Doktor, bolehkah saya berdoa minta dimatikan segera ibu saya yang menderita kanser?


 

sebuah Kisah Dari Klinik FB Dr Zubaidi: Setiap penyakit ada penawar jika berikhtiar.

DARI Anas bin Malik r.a, Nabi SAW bersabda: "Janganlah sekali-kali salah seorang daripada kamu mengharapkan kematian kerana suatu malapetaka yang menimpanya. Jika ia tidak dapat berbuat sesuatu (sudah puas berubat atau berikhtiar) maka hendaklah ia berdoa: "Wahai Tuhanku, hidupkanlah aku seandainya kehidupan itu lebih baik bagiku, tetapi matikanlah aku seandainya kematian itu lebih baik bagiku." (Riwayat Bukhari)

Kita harus berusaha dan berikhtiar dalam apa juga perkara dan kesulitan yang dialami di samping berdoa memohon petunjuk dan pertolongan daripada Allah SWT.

Kehidupan itu adalah suatu ujian daripada Allah yang diberikan kepada setiap manusia demi menguji sejauh mana keteguhan iman seseorang itu dan setakat manakah pergantungannya terhadap Allah.

Golongan yang beriman akan sentiasa bersabar dan tabah menghadapi dugaan, sebaliknya bagi orang yang kurang imannya yang mana hal yang demikian boleh menyebabkan seseorang itu menyalahkan takdir Allah hingga diri tersesat jauh daripada jalan-Nya.

Oleh itu hendaklah kita sentiasa beringat bahawa setiap kesakitan atau ujian yang dialami itu adalah suatu tanda kasih sayang Allah kepada hamba-Nya yang mana jika seseorang itu berjaya mengatasinya iaitu ia tidak mengeluh dan sentiasa bersabar sambil berusaha dan berikhtiar, Allah akan memberinya ganjaran pahala yang amat besar.

Bukankah setiap penyakit itu ada ubatnya. Maka kita selaku hamba-Nya mesti yakin akan kebesaran kuasa Allah dan janji Allah serta tidak berputus asa.


p/s - ALLAH tarik nikmat sihat seketika...Mungkin utk menguji keimanan,keyakinan dan tawakkal hambaNya.

YA Allah, hamba mengharapkan aturan yang terindah dariMu. 

kalau tak sakit bukan namanya manusia ...hatta benda/mesin pun akan ada masanya dia rosak sekejap.inikan kita manusia yang berkerja lebih bnyk dr machine.

insyaALLAH,anything that doesnt kill u,will make u stronger.so if u wish to b stronger,then make yourself through this phase...

Amin Yarabbal Alamin...

-si pipi merah-


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


2 comments

31 Julai 2012 10:01 PG

uuu, baru tau..insaf lak..

31 Julai 2012 12:52 PTG

Assalamualaikum, singgah sini dan saya follow awak juga. Sedih baca entry ini. Walaupun tak ada sakit tapi kalau Allah kata jadi tetap jadi.Mati tetap mati kan. Yang pasti kita yang hidup ini akan mati jua.

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.