SETIAP TANGISAN LELAKI TANDA KEPERCAYAAN...

Ana tersentuh sangat bila tengok video ni...
Orang kata air mata lelaki ni mahal. Mungkin.... sebab diorang ni susah nak nangis.
Kalau nak nangis pun they make sure orang tak tahu or tak nampak.......betul ta...?


"Lelaki yang selalu mengalirkan air mata adalah lelaki yang kuat imannya. Biasanya lelaki jenis ini menangis tatkala mengingatkan dosa-dosanya yang lalu. Dia jua akan menangis kerana terlalu bersyukur, merasa amat berterima kasih pada nikmat pemberian Allah.

Lelaki yang tidak malu untuk menitiskan air mata adalah lelaki jujur berhati bersih. Sekarang, amat susah mencari lelaki jenis ini. Kebanyakan lelaki yang ada di sekeliling Anda adalah lelaki bersikap egois, maka menangis sebab teringat dosa pun dia tidak akan mahu buat, apatah lagi menangis sebab merasa terlalu bersyukur.

Kenapa lelaki menangis?

Kebanyakan lelaki akan menangis apabila:

Terlalu gembira apabila menyambut kelahiran cahaya mata pertama.
Teringat dosa-dosa lalu pernah dilakukan olehnya.
Merasai kesyukuran yang amat mendalam kepada Allah Yang Maha Esa.
Ibu atau bapanya meninggal dunia.
Terlalu takut tatkala teringat azab api neraka.
Terlalu khusyuk di dorong rasa kehambaan di dalam zikir-zikirnya.
Tersentuh hati tatkala mengenangkan ayat-ayat Al-Quran yang dibaca olehnya.


Inilah sebaik-baik tangisan. ...

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


JOM Kongsi Ayat Al-Quran Atau Surah....
Assalamu'alaikum,

Renungkan :

Firman ALLAH bermaksud

"Dan tidaklah sama (kesannya dan hukumnya) perbuatan yang baik dan perbuatan yang jahat.
Tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik;
apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu,
dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib."

(Surah Fussilat :34)

Jadi marilah sama-sama tidak mencari musuh ya. 

Posted Image

Posted Image

Posted Image


Maka muhasabah diri!

Dan bersyukurlah kalian dengan hadis ini:-


Posted Image
Quote
Surah Ta-ha
[14]

“Sesungguhnya Akulah Allah; tiada tuhan melainkan Aku; oleh itu, sembahlah akan Daku, dan dirikanlah sembahyang untuk mengingati Daku.
[15]
“Sesungguhnya hari kiamat itu tetap akan datang – yang Aku sengaja sembunyikan masa datangnya – supaya tiap-tiap diri dibalas akan apa yang ia usahakan.


Maka...jangan sesekali kita abaikan solat... 

Dan...perlu diingat, 'musuh' kita itu LICIK!


