kenapa nama saya masih LIM JOOI SOON??



keluarga Lim Jooi Soon



PEBANDINGAN AGAMA?KITA FAHAM ATAU TAK?KITA PERCAYA DGN ALQURAN ATAU BERIMAN DGN ALQURAN?KAMU DAPAT BUKTIKAN ALQURAN KALAM ALLAH?

alhamdulillah berkesempatan utk menulis tajuk yg kedua yg disidangkan dlm persidangan mahasiswa malaysia(PERTAMA).

moga terus menulis tnpa henti setgh jalan =.=



tajuk yg agak berat utk disalin.sbb nota yg sy salin dr ape yg dia ckp pun kucar kacir.insyaAllah akn diberi sebaik mungkin.moga bermanfaat.



MEMAHAMI PERBANDINGAN AGAMA.SATU KEPENTINGAN SBG SEORG ISLAM..



dismpaikan oleh LIM JOOI SOON.nama islam dia juga adalah LIM JOOI SOON.pelikkan? knape tak tukar nama?apa yg sy tulis adalah berdsrkan apa yg dismpaikan.mcm biasa,utk elakkan kamu-kamu  ni boring,akn ditulis dlm bntuk point ;)



*kenape nama sy masih LIM JOOI SOON?? persoalan sy pd kamu,bile masuk islam perlu ke tukar nama?TIDAK!sbb nama islam tak semestinya dlm bahasa arab.tapi nama islam perlu nama yg baik.maksud nama sy adalah 'membawa kejayaan'.azan asar td yg sebut 'haiya 'ala falah' dia panggil sy la tu ..=)



*knape kitab sesat kat matrikulasi ,kat sekolah tu kite baca,tapi kitab agama lain,kitab bible kte 
tak kaji? jwpn kite,takut nnty akidah goyang...akidah tak mantap lagi..kalau akidah tu nak goyang,kat mana-mana boleh goyang.ade ke org pergi mencuri tu ,sebelum mencuri dia kaji kitab agama lain? yg minum arak tu,sblm minum dia kaji bible?

takkan??



*KITA KATA ISLAM AGAMA KEBENARAN.QURAN ADALAH BENAR.TAPI KNAPE KITA TAKUT NAK KAJI KITAB AGAMA LAIN PADAHAL KITA DAH BERPEGANG PADA KEBENARAN?

rujuk surah al-baqarah ayat 256



*kalau kite tak buat perbandingan kita tak kan hargai islam sepenuhnya.



*tokoh paling hebat dlm bidang perbandingan agama adalah AHMAD DEEDAD thn 80'an



*org malaysia tak bg org kafir masuk masjid..tapi rasulullah bagi je org kafir masuk masjid nabawi.org malaysia ni lagi pandaikan?sbb masjid n surau kat malaysia lagi suci dr masjid nabawi ke?fikirkan.



*rasulullah benarkan 60org kafir masuk masjid nabawi dan berdialog dgn mereka.tujuan org kafir tu dtg utk ziarah nabi dan nak uji baginda.



KRISTIAN BERTNYE:kalau isa bkn anak Allah,sape ayah dia?

NABI MENJWB DGN MEMBERI DUA SOALAN :

1.Adakah kamu semua mengetahui dan faham anak msty menyerupai bapa??

-mrk menjawab 'YA'

2.Adakah kamu semua tahu tuhan kita tak hidup dan tak mati

-mrk menjawab 'YA'



Kalau kamu dah jawab 2x ya,apa lagi yg kamu nk soalkan?Allah tak dilahirkan dan tak melahirkan


KRISTIAN BERTNYE:Bole tak bagi 1 nama yang lahir tanpa bapa?

RASULULLAH MENJAWAB :nabi adam..(rujuk surah al-imran ayat 59)

selepas dari itu,ramai paderi yg masuk islam..

CARA BERDAKWAH TTG PERBANDINGAN AGAMA

#gunekan sains dan logik



1.yakinkan wujudnya pencipta.

rujuk surah luqman-31 + surah azzumar-35

mesej ni da wujud 1400thn yg lalu



2.gunekan sains

-alam ni berkembang mengikut masa>saintis ckp

rujuk surah dzariyat-47



-ilmu fizik :segala alat-alat ade mase,ade ruang dan jisim.



sebelum alam ni diciptakan ade tak masa,ruang dan jisim?TAK ADA !



Berhala ade tak semua tu?
berhala ade ruang kan? ade jisim.patutnye,mane bole ade sume tu.



