Merry Christmas : Adakah benar Jesus (Nabi Isa) dilahirkan pada 25 December?Semakin ramai golongan agama (baca : ustaz) yang cincai/lalai dalam memberikan hukum. Contoh mudah, apakah maksud sebenar ucapan Merry Christmas? Adakah ia berkaitan dengan Trinity atau pun Jesus sebagai anak Tuhan atau pun hanya hari lahir Jesus. Sejauh mana pula kaitan Merry Christmas dengan ajaran Nasrani itu sendiri yang membolehkan syirik dengan hanya menyebut Merry Christmas? Apakah Santa Claus juga wujud dalam agama Nasrani? Akibat tidak tahu tentang Merry Christmas, hukum yang dikeluarkan tidak merujuk kepada maksud Merry Christmas secara literal, sejarah, budaya dan agama. Pernah saya bergurau dengan Ustazah Bahyah. Saya tanya, 'ustazah, Merry Christmas tu apa?' Ustazah jawab, 'ala, Maulid Nabi Isa je pun.' Oh, ingatkan Maulid Nabi Muhammad SAW je ada.


Di New Zealand, cuti untuk Krismas hanya sehari, pada 25 December saja. 26 December sudah masuk bekerja walaupun hari itu adalah Boxing Day. Maka sepanjang hari pada 25 December itu dimanfaat sepenuhnya untuk makan besar bersama keluarga, rakan, memberi dan menerima hadiah dan bersembang-sembang santai. Pendek kata, 25 December bukanlah hari untuk meraikan Krismas tetapi untuk meraikan cuti ! Cuti itu paling berharga kerana ia hanya sekali setahun. Sudah tiba masanya kita meluruskan pandangan terhadap budaya dan acara yang dilakukan pada 25 December setiap tahun. Menuduh pluralisma atau syirik atau murtad, sama sekali tidak menyelesaikan masalah. Kita perlu pendirian dan juga anjakan paradigma. Adakah benar Jesus (Nabi Isa) dilahirkan pada 25 December?

Christmas sudah Jadi sebahagian tradisi bukan lagi kepercayaan. Bahkan rata-rata orang tiada kepercayaan agama tetapi sambut krismas. Bagi yang beragama pula, mereka tahu 25 dec bukan tarikh lahir Nabi isa.

Christians sendiri pun sudah menjadi sekular. Tarikh 25 Dec tidak ada apa-apa kaitan dengan Jesus atau Santa Claus kalau kita melihat sejarah. Ia lebih kepada budaya sama seperti Tahun Baru Cina. Banyak pensyarah jemput pelajar makan di rumah mereka pada 25 Dec bukan kerana nak meraikan Christmas pun, tetapi kebetulan hari itu dia cuti dan makan besar. Takkan lah kita yang bertandang untuk makan dan sembang hal akademik pun dituduh pluralisma/syirik/murtad ?

Wallahualam..

rujuk sini.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Bukan Semua Orang Miskin Tidak Bersyukur.
Jujurnya saya sangat kecewa dengan Prof Dr Muhaya kerana beliau terlampau positif sehingga tidak praktikal. Adakah beliau memahami kesusahan rakyat jelata yang makanan pun tiada. Bukan semua orang miskin tidak bersyukur. Kita mungkin senang dengan title Prof. dan gaji puluhan ribu. Bukan semua orang miskin tidak bersyukur.


Isu peningkatan kos hidup sering dikaitkan dengan bebanan kehidupan terutama buat golongan kurang mampu.

Malah ada yang menuding jari ke arah sesetengah pihak ekoran harga barang semakin mahal dan kesempitan hidup mencengkam kehidupan.

Namun, berbeza pula dengan penceramah terkenal, Prof Dr Muhaya Mohamad yang melihat perkara itu dari sudut positif.

Menurutnya, umum menanggap peningkatan kos hidup sebagai satu perkara negatif sehingga hasilnya kekal negatif tanpa ada sebarang perubahan.

“Saya simpati dengan keadaan kenaikan harga tetapi kena faham konsep dunia. Tidak ada situasi di mana harga akan turun. Memang harga akan naik. Bukan apa yang berlaku itu penting tetapi respons kita terhadap apa yang berlaku.

“Kalau kita guna formula kita ini, peristiwa yang berlaku campur dengan respons kita menghasilkan hasil kehidupan kita. Kalau peristiwa itu negatif, respons kita negatif, hasilnya mesti negatif. Jadi, kita guna formula, peristiwa negatif iaitu barang naik, respons kita mesti sangat positif, maka hasilnya positif,” katanya kepada Sinar Harian Online.