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


kau ......hadiah dari ALLAH~Hidup mmg penuh dugaan dan cubaan…hanya mereka yg benar2 kuat shj yg mampu mengharunginya..hanya mereka yang bersabar shj yg mampu bertahan hingga ke akhirnya..secara individu, aku berasakan hidup ini penuh uniknya…benar..adakalanya, kita terlalu gembira dengan orang yang kita sayangi..tetapi, kemudian, hubungan itu diuji oleh Nya..hubungan yang mesra itu diuji oleh ALLAH..untuk menguji rabitah hati kami..samada sudah benar2 terikat @ masih longgar..
Kebelakangan ini, aku menikmati kasih syg seorang sahabat dengan enaknya..sungguh! ,aku syg pdnya..aku menyayanginya kerana dia merupakan salah satu  jalan untuk aku lebih mencintai ALLAH..aku sedar, kerana kehadirannya, adalah pelengkap kepada kekurangan ku..lantas, aku ingin menyayangi sahabat seperjuangan ini adalah kerana cinta ku kepada ALLAH..tiada niat selainnya..
Terus terang ku luahkan…aku tidak punya langsung keistimewaan..malah, aku punya banyak kelemahan..sungguh!,aku percaya..ini semua adalah hadiah dari ALLAH..maksudku..kelemahan ku ini adalah hadiah dari ALLAH..agar kelemahan ini menjadi kekuatan ku untuk terus hidup di bumi ALLAH..Aku percaya kelemahan ku ini pasti punya hikmah disebaliknya…
Adakalanya, tarbiah ini buat aku jadi manusia yang lupa bahawa ALLAH itu Maha Adil..Maha Perkasa..sungguh!..aku ingin cintai ALLAH melebihi aku mencintai hambaNya..lantas, aku cuba menjadikan tarbiah sebagai hadiah dari ALLAH..seorang sahabat dari alam maya memberi nasihat kepada aku..”cinta ALLAH kepada hambaNya melebihi  cinta seorang ibu kepada anaknya..”..tegurannya membuat aku tersedar, bahawa, aku ini hamba yang bertuah..diuji berkali-kali sebagai penguat dan peneguh kepada iman ku yang lemah ini..
Bermonolog dan berdialog dengan hati dengan penuh berhati-hati. Hati ini sering memberontak, minta dilepaskan sahaja perasaan amarah ini..astaghfirullazhim..pujuk lah hati ini selagi mampu..hati ini perlukan imunisasi yang kuat..dos-dos yg diperlukan adalah sabar dan taqarrub billah..aduh!..perhatian ya…taqarrub billah bukan sahaja dari segi solat ,puasa dan zakat sahaja…bahkan, mengeratkan silaturaahim  kerana cinta kepada Nya..juga salah satu cara untuk lebih mencintai ALLAH..
Ya ALLAH, aku redha jika ini tarbiah kasih dari Mu..penguat iman ku..penguat kesabaran ku..penguat hati ku..aku hanya ingin redha Mu..aku hanya ini meraih cinta Mu..Namun, sekiranya aku tersungkur lagi, bangunkanlah hati ku..bersihkanlah hati ku…denyutkanlah nadi ku dan jantung ku dengan menyebut nama Mu..sungguh!..aku insan lemah..justeru, aku  tagih redha Mu..~~~~..

:: duhai akhy , sungguh..aku mencintai Mu kerana kamu merupakan salah satu jalan untuk aku lebih mencintai ALLAH....


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


..Q . A. L . B . I.....


alhamdullilah...:)
syukur ke hadrat ilahi..kerana dipanjang umur...:)
masih lagi dihidupkan untuk terus beribadah  kepada ALLAH..:)
hati ini tersenyum sahaja...biarpun hati ini ditimpa setitik lagi penyakit hati..
namun...
aku akan berusaha sedaya upaya mentarbiah selagi mampu ku...:)
hati ini..amanah ku..harus dijaga..diberikan makanan secukupnya...
titik dosa harus segera diclorox dan diberikan pewangi yang baru...:)
hati ini..
ada ketikanya...ia letih dan menderita..
seperti manusia..jika diberikan pelbagai tugas ..manusia pun akan merungut...
jadi..
hati ini juga perlu diberikan makanan secukupnya..:)


penyakit HATI..
oh!..manusia tidak pernah lepas dari penyakit ini...
setiap manusia pasti mempunyai penyakit ini..walaupun setitik cume..
inikan pulak aku..
yang hina dan berdosa..
pasti..!..banyak dan melambak2 titik itam..:(
astaghfirullahalzim...leka..lalai...:(
jangan terus terleka dan lalai..
bangkit! dan cuba sedaya upaya..
cube selagi mampu...


biarlah mereka mengintepretasikan diri anda..
yang penting..
ARABIKHA AZMIL tahu apa yang dilakukannya....:)
ya bukan..?
mereka boleh menilai...tapi, biarlah ALLAH yang menghakimi siapa aku..:)

hati...kamu ini milik ku...:)
kamu ini amanahku..:) 
sangat terseksa sebenarnya apabila simpan perasaan pd seseorg..seboleh2 nye nk elak zina hati, kerana zina hati adalah permulaan kepada zina yg lebih besar..=(..

