Gedik sangat ke perempuan Melayu ni?


Sambil Senyum dan baca.


gambar ihsan fb

kikikikiki
jangan sentap okey.....Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Kenapa lelaki Menangis Dalam Bilik Air?alahai buruknya bila lelaki menangis macam nih
lagi-lagi bila menangis kat dalam bilik air huhuhu
kan bilik air tu tempat tinggal syaitonnn
nak release tension konon
tapi yang sebenarnya lebih mudahlah 'dia' masuk ke dalam jiwa kita yang lemah
pastu menghasut, mencucuk dan merasukk

bukan lelaki je.....perempuan pun sama
sedangkan nak masuk keluar tandas / bilik air pun ada doanya
ada adab kaki mana masuk dulu keluar dulu

lain kali kalu nak nangis janganlah dalam bilik air
paling elok nangis selepas solat waktu berdoa
Allah suka hambanya yang nangis tau
airmata yang keluar kerana takut akan Allah boleh memadamkan api neraka

Rasulullah S.A.W. bersabda maksudnya : "Tidaklah mata seseorang menitiskan air mata kecuali Allah akan mengharamkan tubuhnya dari api neraka. Dan apabila air matanya mengalir ke pipi maka wajahnya tidak akan terkotori oleh debu kehinaan, apabila seorang daripada suatu kaum menangis, maka kaum itu akan di rahmati. Tidaklah ada sesuatupun yang tak mempunyai kadar dan balasan kecuali air mata. Sesungguhnya air mata dapat memadamkan lautan api neraka."


 Ayah Saya.


Seorang wali Allah berkata: "........apabila semasa berdoa, berdiri bulu roma, hati jadi berdebar, dan air mata berlinangan...maka doa itu akan diterima".


Rasulullah SAW bersabda: " 7 golongan akan diteduhi oleh bayangan rahmat Allah pada hari Qiyamat"

Mereka adalah: 

Pemerintah yang adil
Pemuda yang menggunnakan masa muda remajanya untuk beribadat kepada Allah
Lelaki yang hatinya sentiasa terpaut pada masjid
Dua orang yang berkasih sayang antara satu sama lain semata-mata kerana Allah. Mereka bertemu kerana Allah, dan berpisah kerana Allah.
Lelaki yang digoda oleh wanita bangsawan yang jelita, lalu dia berkata," Sesungguhnya saya takut kepada Allah!"
Seorang yang memberi sedekah secara bersembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui sedekah yang diberikan oleh tangan kanannya.
Lelaki yang mengingati Allah berseorangan sehingga berlinangan air matanya.
[Hadith riwayat Imam Bukhari dan Muslim]

And that it is He who makes [one] laugh and weep [53:43]Jom berusehe sembuhkan hati yang tengah sakit.

Bila hati dah redha dan yakin bahawa ketentuan Allah adalah yang terbaik untuk kita, kitalah orang paling bahagia di dunia ini dan ingatlah hanya orang bahagia di dunia ini yang akan berbahagia di akhirat.

InsyaAllah :)

okbai


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


10 Tips Dan Cara Bagi Melajukan laman Web dan Blog.
 sekadar pengkongsian

1. Mengurangkan HTTP requestHTTP request dapat dikurangkan dengan mengecilkan jumlah kod-kod request pelbagai elemen serta function call yang dimuatkan dalam laman web anda. Kurangkan jumlah file luaran yang perlu di paut ke laman anda, pastikan sebarang imej yang tidak perlu dibuang (atau guna CSS bagi cara capaian imej berbanding javascript). HTTP request juga dapat dikurangkan sekiranya anda menggunakan statik web page. Teknik ini banyak diguna pakai oleh plugin web cache wordpress. Pastikan kod kod html / php anda kemas dan tidak memerlukan terlalu banyak pautan keluar.

2. Menggunakan CDN (content delivery network)CDN adalah salah satu teknologi yang mempercepatkan rendering laman web anda dari seluruh dunia. Namun ianya memerlukan kos yang agak tinggi disebabkan laman web anda bukan hanya di simpan dari satu server di malaysia, bahkan ianya akan di simpan di server-server lain yang dikhaskan oleh syarikat yang menyediakan perkhidmatan CDN ini. Keberkesanan dari sudut kelajuan CDN boleh dilihat dari contoh laman-laman gergasi seperti google.com, gmail.com, facebook.com, yahoo.com, wikipedia.org dan sebagainya.

3. Menggunakan Cache Controler HeaderElemen-elemen statik dari laman web dan blog anda perlu di simpan (cache) dari browser pengunjung bagi mempercepatkan masa respond dari server yang akan melajukan laman web dan blog anda. Bagaimana ingin lakukan ini? Anda perlu mempunyai akses ke fail .htaccess dan masukkan perkara berikut sebagai tambahan untuk cache control mengikut jenis fail seperti CSS, javascript, PNG, JPG dan sebagainya:#Expire Header<FilesMatch “\.(ico|jpg|jpeg|png|gif|js|css|swf)quot;>ExpiresDefault “access plus 2 hours”</FilesMatch>… atau ….# Expire images headerExpiresActive OnExpiresDefault A0ExpiresByType image/gif A2592000ExpiresByType image/png A2592000ExpiresByType image/jpg A2592000ExpiresByType image/jpeg A2592000ExpiresByType image/ico A2592000ExpiresByType text/css A2592000

ExpiresByType text/javascript A2592000

Lawat laman : www.tipsandtricks-hq.com untuk maklumat lebih lanjut.

4. Mengaktifkan Gzip compressionGzip compression dapat di guna pakai dengan mudah sekiranya anda mempunyai capaian ke dalam cPanel. Gzip compression mampu mempercepatkan capaian laman web dan blog anda sehingga 80% lebih baik berbanding laman yang tidak menggunakan Gzip compression. Ini adalah kerana saiz keseluruhan laman web akan dikurangkan hingga 80% lebih kecil yang mempercepatkan masa capaian dari server ke web browser. Bagi menyemak samada anda telah menggunakan Gzip compression, lawati laman ini dan semak status Gzip compression anda: http://www.gidnetwork.com/tools/gzip-test.php

5. Kedudukan StyleSheet CSSSebaiknya pastikan request bagi stylesheet dalam di dalam tag header laman web anda. Kurangkan penggunaan inline CSS bagi mengurankan duplikasi stylesheet yang sepatutnya boleh dikumpulkan di dalam satu fail berasingan.

6. Kedudukan JavascriptSebaiknya javascript dimuatkan di penghujung sebelum berakhirnya tag </body>.

7. Duplikasi ScriptPastikan tiada duplikasi skript java dan css yang boleh menyebabkan laman web dan blog anda berada dalam keadaan round-robin loops. Semak fail fail yang disertakan dari pakej plugin sebelum anda menginstall sebarang plugin wordpress. Terlalu banyak skript akan menyebabkan laman anda lebih lambat untuk di hantar ke pengunjung laman.

8. Flush Buffer PHPCuba gunakan function call flush(). Ianya membantu mempercepatkan larian skrip secara serentak sementara pengunjung laman web dan blog anda menanti laman di render sepenuhnya. … <!– css, js –>

</head>

ush(); ?> <body>

<?php f

l … <!– content –>

Bagi memahami dengan lebih lanjut bagaimana fungsi flush() boleh melajukan / mempercepatkan laman web dan blog, lawati laman ini: http://www.tuxradar.com/practicalphp/13/9/0

9. Elak menggunakan Iframe


Walaupun iframe adalah perkara yang paling mudah bagi memasang sebarang third party plugin (semudah plug and play) namun iframe agak kritikal bagi capaian dari luar yang membuatkan laman anda sedikit terganggu sekiranya laman yang dipaut dari bingkai iframe tidak mampu menyempurnakan HTTP request sebaik mungkin.

10. Yslow semak keperluan lain
Dengan menggunakan firefox, semak keperluan lain bagi melajukan laman web dan blog anda dengan menggunakan plugin Yslow. Pastikan sebarang perubahan yang dilakukan oleh anda bagi melajukan laman web dan blog tidak membuatkan laman anda mempunyai ralat yang lebih banyak. Anda juga boleh menggunakan laman-laman lain yang menyediakan khidmat nasihat SEO seperti www.woorank.com.Harap berguna untuk anda semua… selamat mencuba… dan jangan lupa buat backup dulu. owkey..


