Kisah Di Sebalik Kes Rogol Beramai-ramai di New Delhi.Orang awam beratur untuk memasuki kamar Mahkamah Daerah Saket di New Delhi bagi menyaksikan pendakwaan ke atas lima suspek kes rogol beramai-ramai semalam.

Kumpulan peguam India melaungkan slogan dan membawa sepanduk ketika mengadakan tunjuk perasaan di pintu masuk Mahkamah Daerah Saket, semalam.Suspek keenam dijadual dihadapkan ke mahkamah juvana

New Delhi: Lima lelaki didakwa merogol seorang pelajar berusia 23 tahun secara berkumpulan dalam sebuah bas yang sedang bergerak di New Delhi didakwa secara rasmi di mahkamah semalam.

Pendakwa Rajiv Mohan memfailkan kes rogol, memalsukan bukti, menculik, bunuh dan beberapa kes lain di mahkamah di Saket di selatan ibu negara India itu yang dikawal ketat. 

Kelima-lima lelaki ialah pemandu bas Ram Singh, 33, adiknya Mukesh Singh 26, yang bekerja sebagai pencuci bas dengan syarikat sama, penjual buah, Ram Gupta, 19, pencuci bas, Akshay Singh, 24 dan jurulatih kecergasan Vinay Sharma, 20. 

Suspek keenam 17 tahun

Suspek keenam berusia 17 tahun, dijadual dibicarakan di mahkamah juvana dengan hukuman maksimum tiga tahun di pusat pemulihan akhlak. 

Pendakwa mengemukakan bukti terhadap selepas mangsa meninggal dunia hujung minggu lalu berikutan kecederaan parah dalam kejadian 16 Disember, ketika jenayah seksual dilaporkan semakin meningkat di India.

“Lelaki terbabit, kebanyakannya adalah penduduk di kawasan setinggan di New Delhi berdepan hukuman mati jika sabit kesalahan,” kata Menteri Dalam Negeri India, Sushilkumar Shinde. 
“Semua tertuduh berkenaan diwajibkan hadir sendiri di mahkamah di hadapan majistret,” kata pegawai perundangan, Rana Dasgupta.

Majistret yang berada di sebuah bilik kecil dengan 30 kerusi memperakui kertas pertuduhan yang diserahkan polis dan menyerahkannya kepada semua tertuduh,” kata Dasgupta.

Dokumen terbabit dilaporkan setebal 1,000 muka surat memperincikan bukti yang dikumpulkan, antara yang paling kuat adalah kenyataan dari mangsa selepas serangan dan pengakuan teman lelakinya yang bersama beliau ketika kejadian.

Teman lelaki kena pukul

Teman lelaki wanita itu dipukul ketika cuba menyelamatkannya selepas mereka menaiki bas persendirian yang dilaporkan turut dinaiki sekumpulan mabuk selepas mereka pulang daripada menonton filem tengah malam.

Peguam di mahkamah daerah di New Delhi itu juga memutuskan mereka tidak akan mempertahankan suspek, bermakna kerajaan perlu melantik peguam untuk mereka.

Penunjuk perasaan berhimpun di beberapa bandaraya India sejak serangan 16 Disember lalu menuntut kerajaan mengambil langkah untuk menangani jenayah terhadap wanita dengan memberikan penalti lebih berat terhadap pesalah malah termasuk juga mempertimbangkan pengasian secara kimia. - AFP

Mangsa mahu kahwin Februari

Mangsa rogol beramai-ramai di Delhi yang meninggal di Singapura kelmarin dijangka berkahwin dengan teman lelakinya dalam tempoh beberapa minggu lagi, menurut beberapa rakannya.

Mangsa yang juga anak kesayangan bapanya diyakini oleh semua rakan bakal mencapai kejayaan selepas selesai menamatkan pengajian dalam bidang perubatan.

“Dia sepatutnya berkahwin Februari depan dengan lelaki sama yang turut diserang dalam bas itu bersamanya,”

“Mereka telah membuat semua persediaan dan merancang parti perkahwinan di Delhi,”

 Seorang lagi rakan yang menghadiri upacara pembakaran mayat semalam mengesahkan majlis perkahwinan akan berlangsung dalam tempoh beberapa minggu lagi.

“Kami tahu dia akan berkahwin Februari depan. Seluruh kawasan kejiranan sangat teruja mengenainya,” kata Usha Rai.

Pada 16 Disember lalu, mangsa dan teman lelakinya keluar menonton wayang gambar “The Life of Pi” di pusat beli-belah sebelum menaiki bas yang disangka akan membawa mereka pulang. Menurut laporan, serangan terhadap pasangan itu bermula apabila teman lelaki mangsa menjadi bahan cemuhan mengenai mengapa seorang wanita yang belum berkahwin berada di luar rumah pada lewat malam. - AFP

sumber sini dan sini


Menuntut Hak Pembelaan Diatas Perlindungan Wanita

Dalam insiden yang mengejut India, mangsa itu dipukul dan dicampak daripada kenderaan yang masih bergerak itu selepas pengalaman penderitaan selama kira-kira satu jam itu.

Mangsa, seorang mahasiswi fisioterapi yang dirogol secara bergilir pada petang Krismas di wilayah Tamil Nadu, meninggal dunia awal Sabtu lalu di sebuah hospital Singapura kerana mengalami kerosakan organ yang teruk.

Insiden itu mencetuskan kemarahan dan bantahan di kalangan penduduk India terhadap jenayah seks yang semakin meningkat di negara itu.

Serangan itu telah mencetus protes di seluruh India, sehingga menyebabkan pertempuran dengan polis.

Kerajaan negara dan pihak polis dikecam oleh parti politik dan kumpulan aktivis wanita yang menuduh mereka gagal membendung peningkatan kadar kes rogol.


UPACARA PEMBAKARAN: Dua jiran mangsa, Cik Meena Rai (kiri) dan Cik Usha Rai menunggu bersama pegawai polis yang bertugas di luar tapak pembakaran mayat di New Delhi semalam.
- Foto AP

Mayat pelajar perubatan itu selamat dibakar dalam satu upacara tertutup di New Delhi.
Mangsa adalah  dari keluarga yang miskin dan susah itu memberi inspirasi kepada rakyat India. Ibu bapanya menjual tanah pusaka kecil di kawasan pedalaman di Uttar Pradesh bagi membiayai pendidikannya dalam bidang fisioterapi.

Beliau di antara pelajar terbaik dalam kelasnya dan bertekad meraih pendapatan baik bagi membalas jasa bapanya.

Identiti mangsa masih dirahsiakan. ok jujur saya katakan tidak sedikit pun terasa teruja nak men 'Google' gambar mangsa apatah lagi melihat keadaan beliau bagaimana disiksa. Hanyalah yang ada seberkas perasaan benci, kesal dan marah cara dia di zalimi dan di siksa!

