Bagaimana Mahu Berjumpa Nabi Di Dalam Mimpi?
Masjid Nabi, Madinah al-Munawwarah.


Seorang remaja lelaki menghantar mesej SMS kepada saya bertanya soalan bagaimanakah untuk berjumpa dengan Nabi sallAllahu `alaihi wasallam di dalam mimpi?

 MaSya ALLAH, memang bagus betul soalan tersebut. Ia biasanya ditanya oleh orang-orang yang soleh yang rindukan Nabi sallAllahu `alaihi wasallam.

Saya tidak mampu untuk menjawabnya.

 Soalan itu berat untuk saya menjawabnya kerana saya sendiri pun belum lagi direzekikan oleh ALLAH Ta`ala untuk mengalami mimpi yang mulia itu. Beruntunglah sesiapa yang dapat bertemu dengan Nabi sallAllahu `alaihi wasallam di dalam mimpi semasa hayatnya.

Dari Abu Hurairah radhiAllahu `anhu, bahawa Nabi sallAllahu `alaihi wasallam pernah bersabda:
“Sesiapa yang melihatku dalam mimpi, bererti dia benar-benar melihatku. Sesungguhnya Syaitan tidak mampu menjelma rupaku.” (HR Muslim)

Saya pernah mendengar jawapan yang sangat cantik yang pernah dijawab oleh Sheikh Muhammad Hassan (semoga ALLAH memelihara beliau) apabila ditanya soalan yang sama. Beliau telah menjawabnya dengan menyampaikan suatu kisah yang beliau perolehi dari seseorang yang beliau kenali.

 Kisahnya seperti berikut:-

Pada suatu hari, seorang pelajar datang bertemu tuan gurunya kerana ingin bertanya suatu soalan yang sangat penting.

“Wahai tuan guru, tolonglah ajarkan kepada saya tentang caranya untuk bertemu dengan Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam di dalam mimpi saya” Tanya pelajar itu kepada tuan gurunya.

“Engkau mahu melihat Nabi sallAllahu `alaihi wasallam di dalam mimpimu?” Tuan guru bertanya semula.
“Ya, wahai tuan guru” Jawab pelajar tersebut dengan sungguh-sungguh.

“Jika begitu. Marilah datang ke rumah saya malam ini. Kita makan malam sama-sama ya…” Jemput tuan guru kepada pelajarnya yang bertanya itu.

“Apa? Ma Sya ALLAH, ini sudah bagus, rezeki” Pelajar tersebut terkejut dan gembira dengan pelawaan tuan gurunya itu.

Lalu pada malamnya si pelajar itu datang ke rumah tuan gurunya untuk mendapatkan jawapan yang ditanya itu, iaitu bagaimana untuk berjumpa Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam di dalam mimpi. Beliau sangat mengharapkan tuan gurunya yang alim dan murobbi itu dapat memberikannya jawapan.

Tuan guru menjemput pelajar itu makan makanan yang dihidangkan. Tetapi makanan yang disediakan itu sengaja dilebihkan garam dan beliau tidak pula menyediakan air untuk pelajar tersebut minum.

“Boleh saya minta air? Saya dahaga, wahai tuan guru” Pinta pelajar tersebut yang berasa haus disebabkan oleh kemasinan makanan yang disediakan.

“Oh tidak, air tidak dibenarkan” Jawab tuan guru.

“Tetapi tuan guru, saya berasa sangat dahaga.” Pelajar itu memberitahu keadaannya yang sedang mengalami kehausan.

“Tidak, air tidak dibenarkan. Makan sahajalah” Tuan guru bertegas lalu memintanya teruskan makan.
“Baiklah tuan guru.” Pelajar tersebut akur.

Setelah selesai makanan, pelajar itu pun meminta agar jawapannya dijawab oleh tuan gurunya.

“Tuan guru, mengenai soalan saya siang tadi. Boleh tuan guru ajarkan kepada saya bagaimana untuk bertemu dengan Nabi sallAllahu `alaihi wasallam di dalam mimpi” Pelajar itu bertanya.

“Oh, tidak. Bukan sekarang. Saya tidak akan ajar kamu tentang itu sekarang.” Jelas tuan gurunya dengan lembut.

“Habis tu, bila wahai tuan guru?” Tanya pelajar itu dengan nada sedikit kecewa.

“Tidurlah sekarang. Nanti sebelum Subuh, insyaALLAH saya akan tunjukkan kepada kamu bagaimana caranya untuk bertemu dengan Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam di dalam mimpi” Jawab tuan gurunya sambil memujuk.

Pelajar itu pun lalu tidur dengan harapan Subuh nanti beliau akan memperolehi suatu pelajaran yang sangat beliau nantikan. Beliau benar-benar ingin bertemu dengan Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam di dalam mimpi, tetapi tidak tahu caranya.

“Wahai anakku, marilah ke sini…” Tuan guru memanggil pelajarnya setelah mereka sama-sama bangun sebelum Subuh.

“Ajarlah saya wahai tuan guru tentang bagaimana untuk bertemu Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam di dalam mimpi!” Pelajar tersebut tanpa bersabar terus meminta agar diajarkan beliau dengan suatu ilmu yang besar itu.

“Nanti dulu. Sebelum itu saya ingin bertanya adakah kamu melihat apa-apa malam tadi di dalam mimpi kamu?” Tanya tuan guru dengan wajah yang manis.

“Ya, ada.” Jawab pelajar tersebut ringkas.
“Apa yang kamu lihat?” Tanya tuan guru lagi.

“Wahai tuan guru, saya telah melihat hujan yang lebat turun dari langit, sungai mengalir dan laut berombak pula berada di hadapan saya” Pelajar itu menjelaskan apa yang beliau lihat di dalam mimpinya. Ternyata beliau sangat senang sekali dengan apa yang dilihatnya.

“Benarlah wahai anakku. Engkau telah bercakap benar. Engkau telah bercakap benar. Dan engkau juga mempunyai niat yang benar. Maka sebab itulah mimpi engkau juga benar.” Tuan guru lalu memberikan respon terhadap jawapan pelajarnya itu.

“Dan jika cintamu benar terhadap Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam, maka engkau akan dapat melihat Baginda di dalam mimpi sebagaimana benar dan kuatnya perasaanmu terhadap air tadi.” Tuan guru menyambung lagi.

Allahumma solli `ala Muhammad wa `ala ali Muhammad. Kisah tersebut membuka suatu pertanyaan yang besar buat kita yang perlu kita sendiri muhasabah dengan jawapan tersebut.

Benarkah kita cintakan Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam? Sudahkah kita mengamalkan sunnah-sunnah Baginda sallAllahu `alaihi wasallam? Sejauh manakah kita menjauhi kesemua larangan-larangan Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam? Dan istiqamahkah kita mendo`akan solawat buat junjungan mulia sallAllahu `alaihi wasallam?

Agaknya sebab itulah kita belum direzekikan ALLAH Ta`ala buat kita untuk bertemu dengan Nabi sallAllahu `alaihi wasallam di dalam mimpi disebabkan keadaan kita yang belum betul-betul cintakan Nabi sallAllahu `alaihi wasallam.