Sumber


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Jadi diri sendiri sudah...Ini cakap orang putih yg ada kesedaran, walaupun dia bukan muslim, tapi seolah ada Islam dalam dirinya.
Anda kenal Steve Jobs?


Kata keramat orang sekarang;"Just be yourself. Jadi diri sendiri sudah...

Jangan jadi hipokrit, jangan cuba jadi orang lain"Sangat cantik kata-kata  itu, tapi sayang, seringkali disalah tafsir."jadi, kenapa nak buat-buat rajin kalau anda tahu anda memang pemalas?

kenapa nak buat-buat mesra kalau tahu hati menyampah?


riwayat lain juga; kenapa nak pakai tudung kalau tahu hati tak ikhlas?kenapa nak tundukkan pandangan kalau memang suka memandang?"Andai itu terdetik di hati, tanda masih tak kenal diri."Just be yourself"

Sebelum jadi diri sendiri, kenalilah siapa diri.

Diri kamu bukan sekadar 'seorang yang malas'

bukan juga 'seorang yang suka tengok mereka yang lawa dan kacak'

bukan juga 'prinsip hidupku sesuka hatiku'112-التَّائِبُونَ الْعَابِدُونَ الْحَامِدُونَ السَّائِحُونَ الرَّاكِعُونَ السَّاجِدونَ الآمِرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَالنَّاهُونَ عَنِ الْمُنكَرِ وَالْحَافِظُونَ لِحُدُودِ اللّهِ وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ
(at-Taubah; 112)Mereka itu adalah orang-orang yang bertaubat, yang beribadah, yang memuji (Allah), yang mengembara di jalan Allah, yang rukuk, yang sujud, yang menyuruh berbuat makruf dan mencegah berbuat mungkar dan yang memelihara hukum-hukum Allah. Dan gembirakanlah orang-orang mukmin itu.Inilah sebenarnya diri kamu. Just be yourself!hidup ni pakai "All or None Law"...kebatilan tu None,

kebenaran tu All.bila cukup syarat treshold, ada hasil Action Potential

kalau kurang 0.1 mv stimulus, sia-sia jadinya.

takkan ada yang di tengah,

takkan ada nussi-nus,

takkan ada 60% baik - 40% buruk.sebab kebenaran takkan pernah wujud bersama kebatilan.dan hati yang CENDERUNG (ditekankan: bukan melakukan, hanya cenderung) pada kebatilan itu, NERAKA balasannya...kat mana hati kita?

kebenaran?

kebatilan?

atau anda masih percaya adanya tengah-tengah?zikir dulu, baru fikir!


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Kenapa Garam Masin? mengapa ia masin? Jadi untuk mengetahui misteri ini ada baiknya jika menghayati gambar di bawah ….
okbaii!


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Buat Manusia Itu - Anything For You


..perkongsian perasaan. Buat manusia itu..

yang 'separuh' ada dan 'separuh' tiada dalam kehidupan Guwa..


..ini Guwa tuju untuk kamu.


Anything for you - Sami Yusuf


If there were a single sacred rose
On a mountain top that grows
Where nobody ever dares to go
For you I’d climb that mountain high
I would reach up to the sky
If that rose was your desire

Don’t you know that I
Would do anything
Would do anything
For you
I would do anything
Would do anything
Anything for you

For you, I would sail the seven seas
Walk the deserts in between
Just to bring you anything you need
Nothing could ever be too much
Anything to show my love
Cos it gives me strength enough

Don’t you
Don’t you
Don’t you know that I
Would do anything
Would do anything
For you
You know that I
Would do anything
Would do anything
Anything for you

For you I would take on any trial
And I would walk on through the fire
You give me strength enough to face it all
You make me feel invincible

Cause I would do anything
Anything for you
You know that I
Would do anything
Would do anything
Anything for you

These things are nothing to
All the things you do for me
You are my dream come true

A love I never knew you see
I’d take on a mountain high
Just to see you smile for me
You make me want to be
The very best that I can be

I would do anything
Anything for you
You know that I
Would do anything
Would do anything
Anything for you
..setiap kata dalam lirik ini..Guwa maksudkannya..untuk kamu..
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


doa yang menyentuh perasaan kita sebagai hamba Allah SWTYa Shobur,Ya Latif..
Ajarilah kami untuk bersabar menerima segala takdirMu
Ajarilah kami sanggup mengendalikan nafsu amarah
Yang setiap saat membuat orang lain murka
Ya Allah kami ini rentan disulut bisikan setan
Mudah sekali jatuh ke dalam kedzaliman..
Namun kasih sayangMu tidak berkurang sedikitpun..
Mudahan-mudahan sisa waktu yang masih kami miliki di dunia,
Bisa menjadikan kami taat padaMu,mencintaiMu dan berserah diri sepenuhnya kepadaMu.


*****


Ini adalah doa 2 yang diamalkan oleh Rasullallah saw

DOA MERAWAT PENYAKIT

Ya Allah ya tuhanku, lenyapkan kepayahan daripadanya , sembuhkanlah dia , kerana Engkaulah yang menyembuhkan , tiada sembuhan melainkan sembuhanmu, suatu sembuhan yang tiada menniggalkan penyakit

riwayat bukhari dan muslim

Kafiat dan khasiat

Daripada Aisyah ra bahawa nabi selalu membentengi kaum keluarganya seraya berdoa tersebut

DOA KETIKA DITIMPA KESUSAHAN

Tiada tuhan melainkan Allah yang maha besar lagi maha penyantun, tiada tuhan yang disembahkan melainkan Allah, pemilik arasy yang agung, tiada tuhan yang disembah melainkan Allah , pemilik langit dan bumi, pemilik arasy yang mulia

Riwayat Muslim

Kafiat dan khasiat

Daripada Ibnu Abbas , apabila Rasullallah megnhadapi bencana, baginda akan membaca doa tersebut

Ps: Saya amik ini daripada Buku Ustaz Zahazan .. DOA DAN ZIKR MUNAJAT YANG DIDENGARI ALLAH SWT


DOA PAGI DAN PETANG.

Imam Ahmad menyebut sebuah hadis bahawa Waki' telah menceritakan kepada kami, 'Ubbadah ibn Muslim al-Fazariy telah menceritakan kepada kami, Jubayr ibn Abu Sulayman ibn Jubayr ibn Mut'am menceritakan kepadaku bahawa dia telah mendengar Abdullah ibn Umar berkata, "Rasullulah SAW tidak pernah meninggalkan doa ini pada waktu pagi dan petang:


"Ya Allah,
aku bermohon untuk mendapat kesejahteraan di dunia dan akhirat.
Ya Allah,
aku memohon keampunan dan kesejahteraan di dalam agamaku, duniaku, kaum keluargaku dan hartaku.
Ya Allah,
jagalah kehormatanku dan berikanlah keamanan kepada keluargaku.
Ya Allah,
peliharalah aku dari depanku, dari belakang, dari kiri, dari kanan dan dari atasku.
Aku mohon perlindungan dengan keagunganMu agar aku tidak menzalimi orang di bawah jagaanku."

(HR. Imam Ahmad)


sebenarnya ,tidak kisah pun apa cara kita nak berdoa.kita berdoa kepada ALLAH. kita tahu bahawa ALLAH maha mengetahui .ALLAH juga yang hanya memperkenankan doa.Jadi tidak usahlah kita risau cara kita berdoa. lagipun ,kita kan tahu bahawa setiap percakapan itu adalah doa.