Tak mampu lagi menahan diri dari tidak menulis tentang isu ni.

Apabila kaum yang tertindas sudah mula berfikir dan bersuara, membawa makna zaman sisi gelap kaum tersebut semakin berlalu pergi.

Namun sama sekali bukanlah sesuatu yang dicita-citakan apabila suara-suara melaungkan slogan 'penuntut hak' semakin kuat.

Kejayaan yang sebenar adalah apabila kaum yang dulunya menindas punya kesedaran untuk menyebarkan sendiri tanggungjawab-tanggungjawab mereka yang merupakan hak kaum tertindas. Dalam masa yang sama, kaum yang dulunya tertindas, punya kesedaran untuk semakin memenuhi tanggungjawab mereka kepada kaum (bekas) penindas lantaran sedar bahawa hak-hak mereka telah dipenuhi.

Ya. The true feminisme is make men the real men.

Umpama lalat datang menghurung kudis di tangan. Kita bunuh lalat dan kita rasa gembira dengannya. Walhal kudis sudah bernanah langsung tidak dirawat.

Begitu jugalah dengan jahiliyyah hari ini.

Semoga Allah kuatkan untuk terus berhati-hati dalam melangkah.Jom cakna pada dunia.

Dunia itu luas. Bukan hanya isu kezaliman dan penindasan, tetapi turut sama isu masyarakat kita yang diperhamba sistem Jahiliyyah yang merosakkan kehidupan kampung akhirat.

Rasulullah s.a.w. diutuskan untuk menyempurnakan akhlak dan mengangkat nilai wanita. 1400 tahun yang lampau telah bermula cahaya yang menyelamatkan wanita dari dihina dan dipijak rendah.

Namun yang menghairankan hari ini, saat kita meyangka bahawa kita telah melaksanakan Islam secara sempurna, sebenarnya masih ada jahiliyyah yang menyempitkan Islam itu sendiri sehingga timbul fitnah yang dahsyat buat Islam.

Wanita semakin tertindas dengan lapuk adat tradisi yang disangka hukum syara'. Yang berusaha menuntut hak, dilabelkan feminisme yang mendokong sekularisme.

Lupakah bahawa wanita ada kedudukan yang istimewa dalam Islam?

Kelemahan seorang lelaki adalah pada wanita

Jika tidak mampu menjadi penguat, cukuplah dengan tidak menjadi penyumbang kelemahan mereka. 

(pesanan untuk diri sendiri)SEORANG pelajar bertafakur di New Delhi semalam, memperingati mangsa rogol beramai-ramai yang meninggal dunia something to ponder

"Orang beriman sangat cemburu..dia sangat cemburu untuk biar orang lain melihat isterinya.." - Ust. Dr. Zahazan. -quoted from someone-

for me, this is similar with a quoted, "wanita yang solehah tidak dipandang lelaki dan memandang lelaki" and they narrated it from Ummul Mukminin, Aisyah r.a. (i personally donnot know either it is true or not).

er. what's about ur opinions guys?

kalau saya, senang sahaja jawapannya jika para suami yang 'beriman' meminta agar isteri mereka tinggal di rumah atas alasan 2 perkara di atas (memang banyak kes seperti ini ok). "Habis tu, wanita-wanita yang rosak dan dirosakkan di luar, siapa yang nak selamat kan jika yang kehadapan menjadi public figure adalah mereka yang rosak dan merosakkan?"

bukti kita tidak terjun ke dalam masyarakat sebenarnya adalah apabila berlakunya 2 jurang besar. 

sekelompok yang berpurdah hitam semua, sekelompok lagi terdedah terbuka semua.


*jangan kerana emosi dan nafsu, kita memperjuangkan hak yang salah.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


도와주실 수 있으세요?
Bismillah .

Dalam seni lukisan,ada tercalit contengan, dan perlu kita padam, dan teruskan melakar,
supaya cantik lukisan itu di mata kita.

dalam seni kehidupan,ada silap,dosa dan aib pada diri kita,
Padamlah dengan mohon kemaafan dr manusia,dan keampunan dari Ilahi,
dan teruskan beramal soleh. Supaya kita cantik di mata Allah.

Hari ni  nak kongsikan sedikit nasihat,bantuan atau tip-tip untuk melembutkan hati seseorang seperti masalah yang dihadapi oleh sahabat ini yang di kirimkan melalui inbox Si Pipi_ Merah Blog.

Saya memahami dan cukup mengerti perasaan sahabat, saya juga manusia biasa, saya juga pernah mengalaminya namun apa yang saya mampu lakukan sekarang, berdoa siang dan malam agar dia berubah.

Cara nak melembutkan hatinya dengan menggunakan ayat suci al-Quran sebagai wasilahnya.
Istiqfar serta selawat sebelum membacanya dengan niat yang baik.

Bacalah surah al-Hasyr ayat 21 yang bermaksud:

"Kalau sekiranya Kami menurunkan Al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah-belah disebabkan takut kepada Allah.Dan perumpamaan-perumpamaan itu Kami buat untuk manusia supaya mereka berfikir."

Kemudian diikuti dengan bacaan Thaaha, ayat 1-6 yang bermaksud:

"Kami tidak menurunkan al-Quran ini kepadamu agar kamu menjadi susah. Sebaliknya sebagai peringatan bagi orang yang takut kepada Allah.Iaitu diturunkan dari Allah yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi. Iaitu Tuhan yang Maha Pemurah, yang bersemayam di atas Arasy. Kepunyaanlahlah semua yang ada di langit, di bumi di antara keduanya dan semua yang ada di bawah tanah."

Surah yang melembutkan hati Gengster Mekah ketika itu yang mahu membunuh rasul Utusan Akhir

Selepas itu, bacalah surah al-Fatihah, ayat Kursi, Surah al-Ikhlas, Kafirun, An-Nas dan akhir sekali, ditutup dengan doa.

"Ya Allah, Kau lembutkanlah hati ku, sebagaimana Kau melembutkan besi Nabi Daud."
Sungguh Allah Maha Pengampun,Maha Penerima Taubat.

kita tak terlepas dari melakukan kesilapan. Moga kita tergolong dlm hamba-hambanya yang sntiasa bertaubat.

Keistimewaan disandang hamba Allah yang bertawakal kepada-Nya,

*timbul ketenteraman jiwa,
*kekuatan jiwa (kekuatan spiritual),
*kewibawaan,
*keredhaan dan
*percaya diri.

[Yusuf al Qaadhaw, kitab: Ath Thariq Ilalah]

Ya Allah, jadikanlah kami hamba yang sentiasa bertawakkal padaMu.