Sheikh Muhammad Hassan selepas menyampaikan kisah tersebut lalu mengajak kita semua bermuhasabah:

“Berkemungkinankah untuk Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam datang di dalam mimpi seseorang yang makan dari makanan yang haram? Seseorang yang matanya melihat perkara yang haram? Seseorang yang lidahnya menipu? Seseorang yang terlibat dengan riba? Seseorang yang munafiq? Adakah Nabi sallAllahu `alaihi wasallam akan datang kepada orang-orang ini???!!!

Tidak! Sama sekali tidak! Demi ALLAH, Baginda sallAllahu `alaihi wasallam tidak akan datang melainkan kepada orang yang Baginda sayangi…!”

Sheikh Muhammad Hassan seterusnya menceritakan bahawa beliau pernah bertemu dengan seorang ibu tua berumur 70 tahun yang tinggal di sebuah rumah usang yang hanya diperbuat dari tanah liat. Keistimewaan ibu tua ini ialah pada setiap malam beliau dapat berjumpa Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam di dalam mimpi.

 Antara amalan yang selalu dilakukan ialah beliau tidak pernah berhenti dari bersolawat ke atas Baginda sallAllahu `alaihi wasallam. Setiap saat yang ada, beliau sentiasa bersolawat ke atas Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam.

Selain bersolawat sepanjang masa, Sheikh Muhammad Hassan juga memberi nasihat, untuk bertemu Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam di dalam mimpi, hendaklah kita semua menguatkan rasa cinta kita kepada Baginda. Samalah seperti air di dalam kisah di atas. Seseorang yang sangat mendambakan sesuatu akan terbawa-bawa hingga ke dalam mimpinya.

Dan cara menguatkan cinta bukanlah hanya dengan mempunyai perasaan cinta sahaja. Ia mestilah disertai dengan mengikuti sunnah-sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wasallam. Iaitu dengan mahabbah (cinta) dan ittiba` (ikut) Nabi sallAllahu `alaihi wasallam.

Tidak ada cara lain lagi. Untuk bertemu dengan Nabi sallAllahu `alaihi wasallam di dalam mimpi, hendaklah diterapkan sekuat-kuatnya rasa cinta dan ikut Baginda. InsyaALLAH, Nabi sallAllahu `alaihi wasallam akan datang bertemu dengan mukmin yang betul-betul cinta dan ikut Baginda. Semoga kita semua dapat memperbaiki diri kita dalam hal menghayati sunnah-sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wasallam.

Dan mudah-mudahan kita semua digolongkan oleh ALLAH Subhanahu wa Ta`ala sebagai ummat Nabi sallAllahu `alaihi wasallam yang dapat bertemu dengan Baginda di kolam al-Haudh di Padang Mahsyar dan bersama dengan Nabi di kolam al-Kautsar di Syurga nanti, amin…

Allahumma solli `ala Muhammad wa `ala ali Muhammad.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Perkahwinan bukan satu cerita dongeng Si pari-pari.


Ibnu Abbas ketika dia sakit dan isterinya pada masa itu telah mati lebih dahulu. Dia pun berkata kepada sahabat-sahabatnya, "Kahwinkan aku kerana aku hendak mati dalam keadaan kahwin dan tidak mahu mati dalam keadaan bujang."

Dalam hal nikah kahwin ini, siapa yang tak suka..semua orang suka, Sebab itulah persoalan nikah atau kahwin ini diletakkan oleh ulama-ulama sebagai salah satu bahagian agama yang terbesar.

Sebelum berkahwin, banyak pasangan boleh berjanji untuk setia mencintai, menjadi penyokong yang baik, teman hidup semasa susah dan senang, namun realitinya bukan semua mampu menepati janji.

kenapa? sebelum tu  lihat  Prince of Noob

Setakat ini, satu kesimpulan kuat yang saya mampu buat dari keseluruhannya ialah, alam rumahtangga itu bukan sekadar manisnya cinta suami isteri tetapi lebih besar dari itu iaitu kesediaan untuk berlapang dada dengan segala TANGGUNGJAWAB dan kuat menghadapinya.

Lantaran cinta kita kepada pasangan itu hanya di permulaan tetapi hasil cinta itu yang datang bersama cabaran dan masalah hanya akan mampu dihadapi dengan rasa tangungjawab.

Apatah lagi cinta itu bermusim, bukan?
Pokoknya, sayang kita bukan kepada suami semata atau kepada isteri semata tetapi kepada sebuah keluarga yang dibina serta perjalanan kisah keluarga tersebut."Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: “Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa. "[Al-Furqan 25: 74]


nota kaki:

-oh ya. Terlupa memberitahu awal-awal bahawa saya belum berwalimah dan baru bertatih menuju alam itu insyaAllah. Justeru tulisan ini untuk saya sendiri dan hadiah buat bakal ayah anak-anak saya. Semoga kami tidak melihat alam rumahtangga itu dari sudut tingkap cerita dongeng pari-pari tetapi dari pandangan realiti yang fitrahnya adalah kehidupan yang menguji.

-soalan untuk kaji selidik sama ada anda tergolong dalam kalangan mereka yang depression atau tidak. =)
Quiz: Are You Depressed?

- serius saya jadi takut apabila memikirkan bekalan saya untuk berhadapan dengan semua ini. Bersediakah saya?

Rahsia ALLAH.Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Poligami II


"tak mau payung emas ke nanti? ", tanya sang suami.
"berapa payung mas nak bagi tahu saja.." gurau sang suami, tapi sangat serius pula untuk sang isteri.

"menerima hukum poligami adalah ciri-ciri isteri solehah..", sebut seorang ustaz dalam ceramahnya.


"pada abang, sayang adalah isteri yang paling solehah dan terbaik! Tapi lagi solehah kalau sayang benarkan abang kawin lagi satu..he he",seorang suami mengusik isterinya. Isteri yang pada awalnya tersenyum, menarik muka.


"haih..macam mana ni nak jadi isteri solehah ni..sebut poligami je, mesti muncung..".


.............


Apabila menulis berkenaan 'Wanita dan Islam', ada beberapa pembaca melabelkan saya sebagai seorang 'ustazah' yang menolak hukum poligami dan berbahaya jika berjaya mempengaruhi masyarakat.


Lucu.


Saya tidak pernah menolak hukum poligami. Serius. Kerana hukum itu tercatat dalam alQur'an yang menjadi sebahagian dari kata-kata Allah.


Saya menerimanya.


Tetapi yang cuba untuk diketengahkan ialah menghapuskan doktrin poligami yang mewarnai masyarakat Islam.


Penerimaan Poligami Mengangkat Isteri Solehah.
Selalu slogan ini dimainkan oleh beberapa pihak terutama para suami untuk mentarbiyah isteri-isteri mereka agar memudahkan lagi proses poligami yang menjadi idaman.


Tidak salah.


Benar tidak salah.


Cuma, saya ingin menyoal, jika dalam keperibadian ciri-ciri seorang mujahid yang turun ke medan syahid itu, kita memperbesar-besarkan sifat 'tidak memakan khinzir', apakah ciri tersebut salah?


Contoh apabila menyampaikan pengisian, seorang ulama' memberi pesan kepada seluruh kaum muslimiin yang mahu turun ke medan jihad,


"Wahai para mujahidiin, antara ciri-ciri seorang mujahid yang soleh ialah mereka yang tidak memakan khinzir.."


Tidak salah, bukan?


