Waiting List Form for Hijab Event 2013: Surat versi Melayu dari Muslimah risau.


Surat versi Melayu dari Muslimah risau... pendapat anda bagaimana?

Kehadapan HIjabista dan HIjabisters yang disayangi…

Saya menulis untuk melahirkan rasa risau sayan dengan cara majalah anda ‘mempamerkan’ wanita berhijab. Saya amat percaya bahawa konsep ‘kesederhanaan’ haruslah diseiringkan dengan pemakaian Muslimah (termasuklah hijab) dan kesederhanaaan ini merupakan perkara yang teramatlah penting sekali. Kesederhanaan oleh itu, perlulah diberi keutamaan dan penekanan oleh setiap wanita berhijab dan bertudung termasuklah majalah anda

Tudung ini bukan berfungsi sebagai ‘ganti’ rambut yang kami tutup. Ianya juga bukanlah hanya sekeping kain atau berkeping-keping kain di atas kepala. Hijab datang dengan pakej lengkap, ianya merangkumi akhlak, intelek dan adab. Hijab simbol wanita beriman, kesederhanaannya dalam setiap yang dilakukan, kelembutan, kesopanan. Maruah dirinya. Kebanggaan dirinya. Majalah anda tidak langsung menampilkan ‘kesederhanaan’ yang dituntut’ Islam ini dan biarlah saya berterus terang ini ternyata salah sama sekali.

Meletakkan wanita yang hanya berhijab tetapi disolek bak patung seolah model antarabangsa dalam majalah Vogue (beznya cuma tutup rambut) adalah satu bentuk penghinaan buat kami wanita Muslim. Juga menyedihkan apabila wanita berhijab tersebut sendiri rela diperlakukan sebegitu rupa, dieksploitasi dan cuma menipu diri bahawa mereka berada di jalan yang benar dan membuatkan Tuhan mereka gembira hanya dengan menutupi rambut mereka. Ya Allah, bagaimanalah anda boleh berfikir anda menggembirakan Allah dengan berhias dan bertabaruj sebegitu rupa sambil menayang kecantikan rupa paras dan tubuh badan anda?

Majalah anda seperti juga Vogue dan Cosmopolitan dan majalah-majalah seangkatan dengannya tiada LANGSUNG dimensi intelek mahupun spiritual didalamnya menjadikannya majalah ini kosong. Majalah anda secara tidak langsung berjaya ‘brainwash’ minda para hijabisters dengan menaikkan hawa’ nafsu mereka untuk berbelanja lebih banyak barang, lagi dan lagi. Hakikatnya wanita yang benar-benar beriman, seorang Muslimah sejati TIDAK perlu menayang segala aksesori kepada orang lain. Nilai wanita Islam BUKAN pada barangan tetapi keyakinan dirinya bahawa apa didalam hati mereka dan minda mereka lebih berharga dari segala gelang, kacamata hitam, kasut tinggi, tas tangan yang anda sogok di setiap muka majalah anda.

Majalah mempengaruhi pemikiran anak-anak muda yang masih mentah untuk menipu diri mereka dengan merasakan bahawa mereka akan lebih cantik dan dihormati dengan KASUT, AKSESORI dan style tudung yang merapu dan merepek.

Di dalam Quran Allah menegaskan bahawa Taqwa adalah pakaian yang terbaik. Tolonglah beritahu dan tunjukkan kepada saya dimana, di muka surat mana and tampilkan mesej ini? Malangnya tiada, tidak di satu muka pun. Ianya majalah yang menjual baragan semata, majlah berbentuk konsumer membuatkan para wanita jadi gila, menurut nafsu untuk membeli, untuk mahukan barangan material yang mungkin tidak langsung diperlukan atau mampu mereka miliki. Lifestyle yang anda tampilkan tidak berapa kena dengan syariat Islam. Masalahnya anda menggunakan Islam untuk menjual. Ini amat mengecewakan. Kemudian ramailah para gadis berangan untuk menjadi seperti covergirls yang telah pun anda tampilkan dengan badan yang ramping, barangan yang hebat dan muka yang gebu yang semestinya sudahpun anda photoshopkan wajahnya. Ianya palsu semata.

Saya jujurnya risau anda merosakkan nilai hijab dan wanita Islam dengan majalah ini. Yang cuma diberikan penekanan adalah kecantikan yang palsu. Saya merayu, tolonglah dengan sepenuh hati nilailah dan muhasabah majalah anda dan isi kandungannya. Kami perlukan majalah yang menaikkan iman kami, yang menjadikan kami Muslimah yang lebih bertaqwa dan disayangi Allah. Majalah yang membantu kami mengubati penyakit-penyakit hati kami, bukan majalah yang membawa mesej apa yang penting adalah rupa anda pada LUARAN, baju apa yang anda pakai dan cara anda mengikat tudung. Walahu’alam

Ikhlas,
Muslimah yang Risau
Nak Join? 
klik bawah ni.
Nota hati ke hati- Sebagai seorang wanita, perempuan dan muslimah yg mementingkan personaliti, mereka harus bijak mengkategorikan pakaian; pakaian menutup aurat untuk aktiviti luar, pakaian ketika sesama mahram dan pakaian untuk urusan dalaman.

Islam fleksibel dalam menentukan fesyen selagi tidak melanggari prinsip berpakaian.

Ada yang tersalah anggap, ramai muslimah lebih cenderung kepada pakaian 'arabic' bukan 'Islamik'
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


7 comments

29 Januari 2013 12:35 PTG

sya pun tersedar dr mimpi.. betul apa yg dikatakan oleh saudari muslimah risau...

29 Januari 2013 12:55 PTG

Sejujurnya kakak berpihak pada muslimah yg risau ini. Kenalah fikirkan pada pihak yg berkenaan dan mereka yg sama seperti kakak ini.

29 Januari 2013 1:29 PTG

Seperti yang dinyatakan Muslimah Yang Risau ini, saya ada juga terfikir bila membelek majalah2 yang ada memaparkan gambar2 pemakaian muslimah, tapi saya tak tahu adakah saya terlalu meletakkan satu garis yang sebenarnya menyempitkan tahap pemikiran saya atau pun saya sebenarnya masih tidak cukup pengetahuan berkenaan fesyen dan hijab ini. satu langkah pasti yang saya ambil adalah untuk menerima fesyen tapi tidak keterlaluan dan seharusnya kita tahu perbezaan antara menutup dan membalut aurat. Dan saya masih lagi membaca berkenaan perkara ini.

29 Januari 2013 2:33 PTG

Hi.. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

29 Januari 2013 2:54 PTG


sya menyokong sebarang usaha menarik wanita muslim berhijab samada cara moden atau cara lama dan menentang suara sumbang yang asyik mengeji dan mengutuk org tidak bertudung tetapi tiada sebarang usaha LANSUNG menarik wanita mendekati hijab.

KLIK khutbah jumaat cuba lagakan antara agama

29 Januari 2013 5:14 PTG

Ada betulnya apa yang dalam surat tu. Dengan kita-kita sekali jadi risau.

29 Januari 2013 10:16 PTG

setuju sangat. nak berkata lebih pun diri ni x sempurna mana. tapi tengok fashion2 sekarang ni melampau2

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.