DR ASRI MENGULAS KONTROVERSI KENYATAAN ULAMA MUDA UMNO "TIADA JIHAD DI PALESTIN"
Saya suka Dr Mohd Asri Zainul Abidin (Dr MAZA), bekas Mufti Perlis.Walaupun ada yang saya tidak setuju dengan Dr Asri, tetapi saya tetap menghormati pandangan beliau. Kita berlapang dada.
Dr MAZA mengulas tentang kontroversi kenyataan Ustaz Idris Sulaiman.

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


video: A Reminder Jom Pi IKEA To Datin Seri Rosmahtake note.

Naisnye mengongsikan isi hati. I loike tapi kenapa

tak mulakan dgn bismillah, macam tak ada tarbiyah, 

*pardon me for my languange. ntah kenapa*

notasiku- aku juga manusia.Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Apa istimewanya pemuda ini?

Ummi selalu mengingatkan:"Allah kagum dan cinta kepada pemuda yang tidak memiliki sifat shabwah yang bermaksud, kejahilan dan keanak-anakkan."..

Sungguh. Sampai bila saya dapat hidup sebagai remaja mukmin yang matang? Saya mahu itu. Agar saya bisa selalu sedar bahawa dunia harus diislahkan..

Doakan saya teman..

Semoga Allah terus mengurniakan kita jiwa yang besar, perancangan yang teratur, pemikiran yang ke hadapan dan kepekaan jiwa yang menyeluruh. insya-Allah..

***

Nama anak muda ini Muhibbudin. Sepanjang di Ghaza dia hanya berbaju lengan panjang kain kapas nipis walaupun kami yg lain berbaju tebal menahan sejuk membeku. Adik ini ada cerita sebenarnya.

Bermula dgn mimpi mempertahankan Palestin. Keesokan pagi, sewaktu membuka fb adik ini terus melihat jemputan Misi Solidariti Aman Palestin. Tanpa memikir panjang dia mengambil keputusan ke Ghaza. Ketika itu
katanya "Nilai saya zero. Tiada satu sen pun di dlm tangan. Yang ada hanya sebuah motosikal & buku-buku senibina".

Pelajar senibinaan USM ini terus mengumumkan di Fb Aman Palestin utk melelong motosikal kesayangannya. Inilah kenderaan yg membantunya berulang alik ke kuliah dan pulang kerumah. Harga motornya rm10 ribu. Sudah selesai dibayar. Yg diharap dari pembida sekurang kurangnya rm5 ribu. Namun sangkaannya meleset. Tiada yg berminat. Akhirnya dia menjual motosikalnya di kedai motor terpakai pada kadar 3ribu ringgit (he found out that his bike was later sold at rm7k). Muhibbuddin redha.

Dia terus bertekad mencari rm4500 selebihnya. Satu-satu harta yang tinggal hanyalah buku-bukunya. Nasib baik ada rakan yg memahami. Semua menghulur apa yg ada untuk membantu Muhibbuddin mencapai impiannya ke bumi ambiya.

Sepanjang waktu ini, Muhibbuddin masih merahsiakan keinginannya dpd ibu tercinta. Dia tahu ibunya pasti bimbang. Manakan tidak. Palestin masih bergolak. Segala galanya hanya dicurahkan kpd si kakak. Kakak Muhibbuddin adalah seorang wanita & insan yg begitu mulia. Dijual segala barangan kemasnya utk membantu adik tersayang. Allahuakbar. Moga-moga pengorbanan anda Allah limpahkan dengan emas permata di Jannah kelak.

900 ringgit yg diberi ibu untuk kegunaan sesi pembelajaran ditambah untuk mencukupkan simpanan. Itulah simpanan terakhirnya. Dipejamkan mata. Segalanya utk berjihad, kata anak muda berjiwa kental ini.

Akhirnya dia berjaya mengumpul rm7600. 7500 untuk misi & Rm100 untuk wang saku.

Sebab itu Muhibbuddin tidak berjaket tebal seperti rakan-rakan lain sepanjang berada di sini.

3 hari sebelum berangkat Muhibbudin mencurahkan segala yg dipendam kepada ibunya. Hanya ibu yg memahami si anak. Tanpa bertanya, si ibu meredhakan.

Anak muda ini berkata kepada saya "Masa tu saya betul-betul menangis. Saya tak sangka mak saya merelakan saya pergi. Saya betul-betul terharu".

Sebelum kami berpisah saya bertanya "macam mana adik nak study nanti? Buku semua dah tak ada."

Dia menjawab "Jangan risau kak Farrah, semuanya Allah simpan di sini" sambil menyentuh kepalanya.

via

Notakaki- Menulis keranaNYA  


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Awak, Saya Tak Nak Bercinta Lagi."Everytime ex-bf saya text balik, saya mudah sangat nak nangis. Saya tak nak bercinta lagi. Saya berjaya tak capel ngan mane-mane laki lepas tuh. Tapi hati saya sakit bila ingat ape yang dia pernah buat kat saya. Hari-hari saya bace doa minta petunjuk. Saya nak berubah. Saya tak suke ex-bf saya message saya. Setiap kali dia merayu, saya kata dalam hati, "Kau jangan capel. Kau bercinta lepas kahwin". Itu je yang mampu saya buat. Tapi hati saya kadang-kadang tak tahan. Kat FB kadang-kadang dia saje letak gambar mase saya dengan dia dulu".

