UPDATED PENJELASAN ASTRO & KOMEN USTAZ AZHAR IDRUS TENTANG DRAMA SAHARA



KHAS UNTUK SAHARA TEAM



Drama Astro Prima Sahara hina Islam



Komen Ustaz Azhar Idrus tentang Drama Sahara


Lihat antara pandangan orang ramai mengenai Drama Sahara .


Gambar barisan pelakon drama Sahara bersama pengarah drama (berbaju merah biru).



Drama Astro Prima Sahara
2
3
4

KOMEN USTAZ ZAHARUDDIN.NET TENTANG DRAMA SAHARA



Tapi saya tidak mahu duduk diam-diam sahaja, ataupun duduk bising-bising tapi tiada tindakan yang diambil. Saya nak cuba untuk mengambil langkah proaktif.



So, saya hantar complaint straight dekat ASTRO untuk meminta mereka hentikan siaran “Sahara” (sila rujuk screen capture).


Berikut ialah mesej penuh yang saya hantar kepada mereka:


“Saya, sebagai seorang Muslim di Malaysia, tidak bersetuju dengan cara Islam digambarkan dalam drama “Sahara” yang disiarkan di ASTRO PRIMA. Adegan-adegan seperti berpegang-pegangan dengan yang bukan mahram dan menjerit-jerit “I love you, Sahara!” adalah bertentangan dengan Islam.


Tambahan pula, imej wanita Islam yang bertudung dan berniqab juga tercemar.


Justeru, saya meminta jasa baik pihak yang berkenaan untuk menghentikan siaran drama tersebut serta merta.Sekian, terima kasih.”

Video Promo Drama Sahara

Cinta Islamik ke ?


Manusia berstatus hamba, carilah ilmu untuk memahami agama. Fahamilah cara hidupmu (islam) yang sebenar. Jangan biarkan dirimu larut dengan budaya dunia.

Dunia hari ini bukanlah seperti syurga, yang penuh ketenangan. tapi dunia hari ini penuh tipu daya. Yang indah hanya pada mata dan zahir, tapi hakikatnya sengsara pada jiwa yang mendamba kesucian amal. Inilah medan ujian dari Tuhan.

Lahirmu di dunia dengan bernama muslim, tak pernah menjamin syurga pada akhirnya. Kerana perjalanan hidup ini akhirnya bahagia untuk siapa yang berusaha mencari Tuhan. Telah kau lalui dan dengari, manusia binasa kerana ego pada Pencipta.

Kenalilah hakikat diri agar bisa menemui siapa Penciptamu. Agar bisa dibedakan antara bertuhankan nafsu atau yang Maha Agung.

Selami jiwa kita yang paling dalam.. hakikatnya semua dari manusia tidak ingin melakukan kejahatan.. Jangan berterusan menidakkan fitrah. Bimbang kelak Allah swt tutup mata hati kita menerima kebenaran.. rugi kita dunia dan lebih-lebih lagi di akhirat..

Moga Allah swt bantu kita untuk menepis bisikan syaitan dan menambah ketaatan..

Allahu Musta'aan. Peringatan buat diri sendiri..


notahati- Nak tarik hati manusia sama seperti tarik tali.. semakin menjauh, semakin susah..
belajarlah wahai diri.


Feedback Form


 sebarang pertanyaan/pengaduan boleh klik sini


Feedback dari Astro




Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


19 comments

31 Januari 2013 10:16 PG

sedih tengok artikel nie.. agama seolah-olah dipermainkan

31 Januari 2013 10:16 PG

sebenarnya islam dh lama tercemar tapi suara kecil kita lgsg x didengar mcm semut dgn mnusia..bila dh jdik gni baru rmai nk amik berat.ada yg lagi teruk dri ni lagi..so waht we to do?

