BORANG ONLINE PERMOHONAN BR1M DAN KEMASKINI BR1M 2014.


BORANG ONLINE PERMOHONAN / KEMASKINI BR1M 2014.

Syarat kelayakan permohonan BR1M 2014:

(i) Warganegara Malaysia
(ii) Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada isi rumah / ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar
bulanan isi rumah RM4,000 dan ke bawah
(iii) Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM4,000 dan ke bawah
(iv) Bujang yang berumur 21 tahun dan ke atas dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah

Sila kemukakan salinan:
(i) MyKad bagi pemohon; dan
(ii) MyKad/MyPR/Pasport bagi suami / isteri (jika berkenaan)

Semakan kelayakan dengan agensi / sumber lain adalah tertakluk pada ketetapan Kementerian Kewangan Malaysia.

Penerima Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) tidak layak memohon BR1M 2014

Layari Web Berikut untuk permohonan / kemaskini permohonan BR1M .




Maklumat akaun bank diperlukan dalam permohonan BR1M 2014 kerana pembayaran dijangka akan dimasukkan ke dalam akaun. Anda dinasihatkan supaya membuka akaun simpanan atas nama pemohon (jika belum mempunyai akaun simpanan) di mana-mana cawangan bank tempatan (BSN/Maybank/CIMB/PBB dan sebagainya) dan maklumkan maklumat nombor akaun dalam Borang Permohonan BR1M 2014 (permohonan baru atau kemaskini maklumat).

klik sini  CARA-CARA  BAGI MENGEMASKINI DATA BAGI MEREKA YANG PERNAH MENERIMA BR1M 2.0 SEBELUM INI.

Anda perlu membuat pengemaskinian maklumat bagi memasukkan maklumat data peribadi terkini merangkumi alamat surat-menyurat, nombor telefon, alamat emel, pekerjaan dan maklumat bank secara atas talian di https://ebr1m.hasil.gov.my/ atau secara manual dengan mengisi Borang Permohonan BR1M 2014 untuk kategori Kemaskini Maklumat.

Bagi pindaan Status Perkahwinan atau Maklumat Ahli Isi Rumah, perlu dikemaskini hanya secara manual.

Borang Permohonan BR1M 2014 boleh didapati di semua cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM), Jabatan Pembanguan Persekutuan, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau dimuat turun melalui https://ebr1m.hasil.gov.my/ (klik Borang BR1M 2014).

Sila hantar borang tersebut yang telah lengkap diisi bersama dokumen sokongan (jika berkenaan) ke cawangan LHDNM yang berdekatan sebelum 31 Januari 2014.

Jika tiada maklumat yang perlu dikemaskini, anda tidak perlu berbuat demikian.

Status kelayakan lulus BR1M 2014 hanya boleh disemak secara berperingkat mulai Februari 2014 dengan memaklumkan nama penuh dan nombor kad pengenalan pemohon.

Sebarang persoalan boleh menghubungi talian hotline 1-800-88-2716yang beroperasi dari jam 9 hingga 5 petang, Isnin hingga Jumaat.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


51 comments

24 Disember 2013 1:26 PG

salam,boleh add blog saya dalam bloglist awak - beritapantas92.blogspot.com terima kasih

24 Disember 2013 4:21 PG

salam,boleh add blog saya dalam bloglist awak - beritapantas92.blogspot.com terima kasih

Tanpa Nama
24 Disember 2013 6:17 PTG

tapi camana plak ye kalau kita nak ubah status kita dr bujang ke dah kawin..nak register lain x dpt sbb dah mohon..nak kemaskini bahagian status kahwin/bujang xde lak ..camana tue ye..

Tanpa Nama
30 Disember 2013 7:07 PTG

Nk updatestatus kne amik borg d pejabat LHDN

Tanpa Nama
30 Disember 2013 11:38 PTG

Yg dh daftar tahun lepas mcm mana plak.xpayah daftar lagi kn

Tanpa Nama
30 Disember 2013 11:40 PTG

Mcam mana yg dh daftar thun lpas.nk kena kemaskini gk ke.

1 Januari 2014 1:09 PTG

Sy tahun ni 21.. tp sy lahir 12 july.. jd boleh ke apply

1 Januari 2014 1:10 PTG

Sy tahun ni 21 thn.. tp sy lahir bln 7.. boleh ke apply?

1 Januari 2014 1:11 PTG

2014 sy 21 thn.. tp sy lahir bulan 7..boleh ke apply ?

1 Januari 2014 1:13 PTG

@luckyintan umur cukup 21 tahun dan ke atas.belum boleh mohon lagi.. kalau nak cuba isi silakan..

Tanpa Nama
1 Januari 2014 4:29 PTG

Sya telah pernah berdaftar br1m pada tahun lalu,kini ingin memaklum kan,bahwa isteri sya juga ingin memohon,bgaimna cra nya? Kerna kmi berlainan rah tuju

1 Januari 2014 5:53 PTG

thnksss

Tanpa Nama
4 Januari 2014 3:38 PTG

Salam 1malaysia

Tanpa Nama
4 Januari 2014 10:05 PTG

untuk yg bru nk apply BRIM ni kena daftar melalui borang atau cukup sekadar daftar melalui online shja?

4 Januari 2014 10:35 PTG

@Tanpa Namaonline sahaja.