Mencintai dan dicintai. Fitrahnya, suatu kemestian buat seorang insan. Hadirnya perasaan ini mungkin di kala ketidakmatangan dalam menilai cinta yang sejati. Namun, saat hati sudah pulang kepada Tuhan, cinta itu kembali bertandang dan berbunga semula. Ia mengundang 1001 kecelaruan.


Kenangan manis mahu pun sejarah hitam begitu asyik berputar menenggelamkan prinsip "bercinta selepas nikah". Bukan mudah diusir. Bukan mudah melupakan. Hanya Allah yang Maha Tahu betapa sengsara dan laranya hati menanggung seksa keseorangan.


Buat mereka yang pernah bercinta dan mahu berubah, kembali kepada yang lebih berhak, TAHNIAH!
Buat mereka yang sedang derita dan bermuhajadah dalam kecelaruan cintanya, TAHNIAH!
Buat mereka yang tidak putus asa berusaha untuk mencari cinta Tuhan semula, TAHNIAH!
Buat mereka yang terseksa dengan amukan nafsu cinta remaja dan kini sedang mengubatinya, TAHNIAH!


TAHNIAH dan pujilah diri!
Itu adalah satu kebanggaan! Satu kehormatan yang tertinggi daripada mereka yang tidak pernah bercinta. Untungnya mereka ini, pernah merasa syoknya bercinta dan deritanya bercinta. Mujahadah yang paling besar buat seorang hamba adalah melawan nafsunya sendiri!


Kita baru kembali dari satu peperangan yang kecil untuk memasuki peperangan yang lebih besar. Sahabat terkejut dan bertanya, "Peperangan apakah itu wahai Rasulullah?". Baginda berkata, "Peperangan melawan hawa nafsu." (Riwayat Al Baihaqi)


Walaupun status hadis ini adalah hadis dhaif, namun apa yang boleh diiktibarkan, bahawa jihad dalam konteks islam bukan semata-mata jihad mengangkat senjata, mahu pun jihad menuntut ilmu, malah meliputi jihad menentang hawa nafsu sendiri. Betapa pentingnya kita memahami konteks jihad secara syumuliah (keseluruhan) agar sisi pandang kita terhadap keindahan agama Islam bertambah sempurna. Ia berhasil ke arah kemantapan iman dan kedewasaan pemikiran seseorang hamba dalam menjiwai agamanya.


Dalam sebuah hadis bertaraf hasan, Nabi SAW bersabda: "Seorang mujahid (iaitu seorang yang berjihad) ialah dia yang melawan hawa nafsunya kerana Allah."


Dalam Ihya Ulumuddin, Imam Al-Ghazali juga ada menyatakan :


"Antara tanda kecintaan hamba kepada Allah ialah dia mengutamakan perkara yang disukai Allah daripada kehendak nafsu serta peribadi, sama ada dalam aspek zahir atau batin. Oleh itu seseorang yang mencintai Allah sanggup memikul kerja-kerja yang sukar serta sanggup melawan hawa nafsunya kerana Allah. Dia tidak akan sanggup melakukan sesuatu yang maksiat."


Berhubung dengan ini Abdullah ibn Mubarak berkata : "Jika cintamu benar, kamu akan mentaatiNya kerana seseorang yang mencintai sesuatu sanggup mentaati sesuatu."

PUJUKLAH DIRI, LEPASKAN DIA PERGI

Hasil didikan (tarbiyyah) cinta dusta mengajar kita untuk tidak berpaling ke lembah hina itu lagi. "Putus cinta dan mahu bercinta kembali" perlu dibuang jauh-jauh. Nyahkan dari otak! Hapuskan dari hati!


Lihatlah wahai hamba kesayangan Allah, Allah mahu ajar kita, mahu didik kita, mahu tarbiyyah diri kita, betapa cinta sebelum nikah adalah hina. Mudahnya diri terperangkap dalam noda dan dosa. Asmara itu tidak bernafsu ketika akad. Kerana kesuciannya telah dibunuh hidup-hidup oleh kata-kata manis sang jejaka.


Ya! Mungkin kita cair dengan pujukan dan keindahan rupa si dia, tetapi itu tidak menjanjikan kebahagiaan selamanya yang kita cari. Hati kita sebenarnya tidak puas! Tidak puas menagih cinta dan kasih sayang manusia.


Cubalah renungkan kembali. Air mata kita begitu murah hanya kerana cinta manusia! Lemahnya diri tertawan dengan janji-janji si mulut manis. Tubuh badan diratah, maruah tergadai dan akhirnya kita ditinggalkan dengan bodoh sekali apabila sudah muak dan bosan. Andai itu tidak terjadi, bersyukurlah. Tetapi jika sebaliknya, bagaimana?


Manusia memuja muji kekasih kerana tidak kenal Allah. Mereka keliru cinta mana yang harus dipuja. Justeru, tatkala iman dan kepercayaan tidak utuh, seorang hamba akan dikepung syahwat dari seluruh arah, dikelilingi sifat keliru dari semua penjuru, semua itu akibat dari kelemahan ilmu dan ketumpulan mata hati. Maka yang yang dituntut ialah penyesalan. Sesallah sekarang sebelum kita disesalkan kelak.


