula petisyen Facebook untuk menukar artikel.Twitter juga telah digunakan untuk mendapatkan cerita Filali...


Walau bagaimanapun, adalah jelas bahawa dalam Islam rogol adalah jenayah serius yang seharusnya hukuman harus dikenakan atas perogol, bukan mangsa.,,


Sabda Baginda s.a.w kepada mangsa, " pergilah, sesungguhnya Allah telah mengampunkan mu", jelas menunjukkan bahawa mangsa tidak melakukan apa-apa kesalahan apabila melaporkan bahawa seseorang merogolnya tanpa membawa 4 saksi.

Kemudian wanita itu bertemu pula sekumpulan orang-orang Muhajirin lantas berkata, " sesungguhnya lelaki itu telah melakukan ke atasku [perkara] demikian [yakni merogolnya]".

Lalu mereka terus beredar dan menangkap lelaki yang disangka oleh wanita itu bahawa dia yang telah memperkosanya, lantas mereka membawanya kepada wanita itu seraya dia berkata," ya, dialah orangnya [yang telah merogolku]".

Mereka terus membawa lelaki tadi kepada Rasulullah s.a.w. Tatkala Baginda s.a.w memerintahkan supaya lelaki itu direjam, bangun seorang lelaki yang [sebenarnya] telah merogol wanita itu sambil berkata, " wahai Rasulullah, akulah orangnya [yang merogol wanita itu]".

Lantas Baginda s.a.w bersabda kepada wanita itu, "pergilah, sesungguhnya Allah telah mengampunkanmu" . Baginda berkata kepada lelaki [yang didakwa oleh wanita itu sebagai orang yang merogolnya] dengan kata-kata yang baik.

Seterusnya Baginda s.a.w bersabda kepada lelaki yang [mengaku] merogolnya, " rejamlah dia" sambil bersabda, "sesungguhnya dia telah bertaubat [kepada Allah] dengan taubat yang jika seluruh penduduk Madinah bertaubat seperti itu, nescaya diterima [Allah] daripada mereka [taubat itu]".

Hadis ini diriwayatkan oleh Imam Tirmizi dalam Sunannya dalam Kitab al-Hudud, bab Ma Ja'a Fi al-Mar'ah Iza Ustukrihat 'Ala al-Zina dan beliau berkata, “[hadis] ini hasan gharib sahih” (Sunan Tirmizi, jil.6, hlm.35).

Hadis ini turut direkodkan oleh Abu Daud dalam Sunannya dalam bab في صاحب الحد يجيء فيقر

Menurut al-Albani, hadis ini adalah hadis sahih dalam kategori Hassan kecuali sabda Baginda s.a.w yang berbunyi " rejamlah dia".

Menurut al-Albani, berdasarkan pendapat yang kuat, lelaki yang mengaku merogol itu tidak direjam (Lihat al-Jami’ al-Sahih Sunan al-Tirmizi, jil.4, hlm.56).

Dalam undang-undang Islam, wanita yang dirogol tidak bersalah akan sebarang dosa kerana dia dipaksa melampaui kawalannya. Menekankan hal ini, Rasulullah S.A.W bersabda, “Allah memaafkan Ummah ku kesalahan mereka,apa yang mereka terlupa dan apa yang mereka dipaksa lakukan”.Jadi, wanita yang dirogol ialah mangsa dan seluruh ahli masyarakatnya sepatutnya berurusan dengannya dengan hormat dan mulia dan sepatutnya menggalakkannya untuk mendapatkan haknya melalui semua cara yang mungkin.

Dr. Ahmad Yusuf Sulaiman, professor undang-undang Syariah Islamiyyah di Universiti Kaherah, "Jika seorang perempuan dirogol, dia sepatutnya menyaman terhadap orang yang merogolnya. Jika terbukti yang dia dirogol, maka mahkamah mesti mengenakan hukuman ta`zir (mengikut budi-bicara hakim) atas perogol. Hukuman ta`zir itu boleh mencapai hukuman mati, mengikut beberapa mazhab. Hal ini sama sekali berdasarkan atas bukti yang rogol itu disahkan melalui ujian perubatan dan proses mahkamah, tanpa pengakuan perogol itu sendiri".

"Dalam kes yang perogol mengakui jenayah itu, maka hukuman zina dikenakan atasnya. Jika dia tidak berkahwin, maka dia disebat 100 sebatan. Jika dia berkahwin, maka dia direjam hingga mati".

"Untuk mangsa rogol, tiada hukuman dikenakan atasnya. Dia mesti dilayan dengan mulia dan hormat, dan semua bentuk pertolongan mesti diberi kepadanya untuk mendapatkan haknya".

Perogol pula tertakluk kepada hukuman hadd untuk zina, walaupun jika rogol itu tidak dilakukan dengan pisau atau senapang. Jika senjata digunakan untuk mengancam, maka dia ialah muharib, dan tertakluk kepada hukuman hadd yang dinyatakan dalam ayat Allah berfirman yang bermaksud, "(Sesungguhnya pembalasan terhadap orang yang memerangi Allah dan Rasul-Nya dan membuat kerusakan di muka bumi, hanyalah mereka dibunuh atau disalib, atau dipotong tangan dan kaki mereka dengan bertimbal balik, atau dibuang dari negeri (tempat kediamannya). Yang demikian itu (sebagai) suatu penghinaan untuk mereka didunia, dan di akhirat mereka beroleh seksaan yang besar)". (Al-Ma’idah 5:33).


