'hidayah' itu di hampiri, bukan dinanti..




Allah, Ya Rahman Ya Rahim T.T 

Setiap hari
pasti ada benda yang Allah ajarkan pada kita
kalau kita lihat setiap benda dgn mata hati

kita belajar dari bacaan,dari status fb n twitter,dari TV,dari YouTube,dari percakapan, pbuatan org dhdpn kita,dari kesilapan orang lain,dr alam sekeliling kita,belajat dari nikmat dan ujian,dan byk lagi.


tapi yang paling berkesan
bila kita buat silap, dan kita belajar darinya.

so buatlah silap byk2,supaya dpt belajar banyak2.(ni bkn galakkan spy buat silap,tp supaya berani utk buat even u know the risk)
tapi,avoid repeating the same mistake.

sy rasa,mcm tu lah kot nurse dan doktor2 kat hospital jadi terrer. diorang byk buat silap.
kan..HO kna marah dgn MO
jururawt pelatih kna marah dgn jururawat senior.

Macam tu gak kita dgn Allah kan?
kita buat silap, Allah tegur dgn ujian
Allah tegur dgn sakit.
Allah tegur melalui perantara.
sbb tu,day by day kita jd matang
so,jgn mengeluh,tp bersyukur
even it is a ujian yang perit,sakit yang tak tertanggung.
sbb Allah sdang mentarbiyyah(mendidik) kita.

kita buat dosa dan salah pun,sbb Allah nak ajar kita
mungkin pengajarannya utk kita sendiri,
atau mungkin Allah nak kita smpaikan pada org lain.

skrg ada kt hospital... sedih tgok jiran katil ni..tak de orang datang ziarah pun. Sampai kita terfikir,nanti kalau pnjg umur..dah tua..ada ke anak or cucu nk dtg tgok.kalau kita sakit,sanggup ke suami kita jaga kita. dan kita tringat kata2 ust hasrizal...erti hidup pd memberi. apa yang kita beri..itu yang kita dpt..secara zahir atau tersembunyi. Jom jadi anak solehah..jaga mak ayah klu diorng sakit..time diorang dah tua2 nanti...nanti klu kawin..jd isteri solehah..suami sakit..kita jaga.. Subhanallah. 

inilah monolog di saat berada di hospital,melihat kesakitan org lain,melihat kesungguhan jururawat dan doktor. 

see,i learn somerthing today :)

nota hati- chuupp! bukan saya yang sakit..giliran saya menemani adik di hospital..alhamdulillah..adik perempuan saya admitted dah 3 hari..besok dah boleh discharge..

syafakillah dik !

Amin ya Allah..
ALHAMDULILLAH....



Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


2 comments

10 Ogos 2012 1:09 PG

sama2 lah kita istiqamah dalam setiap perbuatan dan amal2 kita. :)

10 Ogos 2012 8:58 PG

ramai yg menanti..btw nice sharing :)

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.