LAHAD DATU VAT 69@abby_abadi112 :[VIDEO VAT69, bukan calang-calang yang menganggotainya. Jom baca!] Ini bukan masalah politik tapi ini masalah kedaulatan negara yang senang sangat dibolosi.


Saya tidak mahu mengulas tentang tweet dari @abby_abadi112 bukan menyokong jauh sekali  bersetuju.

VAT69, bukan calang-calang yang menganggotainya. 


Mari menjadi bijak (sedikit),Yang syahid tu vat 69.Diorang tu profesional.Kita dah kehilangan pewira yang hebat.Murahnya harga nyawa mereka dimata kerajaan.Masalah isu kita sekarang penceroboh.Macam rumah kau kena ceroboh.Adakah kau akan berdiam diri dan hanya berdialog dengan penceroboh selama berminggu-minggu? Lepas anak bini dan anak ko dibunuh baru nak bertindak ke?

Ana faham kita tak gunakan army sebab PBB akan nampak isu antarabangsa, kita gunakan polis untuk tunjuk ini adalah domestic security...tetapi mengapa Hishamudin keluar statement jangan percaya khabar angin masa mula-mula mereka mendarat? Lepas tu langsung takde berita on the ground sampai hari ni.... Mengapa tunggu sampai 3 minggu baru nak bertindak? Mengapa tidak pada hari mereka mendarat? Dalam masa 3 minggu mereka sudah boleh meninjau kawasan dan memperkemaskan pertahanan mereka....atau Najib takut tidak dapat undi dari orang-orang sulu Filipina yg mendapat ic sekiranya melancarkan serangan?

Tidak perlu persoal siapa yang melepaskan tembakan dahulu.Dalam insiden ini,hak melepaskan tembakan adalah hak kita kerana ultimatum sudah diberi dan dateline sudah tamat.Rundingan sudah dibuat tetapi mereka masih engkar.Itulah hak kita menggempur. Jawapan Najib amat memalukan malah bersifat defensif. Tak perlu jaga hati orang Sulu kerana mereka buta sejarah. Tak perlu jaga hati orang Filipina kerana mereka yang menceroboh. Memalukan jika PM terus bersifat 'lembut' sebegini terutama menghadapi media.PM sepatutnya tegas, bukan bersikap simpetatik dan berani mempertahankan tindakan anggota keselamatan kita. Kita kesal gugurnya dua wira kita. Tapi kita tidak harus merasa kesal kematian 10 anggota penceroboh kerana mereka memang menempah maut....( maaflah saya emosi sikit terhadap Najib, Hishamuddin dan Zahid Hamidi). Ketiga-tiga mereka ini coward and no guts yet leading the country.Sabahan really hurt, especially the Kadazan/Dusun as labelled mere refugees from Vietnam by the so called Sultan of Sulu.
Hishammudin Hussein minta tentera sulu letak jawatan?? Sepatutnya PM dan DIA Letak Jawatan...

Inikalilah.....

Satu jawapan yang langsung tak  logik dan alasan tak munasabah bagi menutup kesalahan pihak k'jaan. Di sebabkan menunggu musuh serang dulu lah maka terkorban anggota keselamatan negara kita. Sepatut bila segala usaha menyelesaikan cara baik (rundingan) gagal,maka tindakkan tegas haru dilakukan. Ini tak rundingan masuk hampir 1 bulan pun termasuklah musuh sudah jelas dan terang yg mereka tak akan sesekali menyerah walawpun terpaksa mandi darah namun k'jaan masih berlembut. Jelas terbukti k'jaan...gagal dalam mengurus hal keselamatan negara sehinggakan membawa kematian kepada anggota keselamatan. Itu belum lagi di kira kelonggaran kawalan keselamatan negara kita sehinggakan boleh berlaku pencerobohan oleh tentera asing yg mengancam keselamatan negara kita.
.
BN wajib ditumbangkan.

Ini kalilah...

setakat jadi keyboard warrior tak pernah ada dalam warzone lebih baik diam


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


6 comments

2 Mac 2013 5:25 PTG

Memang negara rugi besar sebab terkorbannya wira hebat camtu..

2 Mac 2013 5:41 PTG

salam takziah dari saya...semoga rohnya ditempatkan orang2x yang beriman....
cuma persoalannya disini kenapa baru skrang penceroboh datang ke Malaysia kenapa tak dari dulu?......

Tanpa Nama
2 Mac 2013 6:11 PTG

Keyboard warrior

Tanpa Nama
3 Mac 2013 7:55 PG

Info tambahan mengenai persoalan mengapa polis dan buka tentera?

Counter-Guerrilla Warfare, Classic Guidelines, Economy of Force..

The counter-insurgent regime must not overreact to guerrilla provocations, since this may indeed be what they seek to create a crisis in civilian morale. Indiscriminate use of firepower may only serve to alienate the key focus of counterinsurgency- the base of the people. Police level actions should guide the effort and take place in a clear framework of legality, even if under a State of Emergency. Civil liberties and other customs of peacetime may have to be suspended, but again, the counter-insurgent regime must exercise restraint, and cleave to orderly procedures. In the counter-insurgency context, "boots on the ground" are even more important than technological prowess and massive firepower, although anti-guerrilla forces should take full advantage of modern air, artillery and electronic warfare assets.

Baca selanjutnya disini -> http://en.wikipedia.org/wiki/Guerrilla_warfare

Tanpa Nama
3 Mac 2013 7:58 PG

Info tambahan mengenai persoalan mengapa polis dan buka tentera?

Counter-Guerrilla Warfare, Classic Guidelines, Economy of Force..

The counter-insurgent regime must not overreact to guerrilla provocations, since this may indeed be what they seek to create a crisis in civilian morale. Indiscriminate use of firepower may only serve to alienate the key focus of counterinsurgency- the base of the people. Police level actions should guide the effort and take place in a clear framework of legality, even if under a State of Emergency. Civil liberties and other customs of peacetime may have to be suspended, but again, the counter-insurgent regime must exercise restraint, and cleave to orderly procedures. In the counter-insurgency context, "boots on the ground" are even more important than technological prowess and massive firepower, although anti-guerrilla forces should take full advantage of modern air, artillery and electronic warfare assets.

Baca selanjutnya disini -> http://en.wikipedia.org/wiki/Guerrilla_warfare

Tanpa Nama
11 Mac 2013 10:05 PG

@Si Matatajam

memang satu kehilangan kepada negara...tapi untung untuk yang terkorban kerana mati syahid...subhanallah...
utk kite terus mengutuk kerajaan adalah tidak adik di saat genting ini...siapa anda ingin mengutuk sedangkang ilmu anda tak sampai pn setitik....
mari kite berdoa adalah jalan yang baik dari bersengketa dan berbelah..kerana itu yang pihak dalang mahukan...

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.