Jika ia bukan undang-undang, Dia akan hidup dan mendapatkan hak beliau...

Wallahualam...


AL FATIHAH


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Al Fatihah untuk As Syahid Fauzi .
ana pinjam buku As-Syahid Fauzi dari seorang teman , dan ana pinjamkan jgk kpd kawan ana yg baru kematian adiknya, buat memulihkan semangat dia.......

best sangat sbb buku tu mengenai cerita anak melayu yg syahid.Allah muliakan dia..dia hanya kelulusan SPM tp once join tarbiah masya Allah...jadi semulia-mulia insan (dia jual moto kapcai dia,dia jual kedai runcit dia..semata2 utk pergi ke afghan)


Beliau anak muda dari bumi Malaysia As-Syahid Fauzi Ismail ...
(orang Kedah,syahid di Afghanistan) untuk turun ke medan mempertahankan kesucian Islam.

Beliau syahid pada 24 Nov 1989 di Peshawar,Pakistan semasa dalam perjalanan untuk menunaikan solat Jumaat.Keretanya dibom tetapi satu keajaiban berlaku kepada jasadnya yakni hanya sedikit darah sahaja yang keluar sedangkan keretanya dibom.

Beliau pernah berkata 'Aku dengan Jihad macam ikan dengan air!'


Al fatihah utk As Syahid Fauzi .

 nak tahu cite selanjutnya disini
 

al fatihah utk as syahid fauzi .

Para syuhada' itu tidak mati,tapi mereka itu hidup di sisi Allah.Cuma kita ja tak sedaq kan...


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


jom kumen2 kat belog adik hansya..

assalammualaikum...

syukran DIK HANSYA.. sebab tag akak...
ehh..jom kumen2 kat belog adik hansya..."segmen Komen Blog hansya"
belog omell mcm tuan punya badan gak..baru patblas tahun dah ada belog..
comel kan..?? siyesly comel ngat... :) kbai.. heee...

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Bahulu Kukus Abi pelangi hati umi ~
resepi hari jumaat...

 hewhewww!

Bahulu Kukus Abi pelangi hati umi ~SUPER SAIYAA!

Bahan-bahan (20-25biji) :

2cwn tepung gandum
2biji telur
2cwn gula halus
1sudu teh ovellate
1/2 tin ais cream soda f&n
Pewarna untuk hiasan

Cara membuatnya :
1. Pukul telur, gula & ovellate hingga kembang.
2. Masukkan tepung, pukul sebati.
3. Masukkan soda perlahan-lahan. Guna sudip/spatula.
4. Ambil sedikit adunan & warnakan ikut suka.
5. Sediakan acuan yg telah d sapu minyak/marjerin.
6. Isi adunan ke dlm acuan tadi, d atasnya letak aduan berwarna lalu corakkannya dengan mnggunakn pencungkil gigi(yg bersih tau! :D)
7. Kukus 10mnt. Sedia untuk makan yep anak-anak...


TADAAA!!
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Jom Follow dan Terjah! Segmen Cik Violet...assalammualaikum...

Amalkn care hdup yg sihat.. *Sihat tanpa maksiat*
P/s:kalu nak cri dosa,jgn ajak sy,kalu nk cri pahala,ajak sy yep..n kalu sy ajak buat dosa..tegur2lh sy..

k fain..
 silelah  klik kat sini  Jom Follow & Terjah : Segmen cik Violet

sahabat sodiqi yg ana nak tag

*bermusafir, meneroka, menghayati dan mengaplikasi* 

OKEBAI..


