10 Lessons from Einstein


Bahan usrah untuk esok, mengupas tips-tips kejayaan dari Einstein. 

10 Lessons from Einstein



1. Follow Your Curiosity “I have no special talent. I am only passionately curious.”

2. Perseverance is Priceless “It’s not that I’m so smart; it’s just that I stay with problems longer.”

3. Focus on the Present “Any man who can drive safely while kissing a pretty girl is simply not giving the kiss the attention it deserves.”

4. The Imagination is Powerful “Imagination is everything. It is the preview of life’s coming attractions. Imagination is more important than knowledge.”

5. Make Mistakes “A person who never made a mistake never tried anything new.”

6. Live in the Moment “I never think of the future – it comes soon enough.”

7. Create Value “Strive not to be a success, but rather to be of value.”

8. Don’t be repetitive “Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.”

9. Knowledge Comes From Experience “Information is not knowledge. The only source of knowledge is experience.”

10. Learn the Rules and Then Play Better “You have to learn the rules of the game. And then you have to play better than anyone else.”

Source: Dumb little man

*******


sedikit pengkongsian.. 

Apa yang dikongsikan di sini, untuk mengingatkan diri kita khususnya diri orang yang type ini.

Jika anda belum sedar atau belum tahu, musuh sebenar kita bukanlah Yahudi atau Nasrani tetapi syaitan. Malang bagi mereka yg paranoid dengan gerakan missionary Kristianisasi atau Freemason Yahudi. Dakwah adalah kerja mereka juga, lalu apa kerja kita? Mengumpat, mencela sini sana hingga terlupa tanggungjawab bersama.

kesian..

Manusia sepatutnya bertanya kenapa ibadahnya tidak menghasilkan manusia yg bermanfaat dan berkualiti. Ini kerana manusia lupa bahawa mereka adalah 'abid (hamba) yg perlu mempunyai sifat 'ubudiah (rasa kehambaan, takut dan harap). Kita bersolat dengan 'ubudiah atau riak/takabbur atau tanpa apa-apa rasa. Jika air sifatnya lembut, maka 'abid sifatnya 'ubudiah. Cuba lihat dan periksa balik amal ibadah kita, adakah disertai dengan sifat 'ubudiah? Kalau tiada, maka tidak hairanlah manusia itu tak berguna walau dia Islam sekali pun.

Berapa ramai manusia yg masih hidup dalam kelalaian sedangkan kain kafannya sedang ditenun.
-Imam asy Syafi'e-

:'(

Post ini bukan lah sekadar nak mengingatkan readers je  tapi paling utama mengingatkan tuan punya blog yang bernama Si Pipi Merah ini. Semoga sama sama mengambil pengajaran dan menambahkan amalan dengan berdoa dengan penuh perasaan dan pengharapan bukan sekadar menadah tangan, menaburkan perkataan perkataan yang kite sendiri tidak menghayatinya.

InsyaAllah. 

ilaliqa.




Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


10 comments

8 November 2012 3:09 PG

salam cik lin ^^

janganlah kita membiarkan kata2 kesat mereka melemahkan jiwa dan semangat kita dalam kehidupan - kata2 ini juga ditujukan pada diri saya sendiri untuk dihayati bersama ^^

btw kata2 dari pck einstein ok, boleh dipakai lagi, jgn pck darwin sudah...hehehe ^^

8 November 2012 7:13 PG

betul..
Islam itu indah, cuma penganutnya je yang tak mengamalkan ajaran-Nya sepenuhnya..

8 November 2012 7:26 PG

Bagus pesannan dia tu.....banyak motivasi yang boleh diambik!

8 November 2012 8:11 PG

mengingatkan pemilik kartunster juga :(

hari tu tq sebab share pasal Mr Firdaus Wong..best baca entri beliau..

8 November 2012 9:59 PG

he is one of my hubby's idol. pagi tadi baru berborak2 ngan dia psl Einstein ni. hehehe. thanks sharing!

8 November 2012 12:40 PTG

nice sharing awk..TQ mengingati kan kita smua ;)

8 November 2012 1:27 PTG

kipidap

8 November 2012 4:44 PTG

imaginasi adalah segala2nya.saya setuju dengan einstein...

8 November 2012 7:56 PTG

Salam.yah info yang sangat berguna
kata-kata yang mungkin boleh jadi satu inspirasi.
Insyaallah.saling ingat mengingati :)

9 November 2012 12:24 PG

absurd idea is the mother of creativity

KLIK Halloween bukan upacara sembah setan

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.