Kanak-kanak Haulah beberapa jam sebelum mereka disembelih.Kanak-kanak Haulah beberapa jam sebelum mereka disembelih dan dibunuh oleh rejim Basyar dalam tragedi yang berlaku di Haulah Jumaat yang lalu.

Pada waktu paginya, kanak-kanak ini bersama-sama dengan rakyat Syria yang lain berkumpul menyatakan protes mereka terhadap kezaliman rejim Basyar. 

Menurut sumber, jam 2 petang selepas itu, tentera rejim Basyar menyerbu rumah-rumah di Haulah dan menyembelih kanak-kanak dan masyarakat awam yang tidak berdosa.

Sekarang, wajah-wajah ini telah menjadi penghuni nun syurga di sana yang kekal abadi. 
Al-Fatihah.

wanita Mereka


Ketika para pemuda Syria keluar berjihad dan berjuang bersama Tentera Bebas Syria di medan menentang kezaliman rejim, para wanita Syria pula menyiapkan bendera-bendera dan sepanduk untuk digunakan oleh rakyat Syria di medan.

Gambar ini diambil di sebuah rumah di wilayah Al-Qasair, Syria yang menunjukkan sebahagian wanita Syria sedang menyiapkan bendera Revolusi Syria dan juga sepanduk.

Semoga Allah mengurniakan kejayaan kepada mereka.

DAN, WANITA KITA??

KITA?
Berikut jawapan kepada tiga persoalan yang dikemukakan insan ini:

1) Pembunuhan yang berlaku antaranya dirakam oleh talibarut dan tentera rejim Basyar sendiri. Mereka amat berbangga dengan jenayah yang mereka lakukan. Terdapat video dalam Youtube perkataan "diseludup" (ditulis dalam Bahasa Arab) bermaksud ianya dicuri oleh tentera yang berpaling tadah dan disebarkan kepada umum bagi melahirkan rasa sensitif dunia.

2) Si pembunuh memang berbangga kerana motif mereka bertujuan menakut-nakutkan rakyat Syria di mana-mana mereka berada dan memperlekeh usaha yang dilakukan oleh dunia. Dalam situasi terkini Syria dihadiri oleh wakil pemantau PBB dan sebelumnya dari Liga Arab. Mengapa penyembelihan masih berlaku? Bahkan sepanjang hampir 2 bulan pemerhati Liga Arab berada di Syria, dua kali letupan bom berlaku di bandar Damsyik. Jawabnya kerana rejim Syria mahu menghina dan memperkecilkan usaha badan dunia tersebut.

3) Untuk makluman insan ini dan rakan-rakan semua, sejak revolusi Mac 2011 hingga Januari 2012, Basyar sudah berucap di hadapan khalayak ramai sebanyak 3 kali dan semua ucapan Basyar ditolak oleh rakyat. Janjinya semuanya kosong dan tiada apa-apa yang diharapkan oleh rakyat Syria dari ketiga-tiga ucapan Basyar ini. Berkaitan ucapan Basyar, admin nasihati supaya kita memahami sedikit sebanyak Bahasa Arab supaya mudah memahami mesej yang disampaikan oleh Basyar. 

Kepada mereka yang masih terkeliru dalam memahami isu Syria, ana nasihati : 

1) Luangkan masa sedikit untuk belajar Bahasa Arab kerana banyak video dan bahan berita adalah dalam Bahasa Arab.

2) Luangkan sedikit masa bagi mengkaji sejarah pemerintahan Hafeezz Al-Asad dan anaknya.

3) Jangan cuba kelirukan umat dengan soalan kebudak-budakan dan tidak masuk akal.

4) Kalau perlu, admin nasihati agar bertemu dengan rombongan rakyat Malaysia yang baru pulang dari Syria antaranya saudara Ustaz Dasuki Abdul Rani dan saudara Ustaz Ridhuan Mohd Noor. 

Semoga Allah merahmati kita semua.FAHAMILAH

TIADA KERAGUAN DALAM KEBENARAN!!


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


1 comment

31 Mei 2012 11:33 PTG

doakan keselamatan saudara kita. semoga dilindungi dan dirahmati.

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.