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


‘Al-Quran, the love letter from Allah’
Rauf tersentak apabila terdengar azan. sambil melihat jam tangan pemberian isterinya..Humaira..Pantas dia menarik earphone itu. Dia menoleh ke kiri. Humaira dah tidur.
“eeerr.. awak…” Rauf cuba mengejutkan isterinya lagi.
“awak…bangun. Dah azan Asar ni..” Humaira bangun dengan mengosok matanya.
“abang saya ABC la. Abang solat lah..” Rauf pelik. ABC ape lah kebendanya ni...
“awak, dah Asar. Kalau nak makan ABC jap lagi kita keluar.” Humaira memandang Rauf.
“Allah Bagi Cuti. Sakit perempuan.” Rauf teragak-agak.
“oh.. haa. Okay-okay. Saya solat dulu.”
Rauf telah pun bangun untuk menuju ke bilik.
“abang.”
Langkah Rauf mati. Dia menoleh.
“doakan rumah tangga kita sampai syurga.” Humaira senyum dan gaya menadah tangan.
“Ohh!!..sure.”
*************
“abang, saya nak cari buku masak..” Rauf hanya mengangguk dengan tangannya yang ada dua beg kertas barang yang dia beli dan Humaira beli tadi.
“..nanti jumpa abang dekat kaunter lah.” Kata Humaira sambil berjalan ke buku-buku Islamik. Terdetik hatinya tafsir Al-Quran. Rauf pergi ke kaunter pertanyaan dalam kedai buku itu.
“ada boleh saya bantu encik?”
“hm, ada tafsir tak? Hmm.tafsir Al-Quran?”
“maaf encik tiada stok.” Rauf senyum paksa.
“okay. Thanks.” Kenapa tiba-tiba rasa sebak ni.
Tiba-tiba, Humaira datang.
“ abang tak beli apa-apa?”
“tak. Awak dah jumpa buku?” Humaira senyum dan menunjukkan buku itu pada Rauf.
“tadaaa… nanti kita try dekat rumah ok?”
“okay.” Rauf membayar buku itu. Sewaktu mereka telah keluar dari kedai buku itu. Pekerja kedai buku itu berbisik.
“wah,romantiknya mereka!”
“tahu tak apa. untungkan wanita itu dapat suami yang punya lah handsome dan baik!”
“mana kau tahu baik?”
“tadi dia nak beli tafsir Al-Quran.”
“oh, memang padanlah. Perempuan itu pun alim je.”
“sweet kan. Suami dia just pakai t-shirt berkolar dan seluar slack, isterinya just pakai baju kurung dengan tudung labuh. Baju dorang warna match. Jalan pegang tangan”
“superb! Romantic!”
“betul-betul.”
**************
Rauf sibuk membuat kerjanya di ruang tamu bersama laptopnya. Lama dia bercuti selepas pergi ke pondok hari itu. Justeru, banyak kerja yang perlu di lakukan.
“abang..” sapa Humaira manja.
Rauf senyum. “kenapa?”
“nah..” Humaira menunjukkan sesuatu pada Rauf. Rauf mengambil dan berfikir.
“birthday saya rasanya belum lagi..”
“abang buka lah dulu. Saya dah ngantok. Jangan tidur lewat-lewat tau. Nanti dah masuk bilik tolong perlahankan air-cond. Nite abang. Assalammualaikum.” Humaira nampak penat. Mana tidaknya sehari suntuk berjalan.
Setelah Humaira masuk ke bilik. Perlahan-lahan Rauf membuka balutan itu.
“subhanaALLAH, tafsir Al-Quran..” terasa macam nak mengalir air mata Rauf. ‘Al-Quran, the love letter from Allah’ – isterimu. Rauf turn off laptopnya. Kertas-kertas yang bertaburan di perkemaskan. Setelah selesai berkemas bahan-bahan kerjanya Rauf mengambil tafsir itu dan masuk ke bilik. Samar-samar. Hanya lampu di sisi katil sahaja yang menyala. Dia lihat Humaira sudah lena tidur.
Mungkin penat sangat. Rauf senyum. Dia meletakkan tafsir itu di atas meja make-up. Seluar di lipat.Rauf menuju ke tandas. Dia perlu melakukan sujud syukur kerana dia memang beriya-iya hendakkan tafsir Al-Quran itu. sewaktu pekerja kedai itu mengatakan sudah habis stok dia seakan kecewa teramat, entah. Tidak tahu kenapa perasaan itu timbul. Sungguhlah kemanisan iman itu sungguh manis.
Terima Kasih ALLAH...
*****************

to be continued...
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


manusia setengah dewa

Walau hidup adalah permainan

Walau hidup adalah hiburan
Tetapi kami tak mau dipermainkan
Dan kami juga bukan hiburan
Turunkan harga secepatnya
Berikan kami pekerjaan
Tegakkan hukum setegak-tegaknya
Adil dan tegas tak pandang bulu
Pasti ku angkat engkau
Menjadi manusia setengah dewa


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Allah Bagi Cuti .. [ABC]


 

"mak long, kenapa orang perempuan boleh 'cuti' sembahyang?"

Allah Bagi Cuti .. [ABC]

"kenapa ALLAH tak bagi cuti kat orang laki2 juga? Jawablah mak long, jawablah

Allah bagi lelaki 'cuti' dari rasa sakit bersalin. :) 


Aduhai anak-anak saudara ku! 

ini lah kehidupan !.. ;p

nota kaki : Kalau dh tanya A, mestilah A saje jwpnnya..Masalahnya ada plk soalan2 yg berangkai ..Adoyaiii..Minda orgtua kena sentiasa brfungsi..Biasanya mmg soalan cepu emas akn slalu kluar tnpa mengira tmpt dan masa..Anak oh anak~

Alhamdulillah, diberi peluang mengenali anak-anak kecil sebelum masuk ke dunia sebenar nanti.. ^_^


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Mulia sangatkah diri kita ni?


Seseorang yang hendak menjadi Hakim perlulah menjadi Majistret selama
beberapa tahun, berkelulusan LLB dan mendapat rekomen daripada
Ketua Hakim...


Oh itu definisi seorang Hakim di Mahkamah Malaysia.
Baik ana berhenti sebelum terus mengarut panjang.


Seorang Hakim fungsinya mengadili sesuatu. Literalnya pula perkataan
"Hakim" ini daripada bahasa Arab, maknanya bijaksana.


Ringkasnya, Hakim itu bijaksana dalam pengadilan.


Tapi bukan semua antara kita layak menjadi hakim.
Tengok jelah perangai kita sendiri seharian.

Ada brader tu bangun daripada tempat duduk dia dalam LRT, bagi sorang
makcik duduk, kita kata dia nak tunjuk baik konon.


Padahal brader tu kesian tengok makcik tu tak larat dah berdiri. Lagipun kan
terang-terang tertulis kat cermin LRT tu - BERI TEMPAT DUDUK KEPADA
YANG MEMERLUKAN.


