Rindu Hijr Ismail.




 "lynn, nanti solatlah dalam hijr Ismail."


 "Oh boleh eh ummi? Orang tak rasa boleh. Macam itu lelaki je."

Hijir Ismail adalah nama tempat yang terletak disebelah utara Ka’bah dilingkari oleh tembok lebar (Al-Hathimu). Hijir Ismail ini setiap saat dipenuhi hamba-hamba Allah, terutama ketika musim haji. Ditempat ini jemaah melakukan shalat, berdoa dan sebagainya. Tempat ini sama mulianya dengan di dalam Ka’bah. Diriwayatkan bahwa pada suatu hari Siti Aisyah ingin sekali memasuki Ka’bah dan beribadah di dalamnya, lalu Rasulullah SAW memerintahkan masuk Hijir Ismail saja dan tidak ke dalam Ka’bah, sebab shalat / beribadah di Hijir Ismail sama dengan di dalam Ka’bah

Yes. Mula-mula seriously rasa tak confident untuk dapat and mampu untuk masuk dalam Hijr Ismail.So, rasa nak masuk itu hanya dipendam dalam hati saja, tak mahulah rasa terlalu hampa sekiranya hajat di hati tak kesampaian. Walaupun dah depan mata,so close yet so far away.


Mana tak, masa tengok Kaabah and masa tawaf, rasa jauh Hijr Ismail itu disebabkan ramai sangat orang lagi lagi lelaki. So, knowing a girl from our trip dapat buat banyak solat sunat dalam Hijr Ismail semasa hari kedua di Makkah, rasa tak confident itu bertukar kepada rasa teringin sangat nak masuk.


Orang kata kalau berhajat nak buat sesuatu, luruskan niat, solat sunat hajat, pohon doa depan Kaabah. Doa banyak banyak. Doa agar Allah permudahkan urusan, sediakan ruang, tak sakiti orang lain and lembutkan hati orang untuk bagi kita peluang.


Maka berbekalkan semangat dan azam yang berkobar kobar selepas dah dengar tips nak pergi solat di sana from orang yang berpengalaman, saya pun betul-betul menyatakan hasrat kepada Ilahi. Kawan yang selalu tawaf bersama pun dah diberitahu awal-awal supaya die tak terkejut semasa tawaf sunat incase tiba-tiba saya tarik dia ke arah kaabah.


Alhamdulillah, semasa tawaf pun. Allah permudahkan semuanya. Segalanya. Tercapai pun hajat. Kalau tak silap selepas itu selepas solat Isyak malam kedua ke ketiga. Alamak,see dah tak ingat. Ish ish...


Okay, point post ini bukan nak berbangga dengan peluang diberikan Allah ini.Malah,dengan penuh rasa hina, rasa bimbang and cuak timbul semasa tulis post ini, kalau kalau ade perasaan riak atau ujub timbul :( Catatan ini dibuat untuk mengingati peristiwa peristiwa yang berlaku di sana dan dijadikan pengajaran. Belum tentu lagi saya dapat kembali ke sana lagi. :(


Saya pasti ramai di luar sana punya cerita masing masing and jalan tersendiri bagaimana Allah menyediakan ruang untuk mereka berpeluang masuk ke dalam Hijr Ismail. Ini kisah saya yang biasa-biasa saja tapi penuh pengajaran untuk diri saya. Antaranya.


1. Apabila kita berhajat sesuatu, jangan pernah mengalah sebelum kita cuba.


Belum buat apa-apa dah give up.Cuba is a part of usaha. Selalu orang cakap, "Alahh, baik tak payah tanya, aku rasa memang takkan dapat, inilah takdir kita."


Tak buat apa-apa lagi, dah give up and lepas itu pasrah dekat Allah.Memang takkan dapatlah kan. Walaupun peluang sangat tipis macam kulit bawang, jangan pernah surrender, go ahead. There is no harm in trying.


# I learned this from my ummi. She is very good in developing rapport and she once said to me, cuba sajaaa, dalam dunia ini, apa yang tak boleh ubah kecuali hukum Allah."


