UPDATED! Kejadian Sebenar Kes Rasuk Menjadi-jadi di UITM, Lendu, Melaka.


Bila bercakap soal histeria, meracau, kena rasuk dan sebagainya, memang tak boleh dipisah dengan kehidupan pelajar berasrama.

Terutama dalam asrama perempuan.

Terbaru, dengarnya kejadian sebegitu semakin menjadi-jadi di UITM, Lendu, Melaka.

Dalam sebuah laman blog, http://theruzannapages.wordpress.com, penulisnya yang juga penuntut di situ mendakwa kejadian tersebut boleh dikatakan berlaku setiap hari di situ.

” Semakin hari berlaku kejadian menakutkan di Lendu ini, setiap malam ada saja kes kecurian, kena rasuk dan pukau.

” Kita ingat bila masuk biliknya semuanya baik, kemudian kita baru perasan ada saja benda yang hilang diikuti ada nota yang bertulis : “Nantikan ketibaan saya di kolej-kolej lain.” .

” Malah ada pelajar perempuan di tingkat saya yang tiba-tiba menari, menjerit, ketawa dan berjalan mundar mandir seperti kena rasuk!,” katanya dalam blog berkenaan.


Kita tidak pasti sejauh mana ‘teruknya’ keadaan tersebut namun kita berharap pihak pentadbir di situ memandang serius kejadian ini sekiranya ia benar-benar berlaku.

Untuk rekod, histeria atau apa saja keadaan yang sepertinya berlaku bila syaitan merasuk dan menguasai tubuh manusia, kemudiannya syaitan itu akan bertindak atau mengganggu yang boleh menyebabkan mangsanya sasau (gila) atau mencetus perilaku histerikal.

Ibn Masud ada meriwayatkan sebuah hadis dengan katanya yang bermaksud: Apabila Rasulullah bersembahyang, baginda membaca: Wahai Tuhanku aku berlindung kepada-Mu daripada kejahatan syaitan yang direjam, juga daripada rasukan, daripada godaan dan disihirkan.

Rasukan adalah salah satu jenis penyakit gila yang boleh menjejaskan kehidupan seseorang insan. Namun begitu apabila si mangsa pulih, keadaannya akan pulih seperti sediakala sama seperti orang yang bangkit daripada tidur atau sedar daripada mabuk.

Menurut ahli akademik, Dr. Amran Kasimin, hadis ini boleh dijadikan dalil ataupun hujah wujudnya penyakit akibat rasukan jin terhadap manusia. Rasulullah membaca doa perlindungan (yang bermaksud di atas) untuk mengelakkan daripada terkena penyakit tersebut.

Abi Al-Yasar meriwayatkan bahawa Rasulullah pernah berdoa dengan doa yang bermaksud: Ya Allah, Aku berlindung kepada-Mu daripada lemah kerana tua, daripada ditimpa keburukan, kecelakaan, kedukaan, kebakaran serta lemas. Aku juga berlindung kepada-Mu daripada dirasuk syaitan di saat- saat menghadapi kematian. Lindungilah akan daku daripada ditikam curi (dibunuh), ketika berjihad di jalan-Mu. Dan aku berlindung dengan- Mu daripada mati dipatuk binatang bisa ? maksud hadis riwayat Abu Daud dan Am-Nasaiy.

Safiyyah binti Huyyai berkata bahawa Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya syaitan itu mampu bergerak dalam tubuh anak adam melalui saluran-saluran darah Muttafaq alayh.

Ubai Ibnu Ka’ab pernah berkata: Ketika aku sedang bersama-sama Rasulullah seorang Badui telah datang menemui baginda lalu berkata:

” Wahai Nabi Allah, aku mempunyai seorang saudara yang sedang dihidapi penyakit.? Rasulullah bertanya apa sakitnya. Lelaki tadi menyatakan:

” Dia terkena sakit sasau.? Lalu baginda menyuruhnya agar membawakan saudaranya itu menemui baginda.


Pesakit dibawa menghadap dan duduk di hadapan nabi. Baginda telah berdoa memohon kesembuhan bagi pesakit tadi, lalu dengan izin Allah, sembuh.

Menurut Dr. Amran, peristiwa-peristiwa seperti ini banyak tercatat dalam hadis-hadis, membuktikan bahawa sakit seperti ini sememangnya wujud dan pernah berlaku di zaman Rasulullah juga pada zaman sahabat.

