Tips untuk hepi..



uhibbuki fillah walaa tansaa nii fii du'aaki..

1. Senyum seindah suria. Kalau senyum sampai ke telinga pun boleh. Didalam jiwa kacau tapi luaran, presentation kene nampak elok. Kalau susah sangat nak senyum ikat pipi dengan getah pastu sangkut kat telinga. Jangan senyum kambing lak. Kang orang ingat tak btol plak kang. Senyuman kene ikhlas. Kalau tak boleh senyum gak sila ikut tips bawah ni plak.

2. Main dengan menatang peliharaan. Kalau ade kucing, hamster, burung, kekure dsb, amekla waktu membelai menatang tersebut selain daripada time bagi makan dan bersihkan sangkar depa. Boleh bercakap-cakap dengan menatang tu walaupun depa tak paham sepatah pun. Kalau nak variasi lagi gi zoo negara. Macam-macam menatang ade. Kalau takde menatang tu bolehla cube tips kat bawah ni plak.

3. Kalau suka binatang comel, silalah search gegamba or video menatang comel (tapir pun comel gak) kat google, yahoo. fotopages, flickr dsb. Korang kan terrer search ni. Kalau tips yang ni kompom korang mesti senyum sorang-sorang. Ana selalu buat ni pepagi. Hasilnya? Keje ana tak siap sebab dok fowed link kat sahabat. Hik3. Sharing is caring kan?

4. Buat hobi luar biasa. Kalau selama ni kalau korang bosan korang gi tido or layan movie, apakata buat benda yang luar biasa lak. Gi susun pinggan ikut saiz kat dapo. Sudu lam laci tu susun elok-elok. Konsentrasi korang terhadap penyusunan tersebut akan membuatkan korang melupakan perkara yang membuatkan anda tidak hepi.

5. Tengok gegamba lame. Gegamba mase korang kecik-kecik. Mesti korang gelak tengok muka sendiri time kecik-kecik. Betapa inesen dan comot. Gamba kelas dalam sekolah rendah. Carik muke awek or pakwe yang korang pernah minat mase zaman skolah. Kenangan manis mesti terkenang kembali. Mesti ade kenangan mengusik jiwa ke. Boleh buat senyum sorang-sorang. Kantoi!

6. Gi selongkar almari baju. Korang tengok baju yang lame dah tak pakai. Cube bezakan dulu dan skg mane lagi muat? Kumpul baju tu gi sedekah kat umah anak yatim or kasi kat sesape yang nak. Korang akan hepi sebab almari baju lebih luas dan boleh beli baju baru.

7. Gi tengok pepokok ijau yang berbunga hebat. Kalau korang ade taman sendiri lagi bagus. Gi buang mana rumput yang panjang kat dalam pasu. Gi siram pokok bunga. Siram pokok jiran sebelah pun boleh. Pokok tepi jalan. Kalau rajin la. 

8. Melukis. Buruk sikit dari orang lidi pun takpe. Maze zaman skolah dulu mesti ade water kaler atau kaler pensel. Just doodling je. Wat abstract ke. Lukis orang, gunung ganang, bunga-bungaan. Manelah tau tetibe leh jadi pelukis terkenal. Leh jual painting korang

9. Window shopping. Kalau takut terbelanje lebey bawak duit tak lebey dr 50 hengget, ic, kunci rumah dan henpon je dalam poket or handbag. Selebihnya jalan-jalan cuci mata. Masuk setiap kedai shopping complex korang pegi. 

10. Buat kek. Kalau selame ni tak reti buat, gi beli buku resipi. Kat internet pun belambak. Try satu kek ade hiasan ising. Korang dekoret la ikut suke korang. Kalau tade bajet, gi buat cekodok pisang jek dahla. Minum ngan kopi panas. Alhamdulillah. Layan.

11. Bace blog orang yang kelaka. Layan sama kepala. Terus boleh jadi weng macam orang tu. Sape tah tatau.  ... kadang boleh senyum sorang depan lappy nie..

12. Main game. Main dam ular, batu seremban, main teng-teng atau main getah dan yang sewaktu dengannya. Mesti korang akan teringat zaman muda dulu. Ajak kengkawan, anak sedare or jiran sebelah main same-same.

13. Cium bau wangi. Gi sembur minyak wangi paling sedap korang pernah ada. Sembur satu bilek. Bau yang wangi membuatkan hati anda aman damai. Feeling berada ditaman bunga jap. Kalau takde minyak wangi jangan sembur ridsect lak.

14. Dengar lagu feveret. Layan berulang kali sampai mual. Kalau nak best karaoke sekali. Print lirik pastu nyanyi sambel baring. Test falseto, pitching lari ke tak.

15. Gi layan movie feveret. Ulang part paling korang suka berulang kali sambel melakonkan aksi tersebut.

16. Makan. Sangat benar makan boleh membuatkan anda hepi. Beli buahan yang slalu makan. Bleh try yang tak pernah makan gak. Beli kaler lain-lain. Kaler membantu ke arah jiwa yang sihat. Makan cikedis boleh. Tapi kene berpada-pada.

17. Gosok gigi. Weird tapi try lah. Gosok sampai puas hati. Flos dan kumur pakai listerine bagai. Mulut rase segar bugar dan anda tak teragak-agak untuk senyum sampai nampak 32 batang gigi. Berus gigi kucing pun boleh gak. Takde keje dah la tu.

tu jek tips dr ana.. yang penting kene sentiasa positif dan yakin dengan diri sendiri..
ingat Tuhan sentiasa ada bersama-sama hambaNya yang mengingatiNya..
kalau bace tips ni pun boleh buat korang hepi.. yeayyyyy ana berjaya buat korang hepi....


err sehari korang baca AL-QURAN BAPE KALI...??  ------- >> ditujukan buat diwi sendiri

..... Di dalam hati manusia ada kesedihan, dan tidak akan hilang kecuali dengan senang mengenali Allah Subhanahu wa Ta'ala ....


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


8 comments

1 Julai 2012 5:23 PTG

wahhh
ley jd motivator ni
hihi
:D

1 Julai 2012 5:48 PTG

KY sentiasa happy..tak sukalah muram2 heee

Alhamdulillah..walaupun tak banyak tapi setiap hr pasti ada

1 Julai 2012 6:15 PTG

tips paling last mmg selalu pkai. tp x kisah tym hapi or x ttp wat jugak. habit hhe. nana singgah :)

1 Julai 2012 6:24 PTG

@Puteri Kegirangan bertambah kegirangan lepas nie..mabruk alaik!

1 Julai 2012 6:24 PTG

@KY
la tahzan.. setuju dgn ukhty.. :)

1 Julai 2012 10:23 PTG

wah byknye tips utk happy:)

2 Julai 2012 1:03 PG

kalau my, my pilih window shopping or makan.. hehehe

2 Julai 2012 12:10 PTG

baca entry ni pun da tersenyum..huhuhu

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.