(then dia ade cerita ,dia hntr anak dia kat kindergarten kat gereja.sbbnye,dia nak berdakwah kat cikgu-cikgu kat gereja tu.if nk tahu cite penuh,mintak org yg gi PERTAMA ni cerita ye)



MCM MANA NAK BERDAKWAH KAT NON-MUSLIM OR YG  TAK FAHAM ISLAM?

-tahu mcm mane nak berdakwah

-cari persamaan

-fokus pada ketuhanan dan pencipta

-bagi sifat-sifat Allah



KAJI PERBANDINGAN KITAB AGAMA LAIN,CARI PERSAMAAN



dlm bible ckp,jesus cries berpuasa,jesus cries solat,jesus cries berkhatan,jesus cries memberi salam. dlm islam ade tak semua tu?adekan?sy katakan pada mereka,KALAU NAK MASUK ISLAM,JGN IKUT SAYA,TAPI IKUT JESUS CRIES.kalau diorg dgr mcm tu mesti diorg byk berfikir sbb diorg syg sgt jesus cries smpai sanggup buat ape je.
(jesus cries adalah nabi isa)

FORMULA DAKWAH

1.kene gune pendekatan yg sesuai mengikut keadaan

-kalau nk tulis buku,jgn gune bahasa payah-payah.bahaas nak bunga-bunga.elakkan drpd gune bahasa arab.nnti org kafir tak faham



2.al-quran diturunkan secara berperingkat.

-mulakan dgn tauhid.bina akidah mereka dulu



3.bagi hukum ikut keimanan diorg

-jgn smpaikan hukum selagi diorg tak faham kenapa n mengapa.nanti diorg fikir islam ni beban.



KEASLIAN AL-QURAN.(tajuk ni la berat sikit nk terangkan.sbb dia buktikan yg dlm ayat quran ade pencanggahan.tp senanye takde.)



*KITA PERCAYA ATAU KITA BERIMAN DGN ALQURAN??



PERCAYA=i believe,i swear

BERIMAN=pecaya + amalkan + buktikan



KAMU BUKTIKAN AL-QURAN TU KALAM ALLAH.(hah! sentap semua)



soalan yg selalu org bkn islam tujukan



Allah ciptakan alam ni berapa hari?dlm surah yunos ayat 3 ckp 6 hari. tapi dlm surah fusilat ayat 9-12 ckp 8 hari.mane satu betul ni????



mcm mane kite nk jwb kalau kite sndiri tak tahu??



jawapan:dlm bahasa arab(sape-sape blaja balaghah tahu kot) al-yaum membawa maksud hari atau JANGKA MASA.jadi,yaum yg dimksudkan dlm ayat ni adalah jangka masa.jangka masa yg pjg,...saintis sendiri sahkan alam ni diciptakan smpai 18 billion thn.



mcm mne pulak dgn satu cakap 6 hari.satu lagi surah cakap 8 hari?

okey.

kalau kite tgk surah fusilat,berbunyi Allah ciptakan dlm 2 waktu + 4 waktu utk gunung +2waktu utk 7 langit. kalau tambah-tambah semua jadi 8 lah kan?

okey,sblm smpai ayat ke 11 tu,dia ade ckp summa bermksud kemudian,bknnye dan.

so,mksud 2 waktu kat cni mcm ni


1wktu -utk gunung

1 lg waktu -utk 7langit.


da faham?

-kita tak bole benci yahudi sbb dia bangsa yahudi,tapi kite  kena benci perbuatan dia.

KRISTIAN SELALU AKAN BUKTIKAN QURAN ITU SALAH ATAU QURAN MENYOKONG KEPERCAYAAN MEREKA(kafir)

sokong??? mane pulak?

surah maryam.surah ni setuju dgn kepercayaan agama kristian.


haishh.ape plak ni.teruskan membaca~


KRISTIAN CKP DLM AYAT TU CKP..

-isa telah mati disalib

-isa telah bangkit semula



hal ni same tertulis kat bible



tapi...........



dlm quran ,isa AKAN mati.akan dgn telah beza tak??

isa AKAN bangkit.



but dlm bible ckp TELAH !



KEASLIAN QURAN .