Maafkan salah silap saya juga , supaya lukisan kehidupan saya cantik :)


Wallahualam.

*entri ini untuk encik everything juga sebenarnya. lama dia tak berbelog.Hari ni, saya cuba kenang kembali kisah saya & dia, apa memori saya dengan dia.

Ohhh, banyak sangat! (tidak sebenarnya) moga dia kembali menulis.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Respon PDRM Melaka- Kes Cabul kehormatan oleh seorang remaja lelaki yang berumur 13 tahun di sebuah stesen minyak di Melaka.Pihak PDRM Melaka meminta kerjasama orang ramai untuk tidak membuat andaian dan spekulasi berkaitan kes seorang wanita yang melaporkan dirinya dicabul kehormatan oleh seorang lelaki berusia 13 tahun di dalam tandas sebuah stesyen minyak di Melaka. PDRM Melaka menegaskan bahawa siasatan terperinci untuk kes tersebut sedang dilaksanakan di bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan. Orang ramai diingatkan agar tidak menyiarkan apa-apa maklumat seperti nama, alamat, institusi pendidikan atau apa-apa butir serta gambar yang memaparkan kanak-kanak di dalam apa-apa akhbar, majalah atau apa-apa sahaja bentuk perantara elektronik termasuklah tindakan memuat turun di dalam blog, facebook dan sebagainya. Tindakan ini adalah menyalahi peruntukkan di bawah Seksyen 15 Akta Kanak-Kanak 2001.

Dalam usaha menangani isu-isu lain yang turut dibangkitkan oleh pengadu dalam kes ini sebagaimana yang dipaparkan dalam medium 'siber' maka, PDRM Melaka mengambil tindakan pro-aktif dengan mengadakan perjumpaan dengan pihak pengadu pada 3 Januari 2013 jam 11 pagi.

Orang ramai dinasihatkan sekali lagi untuk tidak membuat sebarang andaian dan spekulasi yang akan menjejaskan siasatan yang sedang dijalankan.

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Apa kisah sebenar yang terjadi? Mangsa Nyaris Dirogol Budak 13 Tahun Harus Didakwa Sekali.


Semalam kami ada menyiarkan berita bagaimana seorang wanita di Melaka memuat naik gambar dan butiran peribadi seorang budak lelaki berumur 13 tahun yang dia dakwa cuba merogolnya, ada sebahagian pembaca yang marah.

Mereka marah kepada budak itu….namun soalnya…kita tahukah apa kisah sebenar yang terjadi?

Setakat ini, rasanya polis pun belum tampil membuat sebarang kenyataan.

Apakah kita benar-benar pasti budak 13 tahun terbabit dalam cubaan merogol?

(BACA: Wanita Dakwa Cuba Dirogol Budak lelaki 13 Tahun)

Atau gambar-gambar yang tersebar itu adalah untuk kes lain…

Kalau tak silap juga, sebelum ini pun ada jugak kenyataan kononnya dari teman lelaki dia yang menyelamatkan dia dari dirogol…tapi kisah terbaru takda pun sebut pasal teman lelaki.

Kalau iye pun, proses keadilan untuk menentukan kesahihan kejadian itu masih panjang…bermula dari laporan polis hingga ke mahkamah.

Diikuti soal-balas antara peguam untuk menentukan siapa benar dan siapa yang salah sebelum hakim membuat keputusan.

Namun kini gambar dan segala butiran peribadi kanak-kanak itu telah tersebar. Bukan hanya kanak-kanak itu yang menjadi mangsa, mungkin ibu bapa dan adik-beradiknya yang lain yang tidak berdosa menjadi mangsa ejekan dan sindiran serta pemulauan.

Hanya kerana seorang wanita yang tidak kelihatan mukanya dan profile Facebok yang agak misteri membuat kenyataan yang kononnya dia nyaris dirogol, maka kita harus terima 100 peratus?

Dalam Islam pun menyebut keperluan 4 saksi yang boleh dipercayai apabila menuduh seorang wanita melakukan zina.

Bukan satu bukan dua tapi empat, dan contoh ini memperlihatkan bila hendak menegakkan keadilan, prosesnya tidak boleh dilakukan melalui kata-kata beberapa orang tertentu sahaja. Ada garis panduan dan peraturan lain yang perlu dipenuhi.

Dalam kes ini lagi teruk, yang kononnya mengaku dirinya menjadi mangsa mengunakan medium Facebook untuk menceritakan versinya dan sebahagian kita mula menerima dengan penuh semangat.

Apa pula cerita di pihak remaja itu? Mungkin dia ada versi lain. Kita tidak berada di tempat kejadian jadi kita tidak tahu apa yang sebenarnya berlaku.

Namun, satu yang pasti, wanita yang mengaku menjadi mangsa itu telah terang-terangan melakukan satu kesalahan lain.

Dia telah mendedahkan semua butiran kanak-kanak itu termasuk wajah, nombor kad pengenalan dan alamat rumahnya sekali.

Sekali lagi…dia boleh mendakwa dirinya menjadi mangsa, tetapi dia tidak ada hak mendedahkan semua perkara itu sehingga kes disiasat dan mahkamah menjatuhkan hukuman.

Malah, kalau ikut undang-undang, lepas putus hukuman pun tidak boleh dedahkan identiti remaja bawah umur.

Undang-undang diciptakan ada sebabnya dan ia perlu dipatuhi demi memastikan masyarakat wujud dan bergerak dalam suasana harmoni dan teratur.

Wanita dalam kes itu boleh dikatakan dengan jelas melanggar peraturan Akta Kanak-kanak 2001 – yang menetapkan bahawa Tidak boleh mendedahkan nama, alamat atau institusi pendidikan atau apa-apa butir yang direncanakan untuk membolehkan dikenal pasti mana-mana kanak-kanak yang terlibat sedemikian sama ada sebagai orang yang terhadapnya atau yang berkenaan denganya tindakan sedang diambil atau sebagai seorang saksi dalam tindakan itu.

Pelanggaran seksyen 15 Akta Kanak-Kanak 2001 [Akta 601] merupakan suatu kesalahan jenayah dan jika disabitkan oleh Mahkamah boleh didenda tidak melebihi sepuluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya.

Akta ini adalah untuk menjaga maruah dan kesihatan mental suspek juvenil.

Apa hak wanita itu untuk siarkan gambar kanak-kanak itu sedangkan fakta kejadian belum dapat disahkan sepenuhnya.

Seseorang itu adalah tidak bersalah sehingga dia dibuktikan sebaliknya. Pembuktikan itu pula perlu melalui proses dari peringkat penyiasatan polis kepada keputusan hakim.