Katanya, pemahaman atau keyakinan seseorang terhadap punca penyakit itu bergantung kepada ilmu yang dimiliki dan pengalaman yang diharungi. Jelasnya, penyakit sama ada berpunca daripada gangguan fizikal atau spiritual, ia tetap mengganggu kesejahteraan seseorang.

Kemudahan teknologi moden berupaya mengatasi masalah yang berkaitan gangguan fizikal, iaitu dengan adanya hospital, klinik- klinik dan sebagainya yang dikaitkan dengan kepakaran bidang masing-masing. Sakit gangguan spiritul pula dikaitkan dengan mereka yang terlibat dengan rawatan tradisional, juga mereka yang arif tentang agama.

Ujarnya, sering berlaku sakit yang berkaitan fizikal, dibawa bertemu dengan mereka yang terlibat dengan rawatan tradisional dikatakan berpunca daripada gangguan, sihir, saka, penunggu dan sebagainya, yang menyebabkan kecelaruan di mana dalam keadaan tertentu usaha-usaha penyembuhan itu melalui laluan yang begitu panjang menyebabkan penyakit menjadi lebih serius dan sukar untuk diselamatkan.

” Perkara sebegini boleh juga terjadi akibat adanya masalah-masalah lama yang mengganggu kesejahteraan jiwa dan mental. Segala-galanya terus terpendam dalam jiwa, minda dan mental, lalu akhirnya mencetuskan tingkah laku histerikal.

“ Gangguan seperti ini juga sering berlaku pada waktu-waktu tertentu, ketika peperiksaan hampir tiba, ketika diadakan pendidikan jasmani, selepas latihan sukan dan sebagainya seperti yang berlaku di sekolah-sekolah.

” Manakala mereka yang terlibat pula kebanyakannya terdiri daripada kaum wanita, sama ada pelajar ataupun pekerja kilang. Ini membuktikan bahawa histeria mudah berlaku di kalangan mereka yang lemah semangat ataupun tidak mempunyai kekuatan roh, yang mengalami depresi emosi dan mental,” ujar Dr. Amran.

Semoga penulis blog tersebut dan rakan-rakannya bersabar dan banyakkan beribadat agar tidak timbul lagi perkara sebegini.

Pada mereka yang nak tahu apa yang terjadi di UITM Lendu seperti yang dikataan itu, klik DI SINI.

sumber sepenuhnya.

dan ini FEEDBACK yang saya dapat dari seorang bloggers.  penting!

klik untuk tumbesaran.

STOP SPREADING RUMOURS!

dengan harapan pemilik blog http://theruzannapages.wordpress.com, dapat tampil buat penjelasan.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Sumpah Kak Rosmah.
video Datin Seri Rosmah Mansor, Isteri Perdana Menteri Malaysia telah BERSUMPAH bahawa dia tak mempunyai cincin tersebut (cincin apa entahlah) telah dikeluarkan oleh KLPost.

Semuanya fitnah belaka kata Datin Seri Rosmah Mansor. Katanya lagi, dia kena fitnah pasal dia isteri Perdana Menteri bagi tujuan menjatuhkan Barisan Nasional dalam pilihan raya akan datang. 


Apa pun kita lihat dan tontonlah sumpah Kak Rosmah.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Penjelasan Fathul Bari Isu Kahwin Di Thailand.

Selamat Pengantin Baru Ustaz Fathul Bari.
Moga Allah Redha.

Tarbiah yang baik . Tahniah dan syabas Ustaz


Notasiku - Anak-anak muda banyak dilemahkan oleh novel, cerita cinta, drama-drama telenovela dan hiburan melampau. Bahkan kekurangan tokoh jiwa manusia yang berani mempertaruhkan nyawa untuk berjuang melemahkan semangat anak muda untuk berjihad. Maka tidak hairan anak muda hari ini mencari mati melalui rokok, dadah, ganja, rempit. Bahkan kehadiran 'ulama su'u ('ulama jahat) yang tidak berani menegur perkara munkar, lebih-lebih lagi yang dilakukan oleh pemimpin/pemerintah melunturkan semangat jihad anak muda. Kalau ulama pun tidak berani, bagaimana nasib anak muda? Fatwa saya, memboikot 'ulama bisu dan jahat adalah jihad. Boikot, boikot, boikot, bukan serang tetapi boikot.