Oleh itu, siapkanlah jiwamu untuk dicuci, pujuklah diri dengan mendekatkan diri kepada Allah dan orang-orang soleh, pupuklah diri dengan tarbiyyah yang betul, kekanglah dari segala kehendak dan alat yang boleh menjerumuskan diri ke lembah terkotor itu lagi.
Jika Facebook menjadi punca luka berdarah kembali, block/deletekan sahaja dia daripada akaun kehidupanmu! Tukarlah nama atau profile yang baru.


Jika handphone menjadi punca kegersangan cinta, tukar sahaja nombor yang baru tanpa berfikir dua kali! Lemparkan sahaja semua gambar dan kenangan bersamanya di dalam longkang najis! Bukanlah membenci, tetapi tegas dalam prinsip!!!


Jika dirinya hadir melintasi kepala otak, ambillah sejadah, rendahkan dahi menyembah bumi, ciumlah haruman syurga segar mewangi sedang menanti doa-doamu sebagai tetamunya. Allah SWT, Tuhan kita yang telah lama dipinggarkan juga tidak putus menunggu air mata untukNya. Ketagih berbicara dengan hambaNya dengan taubat dan penyesalan yang mendalam.


Hakikatnya, kata-kata penulis tidaklah sehebat mana jika dibandingkan ayat-ayat cinta dari langit. Tentu sahaja semangatnya tidak konsisten dan tidak begitu mendamaikan hati yang sedang lara dan keliru. Pujuklah diri, renungkan dalam-dalam dan ajarlah hati untuk menjiwai setiap bait kata-kata Allah ini.


Firman Allah SWT : "Sesungguhnya beruntung orang-orang yang beriman, (iaitu) orang yang khusyuk dalam solatnya, dan orang yang MENJAUHKAN DIRI dari (perbuatan dan perkataan) yang tidak berguna, dan orang yang menunaikan zakat, dan orang yang MEMELIHARA KEMALUANNYA kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau hamba sahaya yang mereka miliki maka sesungguhnya mereka tidak tercela. Tetapi sesiapa yang DICARI BALIK itu (zina dan sebagainya) maka mereka itulah orang-orang yang MELAMPUI BATAS. Dan (sungguh beruntung) orang yang memelihara amanat-amanat dan janjinya, serta orang yang memelihara solatnya. Mereka itulah orang yang akan mewarisi (yakni) yang akan mewarisi (SYURGA) FIRDAUS. Mereka KEKAL didalamnya." (Surah al-Mukminun ayat 1-11)

Bukankah itu lebih mengghairahkan?Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Penjenayah kejam paling dikehendaki, Rabidin Satir, 42, hadapi 7 tuduhan rogol, liwat dan bunuh.

Rabidin dibawa ke mahkamah dengan kawalan ketat.

BENTONG - Penjenayah kejam paling dikehendaki, Rabidin Satir, 42, dituduh di Mahkamah Majistret Bentong dan Mahkamah Sesyen Raub atas kesalahan merogol dan membunuh mangsa bawah umur antara tahun 2009 dan 2011.

Dua pertuduhan dibacakan di Mahkamah Majistret Bentong manakala lima lagi di Mahkamah Sesyen Raub.

Tertuduh dibawa ke Mahkamah Majistret Bentong dalam keadaan tangan bergari, dengan kawalan ketat kira-kira jam 9.05 pagi, dengan berpakaian lokap berwarna oren.

Dia dituduh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan 376 Kanun Keseksaan atas kesalahan membunuh dan merogol Annie Kok Yin Cheng, 17.

Berdasarkan kertas pertuduhan dikemukakan Timbalan Pendakwa Raya, Atiqah Liyana Shahrir, kejadian berlaku pada 7 Mac 2009 antara jam 11.30 malam hingga 1.50 petang, 8 Mac 2009 di sebuah rumah di Lot 4168 Kampung Ketari.

Ketika kes dibacakan, tertuduh kelihatan tenang kemudian menganggukkan kepala dan menjawab faham dengan pertuduhan itu.

Majistret, Nurliyana Ismail menetapkan 17 Januari 2013 sebagai tarikh sebutan semula kes.

Mahkamah Sesyen Raub pula menetapkan ikat jamin sebanyak RM15,000 untuk setiap pertuduhan kerana lelaki itu mengaku tidak bersalah atas tuduhan kedua hingga kelima iaitu merogol mangsa bawah umur.

Bagaimanapun, dia mengaku bersalah bagi pertuduhan pertama iaitu merogol seorang kanak-kanak berusia 9 tahun 5 bulan tetapi Hakim Murtazadi Amran, tidak membenarkan ikat jamin kerana bimbang akan menganggu mangsa.

Sebelum itu, Timbalan Pendakwaraya Atiqah Liyana Shahrir memohon mahkamah mengenakan ikat jamin sebanyak RM20,000 bagi setiap kes.

Mengikut kertas pertuduhan pertama, dia dituduh merogol kanak-kanak berusia 9 tahun 5 bulan di antara jam 2 pagi hingga 3 pagi di dalam sebuah bilik di Taman Sri Marong, Bentong pada 9 Julai 2009.

Bagi pertuduhan kedua, Rabidin yang berasalal dari Sabah itu dituduh merogol remaja berusia 17 tahun di dalam bilik di Kilometer 5, Jalan Kuala Lumpur- Bentong di antara jam 1 hingga 3 pagi pada 21 Jun 2010.