Ya ALLAH, tenangkanlah jiwa hamba Mu yg lemah ini...seandainya dia milik ku, maka, permudahkan jalan kami..sentuhan Mu yg lebih ku damba dari segalanya...=(

tabahkan hati ku jika dia bukan untuk ku, kerana dia lebih layak utk mendapat yg lebih baik dari aku..aku lebih rela kehilangannya berbanding kehilangan keredhaan Mu...=(^jiwang btul>>argh! ini memang jiwa aku kot...~~


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Sungai Lui AIZAT~Pejamkan matamu untukku

Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya
Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya
Buka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


pesan ku pada HATI.....
Pesan pada hati…


Apa yg harus diucapkan ya….minggu ni minggu exam..minggu perjuangan..kwn2 sume study sungguh2…bagus!..semoga berjaya fi dunia wa al akhirat..selamat menjawab exam dgn sempurna..=)..

Monolog dengan hati :


Lantaran aku terlalu perahsia orang nya..aku terpaksa bermonolog dengan hati..berdialog dengan hati..kerana, hati sentiasa bersama ku..dan aku percaya hati juga bermonolog dengan ku..melalui cara2 nya tersendiri…


Hati oh hati…


Sejak akhir2 ini..terlalu cubaan dan dugaan yg kita hadapi bukan..?, syukran ,kerana engkau tidak bosan untuk terus mendengar rintihan ku…aku menjadi tuan mu sudah hampir 26 tahun..hati, adakah kau bahagia bersama ku..adakah aku menjalankan tugas ku dengan sepenuh hati mu…


Aku ingin membersihkan kamu (hati)..dengan sedaya mampu ku..dengan penuh usaha ku..hati ku…maafkan aku, sekiranya aku melalaikan mu..adakalanya, keghairahan ku terhadap dunia menyebabkan kamu terbiar seketika…namun, ALLAH masih menyayangiku..lantaran, Dia menggerakkan mu supaya menegur ku..bisikan mu benar2 membuatku tersedar dari lamunan ku…hati..kau mesti hidup selagi aku masih bernafas…Qalbi yang amat aku sayangi..


Sungguh..!,aku adalah tuan yg hina dan kerdil akhlaknya…adakalanya, aku suka memarahi mu kerana menasihati aku..bagi ku, aku adalah tuan mu, dan kamu adalah pengikut mu..aku raja dan kamu adalah hamba..maka, secara ironinya, kamu yg harus mentaati ku..tetapi, sangkaan ku meleset sama sekali…hati..kamu sungguh suci..warna mu melambangkan keberanian menolak perkara2 yg mazmumah dan meresap perkara2 mahmudah..


Hati..kamu sangat berharga..sungguh!..ketika aku sujud pd ALLAH, kamu juga mengikut aku sujud kepadaNya..tika aku sedih..kau juga sedih..tika aku gembira, kau juga meraikannya..tapi, aku sedari, tika aku membuat sesuatu keputusan..aku harus mengambil kira..antara nafsu dan iman…Hati, sungguh!..ku akui anugerah ALLAH sgt bermakna bagi ku..mujur, ALLAH telah memilih mu untuk meneguhkan iman ku..aku sbg tuan mu, berterima kasih kepada mu…semoga, ALLAH merahmati kita ya qalbi ku..aku sungguh syg pd mu wahai qalbi ku..lantaran, aku mahu kau juga sentiasa menyedarkan aku tika dilema dan lalai dengan percaturan dunia…


Hati..tekad ku..akan ku cuba sulam cinta kita ini hanya kerana untuk meraih redhaNya..adakah kamu ingin terus bersama ku…aku mohon kamu jgn mati…akan ku cuba dengan sedaya upaya ku mengikis bintik2 hitam yg terdapat pada mu..aku akn berusaha sedaya mampu, namun, aku perlukan kamu untuk terus menyedarkan ku..