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


KS BAWANI Dilabelkan Sebagai Kurang Ajar.KUALA LUMPUR - Naib Cancelor Universiti Utara Malaysia (UUM), Profesor Datuk Dr Mohamed Mustafa Ishak kesal dengan insiden membabitkan mahasiswa pusat pengajian itu dan Pengerusi Suara Wanita 1Malaysia (SW1M),Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin yang heboh diperdebatkan sekarang.

Akur soalan yang diajukan oleh KS Bawani agak kasar bunyinya, SharifahZohra juga katanya, boleh memilih untuk menjawab secara profesional dan berhemah.

"Apa yang berlaku itu saya agak kesal kerana cara soalan itu dikendalikan, saya rasa boleh dengan cara yang lebih baik, cara soalan itu dijawab juga agak keras dan agak kasar, agak kurang sesuai.

"Saya terkilan dengan pendekatan dia menjawab soalan yang saya kira agak kurang profesional lah," ujar beliau di sini semalam.

Video klip Bawani yang heboh dibincangkan di laman sosial dan dimuatnaik di Youtube mengundang reaksi pelbagai pihak yang menyatakan rasa tidak puas hati terhadap jawapan dan tindakan Sharifah Zohra.

Ramai juga yang menulis pesanan di laman sosial masing-masing dengan mendahului atau mengakhirinya dengan perkataan "listen!" sebagai protes terhadap perbuatan itu.

Selain itu, ada juga pihak yang melabelkan Bawani sebagai kurang ajar apabila mengajukan soalan sedemian rupa dan tidak berhenti bercakap meskipun sudah diminta berbuat demikian.

Menurut Mustafa, soalan diajukan Bawani itu juga telah melepasi waktu sesi soal jawab, sebaliknya ketika itu sedang berlangsungnya acara cabutan bertuah.

"Masa soalan sudah habis sebenarnya tapi dia bercakap tak berhenti-henti. Panel itu cuba memberhentikan dia tetapi tidak berjaya. Jadi sebab itu berlaku seperti pertikaman lidah," jelas Mustafa.

Memandangkan tindakan Sharifah Zohra itu telah mengundang kegelisahan banyak pihak, kata Mustafa, beliau mengesyorkan supaya beliau melakukan sesuatu untuk meredakan keadaan.

"Pada saya itu masalah speaker dan pelajar berkenaan, jadi terserah kepada speaker itu, apa beliau hendak buat. Saya tak boleh cakap apa-apa sebab dia bercakap bagi pihak dirinya. Mungkin dia boleh lakukan sesuatu... ," katanya.

sumber
***
Pembodohan adalah jenayah memusnahkan bangsa.


Tidak ramai org yang ada semangat dan keberanian dalam menegakkan kebenaran sebegini- maka ia wajar untuk di puji - <<masih seputar isu yg sama>> 

Saya berniat untuk tidak mengulas lagi isu ini, letihhh..huh.. tapi ternyata ia masih hangat diperkatakan.
Pelbagai perspektif dan pandangan timbul.. ramai yg sokong dgn keberanian miss bawani, tapi begitu lumrah pasti juga ada yang mengutuk.

Saya,
Berusaha sehabis daya untuk bersangka baik, berfikir positif dari perspektif yg lain, namun akal waras ini masih tidak mampu mencari dimana relevansi tindakan lancang moderator tersebut. Ditambah pula dengan kronologi berlangsungnya program yang penuh dengan unsur "meragukan" dan pengisian program yang sarat dengan doktrinisasi satu pihak. Sampai bila pun akal waras ini tidak akan menerima bentuk doktrinisasi yang menutup ruang untuk berfikir dan menilai mana yang betul.

saya nak nilai galaxi note tu untuk tampung bayar yuran saya meneruskan pembelajaran di sini, saya janji habis pengajian ni nanti saya tidak akan menentang kerajaan... SEKIRANYA pihak KERAJAAN akan BERUBAH sikap kezaliman ini kepada sifat fitrah KEADILAN seperti yang di tuntut oleh ISLAM.

Wallahu a'lam- tidak ada kaitan dengan mana-mana binatang jinak mahupun buas.