Pertuduhan ketiga membabitkan jenayah rogol kanak-kanak berusia 8 tahun 2 bulan di tepi sungai belakang rumah dekat Ketari, Bentong antara jam 12.30 pagi hingga 1.30 pagi pada 29 April tahun lalu.

Rabidin turut menghadapi dua lagi pertuduhan bagi kes keempat membabitkan remaja berusia 16 tahun 5 bulan iaitu rogol dan liwat dalam bilik di sebuah rumah di Ketari, Bentong antara jam 1 pagi hingga 2.30 pagi.

Rabidin dituduh membabitkan Seksyen 376 (2) (e) Kanun Keseksaan, Seksyen 376 (2) Kanun Keseksaan dan Seksyen 377C Kanun keseksaan.

Hakim Murtazadi Amran, menetapkan 31 Januari 2013 sebagai tarikh sebutan semula kes.


sinar/-

"Tuhanku tidak mengindahkan kamu, melainkan kalau ada ibadatmu. (Tetapi bagaimana kamu beribadat kepada-Nya), padahal kamu sungguh telah mendustakan-Nya? karena itu kelak (azab) pasti (menimpamu)." [25:77]


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Koleksi Kata-kata Hikmah Islam Part 3

"Wahai orang-orang yang lemah semangat, sesungguhnya di jalan ini Nuh menjadi tua, dijalan ini zakaria di gergaji,Muhammad pula diseksa, dan anda pula inginkan Islam datang dgn mudah di bawah kakimu?"

-Ibn Qayyim Al Jauziyyah-

Kitab yang diletakkan di perpustakaan, Betapa sedikit orang yang membacanya,
Tetapi seorang muslim yang benar, Dia adalah sebuah kitab yang terbuka Yang dibaca oleh masyarakat,
Di mana sahaja dia pergi,
Dia adalah dakwah yang bergerak.
Sesungguhnya bagi kamu pada diri Rasulullah s.a.w
itu terdapat contoh tauladan yang baik -

as-Syahid Imam Hasan Al-banna

''Aku tidak pernah bimbang akan kalian, jika kalian semua diancam,dimusuhi oleh musuh-musuh Allah, akan tetapi aku bimbang jika dalam kalian berjuang, kalian mengenepikan Allah, sehinggalah Allah mengenepikan kalian."

as-Syahid Imam Hasan Al-banna

Setiap amal bergantung pada niat. Niat dan tujuan orang beriman lebih baik dan bernilai pada pandangan Allah daripada amalannya. Niat orang yang tidak beriman lebih buruk daripada apa yang nyata dengan amalannya. – Nabi SAW

Lisan yang didorong dan dikendalikan oleh kekuatan iman akan menghasilkan mutiara-mutiara kata yang elok didengar dan memancarkan kebenaran.


Imam Ali bin Abi Talib berpesan: “Tenangkanlah hati dalam waktu-waktu tertentu, kerana jika hati itu merasa letih ia akan menjadi buta”


Ibnu Munkadir berkata: “Bagiku nikmat dunia ini hanya ada pada tiga perkara, qiamullail, silaturrahim dan solat berjemaah”. Wahai insan yang beriman, renungkanlah dirimu agar kamu mengetahui hakikat dirimu sendiri, dengan demikian kamu akan mengenali Pencipta Yang Maha Agung. Berilah penawar dalam jiwa agar ia tetap suci dan tunduk pada Ilahi.


Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Rebutlah peluang lima sebelum lima:Masa muda sebelum tiba masa tua. Masa sihat sebelum tiba masa sakit. Masa lapang sebelum tiba masa sibuk. Masa kaya sebelum tiba masa papa. Dan masa hidup sebelum tiba masa mati.”


Madu adalah penyembuh untuk penyakit dan Al-Quran adalah penyembuh bagi penyakit dalam hati, maka hendaklah kamu berubat dengan madu dan Al-Quran.


Setiap orang itu lemah apabila ia menyerang kerana beliau hanya mempunyai satu tangan untuk mempertahankan diri dan satu lagi digunakan untuk menyerang.


Menghairankan sekali,orang yang mencuci wajahnya berkali-kali dalam sehari, tetapi tidak mencuci hatinya walaupun sekali setahun


Setiap jiwa merindui kebenaran Ilahi, kerana di sebalik kerinduan itu tersimpan kenikmatan yang paling indah, yang sangat sukar untuk diucapkan dengan kata-kata. Hanya jiwa yang beriman dalam meneguk makrifatullah yang dapat merasakan betapa agungnya jiwa yang mahmudah.


Setiap kemaksiatan adalah racun di dalam hati yang merosak kesucian jiwa
seseorang, kerana ia rindu berbuat dosa yang akan mewariskan kehinaan. Oleh sebab itu, meninggalkan dosa bererti menghidupkan jiwa dan memancarkan cahaya keimanan di celah-celah sanubari insan.


Yang selalu membunuh kebijaksanaan seseorang ialah tamaknya
– Sayidina Ali.


Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran, masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan dan masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan .


Kata al-Imam As-Syafi’i, “Mencari ilmu itu lebih utama daripada mengerjakan sunnah.”