31 Januari 2013 11:24 PG

@Budak KampungDiyakini bahawa kaum Muslimin bertanggungjawab sehingga ke tahap yang besar terhadap kesesatan bangsa-bangsa di muka bumi; kebodohan mereka akan hakikat Islam; dan keterjerumusan mereka kepada kebatilan musuh Islam. Kaum Muslimin harus berusaha dengan keras dan bersungguh-sungguh untuk menyampaikan risalah Islam, menyebarkan dakwah kepada setiap bangsa melalui bahasa mereka sehingga mereka mendapat penjelasan mengenai Islam dan risalah Muhammad SAW dapat ditegakkan. [Fiqh Aulawiyat, ms 243, Yusof Qardhawi].

31 Januari 2013 11:31 PG

KY belum pernah tengok citer ni..

31 Januari 2013 12:16 PTG

salam cik lin
sakit hati dok tengok depa buat cerita macam ni
start dari ayat ayat cinta lagi
sedih tengok

31 Januari 2013 12:24 PTG

@Taufik waalaikumussalam bro taufik. islamik la sangat umpama mengatakan syaitan musuhnya, tetapi langsung tidak menentangnya. islamik apakah ini?
Nauzhubillah!

btw rumah pak mie tu di mana? mohon bg alamat penuh boleh tak bro?^_^
syukran katsiran.

31 Januari 2013 12:56 PTG

sis..sejujurnya saya tak layan drama melayu sekarang,bukan tak suka & tak support,tapi takde kesempatan..apapun kalau macam ni la drama melayu sekarang,memang amat menyedihkan.

31 Januari 2013 1:28 PTG

@Lynn si pipi merah

awat cik lin tak tanya kat sana, nasib baik sy perasan huhu
shelter dia bukan kat rumah dia
shelter tu tak ada alamat yg rasmi

nanti sy update map ke shelter tu
lagi senang orang nak mai melawat :)

31 Januari 2013 1:45 PTG

@Taufiksegan nak tanya kat sana. :) *tetibe segan pulak ye.
ok sentiasa menunggu update dr bro taufik. :)
jazakallah khair.

31 Januari 2013 3:52 PTG

dunia akhir zaman

31 Januari 2013 4:42 PTG

sudah terang lagi bersuluh..

31 Januari 2013 7:09 PTG

inilah stail islamic drama skang..
lari dari sunnah yg sbenarnye..
sgt myedihkn..

31 Januari 2013 9:02 PTG

mnedia memg bnyak beri pengaruh buruk dr baik.. sepatutnya ada pihak yg boleh memantau cerita seperti ini sebelum diterbitkan.. walaupun xpakai niqab tp saya amat menghormati muslimah yg berniqab

31 Januari 2013 10:22 PTG

siapa pengarah tu... islam ke dia?

1 Februari 2013 1:43 PG

@Aiyang Disayang salam sejahtera aiyang:)
yang lynn tahu namanya Samby Dinesh.itupun dari fb.dah terang dia non muslim.

1 Februari 2013 10:23 PG

yang berugama Islam pun bila mengarah drama unsur2 Islamik tidak menampakkan Islam yang sebenarnya, ini kan pula mereka yang tidak beragama Islam.

2 Februari 2013 3:50 PTG

tengoklah pengarah dramanya camne. orang tak faham & tak amalkan islam nak buat drama islamik.memang jauh la menyimpang. hmm,

4 Februari 2013 5:58 PTG

@the tempo of lifesaya sangat hormati wanita muslimah yang berniQob, pada saya mereka sudah menghadami 'Hijaab Al Mar'aatul Muslimah', Mereka juga memahami fiqhul ikhtilaf dalam perbincangan mengenainya, saya yakin mereka juga mendalami pandangan jumhur yang bersepakat mengatakan " Ditegah wanita muda mendedahkan muka krn ditakuti FITNAH, bukan kerana ianya AURAT"
Atas kefahaman ini,SAYA BOIKOT DRAMA SAHARA.

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.