25 Himpunan Mutiara Kata



25 himpunan mutiara kata  seperti juga perkara lain, minda kita memerlukan makanannya juga.

Hidayah tu. macam cinta. cinta tu buta, eh? hidayah pun sama. menyapa siapa sahaja. bila2 masa. bi idznillah.

currently at hospital. tengok sekeliling. ramai orang diuji. Allah. banyak pahala diorang. tiket mati, bukan sakit. tapi hidup.

"dah sampai ajal agaknya." ajal tu kita tak boleh teka. sbb aturan Allah tu unik. even bila kita rasa teruk sgt pun, still Dia bagi masa.

rosak hati, rosak semua. bukan mata yg gatal. bukan mulut yg celupar. tapi hati, yg kritikal.

niat study lillah dah bagus. tapi bila bunyi azan masuk waktu solat "alaa lek ah sikit lg nak kena cover." niat biar seiring dgn amal.

takde orang yg berjaya, duduk goyang kaki je. semua kena usaha. kalau usaha sikit, nak harap dapat tinggi? Allah bagi tengok usaha gak.

even ada orang tu, tak ibadat sangat pun. solat pun kadang tinggal terus. but still dapat result gempak, tu mungkin istidraj Allah bagi.

Ikhtilat. Andai tidak dijaga. Maka setiap hari kamu akan jatuh cinta pada orang yang berbeza.

Pujian itu bagaikan garam dalam masakan, terlebih garam, darah tinggi kita.

Senyap lebih baik daripada cakap benda yang kau tak tahu.Jangan buat kau tahu semua benda sedangkan kau tak tahu apa-apa.

"Doa seorang ibu, tiada hijab."

Kerana cinta, seorang ibu itu sanggup mengandungkan dan melahirkan anak. Jangan pernah cakap yang mak tak sayang kita.

Kita taubat ja. Allah terima ke tak, itu terserah kepada Allah. Jangan berburuk sangka dengan Allah.

Solat itu mencegah kemungkaran.

Jangan ambil kesempatan dengan kelembutan hawa.

Allah tahu apa yang kita pendam walaupun tak pernah kita ungkap.

Ujian datang tanpa diduga. Walau siapa pun kita, walau dimana pun kita. Ia pasti datang kepada hambaNya. Kembalilah kepada Yang Maha Esa.

Hati yang gembira boleh diwajahkan dengan wajah yang gembira tetapi wajah yang gembira tidak semestinya mempunyai hati yang gembira.

Kalau orang menghina kita, bukan kita terhina, yang sebenarnya orang itu menghina dirinya sendiri

Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang

Diam kalau terasa tak mampu beri manfaat dengan berbicara. Sedang 'diam itu juga memberi manfaat' pada sesetengah ketika.

Katakan yang benar, sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang.

Lahir satu tarikh tidak dapat dipinta, Mati satu tarikh tidak dapat ditunda...

Di dunia orang yang tak berharta susah hati, di akhirat orang yang tidak beragama lebih sengsara.

Jangan dipaksa anak berbuat kebaikan, jikalau orang tuanya tidak pernah menyembah Tuhannya.



Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


1 comment

Tanpa Nama
14 Januari 2015 2:27 PTG

I tak pernah apply brim sebelum ini. Bolehkah i buat tahun ini

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.