Tetapi ada kepincangan di situ. Mengapa perlu diperbesar-besarkan satu ciri dari jutaan ciri-ciri yang lebih besar dan lebih dekat dengan diri seperti ikhlas, sabar, bersungguh dan sebagainya?


Begitu jugalah dengan penerimaan poligami. Mengapa isu itu yang sangat ditekankan dalam masyarakat kita?


Mengapa tidak ditekankan berkenaan ciri seorang isteri yang solehah itu adalah mereka yang bertaqwa kepada Allah, yang berusaha membahagiakan dan memenuhi kebajikan suami secara maksima, yang bersungguh menjadi pendidik mithali buat anak-anak, yang menjaga rahsia rumahtangga dan sebagainya?


Apatah lagi dengan melabel isteri solehah adalah yang membenarkan suami berkahwin lain, bermakna, jika mereka yang rasa berat dan tidak sanggup dimadukan kerana takut tidak mampu menjadi isteri yang taat itu adalah isteri yang tidak solehah?


Baik. Jika begitu, bagaimana pula jika diletakkan ciri lelaki yang soleh itu adalah yang penuh solat 5 waktunya setiap hari tanpa pernah tertinggal sekalipun berjemaah di masjid. Agak-agak berapa keratlah yang benar-benar soleh dari jutaan lelaki muslim di seluruh dunia, bukan?


Hukum Asal Perkahwinan Dalam Islam Adalah Satu.


Banyak orang menggunakan ayat dari surah anNisa' ayat 3 untuk dijadikan hujah pensyariatan poligami.


فَانْكِحُوا مَا طَابَ لَكُمْ مِنَ النِّسَاءِ مَثْنَى وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوافَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ذَلِكَ أَدْنَى أَلَّا تَعُولُوا


".. maka nikahilah perempuan-perempuan yang kalian senangi, dua atau tiga atau empat. Bila kalian takut tidak bisa berbuat adil, maka nikahilah satu perempuan saja atau budak-budak kalian. Yang demikian itu lebih membuat kalian tidak berbuat zhalim." ayat ini memang ayat pensyariatan poligami tetapi bukanlah ayat ini mengangkat poligami sebagai asas sebuah perkahwinan dalam Islam.
ini gambaran yang doktor ceritakan.


 ketika zaman jahiliyyah, para sahabat masing-masing memiliki isteri yang banyak. Malah saat ayat ini diturunkan, ada sahabat yang memiliki 10 orang isteri.


Maka ayat ini membenarkan para sahabat membuat pilihan dari jumlah isteri mereka, kepada sejumlah yang dihadkan iaitu paling maksima 4 orang.


"Kalau Allah hanya mensyariatkan seorang isteri, pasti susah untuk para sahabat ketika itu. Maka Allah yang Maha Tahu meringankan mereka.."


Dan Allah mengingatkan bahawa perkahwinan satu itu adalah lebih baik jika kita tahu tidak mampu berlaku adil. Dan itu adalah yang lebih menenangkan serta terhindar dari berlaku zalim.


Bukankah Islam itu deen yang teliti?


"Jangan banyak cakap. Poligami itu sunnah nabi la!".


Sunnah yang terbesar adalah Dakwah dan Tarbiyah. Telahkah kalian selesaikan wahai para suami?


Berdiri semasa tahajud sehingga lutut menjadi lebam, bukankah itu sunnah yang tercatat dalam seerah?


Berjihad di jalan Allah dengan bilahan pedang dan membawa kemenangan kepada Islam, bukankah itu kehidupan Rasulullah saw? Apakah pernah kalian menghirup debu medan jihad wahai para suami?


Lantas, mengapa tidak sunnah-sunnah BESAR itu yang kalian perjuangkan?


Syarat Untuk Tidak Berpoligami Semasa 'Aqad.


"Eh, boleh ke?".


Ramai yang hairan apabila saya berkongsi berkenaan perkara tersebut. Sedangkan bukan saya yang membuat hukum.


Walaupun menjadi perselisihan para fuqaha' namun Imam Hambali dan sejumlah ahli 'ilmi yang lain membenarkan diletakkan syarat dalam 'aqad dan perkara ini dirajihkan oleh jumhur ulama' dengan syarat:


1) Bukan dari apa yang telah disyariatkan, dan bukanlah dari yang dihalang syariat.
2) Tidak menafikan maksud aqad nikah.
Contoh: Tidak dibenarkan isteri membuat syarat larangan mensetubuhi dirinya.
3) Tidak berselisih dengan nas dari nas-nas syara'.
4) Membawa maslahah kepada salah seorang pasangan.
5) Tidak membabitkan pihak selain dari suami isteri.


Hal ini berdasarkan hadis Rasulullah s.a.w.:


وعنْ عُقبةَ بنِ عامرٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قالَ: قالَ رسولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ((إِنَّ أَحَقَّ الشُّرُوطِ أَنْ يُوَفَّى بِهِ مَا اسْتَحْلَلْتُمْ بِهِ الْفُرُوجَ)). مُتَّفَقٌ عليهِ


Dan syarat ini WAJIB dipatuhi. Ulama' sepakat jika ada pihak yang melanggar maka pihak tersebut berdosa.


Syarat ini termasuklah syarat tidak mengeluarkan isteri dari negaranya, tidak menghalang isteri dari bekerja, dan sebagainya.


Jika suami melanggar perjanjian, maka hak ke atas isteri untuk menuntut fasakh dan isteri berhak ke atas hak-hak perkahwinan (nafkah, mahar tertunggak dan lain-lain)


Begitu juga para suami boleh meletakkan syarat seperti isteri mesti mengikuti bersama ke negara yang suami bekerja di dalamnya, isteri tidak boleh bekerja di luar rumah dan sebagainya.


Jika isteri melanggar perjanjian, maka suami boleh menuntut fasakh dan terangkat hak-hak isteri terhadap mahar tertunggak dan nafkah 3iddah.


Dan syarat ini mestilah ditulis.


Mengelak Mudharat Yang Lebih Besar.
Bahagiakan Diri Dengan Satu Isteri -Pak Cahya di Takariawan-


Mengambil subjek Firaq Zawwaj dalam sem ini, atau dalam bahasa melayunya penceraian, kami belajar dari 10 jenis fasakh yang boleh dituntut dari hakim ialah 'permisahan tebusan'.


Fasakh ini membenarkan seorang isteri yang datang kepada hakim dengan bukti jelas bahawa dia tidak mampu meneruskan kehidupan bersama suaminya atau dia benci kepada suaminya dan dia takut seandainya tetap diteruskan, maka dia tidak mampu melaksanakan hukum Allah seperti taat, patuh, cinta dan sebagainya kerana kebencian tersebut, maka dibolehkan fasakh dengan syarat terangkat ke atasnya segala hak-hak perkahwinan dan telah dihantar hakim seorang wakil mahkamah (penasihat syariah kekeluargaan) yang dipercayai untuk membantu dalam membaik pulih hubungan suami isteri tersebut.


Jika tidak berjaya juga, maka hakim akan menghantar 2 orang wakil, seorang dari keluarga sebelah lelaki dan seorang dari keluarga isteri untuk membantu menyelesaikan masalah mereka. Tempoh yang diberikan ialah selama 30 hari. Jika tidak dapat diselesaikan juga, maka hakim akan menjatuhkan fasakh.