2. Help others, Allah will definitely help you.


Makcik dah berumur sangat tengah solat dalam Hijr Ismail and dia nak sangat keluar. Tapi ruang untuk keluar masuk adalah ruang yang sama, so makcik ini tersekat tengah-tengah.Sian sangat.


Bayangkan untuk nenek kita, sure kita taknak nenek kita macam itukan? Even I really want to go inside there, I said to myself, "Arabikha Azlynn, jangan pentingkan diri, kita tolong orang kerana Allah, Allah tolong kita."


So, I delayed my hajat and tolong apa yang mampu untuk makcik dapat keluar and alhamdulillah. Guess what? Allah bagi ruang for me elok sajaaa untuk solat dalam Hijr Ismail itu and I even took my sweet time over there. Tapi xnak lama sangat sebab sian orang lain nak solat.


3. Doa doa doa doaa dan doa. Solat hajat.


Adab berdoa adalah seperti kita berada di tengah lautan dalam keadaan yang sangat-sangat memerlukan pertolongan Allah. Sangat sangat. Desperately. Yakin. Tak bersangka buruk kepada Allah.
Jangan langsung pernah sangka buruk.


Doa didahulukan dengan pujian kepada Allah, selawat, doa untuk ibu bapa, mohon pegampunan dan doa untuk diri and seluruh umat Islam. Sekiranya kita tak doakan untuk umat Islam juga, doa kita akan tergantung.


Jadi, saya nak tegaskan pada diri khususnya. Nak exam lebih lebih lagi. Allah itu akan menerima doa kita . Bersabarlah. Berdoalah terus berdoa, walaupun hujan badai melanda. Berdoalah bersungguh sungguh penuh rasa keinsafan dan pengharapan sebagaimana kita mengadu masalah kepada sesiapa yang sangat dipercayai dan lebih tua dan harapkan nasihat yang membina, apatah lagi dengan Allah, perasaan itu lebih lagi.


Okay dah.Sampai sini.  Doakan ketabahan saya untuk menempuh beberapa hari ini. Dengan belajar dan urusan pindah randah. Doakan kita semua diberikan kekuatan untuk mengingatiNya, meninggalkan maksiat and melakukan ketaatan. insyaAllah

P/S: I ll tell more insyaAllah selain Hijr Ismail. Bila ada ruang. insyaAllah. okbai

jgn lupa baca al-khafi.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


10 comments

11 Oktober 2012 8:39 PTG

moga keberkatan diperolehi... ^_^

11 Oktober 2012 9:58 PTG

insyaallah!

11 Oktober 2012 10:36 PTG

insyallah...

baru tau ni.. tq sharing..^_^

11 Oktober 2012 11:31 PTG

semoga dipermudahkan urusan oleh-NYA

12 Oktober 2012 8:25 PG

masa aku pegi dulu tak berpeluang pon solat kat situ..kalau kat masjid nabawi pulak tak dpat masuk raudah..tapi alhamdilillah la hajat yang aku mintak tetap Allah kabulkan lepas balik dari sana..

12 Oktober 2012 8:30 PG

nak gak pergi

12 Oktober 2012 8:42 PG

betul tu sis. mak abah saya pun ada ckp sebelum keberangkatan ke tanah suci baru2 ni. klau ada peluang, insyaAllah diorg mmg nak lihat dgn mata kepala sendiri. apapun niat kita, perlulah niat yg baik dan ikhlas dari hati beribadah semata2 kerana Allah SWT. insyaAllah ibadah itu akan dipermudahkan.. :)

12 Oktober 2012 11:33 PG

Firman Allah yang bermaksud: “Wahai hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Surah Az-Zumar, ayat 53) :)

31 Mei 2013 7:52 PG

Catatan yang ringkas, semoga memberi kebaikan kepada yang membaca.

31 Mei 2013 7:53 PG

Catatan yang ringkas, semoga memberi kebaikan kepada yang membaca.

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.