Cerita ustazah Siti Khadijah (seorang muallaf).



Bismillah. Alhamdulillah

Diharapkan orang yang sedang membaca ini is in the best of iman and health. Aku membawa diri sekejap setelah diri ini cuba untuk memahami keadaan diri yang terasa lemah dan mencari kekuatan bila ditimpa sedikit ujian. Itulah, aku sedaya upaya cuba berhati hati dalam melontarkan pemikiran dalam blog sebab takut takut kalau kalau apa yang dilontarkan dekat sini menjadi hujah yang akan dikembalikan kepada diri aku sendiri macam boomerang, bila aku sendiri tidak mencuba sedaya upaya bermujahadah dalam mengamalkannya.


Tapi itulah manusiakan? Tidak sempurna. Aku sangat berharap aku tidak mengkritik atau menuding jari kepada orang lain sewenang wenangnya, sebab aku risau sekiranya diri ini lebih berhak menerima kritikan itu daripada orang yang dikritik. Sebab kalau bukan aku di sini, aku di sana. Kalau bukan dia, aku kan? So, in short, tak payah bajet bagus. Habis cerita.Cuit, kalau aku nak cerita suatu kisah boleh tak? Kisah ini aku dengar daripada Ustazah Siti khadijah (seorang muallaf). Cerita aku rasa sweet sangat. Terlalu sweet. So, saja nak share.


Ada seorang sahabat ini bernama Uthman bin Talha, keluarganya adalah kabilah yang memegang kunci Kaabah. Sebelum dia memeluk Islam, dia pernah bertemu dengan Rasulullah SAW dihadapan Kaabah, di mana dia enggan memberikan kunci kepada Rasulullah SAW ketika baginda hendak membuka pintu Kaabah. Rasullullah SAW berkata bahawa suatu hari nanti pasti kunci ini akan berada pada tangan baginda. Uthman bin Talha berkata, sekiranya kunci ini berada di tangan baginda pada hari itu, dia akan ditelan oleh bumi.


Ketika pembukaan Kota Makkah, Rasulullah SAW berdiri di hadapan Kaabah dan meminta Uthman bin Talha untuk mengambil kunci pintu Kaabah daripada keluarganya, iaitu maknya. He went to see his mum and both of them wondered what is going to happen considering on what he said to Rasulullah SAW before. Obviously, he took some time and felt very worried, did not know what to do. So, Rasulullah SAW sent Saidina Umar Al Khattab to get the key from him.


So, now back to Kaabah. Everyone was there including Uthman bin Talha and Saidina Umar Al-Khattab. Everyone was waiting patiently, menanti apa kah yang akan dilakukan oleh Rasulullah SAW kepada Uthman bin Talha, lebih lebih lagi apabila kunci itu sudah berada di tangan baginda. Uthman bin Talha hanya tunduk, tidak berani langsung untuk mengangkat mukanya memandang Rasululullah SAW. Rasulullah SAW memanggilnya dan berkata,


" Uthman, ambillah kunci ini kerana keluargamu lagi berhak ke atasnya, sesiapa yang merampas kunci ini adalah pemberontak.."

Ya Allah rasa macam. Betapa indahnya akhlak Rasulullah SAW yang begitu pemaaf dan benar benar memiliki jiwa pendidik. Kita rasa nyaman, aman and tenangkan kan? I feel so touched when I heard
this story for the first time. Rasulullah SAW langsung tak memulangkan paku buah keras *pepatah
melayu*, apatah lagi menghina or mencaci. Bak kata, Ustazah Siti Khadijah  akhlak yang baik bukan sahaja dapat dilihat, malah dapat dirasai. Macam cerita Rasulullah, kita tak nampak pun, tapi dengar saja dah rasa cukup cair dengan akhlaknya.


Minta maaf sangat sekiranya kisah di atas tak begitu tepat penggunaan kata-kata atau kronologi cerita dia and mixture of English and Malay sebab I just type on what I remembered based on what Ustazah Siti Khadijah bercerita.

Lesson learned, marilah belajar menjadi pemaaf walaupun susah. Adil adalah
apabila kita perlakukan seseorang sebagaimana dia perlakukan kita tetapi ihsan adalah apabila kita melakukan seseorang lebih baik daripada perlakuannya kepada kita.

Jom try buat baik dekat orang walaupun dia buat buruk dekat kita. Perlahan-perlahan. Bismillah.




Okay, take care., doakan rakyat Palestin. Jangan pernah berhenti kerana janji Allah itu benar. Yakinlah. InsyaAllah. :)

Wassalam.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


4 comments

2 Disember 2012 9:41 PTG

tertarik dengan akhlak rasulullah saw

3 Disember 2012 12:11 PG

sifat pemaaf adalash sifat yang sangat terpuji :)

3 Disember 2012 10:21 PG

subhanallah memang cair hati nie membaca.

awak nak share picture tue kat pesbuk and twitter ek. mekasih ;)

10 Mei 2014 10:45 PTG

Good sharing..thanks sis

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.