Pointnya di sini ialah, bukan menggalakkan penceraian tetapi melihat kepada keperluan persefahaman dan merai perasaan dalam kehidupan rumahtangga.


Realiti hari ini, para isteri dipaksa menerima poligami dalam keadaan mendera perasaan serta psychologynya. Maka bukankah itu boleh membawa kepada kebencian dan rasa memberontak sekaligus boleh membawa kepada penceraian.


Justeru, meletakkan syarat tidak berpoligami selagi isteri mampu memenuhi hak suami adalah salah satu dari penghalang kepada perkara yang membawa kemudharatan tersebut.


Sungguh. Memenuhi tanggungjawab dengan jaminan kesetiaan adalah lebih membahagiakan.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Jom join giveaway Salam Ukhuwah !
klik banner & join!
Due date : 21/10/2012 
Maklumat lanjut : Sila ke page Salam Ukhuwah 


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Allah , Kenapa Aku Dalam Neraka?Tuhan, kenapa aku masih berada di sini? Bukankah aku dahulu selalu bersedekah di masjid-masjid? Bukankah aku dahulu sentiasa membantu sahabat-sahabatku yang kesusahan? Bukankah aku dahulu sentiasa memberi peringatan kepada sahabat-sahabatku? Kenapa aku masih ada di Neraka-Mu ini?

Tuhan, mana pergi amalan-amalan baik yang aku lakukan dahulu? Tidakkah aku telah menggunakan kudratku untuk jalan dakwah? Oh Tuhan. Dengarlah rintihan aku ini.

(Tiba-tiba)

Tangannya terangkat dan berkata, ”Aku dahulu memasukkan duit ke dalam tabung kerana aku inginkan pujian sahabat-sahabatku terutamanya mereka yang berlainan jantina denganku.”


Kakinya tiba-tiba bersuara,‘aku berjalan pergi berdakwah semata-mata ingin menonjolkan diriku di hadapan orang lain bahawa aku ini seorang yang Alim dan Soleh. Aku ingin manusia melihat betapa aku ini hebat berdakwah dan kaya dengan ilmu agama.’Mulutnya tiba-tiba menyanggah, ’ah, kau ni. Kononnya mulut kau ini kau gunakan untuk mengingatkan sahabat-sahabat kau, tetapi hakikatnya kau tidak mengamalkannya! Kau suruh orang jauhi zina tetapi kau dengan mudah ber’chit chat’ dengan teman-temanmu yang berlainan jantina dan bercakap perkara-perkara yang tidak sepatutnya! Kau suruh orang bersedekah dan berbuat baik, tetapi diri kau? Pernah kau cerminkan diri kau? berapa banyak harta kau yang kau laburkan untuk Akhirat? dan berapa peratus nilai keihklasanmu di dalamnya?


Hati yang kehitam hitaman tiba-tiba mencelah, “itulah kau manusia. Sudah kerugian kau di sini bukan? Bukankah Guru-guru mu sentiasa berpesan, pastikan kau lakukan sesuatu dengan niat yang ikhlas. Bukankah kau sudah tahu benar segala amalan tanpa niat yang ikhlas umpama buih di lautan. Segala kebaikanmu itu habis hancur berkecai. Dahulu bila kau dianugerahkan dengan nikmat yang banyak, kau lupa diri.


Kau sombong! Keihklasanmu lenyap sekelip mata. Syukur mu kian menipis. Bongkak mu kian meninggi. Apa kau sudah lupa hakikatnya kau cuma manusia lemah ciptaan Si Maha Besar? Bukankah sifat sombong hanya milik mutlak Allah? Kau tahu bukan si durjana Iblis dihalau dari Syurga kerana kesombongannya? Si Firauan binasa kerana bongkaknya? Si namrud dihina kerana takburnya? Jadi kenapa kau tidak belajar dari pengajaran ini?

Betapa dirimu rugi hari ini wahai manusia. Andai didunia dahulu kau mengamalkan ilmumu, pasti kau bahagia sekarang. Tetapi, seperti kau tahu, There is no turn Back! Sekarang rasailah azab dari Allah ini bersama – sama dengan kami,” kata si iblis dan kaumnya.


Tiba-tiba tersedarku dari mimpi. Astaghfirullah. Saat itu, terbayang-bayang difikiranku akan Surah Yassin ayat 65 :

“Pada waktu itu Kami meteraikan mulut mereka (sejurus); dan (memberi peluang kepada) tangan-tangan mereka memberitahu Kami (kesalahan masing-masing), dan kaki mereka pula menjadi saksi tentang apa Yang mereka telah usahakan.”

Ya Allah, lindungilah kami dari melakukan apa yang Kau larangi dan dekatkanlah kami dengan amalan-amalan yang Kau redhai.
Kita bimbangi dosa yang kita rasa kecil dan kita buat selamba; yang membuatkan kita dipalingkan Allah swt dari kebenaran suatu hari nanti.. bagaimana jika ia berterusan sehingga ke penghujung kematian kita.. Naudzubillah.

Jangan rasa ringan dengan dosa. Terutama pintu-pintu kepada jalan kefasadan yang lain. Seperti takabbur(besar diri)
Moga Allah tetapkan niat kita di permulaan, pertengahan hingga ke akhirnya. Jatuh dalam perjalanan satu kebiasaan namun perlu untuk terus bangun walau merangkak.. Allahu Musta'an~


