Cinta High Class... #2
Cinta High Class... #1

"assalammualaikum , sarah... "

"waalaikumussalam....

"maaf menganggu... ada orang nak cakap-cakap dgn kamu nie," kedengaran suara Ummu di hujung talian

"err...um...mu..kejap a..naaa

“Anti, maafkan ana atas kesilapan tadi… anti bayangkan ana melutut didepan anti dan pohon ampun pada anti. Ana betul-betul tak sengaja atas peristiwa tadi, ana tak sangka apa yang ana katakan menyakitkan hati anti, sungguh ana pohon ampun pada anti. Maafkan ana, anggaplah ana melutut di depan anti.”

Ana mencari kata-kata untuk meredakan gelombang yang melanda.

“Anta, siapalah ana untuk menghukum manusia? Sedangkan Allah bisa ampunkan hambaNya apatah lagi ana hanya hamba Allah yang hina disisiNya, hamba yang sering lalai dan leka dengan godaan dunia, astaghfirullah hal azim moga pintu taubat masih terbuka untuk kita sama-sama merenung kesilapan masing-masing, ana minta maaf seandainya kata-kata yang bakal ana ucapkan menyakitkan hati anta, sesungguhnya ana tidak suka anta bersikap begini.

Ar-Rijal itu diciptakan untuk menjadi pemimpin, bukan diciptakan al-Khaliq untuk dipimpin, maka untuk menjadi pemimpin yang berwibawa anta perlu ada sikap ego dalam kelembutan maksud ana bukanlah ego dengan kuasa yg cuma setitik tapi ego yang ana maksudkan ialah usah merendah diri dengan Hawa yang sememangnya dilahirkan untuk dipimpin dan bukannya memimpin.
Andai anta merendahkan martabat anta sebagai pemimpin didepan ana sebagai org yang dipimpin, maka usahlah anta pertikaikan andai suatu waktu nnt anta ‘dipijak’ oleh golongan yang lemah ini. Bukan maksud ana untuk menghina anta sebagai pemimpin yang berwibawa sesungguhnya ana kagum dengan sifat kepimpinan anta Cuma ana tidak senang malah berasa hina kerana Allah menciptakan kami (kaum Hawa) untuk dipimpin oleh kaum Adam bukannya supaya kaum Adam melutut didepan kami membuktikan rasa bersalah dan menghukum diri.

Sungguh, andai benar anta melakukan kesilapan, pohonlah ampun dari al-Khaliq. Ana hanya hambaNya yang mengharapkan keampunan dari Dia juga, maka kita renungi kesalahan masing-masing moga tidak mengulanginya lagi, insyaAllah. Ana pohon maaf andai kata-kata ana menyakitkan hati anta. Yang baik dari Allah dan segala kelemahan datang dari diri ana sendiri. Moga lembutnya kasih sayang Allah membuatkan kita hamba yang taat kepadaNya, insyaAllah.”

Diam seketika.

“Jadi, anti sudah maafkan ana?”

“Anta, tidak jelas lagikah apa yang telah ana ucapkan? Untuk apa ana berdendam dengan anta dengan perkara sekecil ini. Rugilah ana andai punya sifat dendam sedangkan an-Nisa’ itu diciptakan untuk menyenangkan hati ar-Rijal, bukanlah menyenangkan hingga terasa tiada batasan tapi menyenangkan segala urusan ar-Rijal untuk menjadi hamba yang taat. Supaya pertembungan antara ar-Rijal dan an-Nisa’ tidak dalam keadaan huru hara, sesuailah ar-Rijal diciptakan menjadi pemimpin dan an-Nisa’ diciptakan untuk dipimpin maka dititipkan dalam hati an-Nisa’ itu untuk menyenangkan pemimpinnya agar segala yang dipimpin membuahkan hasil yang lumayan.”

Dia masih cuba mengatakan sesuatu.

“Syukran ya anti kerana masih memaafkan ana. Sesungguhnya sifat lelaki itu boleh menjadi songsang kerana lembutnya godaan wanita. Tapi anti, perlukah ana untuk ego didepan anti? Tiada apa untuk ana banggakan didepan anti. Sesungguhnya sifat ego itu sifat mazmumah yang paling bahaya. Tidak takutkah anti andai keegoan merajai diri?

Ahh… bermulalah ‘peperangan’ disini.

“Anta, sudah ana jelaskan, ego itu perlu bertempat, bukan sesuka hati saja. Bukanlah ego yang ana maksudkan supaya anta boleh bangga dan riak dengan apa yg anta ada. Tapi kadang kala anta perlu ada sifat ego dan tegas supaya anta sebagai pemimpin tidak dihina oleh ana sebagai org yg dipimpin. Tidak jelas lagikah anta?”

Dia cuba untuk menguji lagi…
“ Anti meragui keikhlasan dan kejujuran ana terhadap anti ke? ”

gAAANGG!!

telefon dihempaskan....


Tidak sanggup ana memikirkannya. 

Tidak sanggup ana melihat kemesraan Raudhah, dan Muhammad. 

Berkahwinlah  tapi jangan berdampingan di hadapannya. Bermesralah tapi usah mempamerkan kemesraan itu.

di hatinya kini... Sarah yakin. Kala itu,Sarah pasti akan menangis. Kalau dulu, Sarah menangis dalam senyuman. Tapi kini, tangisannya berbunyi. Tangisannya meggugurkan air mata jatuh ke bumi...


bersambung~
Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.