Jika kita bandingkan hidup yang singkat di dunia ini dengan hidup yang abadi di alam akhirat, maka hidup ini adalah mimpi belaka
Rasullullah SAW bersabda;” Orang yang cerdas adalah orang yang selalu memikirkan dan mempersiapkan kematian”.


Berikan sepenuh kasih sayang kepada ibu bapa, kerana mereka adalah pemegang tali penghubung nyawa ketika kamu meningkat dewasa; kasih mereka terhadap anak adalah kasih dari titisan air mata dan titik peluh yang tak mungkin terbalas.


Gembira dan bahagia tika menyabit padi kiranya ianya ditanam sendiri. Begitu juga jiwa manusia itu bukan tumbuh kerana upah tetapi kerana kerja yang patut mendapat upah.


Biar kamu tidak cantik di mata penghuni bumi tetapi namamu menjadi perbualan penghuni langit.


Nabi SAW bersabda,”Jagalah dirimu daripada api neraka.. Meskipun dengan sedekah separuh daripada sebiji kurma. Jika tidak dapat,maka sepatah kata yang baik.”


Antara sifat munafik itu ialah menganggap nasihat orang sbagai sindiran kepadanya sebab itu tidak diterimanya.

Notahati- Addeenu nasihah..dan nasihat itu kasih  .. ich liebe dich!


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Allah Menegur Saya.
Alhamdulillah..


Disebabkan kesalahan diri sendiri, ada padah yang mesti diterima..

"Dan musibah apa pun yang menimpa kamu adalah kerana perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafakan banyak (dari kesalahan-kesalahanmu)" (Surah Asy-Syura, ayat 30)

Namun, dalam 'hukuman' ini, tetap Allah swt kurniakan pelbagai hikmah.. :)

"..Tuhanmu telah menetapkan sifat kasih-sayang pada diri-Nya, (iaitu) barang siapa berbuat kejahatan di antara kamu kerana kebodohan, kemudian dia bertaubat setelah itu dan memperbaiki diri, maka Dia Maha Pengampun, Maha Penyayang." (Surah Al-An'am, ayat 54)

Rasai sentuhan kasih sayang rahmat Allah swt dalam setiap kurnia dan ujian.

Allah yang menggerakkan segalanya :)


ok ini selingan sebelum tidur
ada ayat quran yg best =)
Surah al-baqarah : 261 - 264

tapi yang saya nak sebutkan adalah ayat 263 ye,yg lain adik-adik,kakak-kakak cek quran ye =)

263. Perkataan yang lebih baik dan pemberian maaf lebih baik daripada sedekah yang diiringi tindakan yang menyakiti.Allah Maha Kaya,Maha Penyantun.

p/s : senyum dan ucaplah, ' ya bunayya,ana asif =)'

ila liqa'


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Bacalah ! Agar kita tidak diperbodohkan oleh pihak zalim dan taghut. Bacalah ! Agar kita tahu siapa yang mengkhianati Melayu dan Raja-raja. Bacalah ! Agar kita tidak terkena tipu daya 'syaitan yang dikenali.'
Dr Aziz Bari : Keistimewaan Melayu Tak Boleh Dipinda Tanpa Perkenan Raja


SHAH ALAM, 13 DIS: Masyarakat Melayu diingatkan agar tidak terus membiarkan diri mereka ditakutkan Umno-BN kononya Melayu akan kehilangan keistimewaan sekiranya Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih pentadbiran negara ini selepas pilihan raya nanti.

Ini kerana Perkara 153 (mengenai kedudukan dan keistimewaan orang Melayu, Bumiputera serta juga hak kaum-kaum lain) dalam Perlembagaan Malaysia itu tidak boleh dipinda tanpa perkenan Majlis Raja-raja Melayu walaupun mendapat undian dua pertiga di parlimen.

Demikian menurut pakar perlembagaan, Dr Abdul Aziz Bari ketika dihubungi TV Selangor hari ini.

“Apa yang Umno sebut itu memang merepek, tak boleh berlaku, kita pun tak faham apa yang Umno ‘spin’ sebab benda tak boleh berlaku kecuali dengan perkenan raja-raja,” kata Aziz.

Justeru, amat penting bagi masyarakat Melayu kembali mengkaji Perlembagaan Malaysia agar tidak mudah dipermainkan dengan fakta palsu Umno-BN dengan tujuan melindungi kuasa mereka.

Menurut Aziz, ketika Umno meminda Perkara 181 [2] bagi menghapuskan imuniti Raja-raja Melayu dalam krisis Perlembagaan pada 1993 jelas menggambarkan sikap samseng Umno terhadap raja-raja dengan meminda perkara tersebut dengan paksaan.

“Mahathir seolah-olah menolak pindaan itu memerlukan perkenan raja-raja. Umno ini, dia seperti dahulu juga, bersultan di mata beraja di hati, dia ingat dia raja.

“Dalam PR kita tak sembrono, tak biadab macam Umno, sebab itu dia masih mainkan isu ini, tetapi masa dia memaki hamun raja-raja pun macam itu juga, dia bukan pedulikan peruntukan itu, dia tak peduli,” katanya lagi.

Aziz juga mengingatkan agar pengamal undang-undang dalam Umno agar memberikan nasihat yang betul kepada pemimpin-pemimin mereka.

“Rujuk kepada perlembagaan dan orang-orang yang tahu, kalau nak dengar cakap Umno, Malaysia ini pun dia kata boleh tukar kepada negara Kristian,” ujar Aziz lagi.Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Saya Tidak Berkecil Hati Dengan Abby Abadi sindir tujuannya ke Gaza.