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Bagaimanakah cara manusia ke Padang Mahsyar?Bagi menjelaskan perkara ini, Allah berfirman pada ayat 86, Surah Mariam; ayat 102, Surah Taha dan ayat 97, Surah al-Isra'. Ayat itu maksudnya menyatakan bahawa cara manusia ke Padang Mahsyar ada tiga bahagian:Orang yang pergi dengan berkenderaan iaitu orang bertakwa.Orang yang berjalan kaki dan keadaan muka mereka biru keruh, kerana hati masing-masing sebak dengan kedukaan, iaitu orang yang mati dalam keadaan berdosa.Orang yang berjalan dengan mukanya, sambil matanya tidak dapat melihat sesuatu yang menyukakannya. Lidahnya tidak dapat menuturkan hujah atau alasan yang boleh diterima daripadanya dan telinganya tidak dapat mendengar perkara yang menyenangkan hatinya.Mereka ialah orang yang pada masa hidup di dunia tidak berusaha menggunakan matanya, lidahnya dan telinganya untuk mencapai kebahagiaan akhirat.Cara itu diterangkan pula oleh Rasulullah SAW dalam hadis berikut:Daripada Abu Hurairah, katanya, Rasulullah bersabda bermaksud:"Manusia yang dihimpunkan ke Padang Mahsyar pada hari kiamat adalah tiga golongan"."Pertama golongan yang berjalan kaki; kedua, golongan berkenderaan dan ketiga, golongan yang berjalan dengan (berkakikan) mukanya."Sahabat bertanya: "Ya Rasulullah! Bagaimana mereka dapat berjalan dengan mukanya?" Baginda menjawab: "Sesungguhnya Tuhan yang telah menjadikan mereka boleh berjalan dengan kaki, berkuasa menjadikan mereka berjalan dengan muka mereka." (Hadis riwayat at-Tarmizi).Bagaimana pula keadaan manusia ketika pergi dan berada di Padang Mahsyar?Allah berfirman yang bermaksud: "Dan demi sesungguhnya! Kamu sekarang telah datang kepada Kami dengan keadaan sebatang kara seperti keadaan Kami ciptakan kamu keluar dari perut ibu kamu dulu, tidak berkain baju, tidak berkasut, tidak berkhatan dan tidak berharta benda." (Surah al-An'am, ayat 94).Dan firman-Nya lagi pada ayat 29 Surah al-A'raf, maksudnya: "Sebagaimana Tuhan telah mulakan penciptaan kamu dengan keadaan yang tertentu, maka demikianlah pula kamu bangkit hidup kembali kepada Tuhan."Mengenai keadaan yang disebut itu, Rasulullah menerangkan dalam hadis berikut:Daripada Ibn Abbas, katanya, Rasulullah berdiri berucap kepada kami, sabdanya: "Wahai sekalian manusia! Sesungguhnya kamu dihimpunkan di Padang Mahsyar dengan keadaan berkaki ayam, bertelanjang dan berkulup." (Kemudian Baginda membaca firman Allah bererti: Seperti Kami ciptakan manusia pada mulanya, demikian pula Kami ulangi ciptaannya, itulah janji yang sesungguhnya Kami akan lakukan) Ketahuilah! Sesungguhnya orang yang mula-mula sekali diberi pakai pakaian pada hari kiamat ialah Ibrahim al-Khalil." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).Daripada Aisyah, bahawa Nabi bersabda: "Dihimpunkan manusia di Padang Mahsyar pada hari kiamat dengan keadaan berkaki ayam, bertelanjang dan berkulup." Aisyah berkata: "Ya Rasulullah! adakah orang perempuan dan lelaki semuanya melihat satu sama lain?" Nabi menjawab: "Wahai Aisyah! Kedahsyatan keadaan pada masa itu menghalang masing-masing daripada melihat satu sama lain." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).Pada satu riwayat oleh al-Nasa'i dan al-Haakim daripada Aisyah, katanya: Aku bertanya: "Ya Rasulullah! Bagaimana pula keadaan aurat?" Nabi menjawab: "Tiap-tiap seorang pada masa itu cukup sibuk dengan hal menjaga keselamatan dirinya saja."Maksud dua hadis itu ialah Rasulullah menerangkan bahawa manusia akan ke Padang Mahsyar dengan keadaan sebagaimana Tuhan menjadikan mereka keluar dari perut ibu dulu - tidak berpakaian, tidak berkasut dan tidak berkhatan.Mendengarkan keterangan itu, Saidatina Aisyah bertanya: "Bagaimana hal aurat masing-masing ya Rasulullah! Adakah orang lelaki dan perempuan memandang satu sama lain?"Rasulullah menjawab: "Wahai Aisyah! Kedahsyatan huru-hara kiamat menghalang manusia dari memandang satu sama lain, usahkan hendak memerhatikan aurat, tiap-tiap seorang pada masa itu cukup sibuk dengan hal menjaga keselamatan dirinya saja.”

Sibuk dengan dunia yang fana. Mati yang pasti usaha sekadarnya..


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Mereka memperkosaku seperti ini !sekadar hiasan
via Muslimahzone.com - Artikel ini ditujukan untuk setiap muslim yang masih mempunyai darah mengalir di nadinya

Penjara itu bernama Abu Ghraib, Iraq. Sebuah penjara yang menjadi terkenal di dunia antarabangsa itu memiliki reputasi sebagai tempat berlangsung penyeksaan yang paling kejam di dunia moden oleh tentera Amerika Syarikat  setelah rejim Saddam Husein berkuasa. Di penjara inilah Kisah itu bermula.

Nadia adalah salah satu korban tentera Amerika di penjara Abu Ghraib. Dia ditangkap tanpa alasan. Ketika dia dibebaskan dari penjara, tidak langsung kembali ke pangkuan keluarganya sebagaimana kebanyakan tahanan lainnya yang telah mengalami hal buruk, meskipun ketika dia telah terbakar oleh api penindasan dan kerinduan pada keluarganya.

Nadia kabur dengan segera setelah dia meninggalkan penjara, bukan kerana perasaan malu yang akan diterimanya kerana sejumlah kejahatan yang dilakukannya, akan tetapi kerana apa yang telah dialami olehnya dan wanita Iraq lain yang tertangkap, iaitu rogol dan penyeksaan yang dilakukan oleh tentera Amerika di penjara Abu Ghraib . Dinding penjara mendedahkan banyak cerita tragis, namun apa yang dikisahkan Nadia merupakan kebenaran hidup dan sekaligus neraka hidup.

Nadia memulakan ceritanya:

"Aku sedang melawat salah seorang kerabatku, kemudian tiba-tiba tentera Amerika memasuki rumahnya dan mula menggeledah rumah itu. Mereka menemui beberapa senjata ringan. Maka mereka menangkap semua orang yang berada di rumah itu termasuk aku. Aku cuba menjelaskan pada penterjemah yang menyertai rondaan Amerika bahawa aku hanyalah seorang tetamu. Akan tetapi pembelaan gagal. Aku kemudian menangis, memohon pada mereka, sampai hilang kesedaran kerana takut ketika mereka membawaku ke penjara Abu Ghraib.

Nadia melanjutkan: "mereka menempatkan sendirian di sebuah sel penjara yang gelap dan kotor. Aku berharap aku akan segera dibebaskan, utamanya setelah penyelidikan terbukti aku tidak melakukan kejahatan ".

Nadia menjelaskan sambil air matanya mengalir ke pipinya, sebuah petanda betapa banyak dia telah mengalami penderitaan.

"Hari pertama sangat menyusahkan. Selnya berbau tidak sedap, lembab dan gelap, keadaan ini membuatku semakin lama semakin takut. Suara tertawa perajurit di luar sel semakin membuatku ketakutan. Aku khuatir akan apa yang menimpaku nanti. Untuk pertama kalinya aku merasa berada dalam cengkaman situasi yang sukar dan aku telah memasuki sebuah dunia yang tidak dikenali yang aku tidak akan pernah keluar darinya.

Ditengah beraneka ragamnya perasaanku saat itu, aku mendengar suara seorang tentera wanita Amerika berbicara dalam bahasa Arab. Dia berkata kepadaku: "Aku tidak mengira penjual senjata di Iraq adalah wanita." Ketika aku mulai cuba menjelaskan kepadanya keadaan yang sebenarnya, dia memukulku dengan kejam. Aku menangis dan berteriak "Demi Allah! aku dianiaya, demi Allah! aku dianiya "

Tentera wanita itu menghujaniku dengan cacian dengan cara yang belum pernah aku bayangkan boleh terjadi atau aku akan diperlakukan seperti itu dalam keadaan apapun selamanya. Kemudian dia mulai menertawakanku sambil mengatakan bahawa dia telah memonitorku sepanjang hari dengan satelit, dan bahawa mereka mampu mengesan musuh-musuh mereka meskipun sedang berada di dalam bilik tidur mereka sendiri dengan teknologi Amerika.

Kemudian dia tertawa dan berkata, "Aku mengawasi ketika kamu bercinta dengan suamimu." Aku menjawab dengan suara kebingungan "Tapi aku belum berkahwin".

