Israel Larang Warga Palestina Solat Jumaat di Al-Aqsa


Israel Larang Warga Palestina Shalat Jumat di Al-AqsaREPUBLIKA.CO.ID, YERUSALEM -- Tentara Israel menggelar pengamanan super ketat di sekitar Masjidil Aqsa, Yerusalem, Jumat (16/11). Tentara rezim Zionis melarang warga Palestina yang hendak menunaikan Shalat Jumat di masjid suci umat Islam itu.

Kantor berita KUNA melaporkan tentara dan polisi Israel memblokir jalan-jalan masuk ke area masjid sejak Jumat pagi waktu setempat. Kawat berduri dipasang di gerbang utama masjid.

Warga Palestina yang berusia di bawah 45 tahun dilarang memasuki wilayah sekitar masjid. Langkah ini diklaim Israel sebagai antisipasi adanya demonstrasi besar-besaran di Al Aqsa, menyusul gelombang serangan baru Israel di Jalur Gaza.

Al Aqsa memang kerap dijadikan tempat demonstrasi warga Palestina, khususnya pada hari Jumat. Gelombang baru serangan Israel ke Gaza menewaskan sedikitnya 17 orang sejak Rabu lalu. Seorang pimpinan sayap militer Hamas, Ahmed Al Ja'abari turut tewas dalam rangkaian serangan tersebut. 


*****
Allah...Allah...

Buat kesekian kalinya, masih ramai yang belum prihatin bagaimanakah rupa bentuk bumi Palestine itu sendiri. Apatah lagi untuk mengetahui, di manakah terletaknya Ghazzah dan Masjidil Aqsa.


Mari menjadi malu. Malu kalau-kalau saudara-saudara kita di Palestine sana, yang terus menerus berjiwa besar dan semangat yang tidak pernah lentur semata-mata menjaga benteng terakhir umat Islam mendapat tahu betapa masih ramai umat Islam di luar ini terlalu cetek kepekaan mereka terhadap isu Palestine yang hakikatnya merupakan isu akidah kita sendiri.


Mari menjadi takut. Takut kalau-kalau saudara-saudara kita di Palestine sana, yang terus menerus berkorban segala memperoleh rahmat Allah kesemuanya sehingga syurga terhebat itu telah dipenuhi oleh jiwa-jiwa merdeka berbanding kita yang belum terbebas dari dunia dan tipu dayanya.


Semoga Allah tidak menolak kita jauh.


Semoga Allah terus mengurniakan kita jiwa yang besar, perancangan yang teratur, pemikiran yang ke hadapan dan kepekaan jiwa yang menyeluruh. insya-Allah..


Doakan saya sahabat..


Nota kaki: Sesiapa yang nak jawab soalan-soalan tersebut, dipersilakan..


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


7 comments

16 November 2012 11:52 PTG

ya Allah sangat sedih bila tgok2 kanak2 pun jadi mangsa... AllahuAkbar!! selamatkan lah saudara2 kami di palestin dari ancaman pihak yahudi laknatullah

16 November 2012 11:52 PTG

sedih sangat-sangat..kalau kita duduk di tempat mereka bagaimana..Ya Allah..selamatkan lah saudara kita di sana. Ya Allah, Allahu Akbar..sungguh kejam mereka, langsung tiada perasaan keperimanusiaan dalam diri mereka.

16 November 2012 11:57 PTG

@◕ D Y S H A S A H H I R ◕ Amiin. jom doakan qunut nazilah buat mereka.

16 November 2012 11:57 PTG

@Nurul Aini allahurobbi.benar aini.. besar betul dugaan buat mereka.

17 November 2012 12:20 PG

sama2 kita doakn

17 November 2012 12:38 PG

@iniChip mudah-mudahan.. amiin..

17 November 2012 2:40 PG

hmmm.. makin sakit hati ni......

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.