Pengemar Speghetti Hati-hati Bila Guna Jenama ni.



Anda Suka Makan Speghetti??Kena Hati-Hati!!

Orang kita bab makan …….makan dulu tgk kemudian…….


Oleh itu kita yg berugama islam di mestikan menyemak label bahan-bahan yg digunakan pada sesuatu produk yg di hasilkan sekiranya was-was jangan beli.perlu diingatkan makanan mempengaruhi anak2 kita......

Saya ingin memesan kepada anda andainya anda membeli sauce tomato yang digunakan untuk memasak speghetti mestilah hati-hati.

Seorang rakan mengirim e-mail,dan kemudiannya email itu telah di muatkan dalam fb untuk kita share lagi.

Ini ceritanya;

"Semalam,setelah memasak nasi, udang goreng dan etc. Anak saya nak makan mee speghetti. Memandangkan bahan-bahannya semua cukup, saya pun masakkanlah. Bila speghetti dah selesai dimasak, anak saya Kamal pun bertanya, umi daging kecil yang masin sedikit itu daging apa? Si abang Salim pun jawab rasanya macam keju balls......dikunyah rasa asin-asin.

Anak saya Kamal makan sampai dua pinggan, sedap sangat spegetti Ummi masak dan kebetulan pula memang favouritenya, saya cuma sepinggan kecil sekadar nak rasa. Setahu saya sauce speghetti biasanya tomato dan kadang-kala ada mushrooms tetapi yang ini lain sedikit......

saya pun bergegas ke dapur, pergi lihat botol sauce yang diberi nama Italian Sausage for Speghetti keluaran PREGGO made in USA ..

Ligat mata baca label pada botol, hati dah tak sedap, tekak rasa mual macam orang hamil.



Tiba-tiba terlihat INGREDIENTS: tomato,bla-bla,bla-bla..... ... pork minced meat!

Astaghfirullaahalaziim........ ........ saya masak speghetti dan saucenya mengandungi babi. Yang dah termakan babi semuanya terperanjat!

Yang nak diet anak perempuan Maryam dan adik lelaki Muhammad terselamat kerana mereka makan nasi. Kuah sauce spegetti dengan kualinya sekali saya buang..

Yang tertelan spegetti babi terludah-ludah kesal tak sudah. Semoga Allah ampun dosa kerana alpa untuk membaca ingredients sebelum membeli. Saya kira sauce tomato manalah ada taruh daging babi........ ......... kata orang tua-tua mimpi makan daging babi nak dapat REZEKI tapi kalau makan bukan dalam mimpi apa nak jadi? 40 hari doa tidak dikabulkan Allah andainya makan benda-benda haram.

ASTAGHFIRULLAAHALAZIIM. Siapa-siapa ada air zam zam mintalah sedikit, saya nak bersihkan perut yang termakan babi...... tolonglah sampai sekarang rasa jijik dan mual. Taubat tak nak masak spegetti lagi.

.......oo00oo......



Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


14 comments

30 Disember 2012 2:24 PTG

eeh x tgk ke halal dia???

30 Disember 2012 2:38 PTG

Allahu akbar.. kn check semula ni..

30 Disember 2012 2:51 PTG

astaqfirullahalazim... saya pun penah makan.. tadi hampir beli lagi.. tapi ni baru tau.... macam mana tu?

30 Disember 2012 3:35 PTG

assalammualaikum..

innalillah hiwa inna ilaihi roji'un..kak ngan anak2 dah samak? mudah ja..kuali tu ngan semua perkakas memasak tu (klu masih ada) kak sediakan 2 bekas asing (1 bekas utk air mutlak, 1 bekas lagi utk air tanah) kak basuh smua perkakas tu 6x dgn air mutlak..pastu basuhan terakhir tu, kak basuh ngan air tanah..klu x jumpa tanah yg suci kak pkai sabun tanah liat pun x pa (e.g. sabun TAHARAH)..nie fatwa brkenaan sabun tanah liat guna sbg samak http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-melakukan-samak-najis-mughallazah-menggunakan-sabun-tanah-liat

p/s: cara yg sama pn bley apply utk kak ngan anak2 samak mulut..kumur 6x ngan air mutlak, 1x ngan air tanah..wallahhua'lam

30 Disember 2012 3:38 PTG

tmbahan: praktikalnya, klu utk kumur tadi kak x mau ada rasa tanah..selang selikan kumur tu;
- 3x air mutlak
- 1x air tanah
- 3x air mutlak

30 Disember 2012 3:52 PTG

@palestinegza boleh berkumur2 dgn air tanah,tp di bahagian luar mulut seperti bibir dan sebagainya,ia perlu disamak dengan air tanah. ;) syukran palestinegza.

30 Disember 2012 5:27 PTG

aduh... bahaya betul mkanan skrg ye.. nnti kena betul hati2 ni. trm kasih ya..info bguna ni utk kt umat islam...

30 Disember 2012 5:53 PTG

kena check ni.slalu beli prigo botol tapi xtengok made in apa.. kedai yang jual tu xasingkan yang ada pork di ruang khas ka.. pelik jugak. kena p report tau.

30 Disember 2012 7:48 PTG

benda2 haram ni mmg ada kat mana2.. biasanya supermarket mmg tak asingkan mana yg ada pork, mana yg x ada.. kita yg kena prihatin dan peka, kena cari tanda halal dlu, pstu baca label btul2 kalo masih was2 dgn tanda halal tu.. tanda halal jakim paling dipercayai buat masa skang.. jaga diri jaga makan minum keluarga ^^

31 Disember 2012 12:34 PG

saya selalu makan ya allah!!

31 Disember 2012 8:55 PG

Selalu juga beli...ada stok lg kat rumah...balik ni nak kena check balik...hrp2 semuanya baik2 belaka
Aminnn

31 Disember 2012 4:06 PTG

astagfirullah al azim...saya selalu masak spagetti ngan sos prego ni..ada logo halal kan??

31 Disember 2012 7:06 PTG

dah lama isu ni tersebar,

kalau sos spageti prego buatan malaysia, ditanggung halal oleh jakim.

jauhi dari yang dalam balang kaca (khuatir import) selagi x nampak logo jakim,jangan beli.

31 Disember 2012 7:18 PTG

dari satu forum, ada yang rajin dan responsible untuk tanya

Re : Enquiry on Prego Spaghetti Sauce

Thank you for your query regarding Prego sauces.

All Prego sauce products in tin cans produced here in Malaysia are certified by Jakim as Halal.

The Prego sauces in glass jars, imported by Campbell Soup Southeast Asia (as indicated on product label) from the United States, do not contain any meat, and are all vegetable based sauces with vegetables such as tomatoes, mushrooms and spices. Should consumers find in the market any Prego products which are imported from USA containing meat, it is brought in by other third parties which do not have any direct dealings with Campbell's Malaysia.

Thus we recommend the importance of checking for information in the ingredient list of any imported Prego sauce product you might purchase.

Campbell Soups thank you for bringing this matter to our attention.

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.