Wahai TUHAN kami
Janganlah KAU menyeksa kami bila kami lupa
Sesungguhnya kami hidup dalam kesedihan
Kami mensia-siakan waktu kami
Kejahilan telah menimpa kami
Kebingungan selalu menyertai kami
Hanya keampunan MU yang kami harapkan

Ya RABB
Janganlah KAU bebani kami dengan bebanan yang berat
Sesungguhnya kami adalah hambaMU yang lemah dan manusia yang miskin
ENGKAU yang mendidik kami
padaMU kami meminta
Kabulkanlah permintaan kami

Ya ALLAH
AMpunilah kami
Kamilah orang yang sering berbuat salah dan sewenang-wenangnya
Daripada kami timbul keburukan
Dalam diri kami terlalu banyak kekurangan 
ENGKAU TUHAN PEMURAH , MULIA, PENGASIH dan PENYAYANG

Tiada yang dapat memberi keampunan
kecuali Engkau ya ILLAHI
Tiada yang dapat bermurah hati
kecuali ENGKAU ya ALLAH
Tiada yang dapat memberi anugerah kepada orang2 yang membuat kesalahan
kecuali ENGKAU ya RABBUL'IZZATI

Ya RAHMAN
Dan kasihanilah kami yang dhaif ini
Dengan RAHMAT MU,
kami berbahagia,
Dengan KASIH SAYANG MU, 
cita-cita kami terwujud
Dengan BELAIAN RAHMATMU
amal kami diterima
Dan dengan CINTA KASIH MU 
keadaan kami baik dan sejahtera.

Amiin, Amiiin, Amiiin Ya Rabbal'alamin

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


PENTING! Lambang Yahudi Dalam PC anda.


Bismillah...

sedar tak sedar..
rupanya ada lambang YAHUDI dalam PC kita sendiri...
haih!

Kenapa??
tak pecaya..?

Cara2 nak detect logo nih...

1. Copy link ni > C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10


2. Pastekan kat Address Bar My Document atau lain2. Macam kat bawah ni..This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 707x156.3. Cari image yang nama dia >> J02859264. Ni image dia.

.


5. Seterusnya deletelah kalau nak delete.. Kalau tak nak delete leh je simpan logo Yahudi Laknatullah tu..


Saya dah delete.. Anda bila lagi???

ANDA BUAT ANDA DAPAT!


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Mimpi yang Sama.Gerun.bukan manis-manis tidak juga berbunga-bunga.Kita tak tahu Allah panggil kita bila.
Asif 'ala kulli hal, semua
(maafkan saya.)


 klik SINI pasal mimpi aku yang lepas dan INI.

SEMALAM aku bermimpi. Mimpi yang ganas, bukan manis-manis, tidak juga berbunga-bunga.

Malapetaka besar menimpa dunia. Dalam mimpi itu, aku berharap bahawa ini semua adalah mimpi, agar aku akan cepat terbangun dan selamat, tetapi aku sudahnya akur bahawa ia adalah kenyataan dan bukan mimpi. Lalu pesawat besar datang merempuh bangunan, gunung berapi meletus dan muntahan beracun melimpah dalam lautan.

Jasad manusia maut berapungan dalam lautan, entah bagaimana begitu hampir dengan tempat aku berada. Ketika aku menyedari bahawa tidak lama lagi aku juga akan menerima nasib yang sama dengan mereka, perasaanku bergilir ganti antara takut, gementar, dan teruja. Ya, teruja. Akhirnya, aku akan mengecap, bagaimana rasanya mati. Akhirnya, setelah menerima sekian banyak khabar, aku akan mengetahui sendiri bagaimana rupanya hidup selepas mati. Akhirnya, setelah sekian lama menanti, aku akan berjumpa Tuhan.

Mati rupa-rupanya lebih mengujakan daripada hidup yang meletihkan. The darkness, the unknown, it is frightening, but also tantalizing. In the dream I was nervous, but unafraid. Eager, even.

Aku meminta, ketika itu, bukan untuk diselamatkan atau dipanjangkan usia. Aku mohon agar mati dengan tenang, dengan terhormat, dengan redha, dengan cinta, lalu diterima Allah pulang sebagai hamba yang diredhai dan diampuni.

dunia ini penjara, untuk orang-orang beriman.

Kemudian, aku terbangun, melihat jam di dinding bilik tidur mencatat waktu merangkak pagi.

subuhlah lengah apa lagi!

Aduhai, indahnya mimpi!

***

penutup : mungkin mimpi aku ini ada kaitan dengan cara solat aku.

Pernah tak terfikir,

kenapa lah kita susah sangat kita nak fokus dalam solat?
maksudnya, khusyuk lah

kalau kita ingat, apa yang kita terfikir-fikir time solat
semua tu benda yang kita fokus dalam hidup seharian kita,
betul tak?

kadang terfikir, nanti nak masak apa
study pathology tak habis lagi

baju tak jemur lagi
hari ni ada program, bla, bla
anak-anak lagi,
banyak lah lagi kita nak fikir,
orang sibuk lah katakan.

Apa yang memenuhi fikiran kita bila kita bangun dari tidur,
sebelum kita tidur, dan sepanjang hari kita...

itulah yang akan menguasai fikiran kita dalam solat
sebab kita kurang ingat, kurang fokus pada Allah ta'ala.

So, untuk fokus dalam solat, kita kena fokus diluar solat

bukan bermaksud, kita tak boleh nak buat semua kerja dan hanya duduk di atas sejadah

tapi, dengan cara, kita sandarkan setiap perkara, setiap detik pada Allah taala
study kita, ingat Allah, Allah yang bagi kita aqal fikiran
makan kita, rezeki dari Allah, Alhamdulillah
ana-anak kita, kain yang perlu kita corakkan dengan cinta Allah
sibuk sibuk kita, untuk Allah,
untuk Redha Allah.

Subhanallah

Jom kita ubah fokus kita, ^^
Fokus kita adalah Allah ta'ala, dan setiap benda yang kita buat, kerana Allah
even kita mandi, makan dan tidur sekalipun apatah lagi bila berblogging :P

Allah. Allah. Allah.

cc: Youtube "Kushu'a in Salah-Yasmin Mogahed"
dengar lah, insyaAllah bermanfaat.

*khusyuk orang yang solat pada awal waktu, pertengahan waktu dan akhir waktu
berbeza rupanya. baru tahu :) Alhamdulillah.


selamat menunaikan solat jumaat.

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


JOM JADI GENG BUIklik banner & join!

tarikh tutup pada 30 Oktober 2012 jam 11:59 malam
5 hadiah misteri menanti untuk blogger yang bertuah..


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Rindu Hijr Ismail.
 "lynn, nanti solatlah dalam hijr Ismail."


 "Oh boleh eh ummi? Orang tak rasa boleh. Macam itu lelaki je."

Hijir Ismail adalah nama tempat yang terletak disebelah utara Ka’bah dilingkari oleh tembok lebar (Al-Hathimu). Hijir Ismail ini setiap saat dipenuhi hamba-hamba Allah, terutama ketika musim haji. Ditempat ini jemaah melakukan shalat, berdoa dan sebagainya. Tempat ini sama mulianya dengan di dalam Ka’bah. Diriwayatkan bahwa pada suatu hari Siti Aisyah ingin sekali memasuki Ka’bah dan beribadah di dalamnya, lalu Rasulullah SAW memerintahkan masuk Hijir Ismail saja dan tidak ke dalam Ka’bah, sebab shalat / beribadah di Hijir Ismail sama dengan di dalam Ka’bah

Yes. Mula-mula seriously rasa tak confident untuk dapat and mampu untuk masuk dalam Hijr Ismail.So, rasa nak masuk itu hanya dipendam dalam hati saja, tak mahulah rasa terlalu hampa sekiranya hajat di hati tak kesampaian. Walaupun dah depan mata,so close yet so far away.


Mana tak, masa tengok Kaabah and masa tawaf, rasa jauh Hijr Ismail itu disebabkan ramai sangat orang lagi lagi lelaki. So, knowing a girl from our trip dapat buat banyak solat sunat dalam Hijr Ismail semasa hari kedua di Makkah, rasa tak confident itu bertukar kepada rasa teringin sangat nak masuk.


Orang kata kalau berhajat nak buat sesuatu, luruskan niat, solat sunat hajat, pohon doa depan Kaabah. Doa banyak banyak. Doa agar Allah permudahkan urusan, sediakan ruang, tak sakiti orang lain and lembutkan hati orang untuk bagi kita peluang.


