Jimatkan Bateri Laptop





Tips bagaimana cara untuk memanjangkan jangka hayat bateri laptop ketika menggunakannya. Kita sedia maklum bahawa standard jangka hayat bateri laptop adalah 300 kali cas secara umum. Jadi jika selepas tempoh masa tertentu anda pasti perasaan bahawa bateri laptop anda tidak sehebat ketika masa mula-mula menggunakannya.

Jika anda ingin menggunakan laptop untuk jangka masa yang panjang (contoh straight 3 – 8 jam sehari), dinasihatkan agar anda menanggalkan bateri dan hanya perlu menggunakan power kabel sahaja. Ini kerana jika kuasa bateri sudah penuh dan pada masa yang sama masih menggunakan power kabel, bateri tidak dapat menampung lebihan kuasa dan secara tidak langsung boleh menjejaskan ketahanan bateri.

Bagaimana pula jika mahu menggunakan bateri tetapi ingin memastikan bateri tahan lama sewaktu menggunakannya ?



Ok, sebenarnya kita selalu menggunakan bateri jika pergi ke suatu tempat tertentu, jadi langkah-langkah di bawah amat sesuai dipraktikkan untuk menjimatkan kuasa bateri.

Perlahankan volume atau mute volume jika perlu.
Adjust screen brightness, kurangkan kecerahan screen laptop, selalunya secara auto jika anda menggunakan option “Select a power plan” kepada “Power saver“.
Disable bluetooth jika tidak menggunakannya.
Gunakan aplikasi yang tidak memerlukan jumlah RAM (Random Access Memory) yang banyak. Sebagai contoh, penggunaan notepad lebih kurang menggunakan jumlah RAM berbanding MS Word.
Matikan network card / switch off jika tidak menggunakan Internet/LAN.
Unplug USB device jika perlu. Sebagai contoh, tanggalkan pendrive jika tidak menggunakannya.
Shutdown atau gunakan Hibernate berbanding menggunakan Standby jika anda tidak menggunakan laptop buat seketika.
Buat defragment seminggu sekali bagi memastikan komputer dapat berjalan dengan lancar.
Jangan gunakan CD/DVD.
Matikan ports (switch off ports) yang tidak digunakan seperti Ethernet/USB dan sebagainya.
Gunakan cooling pad.
Elakkan dari meletak laptop dari permukaan yang menyerap haba seperti atas bantal/tilam. Ini menyebabkan laptop semakin panas.


Terdapat banyak lagi tips untuk menjimatkan jangka hayat bateri, tetapi tips di atas lebih mudah dipraktikkan. Selamat mencuba.



Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


12 comments

2 September 2012 5:43 PTG

tips yg baik utk diprakttikkan.. thanks, laptop kat rumah ni kdg2 hampir 24jam on je

2 September 2012 5:56 PTG

@babycomelsama je kita..hik3.. kdg2 terfikir gak..ehh bilalah laptop aku nie nak meletup.. baru padan muke.. :P..

2 September 2012 6:00 PTG

Alhamdulillah !
And tmbhn lg, jgn gnakan screen-saver. Kalau kta nak pg tnds ke, cer tukr mode prgi sleep. Slain mnjimtkn bateri, ianya juga mesra alm tnpa screen-saver. Nie tips tmbhn la dr ckgu Yui dlu... Wallahualam

2 September 2012 6:00 PTG

Alhamdulillah !
And tmbhn lg, jgn gnakan screen-saver. Kalau kta nak pg tnds ke, cer tukr mode prgi sleep. Slain mnjimtkn bateri, ianya juga mesra alm tnpa screen-saver. Nie tips tmbhn la dr ckgu Yui dlu... Wallahualam

2 September 2012 6:14 PTG

Laptop saya mmg tidak boleh menanggalkan bateri :D Aspire 4830TG

2 September 2012 6:23 PTG

tip yang berguna..tq..

2 September 2012 6:54 PTG

yup, amat perlu cooling pad saiz besar, hikk...

2 September 2012 7:34 PTG

laptop ak xdpt nk tanggalkan battery dia pula sebab dia letak bahagian dalam tu, so selalu la dok pasang power supply and battery at the same time..

Anyway bagus tips ni thanks for sharing

2 September 2012 9:47 PTG

tq dear tip yg baik...

3 September 2012 10:51 PG

thanks .. menarik sgt ..

3 September 2012 12:59 PTG

thanks for sharing

3 September 2012 1:42 PTG

tips yang sangat berguna ni..thanks for sharing sis

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.