Notakaki- demam listen sekarang ni..kita bleh mengubahnya, pada masa yang sama kita ni kena pandai tackle suasana..pada masa yang sama kena la profesional..akhlak seorang daei tak sepatutnya mcm tu,tambah-tambah plak selama ni kita yg duk menuntut sesuatu yg bersih..tp kita yg faham ni takpalah..kebanyakkan mereka yg duk ejek-ejek mcm tu bagai,mungkin sebenarnya ia terzahir dek kerakusan dan kezaliman pihak sana juga,mereka rakyat marhein yang dah lama bersabar dgn kezaliman rejim BN ni,mgkin ni salah satu cara mereka ekspresi apa yg selama ni mereka tanggung..mungkin cara mereka nak smpaikan rasa meluat mereka tersebut. tak semua rakyat yg tuntut bersih tu,yang sokong PR tu duk ikut usroh mcm kita,duk blajo bab akhlak para daei,duk tadoh kitab sebab tu kita yang faham ni  tak payah la duk pulun nak buat mcm tu, dan cuba cari metod nak fahamkan plak yg duk buat macam tu..apapun, kita pun kena memahami metod depa..raikan tapi pada masa yang sama fahamkan..dalam suasana nak menghadapi pru ni apapun kita kena cerdik,jgn cepat melatah.
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Sharifah Zohra :mahasiswa diumpan dengan galaxy note.'saya akan Jelaskan.'


\
sayang, mahasiswa diumpan dengan galaxy note

Sifat ego dan tidak peduli mesti dibuang dalam menjaga ukhuwah.. Hidup berseorangan, apakah matimu nanti tiada yg uruskan?


SHAH ALAM – Pengerusi Suara Wanita 1Malaysia (SW1M), Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin menjelaskan beliau akan mengeluarkan satu kenyataan mengenai klip video 24 minit antaranya dengan pelajar undang-undang Universiti Utara Malaysia (UUM), KS Bawani yang menjadi viral di internet.

Menurutnya, kenyataan itu akan dikeluarkan dalam masa terdekat, namun beliau tidak menjelaskan butiran mengenai bila dan di mana kenyataannya itu akan dibuat.
“Insya-ALLAH, saya akan maklumkan (dalam masa terdekat),” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Klip video ini menjadi perhatian apabila Sharifah Zohra dan Bawani 'bertikam lidah' dalam satu program di UUM bulan lalu, dan menjadi perhatian pelbagai pihak termasuklah pemimpin-pemimpin negara.

Program ‘Seiringkah Mahasiswa dan Siswi Dengan Politik’ itu dihadiri oleh lebih 2,000 pelajar anjuran Dewan Penginapan Pelajar (DPP) Proton UUM, dan NGO SW1M pada 8 Disember lalu.

Moderator program tersebut adalah Yang Dipertua (YDP) MPP UUM, Ku Amirul Faiz Ku Seman, 

sinar harian


mahasiswa ke ni?Hentikan pembodohan terhadap mahasiswa!

Presiden Suara Wanita 1Malaysia itu bukan siapa. Dia bukan menteri, dia bukan pensyarah, dia orang luar. Dia datang ke kampus anda dan menghina rakan anda, dan tiada apa yang dilakukan.

Maruah adalah perkara terakhir yang boleh menjadi matawang nilai diri. Jangan yang satu itu pun anda golok gadaikan.

Pembodohan, adalah jenayah memusnahkan bangsa!

dah banyak post pasal video ni kat fb dan blog.

ya, dunia pendidikan perlu pada perubahan..dia cakap tentang respect,tapi pada masa yang sama tak tunjukkan respect.

kesian jugak kat pelajar2 yang duk bertepuk tangan..tak tau samada mereka faham atau tidak.atau sekadar teruja dengan suara moderator tu.

hakikatnya,semua orang saling belajar dari orang lain..awak ada kelebihan awak,dia ada juga kelebihan dia..awak ada pendapat,begitu juga orang lain.

hidup kena sentiasa merendah diri, baru kita dikasihi dan diterima..isu hangat hari ni,harap-harap ramai yang dapat iktibar lalu melengkapkan diri dengan kekurangan-kekurangan yang dikenalpasti.

Wallahua3lam..

maaf pendapat tak seberapa,mohon jangan serang ana kat komen.

notakaki- murahkah nilai mahasiswa berbanding galaxy note?

Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Suara Sharifah Instead Of Suara Mahasiswa-Presiden Suara Wanita 1Malaysia memperbodohkan mahasiswa.sekitar pendaftaran 

Alhamdulillah, baru tahu kewujudan SW1M,

sebelum ni tahu klinik satu malaysia dan Kedai 1 Malaysia je dan satu lagi Bantuan Rakyat 1 Malaysia

Aish,kena wujudkan Suara Mahasiswa 1 Malaysia pulak ni.