Maka berbekalkan semangat dan azam yang berkobar kobar selepas dah dengar tips nak pergi solat di sana from orang yang berpengalaman, saya pun betul-betul menyatakan hasrat kepada Ilahi. Kawan yang selalu tawaf bersama pun dah diberitahu awal-awal supaya die tak terkejut semasa tawaf sunat incase tiba-tiba saya tarik dia ke arah kaabah.


Alhamdulillah, semasa tawaf pun. Allah permudahkan semuanya. Segalanya. Tercapai pun hajat. Kalau tak silap selepas itu selepas solat Isyak malam kedua ke ketiga. Alamak,see dah tak ingat. Ish ish...


Okay, point post ini bukan nak berbangga dengan peluang diberikan Allah ini.Malah,dengan penuh rasa hina, rasa bimbang and cuak timbul semasa tulis post ini, kalau kalau ade perasaan riak atau ujub timbul :( Catatan ini dibuat untuk mengingati peristiwa peristiwa yang berlaku di sana dan dijadikan pengajaran. Belum tentu lagi saya dapat kembali ke sana lagi. :(


Saya pasti ramai di luar sana punya cerita masing masing and jalan tersendiri bagaimana Allah menyediakan ruang untuk mereka berpeluang masuk ke dalam Hijr Ismail. Ini kisah saya yang biasa-biasa saja tapi penuh pengajaran untuk diri saya. Antaranya.


1. Apabila kita berhajat sesuatu, jangan pernah mengalah sebelum kita cuba.


Belum buat apa-apa dah give up.Cuba is a part of usaha. Selalu orang cakap, "Alahh, baik tak payah tanya, aku rasa memang takkan dapat, inilah takdir kita."


Tak buat apa-apa lagi, dah give up and lepas itu pasrah dekat Allah.Memang takkan dapatlah kan. Walaupun peluang sangat tipis macam kulit bawang, jangan pernah surrender, go ahead. There is no harm in trying.


# I learned this from my ummi. She is very good in developing rapport and she once said to me, cuba sajaaa, dalam dunia ini, apa yang tak boleh ubah kecuali hukum Allah."


2. Help others, Allah will definitely help you.


Makcik dah berumur sangat tengah solat dalam Hijr Ismail and dia nak sangat keluar. Tapi ruang untuk keluar masuk adalah ruang yang sama, so makcik ini tersekat tengah-tengah.Sian sangat.


Bayangkan untuk nenek kita, sure kita taknak nenek kita macam itukan? Even I really want to go inside there, I said to myself, "Arabikha Azlynn, jangan pentingkan diri, kita tolong orang kerana Allah, Allah tolong kita."


So, I delayed my hajat and tolong apa yang mampu untuk makcik dapat keluar and alhamdulillah. Guess what? Allah bagi ruang for me elok sajaaa untuk solat dalam Hijr Ismail itu and I even took my sweet time over there. Tapi xnak lama sangat sebab sian orang lain nak solat.


3. Doa doa doa doaa dan doa. Solat hajat.


Adab berdoa adalah seperti kita berada di tengah lautan dalam keadaan yang sangat-sangat memerlukan pertolongan Allah. Sangat sangat. Desperately. Yakin. Tak bersangka buruk kepada Allah.
Jangan langsung pernah sangka buruk.


Doa didahulukan dengan pujian kepada Allah, selawat, doa untuk ibu bapa, mohon pegampunan dan doa untuk diri and seluruh umat Islam. Sekiranya kita tak doakan untuk umat Islam juga, doa kita akan tergantung.


Jadi, saya nak tegaskan pada diri khususnya. Nak exam lebih lebih lagi. Allah itu akan menerima doa kita . Bersabarlah. Berdoalah terus berdoa, walaupun hujan badai melanda. Berdoalah bersungguh sungguh penuh rasa keinsafan dan pengharapan sebagaimana kita mengadu masalah kepada sesiapa yang sangat dipercayai dan lebih tua dan harapkan nasihat yang membina, apatah lagi dengan Allah, perasaan itu lebih lagi.


Okay dah.Sampai sini.  Doakan ketabahan saya untuk menempuh beberapa hari ini. Dengan belajar dan urusan pindah randah. Doakan kita semua diberikan kekuatan untuk mengingatiNya, meninggalkan maksiat and melakukan ketaatan. insyaAllah

P/S: I ll tell more insyaAllah selain Hijr Ismail. Bila ada ruang. insyaAllah. okbai

jgn lupa baca al-khafi.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Apabila 'Kera'Bertudung.
Respect. Hormat Dan Tahniah kepada wanita-wanita Islam telah bertudung dengan sederhana dan sempurna iaitu wanita-wanita yang menyesuaikan dan memadankan tudungnya dengan set pakaian yang sederhana, sopan dan menepati hukum Islam.Namun, terdapat satu golongan yang bertentangan dengan golongan mulia di atas iaitu golongan wanita Islam yang bertudung dengan tidak bersungguh-sungguh dan memadankan tudungnya dengan pakaian-pakaian yang terang-terangan diharamkan Islam iaitu yang nipis, jarang, ketat dan sendat.Begitulah rupanya bila kera memakai tudung.Ciri-ciri mengenal kera memakai tudung adalah seperti berikut:1. Bertudung tetapi nampak rambut.

2. Bertudung tetapi baju sendat peluk tubuh.

3. Bertudung tetapi baju singkat paras pinggang sahaja.

4. Bertudung tetapi seluar jeans sendat.

5. Bertudung tetapi pakai LEGGING.

6. Bertudung tetapi kebaya ketat ikut bentuk badan.

7. Bertudung tetapi baju kurung jarang, pakai singlet di dalam.

8. Bertudung tetapi baju T-Shirt lengan pendek.Cuba perhati sekeliling anda. Ramai tak 'kera' ?**Berpakaianlah mengikut cara Islam agar diri anda dimuliakan. Tutuplah aurat dengan sempurna

Amin.


dipetik daripada blog http://kerabertudung.blogspot.com .maaf jika terlalu kasar. saya hanya mengambil daripada laman tersebut."Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya." (Riwayat Bukhari dan Muslim). Keterangan: Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.


persoalannya sanggupkah kita digelar 'kera'?

***Kalau rasa post-post saya menyengat hati, sebenarnya tulisan-tulisan tu terlebih dahulu menyentap hati saya.

maafkan saya.

moga setiap huruf yang ditaip, bukan untuk saya berbangga,atau riak.hanya berkongsi monolog yang kadang-kadang terdetik di hati saya.

cukuplah jadi saksi dan saham untuk saya ke syurga kelak.

saya memberi untuk menerima.


nota kaki.

"kita ni kuat sangat kerja-kerja ni, dunia je semua"
"kita ni study hard sangat tak pe ke, bukan ke dunia ni?

kadang-kadang kita terlalu sempitkan pemikiran kita
menganggap akhirat itu hanya diatas tikar sejadah,
atau mungkin dalam kain telekung.

lihatlah dunia dengan kaca mata akhirat
agar kita tak "buta "
dan agar kita berada di landasan jalan menuju ke akhirat


jadikan dunia ladang untuk kita nikmati hasilnya di akhirat kelak.

ٱهۡدِنَا ٱلصِّرَٲطَ ٱلۡمُسۡتَقِيمَ

Tunjukilah kami jalan yang lurus.

Bila aku pikir  balik..yelah..orang-orang yang dah hebat..apelah sgt entry-entry aku ni.. tapi orang-orang lain..mereka masih perlu kan sekecil-kecil peringatan.
kalau pakai telekung semayang tu baru ingat kat Allah taala, pakai sokmo lah senang, ke guane? :P comel pun comel ^_^


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Lelaki vs Perempuan :Dia Tetap Manusia Selamanya.


Bismillah...

Dalam kehidupan rumahtangga itu perlu ada dua. Rohani dan Psychology. Bab rohani mungkin boleh dirujuk dari kitab-kitab fikrah yang telah banyak menyentuh perihal ciri-ciri Baitul Dakwah seperti melazimi solat berjemaah, halaqah alQuran bersama, tazkirah mingguan dan lain-lain.


