takde tajuk



Setan memang jahat. Dia suka goda manusia. Walaupun setan tu musuh kita, tak payahlah kita penatkan diri untuk lawan cerca dengan dia. Nanti setan tu makin sombong dan membesar. Berlindunglah kepada Allah dari kejahatan si setan.

Diriwayatkan dari Abu Malih dari seorang laki-laki, ia berkata, "Ketika aku dibonceng Nabi SAW tiba-tiba unta beliau tergelincir. Serta-merta aku katakan, 'Celakalah syaitan.' Lalu beliau bersabda, 'Jangan kamu katakan, 'celakalah syaitan,' sebab jika kamu katakan seperti itu maka syaitan akan membesar sebesar rumah dan berkata, 'Demi kekuatanku,' Akan tetapi ucapakanlah 'Bismillah,' sebab jika kamu ucapkan lafadz tersebut syaitan akan mengecil hingga sekecil lalat'," (Sahih, HR Abu Dawud [4982]).

 Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a, dari Nabi SAW beliau bersabda, "Janganlah kalian mencela syaitan tetapi berlindunglah kepada Allah dari kejahatannya," (Silsilah Ahadits as-Sahihah [2422]).

kenapa kita asyik reti buat dosa je? dah la Allah dah beri kita nikmat, kita buat dosa pulak, bangkang sunnatullah pulak? kenapa kita jd mcm ni? kenapa kita asyik nk betulkan benda yg kita mmg tahu dah salah? kenapa kita selalu nk buat benda yg Allah larang? mesti semua benda yg Allah tetapkan tu ada reasons dia. sbb Allah lebih mengetahui sapa kita, apa yg baik dan buruk buat kita. sapa kita ni?? hamba dia kan?? mestilah dia tahu everything tentang kita.

jadi,boleh ta kita jgn nk buat assumption sendiri tentang apa yg berlaku di sekeliling kita hanya kerana semua yg berlaku tu ta sama seperti yg kita harapkan. mungkin Allah nk menyelamatkan kita. sbb Allah syg kita, Allah nk kita masuk syurga dia insyaAllah. can you open ur eyes and see why??


aishhh.. ermm....alhamdulillah..
saya di buli di hari pertama..
kenape..?? ok..senyum,,,






Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


1 comment

Tanpa Nama
2 Februari 2012 7:10 PTG

sabar sebahagian iman kan?:)

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.