Kalau wanita itu rasa dia mangsa pun, dia masih terikat dengan undang-undang lain yang digubal jauh lebih awal daripada dakwaan dia nyaris dirogol seorang remaja 13 tahun.

Memandangkan dengan jelasnya dia telah melanggar Akta Kanak-kanak dan dengan selambanya memalukan aggota keluarga lain kanak-kanak itu, maka wanita berkenaan juga perlu didakwa.

Kes dia dengan kanak-kanak itu satu hal….kes dia melanggar Akta Kanak-kanak satu hal yang lain.

Kalau di akhir siasatan terbukti berlaku salah faham atau wanita itu mereka cerita…apakah yang akan berlau kepada keluarga dan ibu bapa remaja itu dan remaja itu sendiri kerana kemusnahan terhadap imej dan maruah mereka sudah pun berlaku kerana seorang merasakan dirinya terlalu bijak untuk mendedahkan butiran peribadi seorang kanak-kanak bawah umur.

Ada sebabnya Akta Kanak-kanak itu diwujudkan. Bukan untuk wanita itu atau remaja 13 tahun berkenaan, tapi untuk mewujudkan satu sistem dan melindungi kita semua dalam sesuatu keadaan. Jadi hormatilah ia.
Metro

Been raped by a 13 year old malay kid -Dari mana budak mentah seperti ini belajar melakukan benda terkutuk tersebut?
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Apa azam enti untuk tahun baru ini ?


Hari ini saya menerima mesej dari seseorang  yang amat - amat saya kasihi. Mesejnya datang jauh dari Iskandariah.Mesir.

"Apa azam enti untuk tahun baru ini ?," tanyanya

Hurm...azam untuk tahun 2013.

"Ana nak belajar lebih bersungguh - sungguh " jawab saya ringkas.

Satu kisah yang ingin sangat saya kongsikan dan ianya cukup membuat saya rasa ter-champak. :)

"Kita semua tahu bahawa air kencing adalah sterile. Suatu masa dahulu, ketikamana para doktor ingin mengesani kehadiran gula dalam air kencing pesakit diabetes (glycosuria), mereka mencelup jari dalam air kencing para pesakit dan merasainya dengan lidah. Jika air kencing itu manis, maka pesakit itu positive glyscosuria. Jika tidak, maka negative glycosuria. Tak ada masalah (medically speaking) untuk merasa air kencing kerana ia adalah sterile," kata doktor.

I was like..GULP !! Is it true ?

Doktor menyambung lagi, "Dan tidak lama selepas itu para doktor menemukan cara yang baru iaitu mereka akan menguji air kencing pesakit diabetes dengan semut. Jika air kencing itu dikerumuni semut, maka pesakit tersebut positive glycosuria"

Kata doktor lagi , "Doktor - doktor zaman dahulu sanggup buat apa sahaja untuk menyelamatkan pesakit. Mereka sangat memahami apa tugas mereka. Mereka tahu apa yang mereka sedang lakukan. Awak semua rasa doktor - doktor zaman sekarang bagaimana ? "

Saya cukup terkesan...kerjaya itu adalah amanah Allah. Jika kita laksanakan sambil lewa, bersedialah untuk menjawabnya di mahkamah Allah kelak.

Notahati- Istiqomah dengan azam 2012.  Buat Jna thanks awak sebab letak nama kita kat entri . Love to read ur blog dear. Membaca dan melihat tidak semudah yang melalui perjalanan kehidupan itu sendiri.

Bitaufiq wannajah semoga dimudahkan semua urusan kalian semua.

~ ya Allah engkau tahu apa yang ter baik untuk kami~

Pic peribadi ni.  :)

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Video +18 SG - Syiah Celaka menikam,menghiris daging Muslim Sunni hidup-hidup.


Photo: +18 SG - Syiah menikam & menghiris  daging Muslim Sunni hidup-hidup hingga menemui Syahid. 

Bayangkan kesakitan yang mereka rasai untuk setiap tikaman yang menusuk  ke jantung...
Bayangkan betapa pedih dan peritnya hirisan pisau tajam yang terkena pada leher-leher mereka...
Bayangkan setiap hirisan yang melapah kulit-kulit mereka betapa peritnya tidak terkata, Ya...Allah.
Bayangkan tulang belakang mereka yang telah dilumpuhkan....
Bayangkan bagaimana rasanya mereka apabila dihempab oleh batu-batu besar sedemikian rupa..
Sakitnya....sakitnya....sakitnya, Ya...Allah.

YA...ALLAH, BERILAH AZAB YANG PEDIH & HANCURKANLAH SYIAH. 

VIDEO: http://bit.ly/VYYpF0 -SEBARKAN -

Syiah menikam & menghiris daging Muslim Sunni hidup-hidup hingga menemui Syahid. 

Bayangkan kesakitan yang mereka rasai untuk setiap tikaman yang menusuk ke jantung...
Bayangkan betapa pedih dan peritnya hirisan pisau tajam yangterkena pada leher-leher mereka...
Bayangkan setiap hirisan yang melapah kulit-kulit mereka betapa peritnya tidak terkata, Ya...Allah.
Bayangkan tulang belakang mereka yang telah dilumpuhkan....
Bayangkan bagaimana rasanya mereka apabila dihempap oleh batu-batu besar sedemikian rupa..
Sakitnya....sakitnya....sakitnya, Ya...Allah.

YA...ALLAH, BERILAH AZAB YANG PEDIH & HANCURKANLAH SYIAH.
Photo: 23H (Baba Aladdin) Abu Loloah membunuh Khalifah Umar R.A.
34H (Abdullah Ibn Saba) membunuh Khalifah Uthman R.A.
61H Syiah Rofidah membunuh imam Husain R.A di Ashora.
100H Syiah Rofidah membunuh lebih 500 ribu orang Muslim di Khorasan.
280H Syiah Zaidiah membunuh lebih 50 ribu orang Muslim di Yemen.
317H Syiah Qurmutiah menyerbu MasjidilHaram Mekah, memusnahkan Batu Hitam (Hajar Aswad kepada 8 bahagian) dan membunuh lebih 400 ribu jemaah haji.
483H Syiah Hashasheen (pembunuh upahan) membunuh Imad al deen Zinki dan 200 ribu orang Muslim di Mesir.
1099G Syiah Fatimiah menyerbu Palestin dan menolong menyerahkan Al Quds kepada orang Kristian (Tentera Salib)
656H Syiah Alawiah menyerang Baghdad dengan Hulaku membunuh lebih 800 ribu umat Islam di Iraq sahaja dan lebih 2 juta umat Islam di Syria, Lubnan, Jordan dan Palestin. 
907H Syiah Safawiah membunuh lebih 1 juta orang Sunni di Iran 
1149H Syiah Qadianiah mengubah Kiblat umat Islam ke (Mashahd) di Iran. 
1289H Syiah Isnaashariah mencetak kitab suci Al Quran yang ditulis oleh Mirza Turbusi di Iran Qum. 
1366H Syiah Isnaashariah memberi fatwa bahawa (Karbala) adalah 7 kali lebih suci dan elok dari Mekah. 
1406 Melakukan pengeboman di dalam Masjidil Haram, Mekah kononnya sebagai mesej bahwa mereka yakni Syiah membenci Amerika Syarikat! 
1407H Syiah dari Iran membunuh 402 orang Saudi (Sunni) semasa Haji dengan 85 orang dari Syiah dari Iran adalah pegawai polis. 
1408H Fatwa dari Persatuan Islamic di Mekah mengatakan Khumini adalah kafir. 
1409H Syiah Rofidah mengebom Masjidil Haram membunuh seorang warganegara Pakistan.
1841G Syiah Druz menentang pemerintahan empayar Turki.
1972G Syiah Druz bersama-sama dengan Israel menentang Palestin.
1983G Syiah Druz bersama-sama dengan Israel menentang Lubnan.
1982G Syiah Alawiah menbunuh lebih 40 ribu Sunni di Hama, Syria. 
2011G Syiah Alawiah + Isnaashariah membunuh lebih 200 ribu Sunni di Syria.
---------------------------
SIAPA SYIAH SELEPAS INI?