Dan perkara ini mungkin selalu kita dengar dan pelajari.

Namun jangan pernah lupa bab psychology yang membezakan kita dari malaikat. Paling penting yang membuatkan kita mampu melihat betapa perbezaan yang kita rasakan sebagai suatu jurang yang menjarakkan sebenarnya adalah suatu hadiah untuk kita saling melengkapi.

antara petikan buku Men From Mars Women From Venus


Malah memahami psychology membuatkan kita memahami bahawa manusia itu ada sifat-sifatnya mengikut waktu-waktu tertentu.
Ada waktu isteri itu mampu menjadi ibu yang matang, mendengar keluhan suami dengan penuh setia dan memberi resolusi yang baik. Ada waktu isteri itu menjadi kakak yang mungkin bersikap 'mahu membentuk' dengan leterannya. Ada waktu isteri itu menjadi adik yang mungkin bersikap keanak-anakan dan suami perlu sabar melayaninya . Malah jangan lupa bahawa isteri itu tetap seorang wanita yang ada rajuk emosinya. Dan pastilah isteri itu tetap adalah isteri yang mahu seorang suami yang memberi perhatian kepadanya.
Begitu juga suami. Ada waktu dia mampu menjadi ayah untuk menjadi tempat isteri mengadu. Ada waktu dia mampu menjadi abang yang menjadi tempat isteri berpaut dengan rasa penuh selamat. Ada waktu dia juga menjadi anak-anak yang mungkin mahu disuap dan bermanja. Dan dia juga merupakan seorang lelaki yang ada waktu bersendiri dan berkabung di dalam 'gua'nya. Dan pastilah suami itu adalah suami yang mahu kesetiaan dan kepercayaan isteri menjadi miliknya tunggal.


Simple tips for husbands who haven't a clue =)

Apabila kita memahami itu maka, kita akan selalu sedar bahawa makhluk yang kita kahwini itu adalah manusia dan manusia itu akan tetap menjadi manusia selama-lamanya.

Justeru apabila kita menikahi manusia, maka jangan pernah mengharapkan sesuatu yang sempurna. Maka menjadi suatu amanah untuk kita saling menyempurnakan.videos which are both for me worth to be listened.


Penutup: Kebahagiaan Yang Menjadi Penolak.

Isu rumahtangga ini secara kebiasaannya akan memiliki 2 sisi pandang, terutama bagi anak-anak muda yang belum berumahtangga. Ada kelompok yang akan memandangnya sebagai suatu topik yang mengganggu kerja-kerja Islam. Maka isu ini akan dicantas sehabisnya. Manakala ada kelompok yang lain, yang terlalu gemar membualkannya dalam konteks yang kosong sehingga larut dengan khayalan dongeng.


Pada saya, berjalan di jalan antara keduanya adalah yang terbaik. Membincangkan isu persediaan ke dalam alam rumahtangga ini secara serius mengenai "konsep kehidupan rumahtangga yang bagaimana yang mahu kita corakkan dan apakah persediaan kita ke arah itu?"


Isu ini bukan isu yang remeh kerana fokus, kesungguhan, tenaga dan masa malah wang kita akan banyak diperuntukkan untuk isu ini dalam keadaan banyak lagi kerja-kerja DnT yang perlu kita selesaikan.


Maka jika Allah izin rumahtangga kita bahagia, tenang dalam keadaan setiap pasangan saling memahami, saling mencintai, saling menghargai, dan saling membantu, bukankah keseluruhan diri, jiwa dan fokus kita dapat diserahkan untuk amal Islami? Malah anak-anak yang terdidik dalam suasana penuh cinta ini akan tumbuh subur yang mudah dilentur.


Begitu pula sebaliknya. Jika kehidupan seharian diisi dengan pergaduhan, salah faham, rajukan, isteri mengadu suami tidak memahami, suami pula merungut isteri menyalahkannya apabila rumahtangga tidak bahagia, anak-anak membesar dengan satu fobia dan tekanan, wang diperuntukkan banyak untuk Syarikat Penasihat Rumahtangga dan sebagainya, bukankah itu sesuatu yang meletihkan?


Maka pilihan itu di tangan kita.


Paling penting, berkahwinlah apabila anda berasa cukup untuk memberi, bukan berkahwin untuk anda mengisi kekosongan hidup. Lantaran, kekosongan dalam jiwa kita tidak akan mampu diisi kecuali oleh diri kita sendiri maka, mustahillah manusia lain mampu mengisinya. Jika tidak, anda akan terus menerus hidup dalam keadaan merasa tidak cukup dengan apa yang ada. Serius!


nota kaki:

-saya belum berkahwin dan tidak ada pengalaman. Ini hanya tulisan untuk diri saya sendiri agar membuat persediaan sebelum masuk ke dalam alam makhluk asing tersebut.

Maka, bukan semua perkara boleh diguna pakai.

-Alhamdulillah. Suatu lagi masalah telah selesai. =') Semoga Allah hadiahkan kamu yang lebih baik.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Subhanallah kemalangan di kijal.
Enam maut selepas sebuah kereta bertembung dengan bas ekspress di Kijal dekat Kemaman.

Dalam kejadian jam 3:50 pagi tadi, dua orang lagi parah.

Kereta Perodua Viva yang dinaiki lapan individu itu dipercayai menghala ke Kuantan.

Ketika tiba di di hadapan Sekolah Meraga, Beris, kereta berkenaan bertembung dengan bas ekspress yang tidak berpenumpang.

Enam mangsa maut di tempat kejadian

Pemandu bas terbabit tak mengalami kecederaan.

Setakat ini, identiti mangsa belum dikenalpasti.

Sebarang maklumat terkini akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

AL-FATIHAH.

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Jadual PMR 2012 dan ASTRO Tutor TV untuk Calon PMR DAN SPM.


Dah dua hari berlalu Pmr kan?
jadi macamna? 
senang ke?
susah ke? 
all out tak?
saya dulu masa amik pmr dalam keadaan demam campak. alhamdulillah dapat juga keputusan yang cemerlang. 
hasil dari penat lelah belajar lebih dari orang lain.kadang-kadang jeles jugak bila tengok orang lain yang tak study gila-gila dapat keputusan yang macam wow! 
Minggu ni kertas bahasa melayu 1 dan 2 dah berlalu sama jugak dengan pendidikan islam.Hari ni Bahasa Inggeris dan Geografi.

Oh ha! mesti senangkan .setuju tak?
kalau dah buat preparation dari awal of course mudah je kan.

meh kat sini saya nak share untuk kertas PMR pada hari esok dan seterusnya.

KHAMIS 11 OKTOBER 2012


08:10 PAGI-09:10 PAGI  :SCIENCE KERTAS 1

10:30 PAGI-12:00 TGH   :SCIENCE KERTAS 2

2:30 PTG -3:45 PTG         :SEJARAH KERTAS 1


ISNIN 15 OKTOBER 2012


08:10 PAGI-09:25 PAGI  :MATHEMATICS KERTAS 1

10:40 PAGI -12:25 PAGI :MATHEMATICS KERTAS 2

02:20 PTG-03:50 PTG      :KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU


SELASA 16 OKTOBER 2012


08:10 PAGI-10:40 PAGI :BAHASA ARAB KERTAS 1

08:10 PAGI-10:10 PAGI :BAHASA CINA KERTAS 2

                                         BAHASA TAMIL KERTAS 2
                                         
                                          BAHASA PUNJABI 

08:10 PAGI-09:25 PAGI : BAHASA IBAN KERTAS 2

                                          BAHASA KADAZANDUSUN KERTAS 2

11:10 PAGI-12:10 TGH : BAHASA CHINA KERTAS 1

                                         BAHASA TAMIL KERTAS 1

                                          BAHASA IBAN KERTAS 1
                                          
                                          BAHASA KADAZANDUSUN KERTAS 1

17 OKTOBER 2012        MERDEKA!

untuk adik-adik yang suka menonton tv terutama astro. Adik-adik boleh ulangkaji dengan cara menonton saja. serius! 
PMR saluran 602

klik gambar.


SPM saluran 603

klik gambar.