Apa yang merepek tentang video ni?


'cant compare between countries but u can compare between human and animal...'
teori seperti ini wujud rupenye.

yang kelakarnye, mungkin dia percaya manusia ni asal dari monyet, tapi dia tak nampak, semua negara asal dari pulau yang sama. Moga Allah bagi petunjuk pd dia.


Kita tolak tepi kaum. dalam perbincangan, tak rasa pun student tu tak respect? and penghinaan tu sangatlah public. when i talk, listen. what was that? seriously...

kalau macamtu baik namakan suara sharifah instead of suara mahasiswa

as for me, i agree ja maybe tone suara bavani tu tinggi.. menyebabkan kak Syarifah tu kata, dia tak respect elders..hanya kerana nada suara dia yang tinggi.. mungkin suara dia tinggi sebab dia guna intonasi debat. kan. tp takpelah. kak Syarifah tu pun tak expect dia tanya soalan mcm tu,terpaksa lah jugak di jawab walaupun tak jawab.

tapi, kalau saya ada dalam dewan tu,saya akan senyum dan bangun, dan mintak izin nak bersuara, (senyum lagi)

first thing, mntak maaf bagi pihak mahasiswa coz maybe tertinggi suara.. tapi boleh tak kalau izinkan dia habiskan soalan dia dulu.

kesian dia dia pun manusia jugak.. tak baik malukan orang camtu.

kita kan MUSLIM ..

tapi, takda sorang pun mahasiswa lain yang bangun.

Things I always hate,
when seniority make people silent from saying the truth,
or at least to speak out opinions.

we don't say we always right,
but at least give us the chance to speak it out.

Now I realise, educated is not base on ur degree or even PhD.
even orang kampung tak belajar tinggi pun x buta dan membutakan org.

Selagi boleh mengoreng, gorenglah cik akak, smpai hangus pun takpe.
Putar belit dari hutan sampai ke laut,

but what I get just "listen, listen, listen, listenx100"

Moga Allah bagi petunjuk untuk dia jadi sesempura wanita, dan bagi dia fikrah yang sebenar.

notasiku- even my mom give chance to me to talk. mungkin mak dia tak.


SW1M: FORUM WANITA DAN POLITIK
"SEIRINGKAH MAHASISWA DAN SISWI DENGAN POLITIK"
8HB DISEMBER 2012
UNIVERSITI UTARA MALAYSIA SINTOK KEDAH
PENGANJUR PERTUBUHAN SUARA WANITA 1 MALAYSIA(SW1M)Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


(8 Gambar)Dato' Siti Nurhaliza menutup Aurat versi Hana Tajima.


2012
v
v
v
Guwa nak Tanya kenapa Lu pakai hijab?
v
v
v
2013Photo: Cantiknya Dato' Siti Nurhaliza di Majlis Persandingan Khairul Fahmi Apex dan Leuniey semalam. Nak tengok gambar lain silalah ke laman web kami ye...Jangan mengeji kekurangan pada sesuatu, kerana kebanyakannya kekurangan itu akan membawa kita kepada lebih berusaha. Itu pun jika kita berusaha. dan natijahnya, insyaAllah lebih baik dari 'sesuatu' yang mempunyai kelebihan.. :)

“Kita kadang merasa lebih benar, lebih baik, lebih tinggi, dan lebih suci dibanding mereka yang kita nasehati.

Hanya mengingatkan kembali kepada diri ini:

jika kau merasa besar, periksa hatimu. Mungkin ia sedang bengkak.

Jika kau merasa suci, periksa jiwamu.
Mungkin itu putihnya nanah dari luka nurani.

Jika kau merasa tinggi, periksa batinmu.
Mungkin ia sedang melayang kehilangan pajakan.

Jika kau merasa wangi, priksa ikhlasmu, 
mungkin itu asap dari amal shalihmu YANG HANGUS DIBAKAR RIYA'.” 

― Salim A. Fillah, Dalam Dekapan Ukhuwah.

notahati- Prinsip HIDAYAH itu dicari walaupun kuasa memberinya di tangan Allah. Mustahil kita akan menemui dengan sesuatu yg kita tidak cari.

