Hebatnya dia di sisi Tuhan.Sebaik sahaja keluar daripada kereta setelah meletakkannya di lot parkir universiti, saya disapa dengan ucapan salam serta sekuntum senyuman oleh seorang anak muda. Menerima sapaan ikhlas seumpama ini hampir menjadi rutin sebelum memulakan jadual harian kerja setiap pagi sejak 6 bulan yang lalu dengan kehadiran tukang kebun yang istimewa ini.

Apa tidaknya, beliau sentiasa memulakan tugasnya membersihkan laman universiti setiap awal dan sentiasa ceria dalam bekerjaya. Belum sempat saya memulakan salam, beliau lebih pantas mendahuluinya dengan senyuman manis yang terserlah keikhlasannya.

Terdetik di dalam diri keinginan untuk berkenalan lebih lanjut dengannya tetapi tidak berpeluang. Di permulaan Ramadhan hari ini, saya ke surau lebih awal dengan hasrat untuk meluangkan sedikit masa untuk membaca al Qur’an di bulan mulia ini.

Sebaik sampai ke surau, saya dapati sepasang selipar di situ dan kedengaran bunyi air bagaikan seseorang yang sedang berwuduk. Tanggapan saya benar, apabila saya dapati anak muda yang ingin saya temui ini sedang bersiap-siap untuk bersolat.

Seusai mengimami solat zuhur, saya mendekati beliau yang sedang tekun bertadabbur. Saya mengambil keputusan untuk berkenalan lanjut dengannya.

Dr Z : Assalamu’alaikum. Apa khabar?

MA : Wa’alaikum salam. Khabar baik tuan.

Dr Z : Siapa nama ya?

MA : Nama saya Muhamad Adnan Bin Muhamad Sadiq.

Dr Z : Berapa umur sekarang?

MA : Sekarang saya 27 tahun.

Dr Z : Asal daripada Dakka ke?

(Saya cuba meneka kerana tidak tahu banyak mengenai bandar-bandar di Bangladesh jika dibandingkan dengan lokasi di Mesir, Jordan dan Arab Saudi yang kerap saya kunjungi)

MA : Bukan, kampung saya lebih kurang 2 jam naik kereta dari Dakka.

Dr Z : Sudah berapa lama bekerja di Malaysia?

MA : Saya sudah 7 tahun bekerja di Malaysia, di IMU ini baru setengah tahun.

Dr Z : Bila mahu kahwin? (saya cuba mengusiknya)

MA : Saya belum fikir pasal kahwin tuan.

Dr Z : Berapa dapat sebulan gaji di sini?

(saya tak tahu pendapatannya kerana dia diambil bekerja di IMU (tempat saya bekerja) melalui agensi)

MA : Alhamdulillah, di sini saya dapat RM 750 sebulan.

Dr Z : Boleh cukup ke sara hidup dengan RM 750 sebulan.

MA : Ini cukup-cukup sahaja. RM 180 untuk sewa rumah. Lain-lain untuk makan, bil letrik dan telefon ( dia menyewa sebuah rumah kayu yang kecil di Seremban). Sebelah petang dan hujung minggu, saya akan potong rumput di rumah orang di sekitar Seremban. Satu rumah dapat RM 40-50 dan satu bulan saya boleh dapat antara RM 800-1000.00.

Dr Z : Berapa banyak hantar duit ke Bangladesh setiap bulan?

MA : Semua duit potong rumput saya akan simpan dan kirim ke Bangladesh, lebih kurang RM 800-1000 setiap bulan.

Dr Z : Buat apa dengan duit kiriman tu?

MA : Bantu ayah-emak saya yang sudah tua dan saya juga minta mereka belikan tanah di sana. Alhamdulillah, saya sudah ada sawah padi di Bangladesh dan sekarang saya upahkan orang kampung saya untuk tanam padi.

Dr Z : Subhanallah. Hebatlah kamu Adnan….Saya berbangga dengan kamu.

MA : Alhamdulillah, syukur kerana Allah beri saya rezeki di Malaysia.

Dr Z : (sambil membelek naskhah al Quran yang dipegang sejak tadi, saya dengan sengaja ingin menguji tahap kemampuannya membaca al Quran). Boleh ajarkan saya al Qur’an?

MA : Insya allah boleh (sambil tersenyum).

Dr Z : Kamu hafaz 30 juzuk al Qur’an ke?

MA : Alhamdulillah…sejak saya kecil. Kira-kira 3-4 tahun semasa bersekolah rendah, saya dapat menghafaz 30 juzuk al Quran.

Dr Z : Subhanallah…(saya mengetap bibir kerana rasa malu bercampur kagum dengan si anak muda tukangkebun dari Bangladesh ini).

Dr Z : Ok Adnan, saya nak masuk semula ke pejabat. Lain kali kita boleh berbual-bual lagi.

MA : Baik tuan. Ramadhan kareem… dia beredar dengan senyuman.

Di dalam hati, tersemat rasa kepuasan yang tidak berbelah bagi kerana dapat bertemu dengan anak muda yang kelihatan ‘biasa’ dan mungkin dipandang ‘lekeh’ oleh orang ramai. ‘Hanya seorang tukang kebun’, ‘Bangladesh’ pulak tu….

Siapa dia dan siapa kita di sisi Allah swt….?

sumber

Artikel ini berulangkali mampu menghidupkan rasa insaf dalam diri saya..

Muhasabah diri supaya tidak memandang rendah, mereka-mereka yang kita rasa tidak berharta, punya pekerjaan yang dianggap jijik malahan mungkin tidak sempurna fizikalnya... apabila dunia sekarang lebih memartabatkan golongan kaya dan berharta, kerana mungkin amalan dan darjat mereka lebih tinggi di sisi Allah..

[ Dan setiap kami mengutus seorang pemberi peringatan kepada suatu negeri, orang-orang yang hidup mewah (di negeri itu) berkata, "Kami benar2 mengingkari apa yang kamu sampaikan kepada utusan" ]

[Dan mereka berkata, "Kami memiliki lebih banyak harta dan anak2 (daripada kamu) dan kami tidak akan diazab ]

[ Katakanlah, "Sungguh Tuhanku melapangkan rezeki dan membatasinya (bagi siapa yang Dia kehendaki) tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui" ] As Saba' 34-36

Allahu mustaan.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


6 comments

6 Februari 2014 9:12 PTG

assalamualaikum.bagus kisah ini.terima kasih berkongsi.terasa kecil sgt diri ini di hadpan Allah.tak cukup lg amalan ni.terima kasih :)

8 Februari 2014 3:36 PTG

thanx for sharing.

p/s: jemput join giveaway kami.
http://rexylla.blogspot.com/2013/12/rexylla-fb-page-launching-giveaway.html

15 Februari 2014 1:37 PG

nice sharing.. kt tempat keje sy slalu jgak sembang2 dgn cleaner berbangsa nepal.. rajin & sentiasa tersenyum bila bekerja ^^

16 Februari 2014 3:36 PTG

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

22 Februari 2014 2:31 PG

nice topic...
syok bace artikel ni ...
jom singgah blog ISZ jap :)
http://sukasukiswaggerz.blogspot.com/

28 Februari 2014 6:29 PTG

Muhd Rostam Bin Bustaman (871029-03-5113)

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.