APA YANG BUATKAN SAYA SUKA TENGOK GAMBAR NI?



Suka sekali gambar ni.

1. Niat gambar supaya selalu mengetuk kepala utk selalu bergerak utk Iqra'
2. Spot lazim di dalam tren - duduk di tepi tersepit atau bersila di depan pintu automatik (?)
3. Ya, ada gambar peta di belakang tu. Macam menambah simbolik gambar ni tentang 'pengembaraan'.
4. Muka 'berasap' bila baca buku.


Gambar al-Quran digital yg didapatkan daripada manuskrip Quran abad ke-8.

Sumber, http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-NN-00003-00075/578

Dah lama sangat cari gambar Quran ni. Meski tak pernah jumpa depan mata. Dan ayat yg mahu ditampal di muka depan Facebook sendiri ialah "wallazi qaddara fahadaa".



ada berani tak? ikan kecik je.. 

Ke mana kamu mahu pergi?"

Dalam kesibukan yang menyebabkan kadang terhilangkan siapa kita ini sebenarnya. 

"Ke mana kamu mahu pergi?"

Sungguhlah, janganlah hambatan ini terhambat sekali pandang kehidupan kita yg jauh lebih patut diutamakan. 

Dalam kepenatan seharian, tanyalah soalan ini agar sentiasa tahu. 

"Ke mana kamu mahu pergi?" -Inspirasi Quran New Dawn-

"As-sail" itu bermakna "si peminta".

Kaukira, kukira, peminta itu mungkin adalah 'dia' - pengemis, penadah kasihan di pintu-pintu kasihan. 

Rupanya, 
"si peminta" itu boleh jadi dirimu. 
Yang menagih kebenaran, meronta dalam benak, jasadmu jadi gelisah. 

Lalu, kata Rabb-ku, 
"Janganlah kau mengherdiknya". La tanhar. 
Usah kaubiar soalan dalam mindamu bersarang. 
Pecahkan tembok, jelajahilah jawapan. 

(93:10)

Heee. Quran's miracle - touches me.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


4 comments

2 April 2013 2:50 PTG

Gambar ikan tu real ke????
Wowww...

2 April 2013 4:15 PTG

terima kasih atas perkongsian cik lynn =)

2 April 2013 4:19 PTG

@AyueJean AJ :) tak tahu.. tapi nampak mcm real kan..

3 April 2013 2:14 PG

Assalamualaikum . Terima kasih atas pengisian :)

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.