TG.Nik Aziz sambut ulangtahun kelahirannya ke-82 bersama Karpal Singh di Pulau Pinang.


Satu sisi - isu yang timbul seperti kalimah Allah, hudud, murtad dipertahankan dengan tegas oleh PAS. Perbezaan pendapat dengan DAP, PKR adalah hal teknikal yang boleh diselesaikan. Rundingan dan toleransi berjalan.

Satu sisi lagi - tok guru dan orang kafir bersubahat demi mengekalkan kuasa dan merampas Putrajaya.

Anda melihat dari sisi mana dan berada di sisi mana? Atau hanya bermain dipinggiran?


Dalam satu perkembangan mengejutkan, mursyidul am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini mengunjungi pengerusi DAP Karpal Singh di Pulau Pinang.

Nik Aziz tiba di kediaman Karpal pada kira-kira jam 3 petang dan meluangkan masa selama 20 minit di kawasan yang meriah dengan sambutan Thaipusam, di Jalan Scotland.

Dalam kunjungan itu, Nik Aziz turut memotong kek sebagai tanda ulangtahun kelahirannya ke-82, sambil disaksikan pemimpin DAP, PAS dan PKR.

Karpal yang gembira dengan kehadiran Nik Aziz itu berkata beliau terkejut kerana pemimpin PAS itu tiba 30 minit lebih awal.

"Kehadirannya memberi mesej yang kuat bahawa kesatuan kami tetap utuh walau dengan apa yang telah berlaku.

"Kami memahami dan menerima perbezaan antara satu sama lain," katanya.-malaysiakini

kisah sepenuhnya DISINI

Tahaluf Siyasi revisited #1 - Islam juga mengiktiraf hubungan selain daripada hubungan aqidah diantaranya hubungan kerabat (saudara-mara) dan hubungan kemasyarakatan. Dalam al Quran Allah menyebut Nabi Nuh, Nabi Luth, nabi Hud, nabi Soleh sebagai saudara kepada kaumnya yang kafir. [Fiqh Kenegaraan, ms 317, Yusof Qardhawi, 1996].

Kaum Nuh telah mendustakan para rasul. Ketika saudara mereka (Nabi Nuh) berkata kepada mereka: "Mengapa kamu tidak bertakwa? [as Syu'ara 26:106]

Kaum Luth telah mendustakan rasul-rasul, saudara mereka, Nabi Luth, berkata kepada mereka: "mengapa kamu tidak bertakwa?" [as Syu'ara 26:160-161]

Kaum Tsamud telah mendustakan rasul-rasul. Ketika saudara mereka, Nabi Shaleh, berkata kepada mereka: "Mengapa kamu tidak bertakwa? [ay Syu'ara 26:141-142]

Kaum 'Aad telah mendustakan para rasul. Ketika saudara mereka Nabi Hud berkata kepada mereka: "Mengapa kamu tidak bertakwa? [as Syu'ara 26;123-124]

Ayat-ayat ini menerangkan hubungan persaudaraan antara para Rasul dengan kaum mereka yang kafir. Tetapi persaudaraan disini bukanlah persaudaraan agama, ia adalah hubungan kemasyarakatan dan dakwah.

Prof. Tariq Ramadan didalam bukunya, In The Footstep of the Prophet (page 22) menulis, 'Islam tidak membina rujukan dalam dunia yang asing tetapi bergantung kepada prinsip-prinsip asas kemanusian sejagat yang bertindih dengan etika dan nilai murni dari fahaman agama yang lain (sama ada dari atheist, berhala/musyrik atau agama langit/samawi yang lain). Islam membawa mesej kemanusiaan, keadilan, mempertahankan maruah orang yang lemah, miskin dan yang ditindas. Nilai murni (moral values) yang ada pada manusia merentasi mana-mana ajaran agama.

Tiada agama yang menyatakan pencuri lebih mulia daripada pemberi sedekah.

Sanah Helwah Ayah.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


2 comments

28 Januari 2013 8:17 PG

sis.. :)

28 Januari 2013 9:40 PG

Bagi saya contoh pemimpin pilihan saya sememangnya Pak Nik nilah, :)

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.