tapi rupa2nya, Allah dah sebut dalam Al Quran, (17:78)




hari ni saya kena bagi tazkirah dkt grup batch.alang2 tu,share lah jgak kt belog sendiri :) :

Saya rasa, sepanjang hidup saya berduapuluhan tahun ni...

waktu paling best dan paling syok tidur adalah lepas solat subuh


kalau mase sekolah rendah,dan siap2 mandi pakai uniform pun bleh tidur kejap.mula lah berkedut baju.

time sekolah menengah,kat asrama pun sama, selagi masih ada masa, peluang utk tidur pasti akan direbut.

masuk universiti,tak kesah lah summer ke,winter ke, hujan ke, bunga ke, lepas naik dari surau sakan tu, tidur lah aktiviti yang paling best. duk rumah pun,kalau tak bukak fb,tidur je kerjanya.

tapi rupa2nya, Allah dah sebut dlm Al Quran, (17:78)

"Sesungguhnya membaca Al Quran di waktu fajar itu disaksikan oleh para malaikat..."

Subhanallah!kalau malaikat tengok,bukannya mcm manusia tengok.
manusia tengok,paling kurang pun dpt pujian,
tp kalau malaikat tengok, of course lah catat dlm buku amalan. (dgn niat yang ikhlas)

so,
bacalah Al Quran tu. 2 helai pun tak pe..tapi bulan Ramadhan ni,biarlah banyak sikit. ^^ rehat kjap dr fb ni.
baca smpai dhuha pun ok,terus solat dhuha.

Arwah abi saya,lepas Subuh, dia tak tanggalkan pun kopiah, sampailah dia solat dhuha.
setiap pagi,kalau tak baca quran pun, mesti dia duduk depan TV,tgok rancangan agama pagi2 kat TV1, TV2,TV3 or TV9. (biasalah,tak de astro)
tu cara dia avoid from sleeping after subuh. kalau nampak dia pejam mata pun,tasbih kat tangan tu tak pernah berhenti bgerak.

Subhanallah.
dan kesan yang saya boleh tengok kat dunia,waktu mandikan jenazah, wajah abi saya mcm senyum,berseri je dan bau wangi sangat before guna sabun lagi.
takde niat nk berbangga dgn abi saya,cuma nak kita yang masih hidup ni ambil pengajaran.
[Al Fatihah]

so,
the point is,mmg lah tidur lepas subuh tu syok, tapi tak sebenarnya,waktu itu adalah waktu utama untuk baca Al Quran.mmg susah nak mujahadah, tp itulah yang manis.manis nye sungai2 di syurga tu...

so,jom lah beramal,saling mengingatkan.
yang dah mmg buat,Alhamdulillah, yang tak biasa,cuba2 biasakan diri.
esok2,dah kawin,ada anak,dah jadi doctor n dentist, insyaAllah baca Al Quran kita tak lupa.
walau sibuk mana pun kita.

tu sajer,sorilah ayat tak berbunga2...

wallahualam.




 

notakaki- cuba jangan tido lepas subuh :D


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


9 comments

9 Ogos 2012 2:17 PG

sekarang tak tido lg, konpem anis tido lepas subuh. insyaALLAH, akan try xtido lepas subuh suatu hari nanti :')

9 Ogos 2012 2:58 PG

laju jaa cover pgang kucin, hikk..

nice sharing, selamat beramal yer ^^

9 Ogos 2012 4:06 PG

Moga abi awak ditempatkn brsma mgolongan2 yg soleh,amin.

9 Ogos 2012 5:49 PG

Kena Cuba tak layan tidoq lps subuh ni...

9 Ogos 2012 6:55 PG

yuk..amalkan walaupun payah..kerana mujahadah otu sukar pada awqalnya dan akhirnya pasti manis

9 Ogos 2012 8:16 PG

perkongsian menarik:)

9 Ogos 2012 12:19 PTG

huuu tido lepas subuh mmg syok rasa berat je mata nak bukak tue.. insyaAllah lepas nie cuba usaha lama2 mesti dh terbiasa kan.. syukran lynn :)

9 Ogos 2012 12:19 PTG

huuu tido lepas subuh mmg syok rasa berat je mata nak bukak tue.. insyaAllah lepas nie cuba usaha lama2 mesti dh terbiasa kan.. syukran lynn :)

9 Ogos 2012 9:54 PTG

info yg terbaik.. ^_^ dulu cci pon camtu gak... =_="

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.