Klik sini Caknakah Kita?MasyaAllah 3alaih. T.T
Semoga Allah kuatkan.Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Pierre Andre ajak Ustaz Azhar Idrus join filem.
Pierre Andre ajak Ust Azhar Idrus join filem dia. David Teo pun sudah setuju utk pembikinan filem dakwah Pierre. Ada sebab Allah campakkan kita dalam lapangan tertentu.

Untuk kita, teruskan menyusun langkah, teruskan menjadi manusia bermanfaat kerana Allah :)


Saya teringat satu dokumentari [wawancara maybe?] dgn seorang paderi yg revert to Islam. Dia kata, dia percaya Allah memang sengaja memberi kita pengalaman, rasa hidup di jalan-jalan tertentu, agar suatu hari kita boleh memilih untuk jadi sesuatu yg bermanfaat. And for him, being someone who really understand christianity thus being a better revert.

Dan, hati-hati dalam mengutuk pelaku maksiat. Bukan hati-hati, tapi hentikanlah. So called 'Bik Mama' boleh jadi calon wanita syurga, yg dah soleh solehah pula terpaksa beratur minta maaf dgn dia nanti. Kan rugi.


Notakaki- "Penelitian pada hubungan agama dengan kesihatan pernah dilakukan oleh David B Larson dan timnya dari The American National Health research Center. Hasil kajiannya menunjukkan, perbezaan antara taraf kesihatan orang Amerika yang taat dan yang tidak taat beragama.
Orang yang taat beragama menderita penyakit jantung 60% lebih rendah, risiko bunuh diri 100% lebih rendah, risiko menderita tekanan darah tinggi pula 80% lebih rendah, penurunan pengggunaan ubat 100% lebih rendah berbanding yang menjalani kehidupan yang sekular"

"Dalam International Journal of Psychiatry in Medicine dilaporkan, orang yang mengaku dirinya tidak mempunyai pegangan agama lebih sering sakit dan mempunyai jangka hidup yang lebih pendek berbanding mereka yang beragama"

rujukan -Dr. Adi Hashman, Mengapa Rasulullah Tidak Pernah Sakit, PTS

p/s- "PRU ni macam kiamat. Tanda-tanda dah ada, lepas tu tiap hari kita kata 'Dah dekat.. Dah dekat..', tapi entah bile pun tak tau"

Satu lagi projek pendidikan akidah dari kerajaan Malaysia


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Been raped by a 13 year old malay kid -Dari mana budak mentah seperti ini belajar melakukan benda terkutuk tersebut?Tidak dapat dipastikan sama ada cerita ini betul atau tidak, namun persoalannya disini dari mana budak mentah seperti ini belajar melakukan benda terkutuk tersebut ?

Dear all, i was nearly been raped by a 13 year old malay kid at Shell Petrol Kiosk female toilet (Jalan Munshi Abdullah). I stop by there for a poo break and he stormed in when i opened the door after m done. With such a young mind, he manage to hold me and shut my mouth..he kissed my cheeks and molested my breast... While i struggled to fight him off ... I shouted my lungs out till the opposite Bank Simpanan Nasional staff and customer heard my shouting..In between of fighting him off, i manage to bite his fingers.. After a few attempts of trying to open the door, finally i heard a few person outside the toilet.. With that i try even harder to open the door and manage to slot my palm in between the door to avoid the door being shut again ..
And thank god the shell assistant was right outside the toilet with another malay lady and malay man after the door was partly open.. They caught him and keep him in the male toilet till the police are here..And what was even heart breaking , is that the police ask me whether to let him go or continue with the police report.. Y on earth should i be letting him go??!!! And i m being questioned that did i make a lie??!! How sad is this that i m being questioned in such a way just because he is a kid....,
Thank god he was not armed with any tool nor he is with other adult that may even harm me more.. And now i m in Hospital Besar Melaka for check up and will proceed with another investigation and report at IPK .. And a reminder to all the ladies and men out there, the world has changed.. A kid of 13 years old has managed to do such a criminal thing.Age doesnt matter when it comes to crime...please take extra precaution when u r out there..

#Terfikit sejenak dimana silap dalam mendidik anak yang semakin meningkat remaja, adakah salah keluarga @ media ? Allahhurabbi ! Rosak remaja sekarang. :(

Dari OuterBOX MediaWork !

*****
We teach our daughter to avoid getting raped in the same time, we must teach our son to avoid being the evil of rapist.

Islam itu adil. Wanita diwajibkan menutup aurat dan menjaga maruah dalam masa yang sama lelaki wajib menjaga pandangan dan menjaga nafsu mereka.


fitrah kecenderungan lelaki dan wanita itu tidak sama hanya kecuali apabila keduanya telah rosak, maka sifat kebinatangan akan tetap merajai tanpa mengira jantina.

apa2pun kembali kepada IMAN (keyakinan kepada Allah), TAUHID (mengesakan Allah) dan TAQWA (takut kepada Allah).

buat adik tersayang, semoga kita sama2 terlindung dari fitnah dunia. =)


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


GAMBAR KENANGAN BERSAMA MAHATHIR, ANUAR, NAJIB DAN NIK AZIZ.klik gambar untuk tumbesaran.

siapa pelukis gambar ni. saya pun tak tahu . Mungkin pelukis ini menyimpan maksudnya yang tersendiri.