Kenapa mudah menjadi hakim?

Mudah sekali seseorang itu dicop 'kapel' apabila dilihat bersama-sama
seorang lelaki di pusat membeli-belah. Mana tau itu adik lelaki
ke, abang ke, pakcik ke?


mesti ada alasan yang menyokong tentang situasi ini...

kfain..


Kenapa mudah menjadi hakim?

Nampak muka rock, kopiah takde, baju pun T-shirt je.
Beza dengan kita ni yang pergi masjid surau pakai baju
Melayu lengkap jubah berkopiah berserban.


Padahal kita tak tahu yang rocker tadi tu lagi tinggi ilmu
agamanya daripada kita.


Kenapa mudah menjadi hakim?

Kita ke surau di pusat membeli-belah, dalam perjalanan
tu nampak 2,3 orang lelaki tengah sibuk survey handset.


Dalam hati,
"Ish tak semayang ke diorang ni, sibuk check handset."
Mana tahu diorang dah sembahyang lebih awal?


Kenapa mudah menjadi hakim?

Seorang lelaki duduk sorang-sorang dalam restoran.


"Takde life betul datang makan kat kedai pun sorang."
"Gila apa duduk sorang-sorang kat situ?"


Mana tahu dia tengah tunggu orang ke, member dia
pegi tandas ke.


Kenapa mudah menjadi hakim?

Banyak lagi sebenarnya yang kita tak sedar.
Mungkin kita perlu mula sedar yang kita sebenarnya
banyak kali menjadi 'hakim' dalam kalangan kita.


Mulia sangatkah diri kita ni?
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Allah da bagi jawapan..?"Undang-undang sekarang tak adil."
"Tak ikut Al-Qur'an dan Sunnah."
"Ambik lagi sistem kafir laknat tu."..

itu yang biasa kita dengar...

Kebiasaan alasan di atas ni merupakan 'direct shot'
tambah-tambah daripada pembenci sistem demokrasi..


Terus terang, ana tak mengatakan pendapat diorang salah.
Memang betul, undang-undang buatan manusia yang diguna
pakai dalam sistem kat Malaysia ni tak sempurna, tak adil.


Sistem perundangan di Malaysia diambil pakai berdasarkan
penerapan English Law (Common Law) disebabkan Malaysia
pernah dijajah oleh British sebelum ni. Malaysia jugak turut
mengaplikasikan sistem perundangan negara Komanwel.


Inilah sebabnya para-pembenci-demokrasi tak suka sistem ni.
Sistem ni diambil pakai daripada sistem penjajah.


Memang betul, kita perlukan sistem Khilafah untuk Malaysia ni
sebagaimana yang HT demand sehabis-habisnya.


Tapi cuba la fikir, adakah rakyat negara boleh adapt sesuatu
yang datang secara mendadak? Fikirkan cara yang sesuai.
Ok cukup, aku taknak cerita pasal demokrasi.


Fokus entry ana kali ni adalah pertembungan antara
sistem undang-undang dengan konflik nilai.


Bagi kita orang Islam, apa-apa yang 'berwajah kejahatan'
macam fitnah, khianat, cakap benda yang tak elok kat orang, dsbnya mesti akan
dikira sebagai perbuatan dosa dan bertentangan dengan
ajaran Islam kan?


Tapi bagi pengamal undang-undang, diorang melihat dari
perspektif yang lain pulak. Sori, diorang tak fikir camtu.

Misal kata, menulis di blog.
Menyiarkan berita-berita yang tak elok, dan kadang-kadang
tak betul, boleh membawa kepada fitnah dan adu domba.


Logiknya, mesti kita akan fikir,
"Eh, ni berdosa ni!"


Tapi pengamal undang-undang takkan berfikir macam tu.
Diorang anggap, selagi mana perbuatan tu tak melanggar
apa-apa peraturan atau akta kat tempat tertentu,
biarkan la. Takde kaitan dengan peraturan sedia ada pun.


Inilah yang dinamakan konflik nilai.


Kekurangan yang wujud disebabkan undang-undang manusia.


Senang cerita, undang-undang buatan manusia ni
bukannya melindungi kebenaran (yang hak) macam yang
Islam anjurkan.


Tapi melindungi bahagian kebatilan (yang salah) pulak.


Contoh mudah.
Orang baik yang kena rompak, ragut apa semua tu
bukannya dapat pampasan ke ape ke daripada penguatkuasa
kawasan tu (sebab tak jalankan tanggungjawab).


Orang jahat yang mencuri, merompak, membunuh, dll la
tu pulak yang dapat layanan istimewa.


Kenapa?


Duduk dalam penjara, makan free, tidur senang,
terhindar daripada orang-orang kat luar yang nak balas
dendam kat diorang. Cukup masa, keluar penjara.


Inikah namanya keadilan?

omaiiiiiii!


*berlaku adillah dengan Allah!  jangan tunggu sampai Allah 'tegur' dengan bala...

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


cuba mengenali Dia dari jauh..


"khabarkanlah kepada hamba-hambaKu, bahawa Akulah yang Maha Pengampun, Maha Penyayang" [15:49]
Setiap orang pastinya mempunyai memori masing-masing terhadap setiap perkara yang pernah mereka lalui. Begitu juga ana. Ada pahit, manis dan pahit yang berterusan serta manis yang kadang kala mencelah. Semuanya ana redha kan saja. Itu takdir ana.

moga ALLAH redha..