Mengulas lanjut mengenai formula tersebut, beliau menyarankan agar orang ramai menggunakan kemahiran yang ada dengan lebih bermanfaat.

“Jangan kata kita tak mampu beli barang itu, kita tanya bagaimana untuk saya lebih mampu? Nilai berapa jam masa digunakan untuk benda yang produktif?

“Contoh sebelum ini kita tonton TV lima jam, apa yang kita dapat? Kalau wanita yang ada bakat, tingkatkan pendapatan melalui online, berniaga sambal tumis dan sebagainya. Orang lelaki mungkin boleh bekerja lebih,” katanya.

Jelasnya, corak berbelanja juga perlu diatur semula mengikut kesesuaian dan keutamaan.

“Saya rasa kita kena mengatur cara kita berbelanja. Bagi orang yang merokok, merokok itu memang membakar wang. Kenapa harus merokok juga?

“Bagi orang yang berbelanja pula, audit balik perbelanjaan kita. Air gas, ais krim semua itu tidak membina nutrisi kita, jadi, kalau tak boleh tingkatkan pendapatan, kita kurangkan perbelanjaan yang tidak penting,” katanya.

Katanya, keberkatan daripada wang yang diperoleh juga penting diberi penekanan.

“Ada dua jenis manusia. Satu, merungut dan mengeluh. Sibuk hidup dari luar ke dalam. Macam-macam alasan. Dia sibuk mencari faktor di luar daripada faktor dirinya sendiri.

“Manusia diberi duit berdasarkan nilai yang diberi kepada dunia. Kita gaji RM1,000 tetapi kerja macam RM800, tak berkat duit. Tapi kalau gaji RM1,000 kerja macam RM2,000, ALLAH akan beri keberkatan RM2,000 itu kepada kita. Ini undang-undang sunnatullah,” katanya.

Sebelum mengakhiri perbualan, beliau sempat menyampaikan pesanan buat orang ramai.

“Ingat ya, ALLAH sudah tetapkan rezeki, kita jangan sibuk dengan benda yang ALLAH dah jamin hingga terlupa tanggungjawab kita. Saya perhatikan, banyak orang yang cuai dengan tanggungjawab dan ketika itulah duit tak cukup, kereta rosak dan sebagainya.

“Jaga ALLAH, ALLAH urusan dunia kita. Kita kejar akhirat, dunia kejar kita. Itu konsep nak hilangkan tekanan. Kalau kita tak bersyukur, kita akan mengeluh, merungut. Kalau bersyukur, aura positif magnet kepada benda yang positif. Ini yang membuatkan kita tertekan,” katanya.

Sekali lagi,
Mereka Bukan tidak Positif.

p/s : Teringat sebuah Anologi, Tangan yang terhiris pisau terasa sakit, Tetapi jika di siram dengan Jus Limau, Pasti Pedih Amat-amat.

Kesimpulannya : Diam bukanlah tanda BERSETUJU.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Link Permohonan Baru BRIM 3.0 Dan Cara kemaskini BRIM 2014 secara Online.
Berikut disertakan cara-cara bagi mengemaskini data bagi mereka yang pernah menerima BRIM 2.0 sebelum ini.

1. Mula-mula sila masuk ke SINI pilih sama ada mohon baru atau kemaskini

2. Masukkan no kad pengenalan anda dan tarikh lahir dan klik kemaskini permohonan BRIM 2.0 pada butang yang terdapat di sebelah bawah kanan

3. Pilih untuk mengemaskini data seperti :-

a. No telefon rumah
b. No telefon bimbit
c. Pekerjaan
d. Maklumat bank
e. Alamat e-mel
f. Alamat surat menyurat terkini

4. Setelah mengisi semua yang dirasakan perlu contoh alamat baru atau maklumat bank dan masukan kod pengesahan akan keluar satu "dialog box" untuk pengesahan

5. Tandakan pada kotak saya setuju dengan terma dan syarat di atas dan klik pada kotak setuju dan hantar

6. Satu dialog box akan keluar dan beri tahu yang permohonan telah berjaya di kemaskini

7. Sedia untuk cetak

8. Selesai


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


VIDEO RIBUAN IKAN MELOMPAT KE DARAT DI LAHAD DATU.


Penduduk mengambil kesempatan mengutip ikan yang terdampar di persisir pantai Pulau Tambisan.

