USTAZ AZHAR IDRUS -.HUKUM TARIAN HARLEM SHAKE.



pikiran dan minda manusia terbatas.

Apa itu 'Harlem Shake'?

ini kat wiki

Harlem Shake pertama kali di cipta oleh lima orang remaja dari Queensland, Australia. 

Jika dikaji sejarah terciptanya tarian Harlem Shake, ianya merupakan satu tarian yang cukup popular pada tahun 80an di sebuah kawasan bernam Harlem di New York dan sering digunakan dalam video muzik.

Anda hanya perlu perlu menggoyangkan bahu, pinggang dan tangan anda dengan pantas untuk melakukan Harlem Shake. Ianya dimulakan oleh seorang penari dan kemudian diikuti oleh penari-penari lain yang menari dengan gaya yang sama.

Pada tahun 2011, pemuzik elektronik, Baauer telah menggunakan nama Harlem Shake sebagai tajuk lagu muzik ciptaannya dan dua tahun selepas itu iaitu pada tahun 2013, lagu tersebut telah diguna pakai untuk tema video popular tarian Harlem Shake.

Video viral tarian Harlem Shake pertama telah dimuat naik pada 30 Januari 2013 yang menunjukkan sekumpulan lelaki memakai topeng dan baju latex menari tarian Harlem Shake. Selepas dari itu, pelbagai video tarian Harlem Shake dapat ditonton menerusi laman YouTube.


Parody? ok chill dan kewl sangat bagi sesetengah manusia kat luar sana tu.



printscreen  dari facebook ( USTAZ AZHAR IDRUS ORIGINAL)

Sering kali kita dengar petikan hadis - sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka ia termasuk dikalangan kaum itu, sehinggakan bila kita membuat sesuatu hal ( bukan amalan ibadat ) yang lain sikit dari orang biasa, maka hadis ini lah yang akan diucapkan.

Soalan:

1) Bilakah seseorang itu dikatakan menyerupai sesuatu kaum?

2) Dalam hal2 apakah yang dikatakan menyerupai sesuatu kaum?

Bilakah seseorang itu menyerupai sesuatu kaum? Ringkasnya, meniru atau mencontohi sesuatu kaum dari segi penampilan, perilaku, bahkan beriktikad dalam perayaan mereka dan budaya mereka. Berdasar larangan meniru kaum lain daripada Nabi s.a.w

 Barangsiapa meniru sesuatu kaum maka dia adalah sebahagian dari mereka klik sini  Dr MAZA









tapi ini?

bila seseorang buat khilaf, carilah 99 alasan untuk berhusnuzon. tapi kalau ke 100 kali kamu buat perkara sama, jangan marah kalau orang sudah tidak boleh bersangka baik. -peringatan buat diri sendiri-

"Jangan beli kismis ni, produk US. US kan Yahudi, benci Islam"
"Tepung ni ada peluntur, nak menghalalkan peluntur tu dia labelkan 'Peluntur yang dibenarkan'. Orang Cina dah ramai yg tahu. Boikot!"
"Kalimah 4JJI bermaksud FOR JUDAS, JESUS, ISA ALMASIH"
"Upin Ipin adalah agenda Yahudi yg bermaksud Aku
benci Rasul Aku suka Israel"

Risau sungguh dengan budaya malas fikir tapi rajin sebar dan ikut-ikutan budaya orang Melayu.

Allah sedang menguji ketebalan pekak, buta dan tulinya kita. Allah sedang berbicara dan sedang menguji. Cuma mungkin kita telah digelapkan untuk memahami.

Allahua3lam.
notakaki- Oh lupa Google pun Yahudi punya, maklumat tak boleh berpandukan Google, mesti Yahudi selewengkan!! --- pfttttt!

dan baca sini  Fenomena Tarian Harlem shake blogger blog yang ohsem buasirotak ni. 

p/s- ummi kata jangan guna fb, ni agenda yahudi sebab tu ummi tak punya acc fb,Cik Plain boleh geng dengan ummi ana. nak kenal dengan ummi ana tak?


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


10 comments

20 Februari 2013 5:03 PTG

tah apa2 jerk tarian tue ... mcm tak boleh diterima akal ^^

20 Februari 2013 5:11 PTG

Tah hape2 la harlem shake ni AJ tengok..
Mengarut....
Ada jugak yang terpengaruh yang peliknya tu....

20 Februari 2013 6:40 PTG

pe punyer tarian lah..wat pening kepala je

20 Februari 2013 9:52 PTG

actually saya tak paham tarian dia --' . bte , thanks for the info :)

20 Februari 2013 11:52 PTG

nite dear...fyna nak share entri nih ye..

backlink untuk dear.

20 Februari 2013 11:56 PTG

@fyna kecil tapak tangan satu negeri pahang ana tadahkan. ;) gudnite juga untuk fyna.

21 Februari 2013 8:16 PG

ada dgr baru2 ni tp ni baru dpt apa sebenarnya tarian tu

22 Februari 2013 3:34 PTG

Tumpang lalu...
Kalau perkara x senonoh mcm tu mmg cepat je jd ikutan..saya tgk pun pelik..baru tau tarian mcm ni pun ada jugak org suka.

28 April 2013 1:34 PTG

owh..baru ku tahu psl ni..sgt ketinggalan

Tanpa Nama
24 Jun 2013 12:01 PTG

Ooo patotlah ramai orang xtengok cerite hrlem shake dan upin ipin

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.