MONOLOG DALAMAN ANTARA MANUSIA &HAMBA.


ok suka dengan lirik lagu ni. 

Melazimi muhasabah sebagai seorang manusia dan hamba
adalah satu kewajipan,
supaya hari esok lebih baik dari hari ini.

Tapi kadang-kadang kita lupa,
untuk muhasabah diri sebagai seorang anak.
kepada seorang Ayah dan Ibu.

Tanya pada diri,
kita doakan mereka selalu ke tak?
hati mereka kita jaga ke tak?
Duduk berjauhan, lupakah kita pada mereka?
duduk berdekatan, caknakah kita pada mereka?

Moga kita tak jemu-jemu doakan mereka.

Semalam agak panas,
dan sekarang ni hujan turun,
selepas angin ribut yang kuat.

Bumi dah makin tua,
cuaca pun makin tak menentu.

Mungkinkah ini yang terakhir buat kita?
wallahualam.

gulp!
sebenarnya, dalam hidup ini, tak kisahlah apa berlakukan.
yang kita kena kisah sebenar adalah ibrahnya dalam setiap kejadian yang berlaku dalam hidup.
mahu dunia realiti atau dalam berbloging ini.
How we actually respond and deal with situation yang Allah dah takdirkan untuk kita. 
Kita nak jadi marah or tenang, redha and bersyukur.

Kadang kadang bila rasa marah mengenai sesuatu, try tanya balik diri kita. 
Sebenarnya kita nak marah siapa? 
Kita nak blame siapa?
Nak blame orang A or orang B or orang C? or sebenarnya kita nak marah and blame Allah?
Sebab at the end of the day, Allah yang takdirkan kejadian itu berlaku kan.

Inilah monolog dalaman yang selalu sangat berlaku untuk menasihatkan diri apabile things do not go as what I have planned. In short, as a reminder to myself, we can plan but remember Allah is the best planner. So, do not get upset when things do not go on our way but make lots dua may Allah make us strong and make us much closer to Him.

Moga terus mengisi bekal taqwa,sebaik-baik bekalan.


Ramai manusia beribadah,
Tak seramai manusia yang ubudiyyah.

Satu hanya jasmani,
Satu dari hati.

Di manakah aku wahai Allah?

اللَّهُمَّ صَيِّبًا نَافِعًا
(Alloohumma shoyyiban naafi'an)
Ya Allah, (jadikan hujan ini) hujan yang membawa manfaat.

notahati- 100 hari menuju Ramadhan.

ok jaga diri bagi yang berpuasa,selamat berbuka puasa


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


3 comments

1 April 2013 10:55 PTG

salam...jemput join segmen kathy http://coretanhatikathy.blogspot.com/2013/04/1st-segmen-selamat-hari-lahir-by-kathy.html

2 April 2013 10:44 PG

Terima kasih juga utk ingatan ini =)

2 April 2013 11:27 PG

Nice entry..
Thanks...

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.