"Kamu sentiasa menjadi alim selagi kamu menjadi pelajar; maka apabila kamu merasa cukup (perasaan kaya ilmu) kamu telah menjadi jahil."

 [Riwayat Al-Imam Ibn Abd Barri dan Abdul Ghassan; Riwayat Muslim] 


 Fikir lah sebaiknya untuk masa depan yang lebih baik.
Mungkin ana dah banyak berubah. Maaf, jutaan kemaafan untuk kalian. Ana tak sedar, tak pernah sedar. Benda yang sama kerap berulang. Ana saja yang ambil mudah perkara-perkara penting ni. Khilafnya Ana.

bukan mudah nak memahami orang lain. tapi, cubalah untuk memahami.

dakwah ini fleksibel.“Dan Dialah Allah, tidak ada Tuhan melainkan Dia, bagi-Nyalah segala puji di dunia dan di akhirat, dan bagi-Nyalah segala penentuan dan hanya kepada-Nyalah kamu dikembalikan.” (QS. Al Qashash : 70) 

 Sekali lagi, wahai diri... Matang lah cepat.
Mengharapkan solusi yang jauh lebih baik. 

Takdir, ana berserah. Kan ini memang takdir kita?


*serahkan segala urusan kepada Allah taala*


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Aceh 26 Dis 2004- 11 APRIL 2012