SHAH ALAM - Beribu-ribu ikan yang kebiasaannya hanya berenang di tengah lautan, hari ini dilihat berpusu-pusu berenang ke pesisiran pantai dan melompat naik ke daratan.
Fenomena aneh yang mengejutkan penduduk setempat ini berlaku di Pulau Tambisan, Lahad Datu, kira-kira jam 9 pagi tadi.

Menurut pembaca Sinar Harian Online, Luludaprincess Oja yang berkongsi maklumat itu berkata, kejadian itu disedari oleh penduduk sekitar yang melalui kawasan itu secara tiba-tiba melihat ikan meloncat naik ke daratan.


"..situasi ini disedari oleh orang kampung yang kebetulan berada di tepi pantai, melihat kelainan dalam air tersebut di mana ikan-ikan meloncat naik ke darat.

"Sesetengah penduduk mengambil kesempatan untuk memungut ikan tersebut.

"Ini merupakan fenomena pertama berlaku di kampung tersebut," katanya.

Dalam pada itu, Sinar Harian Online mendapati video mengenai peristiwa itu yang berdurasi dua minit tiga puluh lima saat telah dimuatnaikkan di laman Youtube.

Sebelum ini, kejadian tsunami yang berlaku di Acheh pada 26 Disember 2004 turut mencatatkan tanda-tanda pelik sebelum berlaku bencana alam tersebut.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Gambar Banjir Kilat Di Rawang.

Moga Allah redha
Dan kita juga redha dengan apa yang Allah taqdirkan.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


BORANG ONLINE PERMOHONAN BR1M DAN KEMASKINI BR1M 2014.


BORANG ONLINE PERMOHONAN / KEMASKINI BR1M 2014.

Syarat kelayakan permohonan BR1M 2014:

(i) Warganegara Malaysia
(ii) Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada isi rumah / ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar
bulanan isi rumah RM4,000 dan ke bawah
(iii) Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM4,000 dan ke bawah
(iv) Bujang yang berumur 21 tahun dan ke atas dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah

Sila kemukakan salinan:
(i) MyKad bagi pemohon; dan
(ii) MyKad/MyPR/Pasport bagi suami / isteri (jika berkenaan)

Semakan kelayakan dengan agensi / sumber lain adalah tertakluk pada ketetapan Kementerian Kewangan Malaysia.

Penerima Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) tidak layak memohon BR1M 2014

Layari Web Berikut untuk permohonan / kemaskini permohonan BR1M .
Maklumat akaun bank diperlukan dalam permohonan BR1M 2014 kerana pembayaran dijangka akan dimasukkan ke dalam akaun. Anda dinasihatkan supaya membuka akaun simpanan atas nama pemohon (jika belum mempunyai akaun simpanan) di mana-mana cawangan bank tempatan (BSN/Maybank/CIMB/PBB dan sebagainya) dan maklumkan maklumat nombor akaun dalam Borang Permohonan BR1M 2014 (permohonan baru atau kemaskini maklumat).

klik sini  CARA-CARA  BAGI MENGEMASKINI DATA BAGI MEREKA YANG PERNAH MENERIMA BR1M 2.0 SEBELUM INI.

Anda perlu membuat pengemaskinian maklumat bagi memasukkan maklumat data peribadi terkini merangkumi alamat surat-menyurat, nombor telefon, alamat emel, pekerjaan dan maklumat bank secara atas talian di https://ebr1m.hasil.gov.my/ atau secara manual dengan mengisi Borang Permohonan BR1M 2014 untuk kategori Kemaskini Maklumat.

Bagi pindaan Status Perkahwinan atau Maklumat Ahli Isi Rumah, perlu dikemaskini hanya secara manual.

Borang Permohonan BR1M 2014 boleh didapati di semua cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM), Jabatan Pembanguan Persekutuan, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau dimuat turun melalui https://ebr1m.hasil.gov.my/ (klik Borang BR1M 2014).

Sila hantar borang tersebut yang telah lengkap diisi bersama dokumen sokongan (jika berkenaan) ke cawangan LHDNM yang berdekatan sebelum 31 Januari 2014.

Jika tiada maklumat yang perlu dikemaskini, anda tidak perlu berbuat demikian.

Status kelayakan lulus BR1M 2014 hanya boleh disemak secara berperingkat mulai Februari 2014 dengan memaklumkan nama penuh dan nombor kad pengenalan pemohon.

Sebarang persoalan boleh menghubungi talian hotline 1-800-88-2716yang beroperasi dari jam 9 hingga 5 petang, Isnin hingga Jumaat.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.