Hati ku…pemilik mu adalah ALLAH…Dia adalah tuhan mu dan juga tuhan ku..mari..kita sama2 menyembah ALLAH…semoga segala khilaf dan dosa2 yg lampau akan diampuni oleh Nya..hati..akan ku cuba untuk mengenali mu dengan lebih mendalam..melalui pembacaan kitab dan buku tentang tazkiyatun qalbi…


“Orang-orang yang berjihad kerana Aku, nescaya kami bimbing mereka ke jalanku” (surah al-ankabut : 69)


Hati..kamu adalah amanah buat ku..


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


fi my Qalb,,,,


sayang kamu.....
.

sya tringat ptg smlm..sorang shbt sya citer tntg sst y bnr2 mnyentuh prasaan sya.. katanya die ade t'baca sbuah artikel tp xingat kt mne, dlm paper or majalh ape..artikel 2 tntg sorg adik ni..kecil lg..tp sblh matanya xdpt lihat..nak tau ape dia ckp pd mak dia? -"mak, nnt kte beli mata kt kedai 2 ringgit ye.." Ya Allahcry..sya tetau knp ht sya bgitu mdh t'sentuh..kata2nya hmpr wt sya mnitiskan air mata (tp sya cb thn cuz sgan gak ms 2).. ksihan adik, dia msh kecil..msh x memahami ape2..ntah mcmn pula prasaan ibunya ketika i2..mnangiskah dia? andainya kte brade d tmpatnya, mampukah kte setabah dia?

sume ni bt kte smakin sedar.. Betapa Allah S.W.T Maha Pemurah.. betapa slame ini dilimpahi kte dgn pelbagai nikmat.. tetapi kte pula jrg skali mngucapkan syukur kpdNya.. malah kdgkala sering pula melupakanNya.. Jika sbegitu rupa sikap kte t'hadapNya, layakkah kte brade dsisiNya? sedangkan Dia tdk penah m'hampakan kte, knp pula kte, hamba y dciptakanNya ini tdk pula bleh mngingatiNya?

ingatlah, stiap ape y kte perolehi, kgembiraan, ksih syg, sumenye i2 dtg drpdNya.. biarpun ade kesakitan, kesedihan, dan kekecewaan kdgkala hadir  dlm  diri  kte, sumenye jg dtgnya dr Allah..ianya jg merupakan nikmat drNya.. jika tanpa adenye rs ksakitan, apekah kte akn dpt menilai kbahagiaan dan merasakan ketenangan i2?

bersyukurlah kpd Allah, Rabb kte.. Dia tdk akn sesekali mmbebankan kte dgn sst y tdk kte mampu m'galasnya.. malah dianugerahkan kte dgn pelbagai nikmat, dihadiahi kte dgn sst y amat b'nilai..y harus kte cari..y perlu kte miliki..y sntiase ade dlm ht kte..slama2nya..

serahkan sluruh hdp kte kpdNya.. Dialah pmilik kte y mutlak, pmilik roh dan jasad kte..pmilik ht kte. Dialah Tuhan y mnguasai sluruh alam ini.. hiduplah krnNya, carilah redhaNya, kejarlah CintaNya..krn lahirnya kte adelh untukNya.. Allah fi Qalb ~~
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


love is.......
sayang kamu........

      
uhibbuka fillah............

  

************************************************************
somthin' hav made me smile..my all ;-)

   ,,,,, saia dh bbrape kali t'serempak ngan spasang suami isteri y sudah agak berumur, kiranya hmpir melalui usia emas ( mgkin la klu ikut firasat saia hee.;-) saia ni kn.)..ape y wat saia tsenyum is hehe..mrka bpegangan tgan .hmm ;-)..ma fi ra'yukum? {cinta dlm keredhaan Allah pasti akn selalu indah, kn?} (isy, saia plak yg rase bahagia..apela saia ni kn? =p)

 

***********~***~*************
for me..d true love is_Mahabbatillah..
                              _mahabbah fillah..

         Almahabbah fi mardhatillah (^_~)


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.