Dia memukuliku selama lebih dari 1 jam dan dia memaksa minum segelas air, yang kemudian aku ketahui mereka memberi ubat di air itu. Aku mendapatkan kembali menakjubkan setelah 2 hari dalam keadaan telanjang. Segera aku tahu jika aku telah kehilangan sesuatu yang hukum apapun di dunia tidak akan mampu mengembalikannya kepadaku lagi. Aku telah diperkosa. Aku kemudian histeria tak terkawal, dan aku mulai memukulkan kepalaku dengan keras ke tembok sampai lebih dari lima tentera Amerika yang dikepalai tentera wanita itu memasuki sel dan mulai memukuliku, kemudian mereka memperkosaku bergantian sambil tertawa-tawa dan menperdengarkan muzik dengan keras.

Hari demi hari senario pemerkosaan terhadapku diulangi. Dan setiap hari mereka mencari cara baru yang lebih kejam berbanding dengan yang sebelum-sebelumnya. "

Nadia mula menjelaskan perbuatan mengerikan dari Amerika bajingan:

"Setelah sekitar satu bulan, seorang tentera negro memasuki selku dan melemparkan 2 potong pakaian tentera Amerika kepadaku. Dalam bahasa Arab yang lemah dia mengatakan agar aku memakainya. Setelah dia menutup kepalaku dengan beg hitam, dia menuntunku ke tandas awam yang ada paip untuk air dingin dan panas, dan dia memintaku untuk mandi. Kemudian dia menutup pintu dan pergi.

Aku menjadi sangat lelah dan merasakan kesakitan, tanpa mempedulikan banyaknya lebam di tubuhku aku menuangkang sedikit air ke badanku. Sebelum aku selesai mandi, tentera negro tadi masuk ke dalam. Aku ketakutan dan memukul wajahnya dengan mangkok air. Namun dia sangat kuat, dia memperkosaku dengan kejam dan meludahi mukaku, kemudian dia pergi dan kembali lagi dengan 2 tentera yang membawaku kembali ke sel.

Perlakuan seperti itu terus berlanjut, yang paling parah kadang aku diperkosa sampai 10 kali dalam sehari, membuat kesihatanku sangat buruk. "

Nadia berlanjutan mendedahkan perbuatan Amerika yang mengerikan terhadap wanita-wanita Iraq, dia berkata:

"Setelah lebih dari 4 bulan, seorang tentera wanita datang, dan aku menyimpulkan dari percakapannya dengan tentera lainnya jika namanya adalah Mary. Dia berkata kepadaku "sekarang kamu mempunyai kesempatan emas, kerana seorang petugas yang mempunyai kedudukan tinggi akan mengunjungi kita hari ini. Jika kamu menghadapinya dengan sikap yang positif kamu akan dibebaskan, terutama kerana kami sekarang yakin kamu tidak bersalah. "

Aku menjawab, "Jika kamu yakin aku tidak bersalah, mengapa kamu tidak membebaskan aku?"

Dia menjerit dengan gelisah, "Satu-satunya yang menjamin terbebasnya kamu adalah sikap positifmu terhadap mereka."

Dia membawa saya ke tandas awam, dan dia mengawasi mandi sambil membawa tongkat tebal untuk memukulku jika aku tidak melakukan perintahnya. Kemudian, dia memberiku make up, dan memperigatkanku untuk tidak menangis dan merosakkan make up ku. Lalu dia membawa saya ke sebuah bilik kosong yang di situ tidak ada apa-apa kecuali sebuah penutup lantai. Setelah satu jam dia datang dengan ditemani 4 tentera dengan memegang kamera. Dia melepas bajunya dan mulai menggangguku seoalah-olah dia adalah seorang lelaki. Tentara lainnya tertawa dan memperdengarkan musik yang ribut, mengambil photoku dalam berbagai pose, dan mereka menunjuk-nunjuk wajahku. Yang wanita menyuruhku tersenyum, jika tidak dia akan membunuhku. Dia mengambil pistol dari salah satu temannya dan menembakkan empat peluru di dekat kepalaku seraya bersumpah bahwa peluru yang kelima akan ditembakkan tepat di kepalaku.

Setelah itu, keempat tentera lainnya memperkosaku secara bergantian sampai aku kehilangan menakjubkan. Ketika menakjubkan pulih aku mencari diriku di sel dengan bekas-bekas gigitan, kuku dan rokok ada di sekujur tubuhku. "

Nadia berhenti bercerita tentang tragedi yang menimpanya untuk mengesat air matanya, kemudian dia melanjutkan lagi: "Kemudian suatu hari Mary datang dan mengatakan kepadaku bahawa aku kooperatif dan akan dibebaskan setelah aku menonton filem yang mereka rakam. Aku merasa sakit setelah menonton filemnya, dan Mary mengatakan, "Kamu telah diciptakan hanya untuk membuat kami bersenang-senang". Saat itu aku menjadi sangat marah dan aku menyerangnya meskipun aku takut akan reaksinya, aku akan membunuhnya kalau saja tentera lain tidak turut campur. Ketika para tentera melepaskanku, Mary menghujaniku dengan pukulan, kemudian mereka meninggalkanku.

Setelah kejadian itu, tidak ada seorang pun yang menggangguku selama lebih dari satu bulan. Aku menghabiskan masa itu dengan beribadah dan berdoa pada Allah Ta'ala yang memiliki seluruh kekuatan untuk menolongku.

Mary datang dengan beberapa tentara yang memberiku pakaian yang kukenakan ketika mereka menangkapku dan membawaku ke sebuah kereta Amerika. Kemudian mereka melemparkanku di jalan raya setelah memberiku 10.000 dinar Iraq.

Aku pergi ke sebuah rumah yang berdekatan dengan tempat aku dibuang, dan untuk mengetahui reaksi keluargaku, aku memilih melawat salah seorang kerabatku supaya mereka mengetahui apa yang telah menimpaku ketika menghilang. Aku mengetahui bahawa saudaraku telah memasang papan tanda duka untukku selama lebih dari 4 bulan, mereka menganggapku sebagai orang yang sudah mati.

Aku memahami jika tikaman malu sudah menungguku. Maka, aku pergi ke Baghdad dan mencari sebuah keluarga yang baik yang menampungku, dan aku bekerja pada keluarga ini sebagai pembantu dan guru persendirian bagi anak-anaknya.

Nadia terheran dalam kesakitan, penyesalan dan kemarahan:

"Siapa yang akan memuaskan dahagaku? Siapa yang akan mengembalikan keperawananku? Apa salah keluarga dan familiku? Aku mengandung seorang bayi, bahkan aku pun tidak tahu siapa ayahnya. "

Dan Nadia menamatkan ceritanya sampai di sini.

Apakah Amerika hanya memperkosa Nadia, atau adakah mereka memperkosa seluruh lelaki dan wanita di Ummat Islam? Nadia adalah saya dan anda, isteri kamu dan juga isteriku, saudarimu dan juga saudariku, ibumu dan ibuku. Di mana para pembela kesucian Islam! Di mana para pembela Islam!