BITTAUFEEQ WANNAJAH!
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Lelaki Ini, Lelaki semalam dan poligami Apakah?


lelaki hari ini. apakah? *pengsan*

Lelaki Ini, Lelaki semalam  Lelaki hari ini. Lelaki kelmarin. Apakah?

sudah tentu mereka bukan seperti yang digambarkan di atas.
mereka bloggers yang HEBAT!

Oh ha! saja-saja sebenarnya, sebab post ini berkenaan dengan lelaki.
mohon maaf ye!


****
Mengkaji berkenaan isu feminisme yang melanda dunia membuatkan saya melihat banyak perkara yang menjadi faktor gelombang itu terjadi.


Antara faktornya ialah apabila lelaki yang menjadi lelaki itu tinggal sedikit.


Teringat kata-kata ketua usrah dalam Open Talk  baru-baru ini apabila ditimbulkan isu berkenaan kepimpinan wanita yang menjadi tanda kehancuran masyarakat,


"mungkin dari satu segi, apabila wanita menjadi pemimpin, maka akan membawa kehancuran kerana dikatakan wanita ini mudah bercampur emosi dan sebagainya.


Namun persoalan terbesar yang perlu timbul ialah, jika wanita yang perlu menjadi pemimpin, maka di MANAkah lelaki-lelaki dalam masyarakat itu? Bukankah itu bukti bahawa lelaki-lelaki dalam masyarakat tersebut telah hancur?"


Saya bersetuju dengan kenyataan tersebut 100%. Malah mungkin berganda lebih.
Kata-kata yang sangat baik.

Begitu juga dalam hal poligami ini.


Jika kita membaca catatan seerah para sahabat, tidak ada isu perselisihan faham berkenaan ta3adud isteri meski majoriti sahabat memiliki isteri lebih daripada satu.


Kerana apa?


Kerana para sahabat memiliki jati diri lelaki yang hebat. Mereka mampu menjadi suami yang terbaik dalam masa yang sama mereka adalah pembawa panji yang mengagumkan.Mereka gagah di medan jihad. Mereka qudwah bersama syakhsiah yang soleh. Mereka ayah mithali tauladan anak-anak. Mereka sabar dan lembut terhadap isteri. Mereka keluar meredah debu padang pasir dalam masa yang sama apabila pulang ke rumah, mereka turut bersama isteri memasakkan makanan.


Jika lelaki seperti itu, pada saya pasti isteri mereka menyerahkan kepercayaan penuh dan ketaatan tanpa ragu malah tidak akan sedih jika sekalipun terpaksa berkongsi kasih.


Sungguh. Kita selalu sibuk mencanang poligami sebagai penyelesaian bagi lambakan wanita, tetapi persoalannya, apakah kita sibuk melihat lelaki-lelaki kita, apakah mereka benar-benar memenuhi ciri-ciri lelaki muslim yang mithali?


Itu point yang sedang saya ketengahkan.


Allahua'lam.

nota kaki:

*saya hadiahkan post ini untuk bakal suami saya yang saya kasih. Semoga pencerahan ini mampu membantu beliau melihat perjanjian yang bakal ditandatangani suatu hari nanti sebagai suatu perkara yang positif.

*terjumpa semula poster lama yang pernah dibaca. Membuatkan diri tersenyum bersama satu doa, "hoping i'll be a good one in my own kingdom insyaAllah.."*Saya pernah menyimpan cita-cita untuk melahirkan 9 orang anak dan 7 darinya adalah lelaki. Mungkin kesan sedih melihat fenomena lelaki.
*isu sensitif. Saya harap, tidak adalah komen yang masuk ke dalam inbox. Lol.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Sila cakna! Syiah, Iran dan Syria.Semoga Allah tidak mencampak kita jauh.


'Syiah'.

Perkataan yang pertama kali saya jumpa di usia sekolah rendah ketika membaca buku seerah Perang Jamal dan Siffin. Awalnya saya kira, hanya kumpulan biasa yang wujud kesan konflik Saidina Ali r.a. dan Muawwiyah r.a. sebelum saya mula melihat dunia mereka ketika ayah membawa kami memijak bumi Iran pada tahun 2003.

Pulang dari Iran, melihat keanehan mereka yang begitu ta3sub terhadap imam sehingga memuja kuburan, laungan azan yang pelik, pergerakan solat yang ganjil, masyarakat yang terasing membuatkan saya mula menyelongkar segala cerita berkaitan Syiah.

Saya mula berminat membaca artikel-artikel berkaitan 12 imam mereka, berkaitan sejarah kesesatan mereka, mazhab-mazhab mereka yang memeningkan dan paling penting berkenaan Revolusi Iran 1978.
gambar 12 imam mereka termasuk saidina Ali, Hassan dan Hussain.
Konklusi yang mampu saya simpulkan ialah, kesesatan mereka ini bermula dari emosi fanatisme terhadap pecahan politik. Remeh sahaja masalah mereka namun apabila dijadikan asas pegangan maka, kucar kacir besar yang telah meletus seperti yang dikupas oleh dr. MAZA dalam tulisannya, SYIAH: mazhab atas nostalgia sejarah.

Syiah: Asas Kesumat Mereka.

Jika kita menyelak segala cerita berkaitan mereka, antara asas yang menjadi tunjang terciptanya 'syiah' ialah seerah ahlu bayt yang penuh keta3suban.

Mereka akan mengambil seerah bermulanya dari perlantikan saidina Abu Bakr dan Umar r.a yang dikatakan silap. Kemudian diteruskan oleh zaman Saidina Uthman yang diceritakan sebagai pemimpin yang penuh kelemahan dan lembik. Malah saidina Uthman juga difitnah sebagai seorang yang mementingkan ahli keluarganya dan mengabaikan tugas sebagai seorang khalifah yang adil.

Ditambah pula dengan kewujudan munafiq penabur fitnah, Abdullah Bin Saba' yang mengadu domba. Sungguh. Saat itu dunia Islam menjadi kabut.

Ditambah seerah ketika berlaku perselisihan faham antara saidina Ali r.a. dan Muawiyah Ibn Abi Suyan r.a. yang menyebabkan tercetusnya perang Siffin dan Jamal.

Sedangkan puncanya masing-masing dengan ijtihad sendiri. Muawiyah menuntut agar pembunuh saidina Uthman lekas segera dicari dan diadili agar pemberontakan yang sama tidak berulang, manakala saidina Ali melihat bahawa lebih perlu fokus memperbaiki pemerintahan dahulu.

Berlanjutan dengan fitnah dan mengkafirkan isteri baginda s.a.w iaitu Aisyah r.ha, Thalhah Ubaidillah dan Zubair alAwwam yang ketika berlakunya perang tersebut menyebelahi Muawiyah sebelum mengambil sikap berkecuali dan keluar perang. Dan ketika 2 sahabat besar itu sedang menunaikan solat, mereka dibunuh oleh pengikut saidina Ali yang dengan gembiranya mengkhabarkan pembunuhan tersebut namun ditempelak oleh saidina Ali dengan hadis, "aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda, sesungguhnya tempat yang layak bagi pembunuh Zubair adalah neraka!".


tuduhan syiah terhadap ummul Mukminin.

Saya tidak mahu mengolah panjang berkenaan sejarah mereka kerana itu bukanlah kepakaran saya. Cuma yang perlu kita fahami di sini ialah urgensi untuk kita menceduk lembaran-lembaran seerah yang benar dan jelas. Dan berhati-hatilah terhadap sumber dari golongan tertentu yang memutar belit seperti yang pernah ditulis oleh ustaz Hasrizal dalam tulisannya, Pendustaan Syiah dalam Sejarah Islam.

Sheikh Abu A'la alMaududi dalam bukunya 'Khilafah dan Kerajaan', ada mengulas berkenaan isu fitnah terhadap khalifah Uthman r.a. yang sebenarnya hanyalah miss-comunication yang diperbesarkan dan ditokok tambah.berhati-hatilah!


Syiah dan Revolusi Iran.

Khomeini yang diagung-agungkan.