-Quran tak pernah melalui pengubah suaian



-quran wahyu terakhir kpd rasul terakhir

-melalui malaikat jibril in arabic dlm loghat quraisy.knape dlm quraisy?sbb nabi dlm kaum bani quraisy

-al-quran dipelihara dlm 2bntuk

1.catatan

2.hafazan

kitab lain dipelihara dlm bentuk lisan.boleh diubah-ubah dan ditokok tambah.kenape sy cakap mcm tu?

cuba awk pesan sesuatu kat kwn awk.suruh pas kat kawan2 awk.adakah sampai info yg same?atau berubah atau ditokok tambah?ade kemungkinan kan?

tapi quran dlm bentuk hafazan..eknape quran mudah dihafal?

sbb al-quran dlm bentuk irama.bahkan lagi tinggi bahasa irama .takde tandingan..cuba nyanyi lagu negaraku dlm melodi yg berbeza.buruk tak? tp cuba baca surah al-fatihah dlm ape-ape melodi un.tetap sedap!

alhamdulillah..takat ni dulu.

wallahu'alam




Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


15 comments

19 September 2012 11:14 PTG

Very2 nice sharing........
AJ suka sangat....

19 September 2012 11:23 PTG

Entry kau ni mmg byk pengajarannya... Alhamdulillah,
InshaAllah akan cuba beramal dgn Al-Quran dgn lebih mendalam, thanks for the advice..

19 September 2012 11:26 PTG

@AyueJean terima kasih sebab baca A.J :)

19 September 2012 11:32 PTG

@Everything's Everythings penulisan agak kelam kabut sikit.alhamdulillah klu maksud yang ingin saya jelaskan itu sampai.. SubhanAllahi wa biHamdihi
jazakallah khair :)

20 September 2012 12:06 PG

suka part yang nama tu, betul..nama tidak semestinya nama arab.. :)

nice sharing.. banyak sharing best kat sini.. :)

20 September 2012 12:08 PG

woo..merah pipi aku baca..good info..
sebelum tu aku nak panggil ko ape?takkan pipi merah je..haha

#aku konfius sebenarnya bab jesus tu..apa kepercayaan kristian sebenarnya..kalau jesus tu Isa, kenapa jesus plak yang diorang anggap tuhan..

20 September 2012 12:49 PG

@Ym.Bundle pipi merah pasai pa? sapa la tampar,kesian ye.. hehe

ok penjelasan nama gua.. si pipi merah tu adalah panggilan manja baginda rasulullah pada isteri baginda aishah ra. 'Humaira' yg bawa maksud pipi yang kemerah-merahan.

jelas na. bukan sebab blusher ke apa. :)

saya lynn.

soalan kedua adalah kerana Nabi Isa dipercayai oleh penganut kristian sebagai Tuhan atau anak Tuhan. Baginda diutus kepada kaum Bani Israil dengan kitab Injil yang diturunkan sebelum al-Qur’an.bacalah tentang nabi isa menarik sangat.sbg info tambahan Kelahiran Nabi Isa merupakan suatu mukjizat krn dilahirkan tanpa bapa.Selain daripada kelahiran yang luar biasa , Nabi Isa telah dikurniakan dengan beberapa mukjizat lain.sehingga nabi isa diangkat ke langit.tapi ada sesetengh pihk(kristian)bahawa nabi isa di salib. (4:157)

20 September 2012 2:20 PG

bgus entry lynn nie.. br sy tau, rupenye mualaf xprlu tukr name arab ye.. (ketinggalan zaman btul sy nie..adeh.. "-_-)

20 September 2012 8:05 PG

Lame ta jenguk blog nie, sibuk seharian semalam ><

Apa2 pon seperti biasa entri terbaik. Persidangan tue dye buat kt mne? Na pegi jugk ><

20 September 2012 12:50 PTG

tq share ni yek, gd one indeed

13 Januari 2014 8:58 PTG

Assalamualaikum, trm ksih atas maklumat yg disampaikan...sgt berguna buat saya. :)

Cuma mgkin ada sedikit typo, dan perlukan pembetulan semula pada beberapa dalil Quran yg digunakan, antara yg saya dapati:

1.Dinyatakan bahawa cara berdakwah adalah yakini wujudnya pencipta, dalil yang diletakkan adalah surah luqman dan surat az-zumar, cuma pada surah az-zumar, rasanya pada ayat 36, bukan ayat 35

2.Berkenaan menggunakan sains, bahawa saintis mendakwa alam ini berkembang mengikut masa, saya rasa rujukan surah az-zariat ayat 47 tu kurang tepat, atau mungkin saya yang kurang faham. (Saya juga masih mencari dalil yg tepat)

19 Oktober 2014 10:49 PG

Jesus christ not cries

Tanpa Nama
21 Januari 2015 12:11 PG

Cuba kaji dulu sebelum ke conclusion

Tanpa Nama
20 September 2015 3:24 PTG


How do Sikhs look at people from other religions?