"Mungkin masih banyak kisah menyesakan dada, bagi kita umat Islam. Mungkin masih ada Nadia-Nadia lain di dalam penjara penuh penjaga babi dan kera berbangsa Amerika. Di mana kamu, jikalau kamu tidak tersentuh dengan cerita saudari kita, marahkah kalian dengan perlakuan manusia-manusia yang lebih kotor dari binatang ternajis sekalipun, bahkan mungkin mereka menjadi yang paling hina di Dunia dan Akhirat. Bangunlah wahai ummat!! Tidur kalian sudah terlalu lelap!! "

(Lahaonline / arrahmah.com / muslimahzone)


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Ustaz Razis penipu! Sudah perdaya 11 wanita Muslimah!


Beberapa hari ni, melalui laman laman sosial seperti Facebook dan Twitter, cerita mengenai seorang Ustaz penipu mula tersebar. Lelaki yang dikenali sebagai Ustaz Razis itu dikatakan telah memperdaya 11 orang wanita Muslimah. Modus operandinya, menjadikan gadis gadis bertudung labuh itu isteri, kemudian meninggalkan mereka terkontang kanting tanpa berita. Malah ada yang ditinggalkan bersama anak anak kecil! Kini dikatakan ‘Ustaz Razis’ mempunyai 11 isteri yang dikahwininya secara penipuan.

Tolong sebarkan berita ini supaya anak anak dara kita tidak terpengaruh dengan lakonan licik ‘Ustaz Razis’ ini. Memang kalau tengok dalam gambar, Masyaallah sucinya muka! Tapi dia sanggup menggunakan nama agama untuk melakukan kegiatan jahat. Bukan setakat menipu gadis gadis Muslimah, dia juga pernah dibongkarkan sebelum ini melakukan penipuan berbentuk wang tunai.


Tetapi malangnya, ada diantara mangsa (isteri) tidak mahu memberikan kerjasama untuk mendedahkan kejahatan ‘Ustaz Razis’ atas alasan tidak mahu mendedahkan aib suami. Hmm pada saya ni bukan kira nak sebar aib dah. Ini satu jenayah! Dalam Islam memang suruh kita taat suami tapi bukan bermakna perlu bersetongkol dengan kejahatan suami macam ni. Apatah lagi dalam kes ini, ‘Ustaz Razis’ telah banyak memperdaya gadis yang naif dan baik baik.

Ini link asal tentang penipuan Ustaz Razis ni. Huh, layak ke dipanggil Ustaz??

1) https://www.facebook.com/AmenoWorldOfficial/posts/486235528077989

2) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4613807984429&set=a.4238798769433.2176034.1269434289&type=1&ref=nf

3) http://sozcyili.blogspot.com/2012/10/hati-hati-dengan-ustaz-ini.html

4) http://nordinjaafar.blogspot.com/2009/10/show-aidulfitri-09-open-house-sana-sini.html?spref=fb

Ayuh! Sebarkan segera supaya kesucian Islam tidak diftinah.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


30 gambar:Majlis Perkahwinan Puteri Hajah Hafizah Sururul Bolkiah ♥ Pengiran Haji Muhammad Ruzaini
Majlis Perkahwinan Puteri Hajah Hafizah Sururul Bolkiah ♥ Pengiran Haji Muhammad Ruzaini


via http://www.information.gov.bn/


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Petanda Mimpi Bogel.Perkongsian:Baru pulang dari kuliah TG Haron Din. Beliau membuka kuliah degan satu pertanyaan. Adakah anda semua pernah bermimpi melihat diri anda berbogel? Semua hadirin tersentak. TG meminta siapa yang pernah bermimpi mengangkat tangan. Tiada seorang pun angkat. TG beristighfar. TG menyambung dgn satu kisah di mana kisah itu diambil dari majalah arab. Dalam majalah itu menceritakan satu wawancara dengan Imam Masjidil Haram Sheikh Sudais. Dalam wawancara itu, ada sesi soal jawab melalui telefon. Satu panggilan diterima. Pemanggil itu bertanya soalan tentang tafsir mimpi. Sheikh kata beliau tak pandai ilmu tafsir mimpi, tapi hanya sebahagian sahaja beliau tahu.Pemanggil itu menceritakan mimpinya, dalam mimpinya dia melihat seorang lelaki sedang bertawaf dalam keadaan bogel tanpa ada perasaan malu.Sheikh menjawab : Masyaallah..masyaallah… Tafsir mimpi ini saya tahu, orang itu mendapat keampunan dari Allah dan segala amalan dia diterima. Umpama anak yg baru dilahirkan tanpa sebarang dosa.Pemanggil itu bertanya: Bolehkah saya menceritakan khabar baik ini kepada lelaki yang saya nampak beliau dalam mimpi saya?Sheikh menjawab: Menjadi satu kewajipan anda memberi khabar gembira ini kepada lelaki itu.Lantas pemanggil itu berkata: Lelaki itu adalah Tuan Sheikh sendiri.Sheikh Sudais terkejut dan menangis sehingga program wawancara tersebut terpaksa dibatalkan..Alangkah ruginya kita dan alangkah beruntungnya manusia itu..Mendapat keampunan dari Allah dan segala amalan diterima..Sedang amalan kita..termasuk perjuangan kita ini banyak bercampur dengan dosa, malas, banyak alasan dan bermacam lagi..

Syeikh Abdurrahman As-Sudais, Imam Besar Masjidil Haram, Makkah Al Mukarramah...

*****

Hidupnya kita kerana Tarbiyyah
bukan kerana duit.

Jangan gadaikan tarbiyyah semata-mata kerana harta.

Moga Allah tunjukkan kita jalan yang lurus.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Budak 2 tahun maut dihempap TVAMPANG JAYA – Sepasang suami isteri menyesal tidak sudah apabila anak bongsu mereka maut dihempap sebuah televisyen (TV) bersaiz 29 inci yang terjatuh dari atas almari sebelum menghempap mangsa di Taman Ampang Saujana di sini semalam.

Keluarga tersebut sebelum ini dikatakan bercadang untuk mengalihkan TV dan almari tersebut namun belum sempat perkara itu dilakukan TV tersebut terlebih dahulu mengundang tragedi.

Semasa kejadian pukul 1.30 petang itu, mangsa Halif Hariz Khairil Anuar, dua tahun, ibu bapanya dan dua abang mangsa yang berusia lima dan lapan tahun berada di dalam bilik tidur utama rumah teres itu.
Bapa mangsa, Khairil Anuar Mohamed, 36, yang bekerja sebagai Inspektor Kesihatan di Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) manakala ibunya, Nur Azlin Mohd. Ali, 31, yang berniaga sendiri sedang berehat di dalam bilik sama.
Halif dan dua abangnya semasa itu bermain-main di dalam bilik tersebut.
Bagaimanapun, pasangan suami isteri itu terkejut apabila mereka mendengar bunyi dentuman kuat di dalam bilik sebelum diikuti tangisan Halif.
Halif kemudian dilihat sudah berada di bawah TV dengan darah mengalir tanpa henti dari telinga, mulut dan hidungnya.

AL -FATIHAH.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Mohon hentikan penyebaran berita ini kerana ianya satu pembohongan untuk memperbodohkan umat islam..

gambar ni mula tersebar di fb. Tak tahulah siapa yang mulakan penyebaran ni.... dan ramai pula yang mempercayainya.

