TAUFAN SONAMU:Tengok live update dan keadaan taufan di sini.



Tengok live update dan keadaan taufan di sini 



sumber tentang taufan Sonamu, di
sini

Jabatan Meteorologi Malaysia di sini dan sini


A. Doa Ketika Angin Bertiup Kencang :

(Allahumma Inni As'Aluka Khairaha , Wa A'uzhubika Min Syarri Ha)

"Ya Allah,sesungguhnya aku memohon kepada-Mu kebaikannya & aku berlindung kepada-Mu dari kejahatannya".
(Hadith Shahih , Lihat Sunan Ibnu Majah (2/305)

B. Doa Ketika Hujan Turun :

(Allahumma Soyyiban Nafia'an)

"Ya Allah (turunkanlah) hujan yang bermanfaat".

(HR.Al-Bukhari (2/84) , Lihat Husnul Muslimin , Syaikh Said Wahf al-Qahtani & Al-Adzkar Nanawiyyah )

C.Doa Setelah Hujan Turun :

(Mutthrina Bifadhlillahi Wa Rohmatih)

"Kami diberi hujan kerana kurniaan Allah dan rahmat-Nya ."
(Muttafaqun a'laih , lihat Kitab Al-Adzkar Yaum Wal Lailah , Syaikh A'lauddin al-Utaibi halaman 200) .

D. Doa Ketika Mendengar Petir/Halilintar :


Abdullah bin Az-Zubair RA. apabila mendengar petir/halilintar , ia meninggalkan pembicaraan dan beliau mengucapkan :

(Subhanallazhi Yusabbihu Ra'adu Bihamdihi Wal Malaikati Min Khifatih)

"Mahasuci Allah yang mana halilintar dan para Malaikat bertasbih memuji-Nya , kerana takut kepada-Nya".

(Sanadnya Shahih , lihat al-Kalimuth Thayyib , hal.156 yang ditahqiq oleh Albani dan lihat hal.201 , Bab Doa ketika mendengar Halilintar , Kitab Al-Adzkar Yaum Wal Lailah karangan Al-Utaibi , Husnul Muslimin & Adzkar an-Nanawiyyah)

Wallahua'llam


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


22 comments

7 Januari 2013 2:55 PG

Tq si pipi merah, nak kena ajar bdk2 tu hafal doa ni,

7 Januari 2013 2:59 PG

@myfreeminded assalammualaikum..sama-sama... :) alhamdulillah. jom berdoa.

7 Januari 2013 8:13 PG

insyaAllah boeh diamalkan pasni

7 Januari 2013 3:05 PTG

sama- sama kita amalkan doa ini....

7 Januari 2013 3:20 PTG

terima kasih cik lin di atas perkongsian ramalan cuaca ini ^^

7 Januari 2013 3:28 PTG

Petanda untuk kita ingatkn mati itu pasti... sama2 bertaubat sebelum datangnya bala.

7 Januari 2013 3:33 PTG

@Carlos Santiagodan ingatlah, ada yang mencatat dikiri dan kanan.

:)

7 Januari 2013 3:36 PTG

@plain83 lols.no biggie.

actually nak tekankan doa2 kat ataih tu. ;)

7 Januari 2013 3:36 PTG

TQ sharing benda ni SPPM...sampai ke tua OKje tak hafal2 he..he..

7 Januari 2013 3:38 PTG

@hainom OKje afwan dear okje..samala kita (jomla mula hafal) :D

7 Januari 2013 6:46 PTG

Semoga Allah sentiasa melindungi kita

7 Januari 2013 7:12 PTG

ermmm seramnya jangn apa- apakan malaysia.. terima kasih doanya

7 Januari 2013 7:13 PTG

tq sharing :)

7 Januari 2013 8:32 PTG

thank you for sharing...nak copy doa ni ye:)

7 Januari 2013 8:33 PTG

thank you for sharing...nak copy doa ni ye:)

7 Januari 2013 9:41 PTG

trime kasih dgn perkongsian doa ini.. InsyaAllah semoga kite semue dilindungi olehNya.. amin. :)

7 Januari 2013 11:01 PTG

salam sppm
Nice sharing..

7 Januari 2013 11:14 PTG

Thanks for the info lynn..memang bagus sangat sebab sekarang ni musim tak menentu..semuga ALLAH melindungi kita semua..

7 Januari 2013 11:16 PTG

@TiranaAduka sama-sama kita doakan ya .

7 Januari 2013 11:27 PTG

@PiNkYCaT tafadhali sis :)

7 Januari 2013 11:27 PTG

@Raudzah Zahari Amiin Yarabbal Alamin .

Tanpa Nama
8 Januari 2013 11:51 PG

nak yg tulis arab leh, bace yg rumi takot salah huruf..demand plak nak carik malas hahaaha

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.