Husnudzhon sajalah.

sumber dari FB.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Perayaan 1 Januari, Budaya Kaum Freemason.


shofar

“The Roman ruler Julius Caesar established January 1 as New Year’s Day in 46 BC. The Romans dedicated this day to Janus , the god of gates, doors, and beginnings. The month of January was named after Janus, who had two faces – one looking forward and the other looking backward.”

Begitulah bunyi The World Book Encyclopedia tahun 1984, volume 14, halaman 237 ketika menjelaskan makna tanggal 1 Januari. Perayaan tahun baru 1 Januari ternyata memiliki sejarah panjang di mana orang Romawi mempersembahkan tanggal ini kepada Janus, dewa segala gerbang, pintu-pintu, dan permulaan waktu.

Tidak heran, bulan Januari diambil dari nama Janus sendiri, yaitu dewa yang memiliki dua wajah; wajah yang menghadap ke masa depan dan wajah lainnya menghadap ke masa lalu.

Nama Dewa Janus tidaklah asing dalam literatur paganisme. Ia adalah sesembahan kaum penyembah setan sejak zaman Yunani kuno. Sejarah pelestarian budaya penyembah setan ini pun sudah ada semenjak zaman Hermaic (3600 SM) dan dikawal oleh kelompok paganisme Freemason. Freemason sengaja terus menyuburkan budaya ini agar manusia bertauhid mampu mengalihkan perhatiannya dari agama menuju penyembahan satanisme.

Maka jika kita melihat perayaan tahun baru, maka di situlah kita dapat melihat nilai-nilai Yahudi masuk di dalamnya. Meniup terompet misalnya, kita sangat faham bahwa terompet adalah alat ciptaan Yahudi. Semula, budaya meniup terompet ini merupakan budaya masyarakat Yahudi saat menyambut datangnya Rosh Hasanah atau tahun baru Taurat, yang jatuh pada bulan ketujuh atau tanggal 1 bulan Tishri dalam kalender Ibrani kuno.

Hal ini pun terpampang dalam Alkitab Imamat 23;24:

“Katakanlah kepada orang-orang Isra’el, begini: Dalam bulan yang ketujuh, pada tanggal satu bulan itu, kamu harus mengadakan hari perhentian penuh yang diperingati dengan meniup serunai (terompet), yakni hari pertemuan kudus” (Imamat 23:24)

Pada malam tahun baru, masyarakat Yahudi melakukan introspeksi diri dengan tradisi meniup shofa, sebuah alat musik sejenisi terompet. Bunyi shofar mirip sekali dengan bunyi terompet kertas yang dibunyikan orang Indonesia di malam Tahun Baru.

Sebenarnya shofar sendiri digolongkan sebagai terompet. Terompet diperkirakan sudah ada sejak tahun 1.500 sebelum Masehi. Awalnya, alat musik jenis ini diperuntukkan untuk keperluan ritual agama dan juga digunakan dalam militer teruta saat akan berperang. Kemudian terompet dijadikan sebagai alat musik pada masa pertengahan Renaisance hingga saat ini.

Hingga kini kelompok Freemason terus menggelar perayaan ini. Para masonik di belahan dunia pun dikabarkan sudah berkumpul di beberapa loji untuk menyambut tahun baru ini.

Mereka siap memasuki tahun 2013 untuk mempersiapkan The New World Order. “Happy New Year 2013 to all Freemason in the world,” bunyi laman Masonictimes.
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


DOA YANG SANGAT WAJAR DIAMALKAN (AYAT PENGERAK) -DARUSSYIFA'Ada satu doa yang pendek tetapi sangat besar manfaatnya sekiranya diamalkan dalam kehidupan seharian kita. Doa yang dimaksudkan seperti sabda Rasulullah s.a.w. seperti berikut;

Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada umatnya satu doa yang jika dibaca tiga kali di waktu pagi dan tiga kali di waktu petang maka akan terhindarlah kepada yang membacanya daripada segala kemudaratan disepanjang hari tersebut. Doa daripada hadis di atas adalah seperti berikut;Mengikut kamus Dewan Bahasa Edisi Ketiga, ”Mudarat” membawa maksud seperti berikut;

1. Tidak Beruntung, Menanggung Rugi
2. Tidak Berhasil, Tidak Berjaya, Gagal
3. Berbahaya
4. Melarat, Bertambah Payah

Dengan itu jika kita amalkan doa yang tersebut di atas, insya’Allah kita akan terhindar daripada ”mudarat” yang disebutkan. Maka dengan itu faedahnya yang diperolehi ialah kita akan;1. Beruntung, Tidak Menanggung Rugi.
2. Berhasil, Berjaya dan Tidak Gagal.
3. Selamat dari bahaya.
4. Tidak melarat, Menjadi Senang.


Keberuntungan beramal dengan doa ini


Terhindar Daripada Bahaya

Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din menamakan doa ini sebagai ”Ayat Pengerak” kerana dengan membaca doa ini boleh mengerakkan hati kita untuk meneruskan atau tidak bila hendak melakukan sesuatu kerja-kerja yang berbahaya. Tuan Guru memberikan petua bagaimana untuk beramal dengan doa ini seperti berikut;

• Bila hendak memulakan perjalanan samaada perjalanan yang dekat ataupun jauh, mengembara ke tempat yang telah biasa ataupun yang belum pernah dikunjungi dan sebagainya atau untuk memulakan sesuatu pekerjaan yang mungkin biasa atau berisiko seperti masuk hutan untuk berburu, memancing, menyembelih binatang, bekerja di tempat pembinaan, dan seumpamanya, maka sebelum itu bacalah doa ini sebanyak tujuh kali. Insya’Allah, Allah s.w.t akan melindungi kita daripada segala bentuk kemudaratan, kejahatan dan bahaya yang mungkin ada di sekeliling kita.

• Jika bacaan tersekat-sekat atau terlupa atau ketika sedang membaca ada gangguan seperti gangguan telepon berdering, gangguan daripada anak-anak, gangguan daripada rakan-rakan yang menyapa dan sebagainya yang menyebabkan kosentrasi bacaan terganggu, maka berehatlah dahulu. Jangan diteruskan perjalanan atau pekerjaan tersebut. Setelah berehat beberapa ketika, baca sekali lagi sehingga tujuh kali bacaan. Jika sekiranya bacaan tujuh kali itu lancar baru teruskan perjalanan atau pekerjaan tersebut. Jika diteruskan juga perjalanan atau pekerjaan sedangkan bacaannya tidak lancar, mengikut pengalaman Tuan Guru, kita boleh terkena dengan kemudaratan yang mungkin ada dihadapan kita.