Jujurnya, saat masyarakat banyak mengangkat Ahmedinejad sebagai tokoh yang perlu dicontohi, saya kurang bersetuju walaupun usia ketika itu cuma sekitar belasan tahun, kerana mengikut bacaan sejarah, syiah adalah suatu anutan yang memang penuh tipu muslihat.


Masakan tidak, kejatuhan khilafah Umaiyah dan Abbasiyah itu juga kesan dari sifat mereka yang bermuka-muka dan hasad. (Sedikit catatan ringkas Ustaz Hasrizal berkenaan sejarah mereka, Sejarah Pertelingkahan Sunni-Syiah.) Malah Salahuddin alAyyubi terpaksa mengambil suatu tempoh yang agak panjang dalam persediaan pembukaan alQuds bagi membanteras jenayah syiah dahulu.

Revolusi yang berlaku pada 1979 ini, diketuai oleh Khomeini akibat kezaliman Shah Reza yang lebih banyak menurut arahan presiden US.

Ketika awal berlakunya revolusi, seluruh ideologi turun ke jalan raya, bersama mengumpul kekuatan bagi menumbangkan Shah Reza. Dalam pada itu, Khomeini yang berlindung di Iraq (akibat hubungan yang tidak baik dengan Shah Reza) diangkat sebagai tokoh lantaran yang terpamer ialah kezuhudan, keagamaan dan ke'ikhlas'annya bersama janji-janji manis kebebasan masyarakat Iran darri sudut bersuara, ideologi, ekonomi, politik dan sebagainya.

Namun sebaik sahaja kerajaan lama berjaya dijatuhkan dan Khomeini naik, demokrasi yang dijanjikan langsung terhapus dan kerajaan dipegang secara mutlak oleh 'orang agamawan'.

Rakyat tidak berpeluang untuk memilih kerajaan dari kepimpinan yang meraka pilih malah terdapat beberapa lagi pengkhianatan Khomeini terhadap masyarakat Iran seperti yang dikupas oleh Elmer Swenson dalam tulisannya What Happens When Islamists Take Power: The Case Of Iran.

Sebanyak hampir 6 000-10 000 tahanan politik dibunuh dan majoritinya adalah mujahidiin sunni (yang terlibat dalam revolusi). Sedangkan ketika fatrah memancing pengaruh, Khomeini pernah menabur janji, dengan kata-katanya yang terkenal,

"We must establish a government that will enjoy the trust of the people - God know that your capacity and courage are not less than those of others - unless, of course, the meaning of courage is oppressing and slaughtering the people; that kind of courage we certainly don’t have." (Khomeini in exile, January-February 1970.) Hassan Khudri yang dijatuhkan hukuman gantung sehingga mati 
akibat bermazhab Sunni dan melaksanakan Dakwah.


Malah kesan lain yang mencengkam sunni di Iran ialah, penghapusan masjid dan dikatakan bahawa sifar Masjid Sunni di Tehran dengan alasan yang diberi oleh salah seorang rujukan Syiah, Misbah alYazdi yang diwawancara oleh The Daily News, (rujuk: Revolusi Iran tulisan Ustaz Abu Huzaifah atsary)


“Kalau di Mekkah telah diizinkan untuk membangun Huseiniyyah, maka barulah di Teheran boleh didirikan mesjid Ahlussunnah”

Maka, jelaslah bahawa segala propaganda bahawa Iran sebagai sebuah negara Islam dengan laungan semangat menghapuskan Israel dari bumi Palestin adalah satu pembohongan. Loqik akal, jika benar, mengapa masih belum digerakkan ketenteraan mereka sedangkan yang dicanang-canangkan mereka adalah sebuah kerajaan yang memilih ketenteraan setanding kuasa besar US dan Israel.


Syiah dan Syria.
 Abdul Razaq Tolas berjaya menangkap beberapa warga negara IRAN yang menceroboh ke Syria. Mereka semua disoal siasat Tolas dan ditangannya terdapat pasport milik seorang warga Iran.


Sejarah Syiah dalam kerajaan Syria telah bermula lama semenjak Hafez alAssad mengambil alih kuasa dari pemerintah sebelumnya.


Antara peristiwa yang terkenal dan dikambus lama sebelum rakyat mula berani bersuara membuat laporan ketika revolusi telah berlaku, ialah peristiwa pembunuhan seramai 40 000 orang sunni di Hama yang disabitkan kesalahan sebagai pemberontak.


Selepas peristiwa tersebut, para ulama' sunni antaranya Sheikh Ramadhan alBhutti berijtihad untuk tidak menentang kerajaan secara terang terangan dan hanya meneruskan kelas-kelas pengajian biasa.


Syria secara jelas mengamalkan dasar politik tertutup dan ditaktor dengan 84% posisi pemerintah dipegang oleh keluarga besar Assad. Kesannya, sebarang campur tangan luar tidak dialu-alukan dan sebarang berita yang berlaku dalam pemerintahannya mempunyai kesukaran untuk diakses keluar.


Secara automotik, masyarakat sunni walaupun berjumlah majoriti 74% bergerak memenuhi kawasan utara Syria kesan penindasan diskriminasi pemerintahan Syiah.Abdul Razaq Tolas berjaya menangkap beberapa warga negara IRAN yang menceroboh ke Syria. Mereka semua disoal siasat Tolas dan ditangannya terdapat pasport milik seorang warga Iran. 

Seorang pakar rujuk Syiah, Ayatullah Ahmed Jannati berucap di Universiti Tehran berkata:
“Kewajipan bagi Syiah untuk memasuki Syria dan berjihad di samping pentadbiran Syria hingga Syria tidak akan jatuh ke tangan musuh Ahlul Bait Rasul”

Kebencian mereka terhadap sunni dan bersikap pro-yahudi telah lama berlangsung. Malah peristiwa rampasan Bukit Golan oleh Israel dari Syria juga hakikatnya hanyalah tipu muslihat dan Perang Lubnan-Israel 1982 turut mendapat campur tangan Syria.gambar tentera Israel bersama potret Hafez alAssad ketika berjaya memasuki Lubnan 1982.


Lantas, peristiwa berdarah yang berlaku hari ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan dan baru terjadi. Tetapi merupakan rentetan dari perjalanan sebuah kisah yang lahir dari emosi kebencian yang berasaskan mazhab yang menyeleweng.


Penutup: Ambil Tahulah!Prof. Dr. Yusuf Qardhawi.


Setiap kali menyelak sejarah-sejarah berdarah dan peristiwa-peristiwa luka hari ini, yang sememangnya sentiasa berusaha untuk dilupakan oleh sistem, sebenarnya membuatkan kita dapat melihat dunia dari kaca mata yang penuh simpati dan terbeban.

Kita akan merasakan bahawa telah berbillion-billion jiwa diragut nyawa mereka dalam keadaan dizalimi dan kejam. Mereka tersempit dan tertekan lantaran suara halus mereka langsung tidak didengari. Jujurnya, jika ditanya kepada kita, "tahukah 100 nama dari billion mangsa tersebut?". Pastilah kita tidak mampu menjawab kerana kita merasakan bahawa perkara itu sama sekali tidak penting.

Namun, tahukah kita bahawa mereka itu juga MANUSIA yang sama nilai kehormatan dan kemuliaan sebagai ciptaan Allah yang sempurna?

Jika kita merasakan kita layak untuk hidup damai dan aman, bukankah mereka juga layak mendapat hak yang sama?

Maka, ambil tahulah! Bukan sekadar isu ini, tetapi isu-isu kemanusiaan dunia yang lain.

Semoga Allah tidak mencampak kita jauh.
jangan pernah merasakan kain putih itu membalut makhluk dari planet pluto.
Mereka manusia. Mereka Muslim. Mereka saudara kita.Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Tanyalah ustaz.Jom layari blog di http://ceramahislamonline.blogspot.com

program yang sangat bagus dan wajib kita tonton di TV9 Tanya Ustaz,

"Wahai orang-orang yang beriman!Mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat.Sungguh Allah beserta orang-orang yang sabar."

Menurut Ustaz Amin dalam program Tanyalah ustaz pagi tadi,sekurang-kurangnya bersolatlah setiap hari sekurang-kurangnya 40 rakaat kerana dalam setiap rakaat kita akan membaca surah Al-Fatihah di mana di dalamnya terkandung doa dan pengharapan kita kepada Allah.