Aceh 26 Dis 2004, 


Kisah Benar Pelajar Malaysia Semasa Tsunami...
Dengan lafaz Bismillahi tawakaltu alaLah yang menjadikan sebahagian
peristiwa di Aceh untuk menjadi pengalamanku.
Pagi itu tenang,sunyi,ye lah pagi hari minggu.Tak ada aktiviti kuliah pada
pagi-pagi cuti.Selalu nya lepas solat subuh pelajar biasa nya membaca
Alquran,berwirid,mentelaah kitab,menyiapkan tesis sambil duduk depan pc
laptop,mencuci pakaian dan mengemas rumah.
Pagi itu sibuk mengemas pakaian,membersihkan bilik rumah pelajar di
Kompleks Ruzi,Jln Tengku Diblang,Banda Aceh kedudukan nya lebih kurang 3
hingga 4 km daripada persisiran pantai.
Sambil asyik melipat pakaian dan mendengar lagu drp laptop kawan,lagu nya
pulak lagu "Balik Kampung" dendangan Allahyarham Sudirman,cukup menyentuh
hati hai lama tak balik kampung,terasa la rindu nak balik.Hari raya baru ni
pun memang tak balik kampung.
Rindu benar nak main dengan anak-anak
saudara,Syairah,Syafiqah,Zikry,Hareez,Syahmi,Zufayri,terhibur dan terkenang
satu persatu wajah-wajah dan kenakalan deme tu.
Tapi apakan daya tuntutan menuntut ilmu mengatasi segala-galanya demi
memenuhi cita-cita yang tersemat di lubuk hati.
Lebih kurang jam 7 am lebih atau dekat jam 8 pagi keadaan sekeliling terasa
berayun-ayun,terbuai-buai.Kitab-kitab dan buku-buku nota jatuh daripada
rak.,dibetulkan kembali..lalu jatuh balik.
Eh kenapa ni,apa yang tak kena ni? pening ke ni? atau....?
Haa ye lah gempa bumi ni.,memang ada kawan pernah bagi tahu yang Aceh biasa
dilanda gempa bumi 2,3 thn lepas.tapi kini aku merasakannya sendiri la.
Kedengaran kat luar rumah org hiruk pikuk bunyi suara kawan kawan
bertempik,gempa bumi,..gempa bumi..keluarr..keluar dari rumah...!!
Masa tu hanya terlintas nak capai passport,hp dan tudung kepala.lari keluar
dan duduk di luar rumah.Tanah terus bergoyang-goyang,bukan setakat bergegar
kecik anak tapi betul-betul bergoyang goyang kiri dan kanan sama macam naik
buaian besi ditolak orang waktu tu.
Pening kepala tak stabil tak tahu nak cakap la.
Tak dapat nak berdiri langsung waktu tu.,yang boleh hanya duduk
mencangkung.
Nampak jelas ada tanah yang terbukak,merekah luas,ternganga macam nak telan
si anak derhaka je gaya nya.
Cukup kalut,cemas dan panik sungguh tak pernah rasa sebelum ni.
Bekalan letrik terputus,talian handphone tidak berfungsi sama sekali.
Gerak bumi bergempa terus menerus lebih kurang hingga 20 minit,fikiran tak
menentu waktu tu.,rasa macam mimpi pun ada.
Perasaan terkejut menyelubungi hati,betul ke gempa bumi ni?
Bila gerak gempa bumi mulai reda seketika,aku masuk balik rumah,kemaskan
balik almari dan peralatan rumah yang dah jatuh jatuh.Dalam pada masa dok
asyik kemas balik buku buku dan almari tu,dengar lagi sekali jeritan orang
ramai kat luar tu..air naik..air naik..,air naik..! lari
cepat..keluar..keluar dari rumahhh!!
Tersirap darah dan tergamam dengar tempikan orang kat luar tu,terus je
capai 1 beg kecil yang dalamnya passport,sedikit duit rupiah dengan tangan
yang terketar-ketar akibat panik dan terkejut yang luar biasa benar tu.
Rupa nya aku dah ditinggalkan oleh kawan-kawan yang lain,rupa nya aku yang
terakhir sekali keluar dari rumah tu.,langsung tak nampak kawan-kawan
se-kampus,se negara.hilang lesap entah ke mana mereka tu.sampai hati
tinggalkan aku sorang diri-detik hati kecil ni.sayu sebak kejap masa tu.
Terus lari ikut arah penduduk kampung tu lari,nampak mereka menuju ke
masjid.! Ya Masjid Jamek Al-Unshiah yang dikenali dengan sebutan masjid
seribu tiang tu.
Dalam masa yang sama jeritan amaran dan suara-suara menyuruh kami lekas
berlari yang keluar drp mulut pak polisi jelas di gegendang telinga
ni.Merasa la juga kena jerkah dan hamun drp sorang pegawai polisi
tu.."goblok kamu..!kenapa lambat sangat berlari?? mahu mati yaa..! tak
nampak air bah besar tu??!!-dia juga dalam keadaan termengah mengah
mencukupkan langkah seribu nya.
Sesampai je kat masjid tu,memang orang kat situ dah beratus-ratus bilangan
nya,keadaan cukup sesak berhimpit-himpit.Semua muka-muka tak kenal,rasa
terasing sangat.Air mata ku dah mula mengalir,hiba sesangat.Mana la kawan
kawan dan orang yang aku kenal...
Nampak satu kawasan ruang bawah tangga,terus je duduk kat situ ambil tempat
berlindung.,gempa terus datang balik.lagi sekali kepala pening dan macam
nak kena migrain pun ada.
Seingat waktu tu dekat pukul 9 pagi.
Masa tu harapan dan kekuatan berdoa kepada Allah terasa berlainan sangat
drp hari hari biasa.Tak ada apa lagi ayat2 bacaan doa,hanya
semacam Allah bersaksi di depan ku.,aku bersaksi kepada Nya.
Datang kekuatan berdoa.."Ya Allah tolonglah tunjukkan pada hamba dengan
orang yang ku kenali kat sini.."-Terpancang satu sumber kekuatan yang entah
dari mana sumber nya dalam doa itu.
Tak semena-mena kaki terasa nak cuba naik ke atas ruang masjid,rupa2 nya
kat situlah dapat berjumpa dengan sekelompok kawan-kawan perempuan ku
serumah dan pelajar pelajar satu negara.
Semua wajah wajah muram,sedih,terkujat,terkejut,terlopong.yang gelak tawar2
pun ada datang menerjah pada ku.,sambil berpeluk menenangkan antara satu
sama lain yang jelas masing-masing tak reti nak berkata apa apa.Tapi yang
pasti hampir semua kawan2 ku menangis.
Ruang masjid cukup sesak sampai aku tak ada ruang nak duduk.hanya berdiri
je sambil menangis senyap-senyap.
Bunyi tangisan,teriakan,ratapan kat dalam masjidi dah macam pesta sapa yang
paling kuat je laku nya.Satu persatu suara terdengar "ratus dah
tewas,ratus2 dah mati.dah jadi korban air naik pak"".
Bunyi air bah menyapu bumi Aceh seperti bunyi guruh.,se iring dengan bunyi
suara sayup2 mintak tolong,bunyi suara kanak2 panggil ibu mereka.,suara
wanita dan lelaki tua makin lama makin tak dengar lagi dah.Orang lain waktu
tu tak ada dah ingat dan sempat nak tengok orang lain lagi..semua nya nafsi
nafsi.
Gambaran kiamat betul-betul depan biji mataku.! Kiamat dah start ke ni??
Takut bukan kepalang.kecut bukan main.Nampak ada yang terkincit bincit
dalam masjid,bauan hancing pun ada,rupa nya ada yang terkecing dalam seluar
sebab ketakutan tahap maksimum menerpa.
Dicelah suasana kelam kabut dan hiruk pikuk tu,ada seorang ustaz atau pak
imam masjid tu mula memegang mikrofon dan memasang pembesar suara yang
bekalan elektrik nya dijana daripada sumber generator,mententeramkan orang
ramai,minta semua bertenang..ingat pada Allah Ta'ala.sejurus lepas tu pak
imam mula..
mengalunkan zikir kalimah ..Lailah haillaLah... Lailah haillaLah... Lailah
haillaLah... Lailah haillaLah.....Allahuakbar.. Allahuakbar.. Allahuakbar..
AstaghafirulLahala'zim... AstaghafirulLahala'zim...
AstaghafirulLahala'zim.....SubhanalLah... SubhanalLah... SubhanalLah...
Dan bermacam-macam bunyi munajat yang terhambur keluar drp para penduduk
yang lari berlindung kat masjid jamek Al-Unshiah tu tak
henti-henti,..kadang-kadang kuat..kemudian perlahan..diselangi dengan suara
sayu mendayu yang cukup menusuk kalbu sesiapa sahaja yang ada di
situ.Tetiba je rasa masa tu nak bertaubat nasuha terpa kat hati ni.""Ya
Allah hamba ni banyak lalai dan dosa,ampunilah diri ini Ya Allah,sesungguh
nya Engkau Tuhan yang Maha menerima ampun.Ampuni lah hamba yang lemah dan
tak terdaya ini.Siapa lah hamba di sisi Mu."

