Syarikat penerbangan Malaysia Airlines menjawab komen Chef Wan Terhadap Hidangan 'Nasi Lemak Telanjang' Malaysian Airlines.


Gambar yang dimuatnaik di akaun Instagram milik Datuk Chef Wan.
Sumber Instagram.com/ChefWan58

Baru-baru ini, Chef Wan yang menaiki penerbangan kelas ekonomi ke Bangkok, Thailand meluahkan rasa tidak puas hatinya terhadap nasi lemak yang dihidangkan dalam pesawat milik Malaysia Airlines (MAS).

Chef Wan menggelarnya sebagai ‘telanjangg’, kerana dia kesal menu tersebut kelihatan tidak sempurna tanpa timun, kacang dan ikan bilis.

Menerusi gambar yang dimuatnaik di akaun Instagramnya, nasi lemak tersebut hanya dihidangkan bersama sambal dan telur rebus sahaja.

Baginya, ia secara tidak langsung memberi gambaran negatif pada orang luar yang tidak pernah melihat nasi lemak yang sebenar sebelum ini.

Berikut merupakan ‘caption’ penuh yang ditulisnya:

“I flew on economy to Bangkok thinking its such a short trip and so early pulak tu pasti i will close my eye and have a short nap tak payah lah membazir duit naik business class. This Sad looking Nasi Lemak from Mas for sarapan sungguh memeranjat kan.

The fact that its our national career and we dont take pride in providing our so call most famous Malaysian breakfast that kita Agong2 kan bangga serata dunia and to show case this on international flight without the proper timun and kacang serta ikan bilis nampak macam miskin sangat sarapan Malaysia ini.

Kita orang Malaysia sudah pasti la tahu akan quality Nasi lemak serta pilihan lauk2 that goes along with it but hey….what about all that international travellers.

Seriously i feel sad that our Msian Breakfast can suffer its own image so misleading to the point where i felt the need for them to realised how serious this can be.

Why la so much in consistency when it come to serving This dish at various destinations? Why my flight ticket cost me rm850 tu maka its not business class enough ke that i am serve Nasi and Sambal with telor that make my breakfast so mcm ” Telan jang la” Come on la Mas tak kan kita nak selalu membebel pasal simple basic thing of serving the country national heritage food and dah macam pahat serta pemukul?

Why sent letters to act on my complain and appology and then repeat back the same mistake? Hello am i being to difficult here or being sensible to request for a normal Nasi Lemak?”

Betul juga dengan kata-kata Chef Wan itu. Setakat timun dan ikan bilis, berapa sangatlah jika dibandingkan dengan harga tiket yang sudah dibayar?


Lebih penting lagi, nasi lemak ni dah umpama makanan kebangsaan kita, janganlah hidang dalam keadaan yang menghilangkan seri dan imej masakan itu.


Chef Wan yang juga Duta Pelancongan Makanan Malaysia berkata, kesilapan resepi akan memberi imej buruk pada industri pelancongan di negara ini.


Ada baiknya pihak-pihak tersebut mengambil positif teguran Chef Wan itu. Tambah-tambah pula, tahun 2014 ialah Tahun Melawat Malaysia. -Mynewshub

ini adalah jawapan dari MAS,

KUALA LUMPUR: Syarikat penerbangan Malaysia Airlines menjawab komen Chef Wan yang menganggap nasi lemak yang dihidangkan dalam kelas ekonomi sebagai 'telanjang'. Gambar yang dimuatkan di akaun Instagram turut menerima pelbagai reaksi di media sosial.
Dalam kenyataan Malaysia Airlines kepada Astro AWANI, syarikat penerbangan nasional itu akan terus mempertingkat mutu makanan mereka.

"Malaysia Airlines ingin berterima kasih kepada Chef Wan atas komen beliau tentang nasi lemak yang dihidangkan dalam kelas ekonomi dalam penerbangan ke Bangkok.

"Kami menghargai segala maklum balas dan akan mengambil tindakan segera untuk mempertingkatkan mutu makanan di dalam penerbangan kami," kata Malaysia Airlines.

Thumbs Up!


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


7 comments

3 Februari 2014 12:49 PG

bagus juga chef wan kritik mcm tu kn.. baru ada perubahan utk MAS lakukan.

3 Februari 2014 1:06 PG

in this case, i have to agree with chef wan...

3 Februari 2014 2:23 PG

Boleh Dia Kt Nasi Lemak Kosong, Tgok Pic Dh Lapor..Hehe

http://shafiqhashim.blogspot.com/2014/02/big-giveaway-by-iman-zakaria-huda.html

3 Februari 2014 10:25 PG

bagus jg Mas trima komen tu ngan positif.. heran kn napa nasi lemak Mas mcm tu ? zara kalo nek kapal ni cuma Airasia jaa.. hehe. tp nasi lemak airasia sgt bagus.. sume lngkap.. siap ada keratan daun pandan mlambangkn simbol penerbangan lg.. hehehe

4 Februari 2014 3:10 PG

Indonesia juga hadir ini... ikut baca-baca pula....

Tanpa Nama
8 Februari 2014 8:41 PTG

Itu bukan satu kesalahan tapi kealpaan kerana pegawai yang bertanggungjawab berotak kosong.

Tanpa Nama
9 Februari 2014 6:36 PTG

bodoh tak mampu beli timun ke.gji nk besar puiiiii

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.