GEMPAR!!! Satu Lagi TRAGEDI Menimpa Sabah Hari Ini


GEMPAR!!! Satu lagi peristiwa yang boleh BB katakan sebagai TRAGEDI menimpa Sabah hari ini.

Sebuah perkampungan tradisional di Kg. Numbak, Sepanggar yang mengandungi sekitar 400 buah rumah musnah dalam satu insiden kebakaran sekitar jam 8.00 malam tadi.


Menurut sumber BB yang merupakan salah satu daripada keluarga mangsa, kebakaran itu berlaku dengan terlalu cepat disebabkan faktor binaan rumah yang rapat serta diperbuat daripada kayu.

Ketika kejadian, semua penduduk bertempiaran lari khususnya ke atas sebuah bukit berdekatan tanpa sempat menyelamatkan barangan dan harta benda mereka. Mereka hanya tinggal sehelai sepinggang sahaja.

sumber

TRAGEDI!!! KEBAKARAN DI KG NUMBAK, MENGGATAL, SABAH

Berdasarkan maklumat Pusat Gerakan Operasi (PGO), Bomba dan Penyelamat, Kota Kinabalu, pihak bomba menerima panggilan pada 7.09 minit malam tadi satu kejadian kebakaran telah berlaku di kampung Numbak, Menggatal.

Sebanyak 3 jentera Bomba dan Penyelamat Kota Kinabalu bersama 18 anggota digegaskan ke tempat kejadian dan turut melibatkan bantuan 1 jentera dan 8 anggota dari Balai Bomba Lintas.

Operasi tersebut diketuai, Ketua Bomba dan Penyelamat Zon Kota Kinabalu, Haji Hamsa Isnurdini.

Turut berada di lokasi kejadian Pengarah, Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Sabah, Nordin Pauzi.

Operasi pemadaman dihentikan dan berjaya dikawal sepenuhnya pada pukul 11 malam tadi.

Jumlah kerugian dan punca kejadian masih dalam siasatan dan setakat ini tidak ada kemalangan jiwa dilaporkan.

Sementara itu, wakil rakyat Karambunai, Datuk Hajjah Jainab Datuk Seri Panglima Ahmad Ayid ketika dihubungi memberitahu pihaknya telah meminta pihak berkenaan agar para penduduk ditempatkan dibeberapa penempatan sementara yang telah dikenalpasti termasuklah SK. Kebagu dan Surau Kampung Selembangun.

Dalam pada itu, usaha memastikan penyaluran bantuan kebajikan seperti makanan, minuman, selimut, bantal dan tilam kepada mangsa kebakaran di kawasan terbabit juga sedang giat dilaksana melalui inisiatif wakil rakyat serta kerjasama para pemimpin masyarakat setempat.
- SUMBER


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.