Terdetik masa tu aku nak isikan zikir lataif yang aku terima baiah drp
murshid kat surau Jerlun yg abgLie bawakkan aku dulu.
Jarang isi dan amalkan sebab sibuk dengan tugasan dan kerja-kerja metelaah
di samping ibadah rutin yang lain.
Masa tu sedang asyik dalam kewaridan nur zikirullah latifatul qalbi 5000
tu,terlintas semacam nak hantar mesej kat abgLie kat Malaysia.ni kalau
abgLie dapat tangkap perkabaran cara ruhani drp adik dia ni,elok juga
ni.tak lah deme risau kat sana.Kurang-kurang pun dapat keluarga kat sana
mendoakan keselamatanku kat sini
Ingat masa tu pukul 10 pagi lebih.

Dalam pada doa dan orang ramai berzikir tu, bumi terus bergerak gempa,mata
orang-orang dalam masjid tu tertumpu satu haa ye..kat kubah masjid tu.Kalau
la jatuh ke bawah, memang mati terbunuh serta merta la jawab nya
menhenyakkan tubuh2 manusia yang ada di antara nya sedang cedera parah di
bawa masuk akibat terpelanting ditolak air masa bah datang menerjah kampung
tadi.serba salah dibuat nya aku..nak keluar masjid air bah laut laju
melanggar,nak duduk dalam masjid,kubah nya pulak macam nak goyang dan
runtuh je.aku lari keluar di satu kawasan lapang di sudut yang tak dilanda
air bah bagi menenangkan perasaan.

Dengan tak semena-mena nampak segerombolan manusia yang lari drp satu arah
lagi menuju ke arah kami di masjid,melompat pagar masjid mencari tempat
perlindungan.masa tu aku berlari sama untuk masuk ke dalam masjid
balik.,waktu dalam berhimpit2 masuk ke ruang pintu utama masjid
berkriuk-kriuk bunyi tulang manusia patah masa berebut2 tu.sempat aku capai
tangan seorang kawan ku yang jatuh masa berebut masuk tu,nasib baik dia tak
jadi mangsa dipijak oleh ratusan kaki2 manusia yang cemas dan panik itu.
Kaki kanan ni dan terasa perit akibat dilanggar oleh seorang penduduk
tempatan,masa tu betul2 kena keraskan semangat,memang kena ada sikit
perasaan nafsi-nafsi,kalau tidak memang nahas menimpa bagi yang lembik dan
patah hati pada waktu tu.

Tengahari-mula lapar,kawan-kawan lelaki mula mencari bekalan air untuk kami
minum,keadaan kami pelajar perempuan memang lemah sangat,sebab terkejut dan
tak menjamah apa-apa makanan dari pagi tadi.

Pelajar lelaki keluar setelah air bah mulai surut.Pekedai dan peniaga dah
tidak lagi berurus niaga barang2 runcit mereka,semua nya dah bersedekah
membantu mangsa-mangsa bencana pada hari itu.
Dapatlah kami beberapa botol air mineral,sedikit biskut kering dan beberapa
bungkusan maggi makan kering untuk alas perut buat bekalkan tenaga balik.
Datang seorang perempuan tua kepada ku mintak sekerat maggi kering kata nya
nak dibagikan kepada anak nya yang kelaparan,dengan titisan air mata ku
hulurkan sebahagian nya walaupun kita sendiri lapar...tak sampai hati
kecilku...

Mayat-mayat manusia dan binatang berselerakan,darah-darah sana sini,ada
yang putus tangan,ada yang bebola mata nya tersembul,ku terpandang juga
mayat seorang kakak usia nya,di mana rambut panjang nya tersangkut pada
pagar rumah dan tak sempat lari mati di situ juga dilanggar air bah
tsunami,tubuh tertusuk kayu dan atap-atap zink.Jasad manusia leper bawah
runtuhan batu bangunan.
Terhidu bauan darah yang hanyir,tak pernah ku hidu pun sebelum ini.
Pada mula nya memang seram dan ngeri nak toleh pun,tapi lama kelamaan ku
gagahkan tengok juga.

Bermalam di satu kawasan lapang berbumbungkan langit beralaskan
plastik,memang tak dapat nak lelap sepicing pun,kawan-kawan sebelah ada
yang dah mengigau,tak dapat nak tidur,perasaan libang libu sebab gegaran
masih selang seli datang menggempa.

Hari ke 2 keadaan sedikit kurang cemas,dah boleh balik rumah.
Keadaan rumah memang mengejutkan.palitan tanda air bah terlihat nampak
melepasi kayu gelegar bumbung rumah.almari tonggang terbalik,cermin meja
tercampak keluar,Cuma satu keadaan yang agak aneh.Al-quran yang biasa aku
baca selepas solat terapung-apung atas tilam tanpa basah walau sikit pun.!
Maha suci Allah yang memelihara mukjizat Rasul Nya.!