Sebenarnya memang benar bangunan tersebut runtuh akibat gempa bumi tetapi kejadian tersebut berlaku pada tahun 2010 di Chile (tengok SINI) dan bukannya pada tahun ini.

Meskipun ternyata berita foto itu adalah hoax, bukan berarti kita meragukan kekuatan AllahSubhanahu wa Ta'ala yang sanggup menurunkan adzab bagi orang-orang zalim, tetapi tidak ada yang mengetahui apa yang akan terjadi esok hari kecuali Allah sendiri. Allah melakukan segala sesuatu atas kehendakNya, Allah akan mengazab orang-orang kafir pada saat yang Dia kehendaki dengan caraNya, baik disegerakan di dunia ataupun ditangguhkan di akhirat nanti, dan Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu. 

wallahualam

Sekian.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Foto-foto Hukuman HududNilai ilmu bukan pada tebalnya buku atau banyaknya muka surat yang kita baca
dan bukan juga pada nilai markah peperiksaan

tapi nilai imu itu pada pengamalan,
dan pada perkongsian


Maknakan ilmu dengan amal dan perkongsian :)

Moga ALLAH jadikan kita orang yang faqih

saya kongsikan di sini dari laman INI

****

Ini video hukuman pancung di Arab Saudi :Ini foto hukuman rejam sampai mati di Somalia 


Si pesalah di tanam separuh badan.
Beliau diingatkan untuk bertaubat dan mengucap Kalimah Syahadah sebelum menemui ajalnya.
Si pesalah terus mengucap Kalimah Syahadah. Tanda jari telunjuk tersebut adalah kebiasaan orang Arab ketika mengucap bermakna “hanya Allah yang SATU” (tanda TAUHID/ESA) dalam lafaz “Tiada Tuhan Melainkan Allah. Muhammad itu Pesuruh Allah“.
Ketika direjam oleh sebahagian lelaki Islam sambil sebahagian yang lain menyaksikan hukuman tersebut demi mengambil pengajaran dan keinsafan.
Setelah menjalani hukuman rejam sampai mati. Inna lillahi wa inna ilaihi raji’uun.
Semoga Allah swt mengampuni dosa-dosa si pesalah di atas yang dilakukan sepanjang hayatnya, dimasukkan ke dalam SyurgaNya dan semoga Allah menjauhkan saudara-saudara seIslamnya dari maksiat-maksiat yang terkutuk. Ameen.

Setelah seorang sahabat Rasulullah saw bernama Maiz mati direjam kerana kesalahan berzina dengan seorang sahibiah bernama Ghamidiah, Rasulullah saw bersabda, Laqad taba, lau wuziat taubatahu ila ahlil madinah lakafat” (Sesungguhnya Maiz telah bertaubat, dan jika taubatnya dibahagi-bahagikan kepada seluruh penduduk Madinah, nescaya ia mencukupi untuk mereka semua).
“Dan orang-orang yang mencuri, lelaki dan wanita, potonglah tangan mereka, sebagai hukuman terhadap apa yang telah mereka lakukan. Ia sebagai balasan dari Allah. Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. Sesiapa yang bertaubat setelah (melakukan) kezalimannya dan membaiki dirinya maka sesungguhnya ALlah memberi taubat kepadanya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang” (Al-Maidah:38 – 39)
Hukum hudud potong pergelangan tangan kerana kesalahan mencuri.

Di Negara-negara Sekular, seseorang boleh mencuri secara terhormat seperti pecah amanah wang simpanan ratusan juta ringgit, kemudian memindahkan secara membahagi-bahagikan wang tersebut kepada suku sakatnya menjadikan mereka sekumpulan jutawan sekelip mata. Apabila beliau dihukum penjara atau denda dan tidak dapat membayar dendaan tersebut, beliau di istihar “Muflis” dan mungkin dipenjarakan untuk sesuatu tempoh. Apabila tamat tempoh penjara, beliau melangkah keluar dari penjara sebagai seorang jutawan lagi menjutawankan orang lain. Suku sakat jutawan beliau boleh memulangkan sepenuh atau sebahagian dari jutaan wangnya dengan cara halus mengikut perjanjian dan terma yang mereka sepakati bersama. Demikian berbilion wang rakyat dilesapkan sepanjang masa. Di dalam Islam, jika sabit kesalahan seperti itu, beliau akan kehilangan tapak tangannya kerana dipotong, dan hutangnya jatuh ke tangan warisnya dalam hal-hal tertentu.
Seorang pesalah sedang dipancung. Pedang telah diangkat betul-betul di atas tengkuk. Kelihatan seorang lagi pesalah (berpakaian putih) telah dipancung lehernya.
Kedua-dua pesalah telah dipancung.

Pada Musim Haji 2007M/1428H yang lalu ketika di Madinah saya sempat melihat perkumpulan manusia di satu padang untuk menyaksikan hukuman pancung, katanya akan berlangsung pukul 11.00 pagi. Malangnya apabila saya balik ke hotel untuk mengambil kamera video dan tiba di tempat tersebut pukul 10.30 pagi, hukuman tersebut telah pun dilaksanakan pada pukul 10.00 pagi sebenarnya. Yang ada di situ ialah tompokan-tompokan darah yang sedang dipancutkan air ke atasnya oleh para pekerja.


Di Nusatara ?

*******
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Ehh Ada talk Dr Maza?


"Mari duduk beriman sejenak". 

Ada sesiapa bloggers yang pernah jumpa Dr Maza secara live sebelum ini?

Bersama dalam Program Bicara Dr Maza, dibawakan secara eksklusif oleh Akademi Sinergi pada 21 oktober 2012 ini.

Daftar sekarang di: www.akademisinergi.com


Pendaftaran Bicara Dr Maza masih lagi dibuka.

Maklumat program adalah seperti berikut :

Tarikh: 21 Oktober 2012

Masa: 9.30 pagi - 1.00 petang
Lokasi: Auditorium Kompleks Perdana Siswa, UM Lembah Pantai
Yuran: RM 30 sahaja

Agenda: -Sesi bicara dan kupasan topik.
-Sesi soal jawab
-Sesi ramah mesra bersama Dr Maza

Kami telah update cara pendaftaran untuk program Dr Maza bulan ini untuk memudahkan peserta

Pendaftaran :

Yuran RM30 seorang

Cara 1 : - Bank in ke akaun Maybank Total Success Training & Consultancy no akaun 562263021919

Kemudian emelkan nama, no telefon, bukti pembayaran ke info@akademisinergi.com


Cara 2 : Bank in ke akaun Maybank Total Success Training & Consultancy no akaun 562263021919

Kemudian SMS nama, emel, bukti pembayaran(reference no), masa pembayaran ke 012-2230782 ( Cik Saadiah )


Cara 3 : Daftar di sistem borang kami. Klik http://bit.ly/bicaradrmaza

Hamba insan yang lemah yang layak diuji. Berdepan ujian menambah kesyukuran.Kerana ada yang masih sayang.Lantas bahagia tidak seiring amarah. Mengejar redhaNya di penghujung doa.

Mencari makna seorang hamba yang tidak melihat ujian yang datang sebagai satu bentuk kesusahan namun berlapang dada untuk segala sesuatu.

Nantikan kupasan selanjutnya bersama Dr.Asri pada 21 oktober 2012.


Jom pendaftaran di sini  www.akademisinergi.com

:')

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.