Tanpa Nama
6 Januari 2014 7:37 PTG

Thun lpas sye dh dftar..thun ni kne dftar lgi ke.?

Tanpa Nama
7 Januari 2014 7:48 PTG

ble x sa aply br1m?sa ibu tungal

Tanpa Nama
7 Januari 2014 8:19 PTG

kenapa laman web kemaskini br1m tu x dpt buka?

7 Januari 2014 11:19 PTG

kalau tak leh cetak cmna ea?mmg wajib cetak ker?

7 Januari 2014 11:20 PTG

cmna ea klau xleh cetak?mmg wajib cetak ker?

8 Januari 2014 12:22 PG

@Tanpa Namaboleh..mungkin kekadang system error..tengok masa dan keadaan..

Tanpa Nama
8 Januari 2014 5:15 PTG

Klu akaun bank x de blh x?

Tanpa Nama
9 Januari 2014 12:42 PTG

Kena kemaskini jgk...

Tanpa Nama
9 Januari 2014 12:43 PTG

Kena...

Tanpa Nama
9 Januari 2014 12:43 PTG

Kena...

9 Januari 2014 1:10 PTG

Mcm mne nk kemaskini melalui online?

9 Januari 2014 1:11 PTG

Mcm mna nk kemaskini secara online?

9 Januari 2014 1:12 PTG

Mcm mna nk kemaskini secara online?

tussye
9 Januari 2014 2:09 PTG

salam. kalau tahun lepas dah mohon tahun ni punya br1m kena mohon juga ke just kemas kini permohonan?? kalau kena isi online je pun boleh kan? please reply ASAP. terima kasih.

9 Januari 2014 4:13 PTG

@tussye kena kemas kini jika ada pertukaran alamat dan no accountbank. ye online sahaja pun boleh.

9 Januari 2014 4:15 PTG

@nassarudin nas klik link ni https://ebr1m.hasil.gov.my/

9 Januari 2014 4:15 PTG

@nassarudin nas klik link ni https://ebr1m.hasil.gov.my/

15 Januari 2014 5:55 PTG

Mcm mne nk kemas kini kn??

15 Januari 2014 5:56 PTG

Mcm mne nk semak gne fon...

Tanpa Nama
19 Januari 2014 3:01 PTG

as salam..mcm mn nk kemaskini data bagi penerima brim yg mengguna kn ic selain dri mykad..sbg cth polis/askar..sekian

Tanpa Nama
20 Januari 2014 2:19 PG

Terang2 dah taip kat atas tu "Jika tiada maklumat yang perlu dikemaskini,
anda tidak perlu berbuat demikian."

Tanpa Nama
28 Januari 2014 11:04 PG

sy dah kemaskini maklumat tadi..tapi amacam nak tahu kemaskini tu berjaya??tak pastila...eheE..

Tanpa Nama
28 Januari 2014 11:51 PTG

Klu thn lps bujang thn ni dah kawin kna mohon baru ke atau cuma kemaskini? Blh buat scra online atau kna pg LHDN

Tanpa Nama
1 Februari 2014 9:26 PTG

Sy pn da dftr tp kmskni x tau nk wt cmne

21 Februari 2014 2:41 PTG

assalammuailaikum
sye muhd arif
nak tanye soalan
mcam mana nak semak BR1M 2014 ni ye

21 Februari 2014 2:42 PTG

assalammuailaikum
sye muhd arif
nak tanye soalan
mcam mana nak semak BR1M 2014 ni ye

24 Februari 2014 5:03 PTG

tahniah kepada yg berjaya dapat BR1M 2014, gunakan la dengan sebaik mungkin.ok.. :-)

Tanpa Nama
6 Mac 2014 1:44 PTG

salam

saya cuma nak share sikit je
rasa kecewa dgn pihak LHDN sya kol talian hotline asyik busy je pastu mcmana nak tau yg kita ni layak ke x dapat duit BRIm thn lepas dpt,nape thn ni xdpt
sangat keciwa

Tanpa Nama
19 Mac 2014 12:19 PG

Tumpang tanya..saya ibu tunggal..saya br apply br1m tahu nie...saja nak tahu...knapa saya aply br1m xdpt sedangkn bekas suami saya xkemaskimi dia di luluskn..sedangkn dia xpnh pula membri apa2..ingin tahu

Tanpa Nama
20 Mac 2014 5:35 PTG

Br1m sial tahun lepas aku dpt.tahun ni x lulus pulak sial la..

Tanpa Nama
20 Mac 2014 5:38 PTG

Sbb aqak ada pendapatan melebihi 4000..btl x?

Tanpa Nama
20 Mac 2014 5:39 PTG

Awak kena tggu jgk..walau apa operetor ckp..

Tanpa Nama
13 Oktober 2014 3:45 PTG

SELAMAT SEJATERA SAYA TAK PENA AMBIL BRIM MCM MANA NAK AMBIL.

Tanpa Nama
13 Oktober 2014 3:46 PTG

SAYA

Tanpa Nama
15 Oktober 2014 7:58 PTG

2 thun saya dpt br1m tpi yg tk puas hati adakh patut LHDN LABUAN p tukar sastus sy khwin padahal sya daftr sebagai ibu tunggl 3 Ank permpuan..............?

Tanpa Nama
13 November 2014 12:30 PTG

Sy ada daftar utk br1m ni tp x penah dpt..

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.