Terngiang-ngiang kat telinga drp penduduk setempat selepas kejadian bencana
tu yang baru melanda semalam.,bahawa ada sekumpulan tentera Indonesia yang
berpengkalan di sekitar Banda Aceh yang buat konsert berhampiran makam
seorang waliyullah Syeikh Al-Unshiah (kalau tak silap saya),kumpulan itu
ditegur oleh seorang pakkiyai di situ,tetapi dibalasi dengan ugutan muncung
pistol oleh salah seorang drp mereka yang sedang bergembira di situ.
Lalu pak kiyai itu memberi amaran,hati hatilah kalian semua,tunggulah tidak
lama lagi.Entahlah.tak berani saya nak buat apa-apa persepsi.

Syukurlah semua pelajar Malaysia dilindungi Allah dan terselamat dalam
kejadian yang maha dahsyat pada kami dan rupa-rupa nya terjadi juga oleh
sebahagian penduduk di negara-negara lain.,kami tak menjangka kan
sebegitu.sangka kami di Aceh sahaja.

Seorang pelajar lelaki yang saya panggil Own,.(Sharul Anwar Idris-drp
Kedah) menceritakan dan mengadu yang dia pagi tu memang tak sedap hati
langsung.serba serbi tak kena.malam tu buat tahajud tak kena,bertadarus tak
kena,telaah kitab rasa tak selesa.memang luar biasa sungguh malam tadi,"dah
nak mati aku ni kut"...-kata nya seorang diri pada masa tu.
Tak sangka tanda-tanda itu merupakan isyarat awal mereka bakal berhadapan
dengan peristiwa bencana yang tak di duga itu.

Kami kumpulan pelajar Malaysia mula berlepas ke Medan pada hari
Rabu.,menaiki pesawat TUDM C130-Hercules.
Daripada masjid Al-Unshiah,berdekatan Institut Agama Islam Negeri(IAIN)
-Banda Aceh,kami menaiki pikap kecil yang digunakan sama untuk membawa
mayat-mayat untuk menuju ke Lapangan Terbang Iskandar Muda Aceh.Terasa
duduk di bandar zombie.Habis baju jubah ku melekat bauan mayat.

Terasa sayu dan sebak sungguh tak terkata sewaktu kami meninggalkan Banda
Aceh.
Terasa ingin sama sama turut tinggal merasai penderitaan penduduk2 di
situ.Mata insan mana yang sanggup menatap tubuh bayi yang comel,se comel
anak anak saudara ku yang sedang rancak bermain,..kini kaku dengan keadaan
tubuh yang ada di antara nya luka dan cacat anggota jenazah nya,terbayang
imbasan anak-anak kakak dan abang ku di kepala.
Tampak wajah-wajah memohon simpati drp kami.Apa daya kami...
Antara mereka ada yang tahu kami rakyat Malaysia,tentu saja akan pulang
bersama sama keluarga tercinta,bebas drp belenggu derita yang sedang mereka
tanggung itu,bertapa bertuah nya kami.
Mungkin itu yang sedang mereka ngomelkan di sudut sanubari mereka.
Di Medan kami ditempatkan di pejabat konsulat Malaysia.

Selamat tinggal tanah Aceh dan penduduk nya yang pernah aku kenali,menjadi
jiran-jiran ku setahun yang lalu.
Selamat tinggal tempat ku menuntut ilmu Allah ini,ustaz ustaz ku,pensyarah2
ku,kawan-kawan warga Aceh yang pernah ku kenal,mungkin ada yang dah kembali
menemui Ilahi dalam bencana ini.Di sinilah tempat aku memahami cabaran
jalan fi sabililah,erti jihad yang sebenar.Aceh,memberi aku seribu
pelajaran,sejuta makna guru kepada ku.
Mungkin daku akan kembali ke sini,entah kan bila...
Salam rindu tanah Aceh...

*ALLAHUAKBARR!!!!*

Di petik dr catatan pengalaman sebenar adik pengendalibicarasufi.com,semoga boleh dijadikan iktibar..


Sesiapa yang membaca : "Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang dibumi dan yang dilangit (selagi) bersama dengan nama-namaNya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui." sebanyak tiga (3) kali, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika waktu pagi sebanyak tiga (3) kali, dia tidak akan ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya..” - Riwayat Abu Dawud dan Tirmizi. 

********

Gempa sekali lagi di Acheh jam 5.43 ptg tadi. 


La ilaha illa anta, Subhanaka...

Tiada Tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang zalim ...

sebelum Allah menegur kita lebih keras... inilah saatnya kita menjawab teguran-Nya. Labbaika Ya Allah, kami kembali kepada-Mu....

:'(

tambatlah hati kita dengan perbanyakkan amalan zikir dan doa kerananya terselamat Nabi Yunus A.S dari perut ikan besar dengan izin Allah SWT...


Imam Ibnul Qoyyim dalam kitab Al-Jawab Al-Kafy mengungkapkan

“Dan terkadang Allah menggetarkan bumi dengan guncangan yang dahsyat, menimbulkan rasa takut, khusyuk, rasa ingin kembali dan tunduk kepada Allah, serta meninggalkan kemaksiatan dan penyesalan atas kekeliruan manusia. Di kalangan Salaf, jika terjadi gempa bumi mereka berkata, ‘Sesungguhnya Tuhan sedang menegur kalian’.”

p/s- buatlah Allah redha dgn Kita

JOM PREPARE! Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.