Kaitan Kanser Payudara Dan window shoping.




Wanita yang mengamalkan berjalan kaki selama sejam sehari, tiap-tiap hari , mempunyai risiko yang kurang untuk mendapat kanser payudara. New finding reported by Al - Arabiya Channel

Mechanism of actionnya :

Berjalan -> bakar cholesterol -> kurang penghasilan estrogen -> kurang risiko @ feeding kepada kanser payudara

Penerangan :

Estrogen disintesis (diperbuat) dari kolesterol. Makin banyak kolesterol, makin banyak penghasilan estrogen. Sebab itu, orang yang obese agak tinggi risiko untuk dapat kanser payudara berbanding orang yang normal

BMI nya.

Estrogen yang tinggi dalam darah adalah antara faktor penyumbang kepada kanser payudara

So, girls, jom rajin-rajinkan diri jalan. Waktu pagi-pagi or petang-petang bolehlah bawak diri berjalan-jalan.

p/s : jangan marah akhawat bershopping sakan, berjalan berjam-jam dalam shopping complex, diorang nak cukupkan senaman berjalan kaki sejam sehari tu.. Kalau dah memang kaki shopping..bukan setakat bakar kolesterol..tak ingat makan dah haa time shopping hehe.



Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


14 comments

18 September 2012 9:34 PTG

kaki shopping mesti suka dengar fakta ni :P

18 September 2012 9:41 PTG

@TanpaNamaDerHehe, pasal shopping tu..dun take it seriously..ana tambah22 sendiri je tuh.. nak justify shopping lama2. jalan2 pg shopping xkurangkn risiko sakit jantung. letih je dpt sbb jantung xpounding efficiently. tp klw jogging dpt 2 in 1, baik utk kesihatan jantung & payudara :)

so akhwt2 lps ni sambil2 shopping tu blh jogging skli. :p

18 September 2012 9:44 PTG

nasib baik kekasih hati saya suka shopping dan berjalan.. :)

semoga kami berkekalan ye?

18 September 2012 9:52 PTG

wahahahah! Bertuah saya :)

18 September 2012 9:56 PTG

Owh patutlah mereka suka shopping, ada benefit lain juga rupanya ^^

18 September 2012 9:59 PTG

@muhammad asyraf :) moga sampai syurga ..insya allah.

18 September 2012 10:07 PTG

kena hari2 pergi shopping la macam ni. ehh? hahhahaa. :)

18 September 2012 10:17 PTG

Wah nak kena banyak berjalan ni..

18 September 2012 10:23 PTG

@Rara Nasihatakpa2.. jomlah shoping moping.. tapi jgn membazir taw. ;)

18 September 2012 11:08 PTG

cci mmg salu berjalan kaki.. ^_^ risau gak ngan kanser ni.. kene jaga2...

19 September 2012 12:01 PG

1 ag kan lynn yg iman baca..shopping boleh mengelakkan stress hehehe

19 September 2012 1:02 PG

menarik! mulai hari ni kena window shopping hari2. hehe :P

19 September 2012 1:16 PG

Nasib baik suka membeli dan membelah. Haha

19 September 2012 10:36 PG

tetiba je semangat nk joging pepetang hihihi

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.