Perlu diingatkan disini bahawa, insya’Allah kita boleh terlepas daripada kemudaratan yang dinamakan Qada’ Muaalaq iaitu ketentuan Allah yang boleh berubah dengan kita berusaha melalui berdoa kepada-Nya. Bagaimanapun jika ianya Qada’ Mubram iaitu ketentuan Allah yang tidak boleh berubah seperti mati maka kalau ajal telah tiba kita membaca doa ini seribu kali sekali pun pasti kita akan mati.


Terhindar Daripada Kemudaratan Makanan

Makanan dan minuman yang masuk ketubuh badan kita sebahagiannya mengandungi bahan kimia yang beracun. Racun tersebut tidak memberi kesan untuk jangkamasa pendek tetapi terbukti sebahagiannya memudaratkan tubuh badan untuk jangkamasa panjang. Penyakit yang begitu sinonim dewasa ini dalam masyarakat kita seperti kanser, diabetes, dan sebagainya adalah berpunca daripada makanan dan juga minuman. Untuk mengelakkan makanan yang kita makan membawa mudarat kepada tubuh badan adalah disarankan agar mengamalkan doa ini sekurang-kurangnya tiga kali sebelum menjamah apa sahaja makanan dan minuman. Insya’Allah dengan keberkatan membaca doa ini semua makanan dan minuman yang halal, yang dimakan dan diminum tidak memudaratkan tubuh badan kita.


Terhindar Daripada Sihir

Perbuatan belajar dan mengamalkan ilmu sihir hukumnya adalah syirik dan mereka yang syirik akan mendapat balasan laknat Allah s.w.t. dan mereka akan ditempatkan di dalam neraka selama-lamanya melainkan jika sempat bertaubat sebelum mati.

Kesan perbuatan sihir boleh terkena kepada sesiapa sahaja dengan izin Allah s.w.t. Ada sihir untuk tujuan kecantikan seperti memakai susuk dan kebanyakan amalan sihir adalah untuk tujuan khianat yang boleh memudaratkan seseorang dan sesetengahnya boleh membawa maut. Ada perbuatan sihir yang sememangnya ditujukan kepada seseorang kerana dorongan hasad dengki, dan ada juga yang terkena sihir dengan tidak disengajakan seperti secara tidak sengaja termakan makanan dan minuman yang mengandungi santau.

Pengalaman penulis berhenti makan dengan seorang sahabat di sebuah gerai makan. Gerai tersebut terletak di tepi jalanraya. Ketika hendak menjamah makanan, tiba-tiba pinggan kaca yang berisi nasi terbelah dua. Dalam peristiwa yang lain, sahabat penulis itu menceritakan dia pernah minum di sebuah restoran dimana gelas ditangannya pecah sebelum sempat sampai ke mulutnya. Kedua-dua kejadian ini berlaku kerana makanan dan minuman tersebut ada mengandungi sihir santau. Dia terhindar daripada mudarat sihir dengan berkat beramal dengan doa ini setiap kali sebelum menjamah makanan dan minuman.

Dalam hal yang lain pula, ada juga sihir digunakan untuk tujuan melariskan jualan makanan. Unsur-unsur bahan sihir tertentu dimasukkan ke dalam makanan yang menyebabkan sesiapa yang menjamah makanan tersebut akan merasakan masakan tersebut sungguh sedap. Dengan mengamalkan doa ini insyaAllah kita hanya akan merasa yg asal tanpa dipengaruhi faktor lain.


Terhindar Daripada Gangguan Makhluk Halus

Apabila kita pergi ke sesuatu tempat yang pada kebiasaannya tempat tersebut makhluk halus berkeliaran atau tinggal seperti di tepi tasek, di dalam hutan, di bangunan yang telah lama di tinggalkan dan sebagainya, maka kita terdedah kepada gangguan makhluk ini. Namun begitu jika kita beramal dengan doa ini insya’Allah mereka tidak berjaya untuk mengusik, manakut-nakutkan dan memudaratkan kita.

Satu perkara yang penting juga, apabila kita pulang ke rumah dari tempat yang disebutkan di atas, kadang kala makhluk itu akan mengekori kita dan masuk ke dalam rumah kita tanpa kita sedari. Jika kita mempunyai anak-anak kecil mereka mudah diganggu oleh makhluk ini, akibatnya anak kecil kita menangis tidak henti-henti. Untuk mengelakkan mereka masuk ke rumah kita, bacalah doa ini tiga kali kemudian ludah ke sebelah kiri sebelum kita masuk ke dalam rumah.

Di dalam hadis yang tersebut di atas, Rasulullah s.a.w. mengajarkan supaya membaca doa ini tiga kali, dengan itu mungkin kurang berkesan jika kita membacanya kurang daripada tiga.

Semoga artikel pendek ini memberi manfaat kepada yang membaca dan mengamalkannya, insya'Allah.

pengkongsian dari Darussyifa' online


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Back to school.


Assalamualaikum adik-adik

tak lama lagi dah nak buka sekolah kan? :)
dah beli kasut dan baju baru?
Alat-alat tulis semua dah ada? ^_^

Terkenang pulak memori zaman muda-muda dulu. zaman sekolah rendah.
tiap-tiap tahun mintak beg baru,semua benda nk baru.

Masa tu tak faham, susahnya mak ayah nak cari duit. tp diorang tetap cuba bg yang terbaik untuk anak-anak.

Tapi pergi sekolah,main main jugak.ish3.

so,adik-adik,sila dengar cakap mak ayah, belajar rajin-rajin.
jgn jadi mcm akak, belajar entah ape2,dah lupa dah.
inilah akibatnya tak belajar krn Allah.

Semua dah baru,niat pun kena refresh tau. ^_^

Selamat menuntut ilmu,jalan ke syurga tu tau. of course banyak halangan.

Yang dah tua-tua pun, kena refresh niat jugak ;)

"Menuntut Ilmu adalah Taqwa.Menyampaikan ilmu adalah Ibadah.Mengulang-ulang ilmu adalah zikir.Mencari Ilmu adalah jihad..."
-Al Ghazali-

post khas utk adik saya :) belajar leklok dik.

Alfun mabrouk Aridz Azmil ! 9A for PMR.

Photo
curik kat fb mu.


Photo: Detik2 manis di genting highlands.. haha
LEAVE A COMMENT..

https://twitter.com/OfficialAridz_ - follow me on twitter..! <3<3

ahaa bukan k-pop.

Dah bersawang blog ni.
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Tweet pedas Dr. Asri berkenaan buku Rosmah Mansor..


:D

Entah,tersengih bila tengok mende ni.

haih.ulasan pedas Dr. Asri berkenaan buku Rosmah Mansor

***

Notakaki- Jom Bedah buku (book review)

Fiqh Kenegaraan (dulunya dikenali sebagai Fiqh Daulah tulisan Shiekh Yusuf Qardhawi, terjemahan Ustaz Dr. Juanda Jaya, mutfi Perlis sekarang ini).