Sebagaimana kita berusaha mencari barang yg hilang. Kuasa berusaha di tangan makhluk, kuasa memberi di tangan Kholiq :)

Al-Fatihah buat Dato Siti sempena kelahirannya yang ke 34.
Sanah Helwah.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


SINAR HARIAN je yang boleh diharap. Maaf, saya tak kenal siapa Shamsidar!


this is what happend yesterday in Malaysia

Just want to share with you :)

 Al jazeera jugak yang tak menipu. 


dia kata ada demonstrasi aman di stadium merdeka Kuala Lumpur terhadap pemerintah Malaysia,iaitu perdana Menteri sekarang, Najib Razak. Dia ada sebut demonstrasi ni bertujuan untuk hapuskan rasuah, bersih dlm pilihanraya,dan juga bersempena penukaran kerajaan (pilihanraya pd akhir mac, atau awal april. lelaki melayu tu kata, kami wakil rakya malaysia, pejuangkan bersih untuk pilihanraya, baju kuning, dia kata yang R utk tuntut royalti, oren utk org felda, dan lain-lain tiada pertempuran berlaku antara polis dan pembangkang. wallahualam, ni je sikit sabanyak yang saya faham.Sejuk mata bila membaca Akhbar SINAR HARIAN hari ini. Ketika media lain menipu, dia berani tampil bawa kebenaran. Insyaallah boleh sambung kontrak lepas PR menang nanti.

Harapkan pagar, pagar tersadai, padi terburai. Amanah rakyat tergadai akibat media.

PDRM menunjukkan prestasi dan kredibiliti yang positif semalam. Tinggal lagi kita mahu lihat integriti SPR dalam masa terdekat.

PRU-13 ini membuktikan samada mereka benar-benar memperjuangkan Allah atau kalimah Allah semata-mata!

Tipulah kalau berani, tipulah kalau rasa dunia ini 'tak ada' Allah!!

Orang mula kata:

"Ooo cik kak rupanya orang kuat pembangkang..dok kat umah tolong mak kan baguih"

YE SAYA PEMBANGKANG KEZALIMAN !

Ok Saya terima aje label itu, tapi lebih tepat saya orang yang sukakan keadilan. Kalau BN anjurkan program basmi kezaliman pun insyaallah saya hadir dan beri komitmen.

Saya mengurut dada apabila melihat kenyataan bodoh seperti, 'melawan kerajaan, tapi bila kerajaan bagi BR1M dan bantuan lain, ambil juga. Muka tak tahu malu.' Saudara, hentikan beriman bahawa kerajaan yang memberi rezeki. Bahkan Fir'aun juga memelihara dan mengasuh Nabi Musa dari kecil lagi. Tetapi Nabi Musa tetap juga menentang Fir'aun. Imam Ibnu Qayyim berkata, 'ketaatan mutlak hanya kepada Allah dan Rasul. Tiada ketaatan kepada pemimpin zalim dan fasik.'

Saya pun rasa nak lempang saja mana-mana wakil rakyat yang pemalas, tak jaga kebajikan rakyat, makan gaji buta. Nak jumpa susah sekali, nak bercakap pun mereka tak nak dengar. Lempang je.


Wikipedia of stadium merdeka


Mujur ada yg last sekali tu untuk rakyat Malaysia yg tak minat sukan dan tak suka hiburan nak merasa duduk di Stadium Merdeka.
ok la tu..lepas pru 13 boleh panggil ustaz azhar idrus untuk kuliah pulak

Kesimpulan yg saya buat usai HKR semalam, rakyat Malaysia masih belum benar-benar cinta akan negara. Betapa sakitnya mata kami melihat sampah (kebanyakkannya botol air dan bekas-bekas minuman) sekitar jalan-jalan himpunan dan stadium. Lebih seksa bila menyaksikan depan mata seorang rakyat yg melaung PERUBAHAN membaling botol airnya ke dalam sungai.

Bring back our own sampah to our own garbage at home. Paling banyak pun maybe each of us akan bawa balik 10 botol air kosong. Penyekkan utk jimat space. Kita pasti boleh tanpa bantuan kerajaan!

Ini bukan 2-3 kali himpunan yg rakyat sertai. Harusnya kita maklum, bawa plastik sampah sendiri. Lalu kita kagum dgn Unit Amal yg membersihkan sisa-sisa dosa (sampah) kita. Kelakar

note- I am responsible for what I write, but I am not responsible for what you understand.

gud nite ppl.
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.