Kita semua tahu yang ikon komedi tanah air, Afdlin Shauki telah ke Gaza bersama pasukan kemanusiaan Aqsa Syarif bagi menghulurkan bantuan kepada rakyat Palestin pada 3 Disember lalu.

Namun pemergian Afdlin yang turut disertai oleh lima krewnya dari Vision Works telah disalah ertikan oleh rakan artis yakni Abby Abadi.
Abby turut ada mengaitkan niat murni pasukan itu yang ke Palestin dengan isu politik.

Untuk mendapatkan kepastian daripada tuduhan yang dilemparkan Abby, Mynewshub.my telah menemui Afdlin untuk mendapatkan komen mengenai isu itu.
Menurut Afdlin, apa yang dilemparkan Abby itu tidak sedikitpun mengguris hatinya.

“Saya tak ambil hati langsung dengan apa yang Abby cakap. Apa yang saya buat sekarang ini hanya fokus kepada rakyat Palestin.
“Dia (Abby) pun dah masuk perjuangan Islam, saya mendoakan yang terbaik buatnya,” 

kata Afdlin Shauki ketika ditemui di pejabatnya di sini semalam.
Afdlin turut menegaskan supaya sudah-sudahlah mengaitkan hal Palestin ini dengan soal politik.

“Ini soal bagaimana umat Islam mahu bersatu. Ketepikanlah soal politik itu.
“Kalau kita jadikan isu Palestin ini sebagai pengajaran, mesti semua umat Islam dapat bersatu,” katanya.
Say Alhamdulillah for every kindness you done
because without hidayah and taufiq from Allah
we never can do it, even to smile or give salam to others.

Alhamdulillah ala kulli hal.who said peoples don't care?
Allah Pemilik hati.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


"Kita berterima kasih kepada orang Palestin kerana menjaga rumah kita" -Afdlin-


Pengalaman yang paling mahal.
MasyaAllah 3alaikum jami3an.
"Kita berterima kasih kepada orang Palestin kerana menjaga rumah kita" -Afdlin-

the best words.

Alhamdulillah ala kulli hal.


Sedar tak sedar
dah habis sebulan Muharram.

dah Safar dah

tapi dah banyak mana perubahan kearah lebih baik?


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Nak buat jahat sebenarnya lagi susah dari nak buat baik.
Saya terkagum dengan lelaki yang ambik cakna tentang aurat,maruah saudara perempuan mereka

Dia tegur dengan berhikmah, dia share link, dia post status,dan macam-macam lagi.

Kita sendiri kaum hawa?
Gimana sihh
Diam diri aja?buat tak tahu?
Ngak terharuu kah?
Tak terkesan ke?
Jangan hanya tahu melenting

Duduk sekejap,muhasabah diri.

"Seindah hiasan dunia, wanita solehah.." ;)

* sepatutnya rasa syukur ada orang care dan nak bawa kita ke laluan syurga.


Tahu tak? Dulu zaman sekolah rendah ada dua sebab cikgu lantik jadi pengawas

1) sebab memang baik

Atau

2) nak suruh kita jadi lebih baik

Allah bagi kita taklifan,amanah atau ujian

1)sebab nak uji keimanan kita

2)supaya iman kita bertambah

Subhanallah.

serangkap daripada Wasiat Imam syafie ini buat saya terkesan.

"Bertaqwalah engkau kepada Allah, Bayangkan akhirat dalam hatimu...." Wasiat Imam Syafi'e

Pernah satu ketika, dalam perjalanan pulang dari kelas saya berjalan seorang diri, 

sunyi.

Tiba-tiba terfikir, 

"Setiap langkah aku yang kosong ni, Pasti akan ditanya di akhirat kelak,saat tu, apa aku nak jawab..."

Tersentap seketika.

Teringat ayat al quran, 5 ayat pertama surah al baqarah,Orang yang beriman kepada hari akhirat, akan dapat petunjuk dari Allah,dan akan jadi orang berjaya.

kadang saya tak nampak,
apa kaitan antara beriman dengan hari akhirat akan jadi orang berjaya dan bila difikirkan semula, orang yang beriman dengan hari akhirat setiap perbuatan, pasti dia akan fikirkan tentang akhirat

"kalau buat macam ni, nanti akan dihitung di akhirat"
"kalau buat macam tu, Allah akan tanya.."

Bayangkan, kalau kita menuntut ilmu kerana akhirat,
pasti kita akan buat yang terbaik, pasti tak kan ada simptom-simptom malas,
pasti akan tekun, pasti tiada ponteng, mesti ada komitmen yang tinggi dan fokus yang tinggi.
kerana kita yakin, Allah akan menilai setiap perkara.

itulah kesedaran yang Allah ilhamkan selepas imtihan yang kedua,bangun dari lena yang panjang, baru sedar,banyak kesilapan yang dah dilakukan

Saat nak melakukan maksiat, andai teringat akhirat yang ada neraka yang azab,
sanggupkah lagi kita meneruskan maksiat?
Bila berkira-kira untuk buat kebaikan, terbayang nikmat syurga yang luas,
masih berat lagikah untuk melakukannya?