1) harus mengundi orang bukan Islam sebagai wakil rakyat
2) harus mengundi wanita sebagai wakil rakyat
3) harus menyertai pilihan-raya dan demokrasi

Sudah tentu keharusan ini mempunyai syarat-syarat tertentu tetapi Malaysia sudah mencukupi syarat-syarat tersebut.
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Aurat Dengan Abang Ipar.


 Apa Itu Fiqh?

Dari segi bahasa kalimah, Fiqh bermaksud memahami. Secara lebih jelas, ilmu Fiqh ditakrifkan oleh ulamak sebagai;

"Ilmu berkenaan hukum-hakam Syarak yangbersifat 'amali yang diperolehi dari dalil-dalilnya secara terperinci".


Dimana sumber asal bagi ilmu Fiqh?

1. Al-Quran

2. As-Sunnah

Kenapa kena belajar hukum fiqh?

Mengetahui hukum hakam syarak tentang setiap kelakuan manusia dan melaksanakan hukum-hakam tersebut dalam segenap ruang dan lapisannya... Ilmu fiqh ini bukanlah untuk para ulama' semata-mata, namun kita sebagai 'orang awam' pun wajiblah belajar supaya hidup kita bertepatan dengan garis panduan yang ditepati syarak...:)

contoh soal jawab fiqh . 


Soal Jawab Fiqh : Aurat Dengan Abang Ipar


klik untuk tumbesaran.

Aurat wanita dengan abang ipar ialah sebagaimana dengan lelaki bukan muhrim. Dalil: Al-Quran, surah an-Nur ayat 31.

Berusahalah untuk jadi soleh/solehah,bukan sekadar untuk pasangan, tapi untuk mereka,

Ibu bapa kita. anak yang soleh/ah, adalah aset yang paling bernilai untuk saham akhirat.

Dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah dan janganlah kamu sekutukan Dia dengan sesuatu apa jua; dan hendaklah kamu berbuat baik kepada kedua ibubapa. [al-Nisa’ 4:36][1]

Oleh kerana abang ipar itu muhrim sementara, maka diberi sedikit kelonggaran berupa tidak perlu memakai stokin (bagi madzhab jumhur yg menetapkan kaki itu aurat) dan dima'afkan jika terselak lengan ketika melakukan kerja-kerja spt kerja dapur (atas alasan kesulitan).

Jazakallah khair .


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Video Majlis Gilang Gemilang Apek & Leuniey.Tahniah dan Selamat pegantin baru buat Apek & isteri. semoga Allah memberkati .
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Gila Ping – Blog Ping Tool Tergila Di Malaysia Berwajah BaruGila Ping – Blog Ping Tool Tergila Di Malaysia

Blog agreggator popular selain Busuk iaitu GilaPing yang dah berwajah baru. Pada bloggers yang otai-otai mesti dah tahu mengenai 2 blog agreggator ni. Mudah dan senang nak ping entri yang terkini korang kat sini.


GilaPing.Com amat mudah dan ringkas digunakan kerana ia hanya memerlukan login menggunakan facebook sahaja.

layout lama.layout dah BARU!Gila Ping – Blog Ping Tool Tergila Di Malaysia


Mudah dan ringkas,cara penggunaanya lebih kurang sama dengan laman-laman aggregator blog lain.Jadi,kepada para para bloggers yang teringin untuk mendapatkan trafik yang mantap untuk blog korang.Jangan lupa juga untuk menambah Widget Kongsi Trafik dari GilaPing untuk mendapatkan hasil yang lagi gempak dengan layout yang baru ni.

seperti blog ini

klik untuk tumbesaran

sekadar pengkongsian.

Moga ada redha Allah dalam setiap amal.

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Pengemar Speghetti Hati-hati Bila Guna Jenama ni.Anda Suka Makan Speghetti??Kena Hati-Hati!!

Orang kita bab makan …….makan dulu tgk kemudian…….


Oleh itu kita yg berugama islam di mestikan menyemak label bahan-bahan yg digunakan pada sesuatu produk yg di hasilkan sekiranya was-was jangan beli.perlu diingatkan makanan mempengaruhi anak2 kita......

Saya ingin memesan kepada anda andainya anda membeli sauce tomato yang digunakan untuk memasak speghetti mestilah hati-hati.

Seorang rakan mengirim e-mail,dan kemudiannya email itu telah di muatkan dalam fb untuk kita share lagi.

Ini ceritanya;

"Semalam,setelah memasak nasi, udang goreng dan etc. Anak saya nak makan mee speghetti. Memandangkan bahan-bahannya semua cukup, saya pun masakkanlah. Bila speghetti dah selesai dimasak, anak saya Kamal pun bertanya, umi daging kecil yang masin sedikit itu daging apa? Si abang Salim pun jawab rasanya macam keju balls......dikunyah rasa asin-asin.

Anak saya Kamal makan sampai dua pinggan, sedap sangat spegetti Ummi masak dan kebetulan pula memang favouritenya, saya cuma sepinggan kecil sekadar nak rasa. Setahu saya sauce speghetti biasanya tomato dan kadang-kala ada mushrooms tetapi yang ini lain sedikit......

saya pun bergegas ke dapur, pergi lihat botol sauce yang diberi nama Italian Sausage for Speghetti keluaran PREGGO made in USA ..

Ligat mata baca label pada botol, hati dah tak sedap, tekak rasa mual macam orang hamil.Tiba-tiba terlihat INGREDIENTS: tomato,bla-bla,bla-bla..... ... pork minced meat!

Astaghfirullaahalaziim........ ........ saya masak speghetti dan saucenya mengandungi babi. Yang dah termakan babi semuanya terperanjat!

Yang nak diet anak perempuan Maryam dan adik lelaki Muhammad terselamat kerana mereka makan nasi. Kuah sauce spegetti dengan kualinya sekali saya buang..

Yang tertelan spegetti babi terludah-ludah kesal tak sudah. Semoga Allah ampun dosa kerana alpa untuk membaca ingredients sebelum membeli. Saya kira sauce tomato manalah ada taruh daging babi........ ......... kata orang tua-tua mimpi makan daging babi nak dapat REZEKI tapi kalau makan bukan dalam mimpi apa nak jadi? 40 hari doa tidak dikabulkan Allah andainya makan benda-benda haram.

ASTAGHFIRULLAAHALAZIIM. Siapa-siapa ada air zam zam mintalah sedikit, saya nak bersihkan perut yang termakan babi...... tolonglah sampai sekarang rasa jijik dan mual. Taubat tak nak masak spegetti lagi.

.......oo00oo......Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.