A: Sikhs believe that Sikhism is the simplest and most straightforward way of realizing the present of God, to be One with Him and attain salvation. However, anyone who truly believes in One God and worships One Almighty God is on the right track.
Sikhs believe that all those that believe in One God, irrespective of their faith are devotees of God, whether he is a Sikh, Christian, Hindu, Buddhist, or a Muslim. Where does the name Hindu, Sikh, Muslim and Christian come from? It comes from the source that inspired you. If you happen to be in this part of the world and you were lucky enough to meet Jesus, then you became Christian but you are still a devotee to God. Sikhs happen to be in a part of the world where they happen to become familiar with Guru Nanak Dev Ji's principals. Sikhs call these sources of inspiration and they believe that there is no need for anyone to try to convert people to replace their sources of inspiration. It is completely wrong to knock on people's door to tell them that their belief is no good and ask them to follow their source of inspiration. However, if a person is completely out of track and is worshiping deities or other humans instead of God, then it is our duty to enlighten him or her to show them to path towards God.
Guru Nanak Dev Ji instructed to focus on meditation of God instead of glorifying a religion. Bhai Gurdas narrates one instance when Hindus and Muslims asked Guru Nanak about who was greater among them. "Priest from both Hinduism and Islam got together and began discussing religion. A great fantasy has been created and no one could understand its mystery. They asked Guru Nanak to open and search in his scripture whether Hindu is greater or the Muslim. Guru replied that without good deeds both will have to weep and wail. Only by being a Hindu or a Muslim one cannot get accepted in the kingdom of God. As the color of safflower is impermanent and is washed away in water, likewise the colors of religiosity are also temporary" (The Vaars of Bhai Gurdas Ji, 1). Guru Nanak Dev Ji stated that religion is just a medium to reach God.
Some religions proclaim that salvation can only be attained by joining their religion. Sikhism states that "All beings and creatures are His; He belongs to all" (Guru Granth Sahib Ji, 425). Furthermore, As the color of safflower is impermanent and is washed away in water, likewise the colors of religiosity are also temporary. There are no religions beyond this world. Sikhism states that just because you belong to a religion does not mean anything. God is not limited to just one religion. Belonging to one religion will not help you attain salvation, you have to purify yourself by becoming a true moral person, help others, meditate on God, and love Him to be One with Him.
Sikhism is pure love towards God and nothing else. The main purpose of Sikhs life is to become spiritual and realize the Creator of the Universe. Sikhism does this very beautifully by instructing Sikhs to lead a simple, truthful and honest life while meditating on God. If one seeks to meet God and attain eternal peace, he should read the Holy Scripture of Sikhs, Guru Granth Sahib Ji. The scripture does not preach Sikhism or tells people to convert to Sikhism but gives an amazing, mind opening and enlightening information about God and His creations. In addition, Guru Granth Sahib Ji shows everyone a straight path to attain salvation regardless of their background or religion.

Zul Ikhsan
12 Januari 2016 7:28 PG

Assalamualaikum. Satu penulisan yang menarik. Seperti kata pepatah, "Kaya bahasa, kaya budi bahasa." Kekayaan berbahasa juga penting dalam dakwah.
Boleh izinkan saya menambah? Terima kasih. :)

Tentang NAMA:
Nama2 yang masyarakat ini gunakan harus saya katakan bukan nama 'Islam' dari segi bahasa. Tetapi ia adalah bahasa 'Arab'. Contoh: Nama "Zaharah". Ertinya dalam bahasa "bunga". Maka, jika nama "Mawar" pun bole. Sama-sama 'Islam' pada isinya. Sedangkan Nabi SAW tidak akan mengubah nama mana-mana sahabat RA jika maksudnya baik. Contoh "Umar ibn al-Khattab". Umar adalah nama asalnya. Maksud namanya adalah "pemimpin". Maka, nabi biarkan.
Berbeza pula jika maksudnya ada sifat yang buruk. Contohnya ada seorang sahabat yang pernah bernama "Abd al-Kaabah" yang bermaksud "hamba (penyembah) kaabah". Lalu mengubahnya menjadi 'islamic'. Tahukah siapa itu? Mengikut beberapa sumber sahih, beliau adalah Abu Bakar As-Siddiq. Tahukah juga bahawa nama-nama yang disangkakan nama 'islam' adalah juga nama musuh ketat Islam? Antaranya adalah Amr Ibn Hisyam yang dipanggil oleh kaum Quraisy sebagai Abul Hakam atau nama glamornya Abu Jahal.
Lalu tak penting jika tukar nama jika maksud baik. Itu nama yang ibubapa fikirkan demi kebaikan bakal anak mereka.
Tetapi yang paling penting, jangan Islam hanya pada nama. Nauzubillah

Wassalam. :)

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.