Semoga kita mendapat hidayah dan petunjuknya. amin

-17 rakaat solat fardhu
-2 rakaat solat rawatib sebelum Subuh
-2 rakaat solat rawatib sebelum Zohor
-2 rakaat solat rawatib selepas Zohor
-2 rakaat solat rawatib sebelum Asar
-2 rakaat solat rawatib selepas Maghrib
-2 rakaat solat rawatib sebelum Isyak
-2 rakaat solat rawatib selepas Isyak
-2 rakaat solat tahajud
-2 rakaat solat hajat
-2 rakaat solat istikharah
-3 rakaat solat sunat witir
=40 rakaat

Yakinlah ketika memohon kepada Tuhanmu!Kadang-kala kita sering merasakan bahawa Allah tidak memakbulkan doa-doa kita sedangkan pada hakikatnya Allah telahpun memakbulkan doa kita tetapi dalam bentuk yang kita tidak sedar dan dalam keadaan yang terbaik dan lebih baik dari apa yang kita pinta....

Sayang antunna kerana Allah :)

notahati- sama-sama kita berusaha untuk menjadi hamba Allah yang lebih baik insya-Allah.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


이기우 / Lee Ki Woo (Lee Gi Wu) bukan MUSLIM.

Name: 이기우 / Lee Ki Woo (Lee Gi Wu)
Profession: Actor
Birthdate: 1981-Oct-23
Birthplace: South Korea
Height: 189cm
Weight: 78kg
Star sign: Scorpio
Blood type: AB
Talent agency:SidusHQ


Lee Ki woo bukan seorang Muslim anda dapat melihatnya di sini
—> http://ko.wikipedia.org/wiki/이기우_(1981년)
Banyak blogger yang menyatakan bahwa lee ki woo adalah Muslim kat SINI

Fakta lee ki woo bukan Muslim:

1. Informasi dari www.celebb.info / agama / lee-ki-woo, yang menyatakan bahwa lee ki woo beragama kristen, screenshoot berikut:


2. Informasi dari wikipedia Korea juga menyatakan bahwa agama aktor Lee Ki Woo adalah katolik, screenshoot berikut:Dengan demikian, Lee Ki Woo beragama Islam adalah belum tentu benar.


okbai

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Saya Hamil Luar Nikah, Apa Nak Buat?takut apabila memikirkan, anak-anak kita adalah siapa kita hari ini.
JANGAN DEKATI ZINA!

bertaubat lah .sebaikNya mohon pada ALLAH dan dekatkan diri dengan Allah s.w.t.

ALLAH maha menerima taubat si hambaNya..

perkara pertama lebih baik beritahu ibubapa kedua belah pihak dan segerakan bernikah untuk mengelakkan fitnah di kalangan masyarakat.

kedua sebaiknya usah kesali apa yang telah berlaku mohon maaf dengan ALLAH susuli lah taubat nasuha...

Ikhlaslah dalam solat sunat itu Insyallah. kandungan mu itu di sisi ALLAH -

ketiga carilah Rumah bakti, wanita wanita yang terpedaya rasanya kamu boleh duduk sana sehingga kamu melahirkan.
namun soal selidiknya kamulah, jangan sampai pertuduhan zina berlaku, nanti menambah malu
berhati hatilah ya, Kerajaan memang mengadakan tempat bagi pelaku pelaku maksiat dan kesalahan, sekitar kuala lumpur.


antaranya.

Rumah SOLEHA
No 2, Jalan Ikhlas 7, Bandar Tun Razak
56000 Cheras KL.
Tel: 03 9172 1533
Fax: 03 9173 7373

Hospice under the Care of Medicine Buddha (HUCMB)
c/o Losang Dragpa Center
1, Lot 57, Tmn Melur, Jalan Hillside Estate,
Ampang Jaya, 68000 Ampang, KL.
Tel: 03 4257 3194
Email: idc@pc.jaring.my

Rumah PENGASIH
3201-A, Jalan Syers, Off Jalan Langgak
Bukit Tunku, KL.
Tel: 03 6201 3179

Faith Helping Center
1, Jalan 7/18C, Taman Mastiara, Batu 5, Jalan Ipoh, KL.
Tel: 03 6253 1684

Rumah Kepercayaan
No 6, Jalan Pisang, Bt 3 ½
Jalan Kelang Lama, KL
Tel: 03 7981 9006

Rumah Jaireh
F 1864 Jalan Stesyen, 48100 Batu Arang Selangor
Tel: 03 6035 5218

Mahligai Kasih
179, JKR Johor Baru, 326 Lot 13997 Tampoi, JB.
Tel: 07 238 2909

WAO (Pertubuhan Pertolongan Wanita)
P.O. Box 493 Jalan Sultan
46760 Petaling Jaya
Selangor Darul EhsanMalaysia.
Tel: 03-7957 5636/ 0636

AWAM (All Women’s Action Society)
85 Jalan 21/1, Sea Park, 46300 Petaling Jaya, Selangor
Tel: 03-7877 4211

Sisters in Islam
No. 7, Jalan 6/10, Petaling Jaya, Selangor
Tel: 03-77856121


Syukur kerana anda tidak mengambil keputusan untuk menggugurkan kandungan itu. Saya berharap anda dan pasangan cepat mendirikan rumahtangga. Semoga anda melahirkan bayi dengan selamat.

nota kaki:

-semakin saya mengenali manusia, semakin saya jumpa perkara yang aneh-aneh. Antara yang paling aneh saya jumpa dan baru dapat tahu ialah orang lelaki yang suka bergossip. Pelik dan ganjil. Ok. dengan kata lain, sangat buruk.

Sedangkan sesama perempuan yang suka bergossip pun nampak buruk, apatah lagi lelaki.

-saya juga manusia yang ada jatuh dan bangunnya, kerana fitrah tarbiyah itu sendiri bukan untuk orang yang sempurna, tetapi yang mahu menjadi sempurna dalam pandangan Allah.

Pernah terfikir untuk mencampak segala expectation manusia yang selalunya tinggi, pernah juga terfikir untuk lari dan menjadi manusia biasa yang bekerja di belakang tabir, tanpa sesiapa nampak dan tahu, menjadi diri sendiri malah boleh menyukai apa yang disukai tanpa ada orang yang mengambil tahu.

Namun bukankah aturan Allah itu unik? Dan saya memang ditarbiyah dengan cara itu dari dulu. Ditarbiyah untuk sedar bahawa diri menjadi contoh. Meski hakikatnya bergelar seorang muslim itu sendiri adalah qudwah hasanah buat alam, tetapi mungkin bagi saya yang degil ini perlu tarbiyah yang lebih tinggi. Mungkin.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Seorang artis tatu untuk Yakuza (Mafia Jepun),menjadi seorang IMAM.


Photo: Shaykh Abdullah Takazawa from Japan, was previously a tattoo artist for the Yakuza (Japanese Mafia), but when Allah blessed him with Islam through the Daa'wa of a foreign brother, he traveled to Saudi to make Hajj, then was offered a scholarship to seek knowledge there, where he stayed for several years. He came back to become an Imam in Tokyo. Masha'Allah, a very, very humble brother! Proves again, you should never exclude ANYONE from Daa'wa!

Shaykh Abdullah Takazawa from Japan, was previously a tattoo artist for the Yakuza (Japanese Mafia), but when Allah blessed him with Islam through the Daa'wa of a foreign brother, he traveled to Saudi to make Hajj, then was offered a scholarship to seek knowledge there, where he stayed for several years. He came back to become an Imam in Tokyo. Masha'Allah, a very, very humble brother! Proves again, you should never exclude ANYONE from Daa'wa!

sumber

***

jangan takut untuk melangkah, walau terpaksa bermula dengan kosong.
kerana semua orang bermula dari bawah, 
kadang-kadang dari negatif!

#perjalanan masih panjang, teruskan berusaha menuju Tuhan! ^^

p/s; saya tdak meng'chek' ke'betul'an kisah ini.Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.