Letakkan akhirat dihadapan dalam setiap perbuatan,
Moga dipandu oleh Allah, dan jadi orang yang berjaya dunia dan akhirat.

Hidup untuk mati, kerana disebaliknya ada kehidupan yang abadi.

Tahu tak,
Nak buat jahat sebenarnya lagi susah dari nak buat baik.
Tak percaya?
Yelah,mase korang nak menipu mak sebab malas nak pergi kelas,
Penat kan nak fikir nak cakap ape?
Tapi kalau cakap benar,senang je kan?
Tak berpanjang-panjangan.

Wah,bahagianya buat baik.

Berani ke kita nak buat jahat,kalau ingat ada orang yang mencatat kiri dan kanan?

ila liqa'

NotaJiwa- tanpa Allah kita KOSONG.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Mohammad Salaymeh, 17 years old,He was shot 7 times to death by IOF soldiers.


He was shot to death by Israel while making his way to buy a cake for celebrating his own birthday with his family.

7 bullets.

dont we feel something?


12/12/12: Hebron, Palestine - Mohammad Salaymeh, 17 years old, celebrates his birthday at school. He was killed minutes ago in Hebron, Palestine as he was making his way to the bakery to buy his own birthday cake to celebrate with his family. He was shot 7 times to death by IOF soldiers.

This is a photo of him earlier today at school, celebrating his birthday with his friends.


Today was Mohammed's birthday, #IOF shot him dead as he was going to get a cake (Photo from early today). MOhammaed is the brother of Awad Slaymeh who was liberated by Hamas- Occupation exchange deal and deported to Gaza.

AL-FATIHAH.

"All Gaza in Graves!".

this is what they believe in.Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Abby Abadi menangis membaca puisi Epilog Doa PalestinSajak Epilog Doa Palestin oleh Abby Abadi

'Semoga Allah hancurkn thaghut yang zalim itu dan menganjari mereka yang terbunuh dengan ganjaran syuhada'..

Setiap manusia ada kelapangan dan kesempitan yang Allah swt hadiahkan. tak perlu minta berlebihan dengan manusia, kelak diri kita yang kecewa..

Berlapanglah dengan mereka. Kerana suatu masa, akan tiba kita yang mengharap manusia berlapang dengan situasi kita.. bermula dengan kita mendoakan kesejahteraan manusia

Allahumma ansorol Islamma wal Muslimiin..wal mujahidiin allaziina yujahiduna fi biladihim..

mode: teringat doa-doa sheikh ma'mun dalam qunut yang meruntun air mata..

"Cukuplah Allah sebagai Penolong dan Dialah sebaik-baik Pelindung" (ali imran:173)

Allahu Musta'aan..Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Pelajar Lim Kok Wing Meninggal Dunia.


tua bukan jaminan mati
sakit jua bukan penentu ajal..

diriku dan diri kamu dan kamu jua tak lama dan tak jauh mana..

Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un...

AL-FATIHAH

Mohd Fazli

semoga arwah  (gambar) ditempatkan dikalangan Para Solehin.

Amiin Yarabbal Alamin.

via

LONDON: Felda student at University Lim Kok Wing, Mohd Fazli Fadzillah,24 who died after jogging on Wednesday made an emotional speech thanking Felda for helping him to realise his dreams at a function last month.

The speech was made before Felda chairman, Tan Sri Mohd Isa Samad and Deputy Minister in the Prime Minister's Department in charge of Felda, Datuk Ahmad Maslan as well as Director-general of Felda, Faizoull Ahmad at the university campus in London.

He said, “It is still fresh in my mind the day I was chosen among 100 students to study one semester abroad. It was unbelievable. Since I was in high school, I dreamt of stepping foot on this country, to walk among foreigners in this country and to feel the air in this country. It was a dream come true for me. Thank you Felda,” he said to applause from fellow students who came with him to finish their final year at the Lim Kok Wing University campus in London.

During the speech, he reflected on the day they arrived in London, “It was a very cold night, immediately I thought about the warmth in Malaysia. I missed home, I missed my Ayah, I missed my Ibu, I missed my friends and I missed my asam pedas ikan pari and keropok lekor. But this is not a vacation or honeymoon for us. We have a mission, we have to overcome many challenges and together we have to be transformed for Felda and for our country Malaysia.”

That rousing and emotional speech was to be his last one for the Creative Imaging and Digital Photography student from Felda Papan Timur, Johor, who collapsed and died yesterday morning while attending a four-day Felda Youth Leadership programme in Chingford.

According to Education Malaysia Director, Dr Mohd Anizu Mohd Nor who was there for the programme which began on Tuesday, Fazli had gone jogging in the morning and came back around 8am before collapsing in the dining hall. However, he recovered and took a cup of coffee and went out again. It was while outside that he collapsed a second time.

“The paramedics and doctor came and they tried to help him but he died around 8.30 in the morning, “ he said.

The body was taken to the Essex coroner and the funeral director from East London had been contacted to arrange for the transportation of the body to a hospital. It is expected that a post-mortem will be done before the body is transported back for burial.

Dr Anizu added that arrangements are being made for two members of his family, one of them his father, to fly to London.

The rest of the students at the Gilwell Park Activity Centre in Chingford were in shock and some were in tears when they heard the news. The programme was continued with recital of prayers for Mohd Fazli.

*extradural hemorrhage? sebab mcm ada 'lucid interval' di situ.. Allahualam.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Tajuk Buku Rosmah: Aku Wanita Malaysia Pertama Ada Handbag Termahal Di Dunia


Cadangan tajuk buku Rosmah meletup di Twitter!

KUALA LUMPUR: Pelancaran buku biografi, Datin Seri Rosmah Mansor semalam menjadi antara topik paling popular di kalangan pengguna media sosial Twitter sejak semalam.

Dengan hashtags "#TajukBukuRosmah" atau "#RosmahBookTitle", masing-masing pengguna cuba memberi cadangan judul buku yang bakal diterbitkan pertengahan Januari depan itu.

Beribu cadangan tajuk dikemukakan termasuk ada yang bersifat sinis terhadap isteri Perdana Menteri itu yang boleh dikatakan sering mengundang kontroversi dalam politik Malaysia.

Antara cadangan sinikal yang dikemukan seperti dalam imej 'print screen' berikut:Harakahdaily bagaimanapun mengkaburkan nama pengguna bagi mengelak kaitan perundangan.

Buku biografi Rosmah itu dilancarkan semalam dengan Penasihat Penerbitannya adalah Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan.

Buku itu didakwa "bakal menjawab secara telus" isu serta dakwaan fitnah yang dikaitkan dengan isteri perdana menteri itu.

Ianya akan diterbitkan oleh Yayasan Amanah Perdana Malaysia (YAPM). -HD

***

Notasiku- Ibnu Mas'ud berkata, 'engkau tidak layak menyampaikan sesuatu yang tidak sesuai dengan kadar kemampuan otak mereka. Jika tidak, engkau akan menimbulkan fitnah pada sebahagian orang itu.'

Jangan sibuk nak tunjuk kita ini hebat dengan bercakap bahasa yang tinggi-tinggi baik bahasa Arab atau English. Nampak bajet hebat, tetapi sebenarnya poyo.

Maafkan saya sebab post ini tiada pengisian.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Video Kematian Kontroversi (RIP) Ki Suk Han


“New York Post” telah menerbitkan sebuah berita yang memuat foto seseorang yang terjatuh dan terperangkap di platform rel kereta api bawah tanah .

Sejak foto ini diterbitkan, banyak kritikan pedas dan celaan yang diberikan kepada pihak New York Post, terutama kepada fotografer freelance, R. Umar Abassi,yang mengambil foto tragedi ini. Jelas sekali, foto ini memperlihatkan jurugambar lebih memilih mengambil gambar momen tragedi ini dibanding menolong Ki Suk Han, pemuda korea yang menjadi korban dalam peristiwa ini, ketika saat itu tidak ada seorang pun yang datang untuk menolongnya.

R.Umar Abassi ketika memberikan penjelasan mengenai foto dan peristiwa tragedi ini di salah satu siaran interview
Akibat foto ini, R.Umar Abassi mendapat cercaan dari pelbagai pihak. Walaupun Abassi sudah menjelaskan dan memberi pernyataan :

“Sebagai seorang fotografer, satu-satunya hal yang sama miliki di tangan saya adalah kamera dan flash.”

“Saya mulai berlari ke arah keretapi sambil menjulurkan tangan dan menembakkan flash supaya pengemudi kereta api tersebut melihatnya.”

R Umar Abassi menjelaskan bahwa ia berada di jarak yang cukup jauh dan memang sudah tidak mungkin dapat menyelamatkan Ki Suk han. Ia hanya sempat berlari menuju ke arah Ki Suk han sambil bersiap sedia dengan kamera dan flash miliknya untuk memberikan isyarat kepada pemandu keretapi supaya berhenti secepat mungkin.

Berikut video penjelasan R.Umar Abassi atas foto kontroversi yang diambil olehnya pada peristiwa tragedi ini :

notakaki - Banyak alasan itu manusia..

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Ustaz Azhar Idrus - Ciri Wanita hantaran RM10,000 dan ke atas.Solat tidak tinggal
Menutup Aurat
Tidak pernah kapel
Jaga tingkahlaku
Pandai mengaji
Tahu hukum agama
Hafal quran
Pandai memasak
Pandai menjahit  

-Ustaz Azhar Idrus- 

ada yang nak tambah?


Sabda Nabi saw: "Nikahilah wanita kerana 4 perkara. Kerana hartanya, kerana kecantikkannya dan kerana keturunannya. Maka utamakanlah yg memiliki ugama, nescaya akan beruntunglah tanganmu"

tapi,berapa ramai lelaki yang memang betul-betul  mengamalkannya?  sedikit sebanyak,precent untuk cantik tuh lebih lagi.

Agreed or disagreed??

1) Agama - Sejuk kat dunia mambawa ke akhirat
2) keturunan - Sedikit sebanyak perangai dan sikap mewarisi
3) Cantik masa muda je - Dah tua kedut juga sana sini
4) Harta - Kalau boleh menyumbang pada agama tak pe..Sebab kalau mati tak bawa apa-apa kecuali amal dan kain putih menyelimuti jasad saja.

tak gitu?


Notacinta- Kalau nak menjadi cantik yg anda risaukan, Ada perkara lain yg lebih perlu anda menjadi risau,
Daripada sibuk untuk menjadi cantik, Lebih baik berusaha untuk menjadi baik. Insyaallah ada lelaki yg akan masuk merisik! 


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.