Tak Solat hidup senang. Solat tapi hidup susah. Mengapa?
Menasihati diri sendiri adalah lebih susah daripada menasihati org lain.
Mengajak org lain kpd kebaikan adalah terlebih mudah dari mengajak diri sendiri berbuat baik.
Sebab itu Rasulullah sallallahu alaihi wasallam berpesan kpd Saiyyiduna Mu'az supaya berdoa setiap kali lepas solat:
" Ya Allah, tolonglah aku supaya sentiasa berzikir ( mengingatiMu ) dan selalu bersyukur atas nikmatMu dan sentiasa seronok beribadah kpdMu"

................


Cuba berborak dengan orang yang tidak pernah solat. Tanya dia kenapa tidak solat. Tak takut dosa ker. Jika dijawabnya malaslah, tak sempatlah namun dalam masa yang sama dalam diri dia tetap ada rasa bersalah, dia berdosa tapi iman masih ada dalam diri dia.


Namun demikian, jika dijawabnya, tak solatpun boleh hidup senang lenang, tak ada masalah pun. Jika disambung lagi, tengok orang yang solat tak pernah tinggal tapi hidup susah memanjang. Apa guna solat katanya. Itu tandanya imamnya makin goyang. Tak mustahil dia boleh tergelincir akidah. Apatahlagi jika dia anggap solat tidak wajib sudah sah gugur akidah dia. Nauzubillahi min zalik.

Banyak orang tidak solat sebab inilah. Sebab pertama dia ukur diri dia. Kedua dia ukur orang lain.

Bila dia ukur diri dia - dia tak solat tapi hidup tetap gembira. Duit senang lenang. Bisnes maju. Tidak pernah rasa sakit. Tidak pernah rasa bimbang. Makan berselera macam biasa. Jadi dia rasa tak ada bezanya dia solat ke tidak. Buat apa susah-susah solat kalau semua yang dia nak ada depan mata.

Ukuran kedua dia lihat orang lain. Orang lain yang hari-hari ke masjid, solat wajib tidak pernah tinggal, solat sunat hari-hari buat tapi dia tengok orang tu tak sesenang diapun. Naik motor buruk macam tu jugak. Rumah dinding papan buruk berbumbungkan zink bertampal-tampal macam tu jugak. Patutnya dia rajin solat, Allah dah bagi rezeki melimpah ruah dekat dia. Tapi tak adapun. Akhir sekali ukuran jahil dia kata kalau macam tu baik tak payah solat kalau gitu.

Ramai golongan macam ni dalam masyarakat. Solat dianggap tidak bernilai. Bahkan lebih teruk anggap solat boleh menyekat rezeki. Semuanya kerana cetek ilmu agama. Ada satu kisah menarik untuk saya kongsikan. Dalam majlis agama selalu sebut kisah ni untuk teladan.

Ada dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, seorang lagi muslim yang taat kepada Allah. Ketika menebar jala, nelayan yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala nelayan muslim itu membaca bismillah. Bila tiba masa jala diangkat, nelayan penyembah berhala mendapat banyak ikan, sedangkan nelayan muslim tadi, tidak memperolehi seekorpun. Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada Allah " Ya Allah, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, Kau berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambamu yang menyebut namaMu, Kau tidak memberikan dia apa-apa." Allah menjawab, “ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti Neraka. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadanya? Tetapi hambaKu yang beriman itu, Aku hendak memberi ganjaran syurga, maka Aku suka mengujinya untuk melihat kebenaran imannya”.

Saya pasti ramai yang pernah dengar cerita ini termasuk orang yang tidak solat tersebut. Peringatan dari Allah amat jelas. Sama ada kita nak faham atau tidak itu jer.

Jangan bersangka baik dalam keadaan kita gembira kerana tidak solat. Tidak solat bermakna lain-lain ibadat kita - puasa, zakat, sedekah tidak bernilai di sisi Allah. Azab akhirat pasti tersedia jika kita dijemput dalam keadaan kita tidak pernah mengenal sejadah...


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


6 comments

23 Jun 2012 8:03 PG

btul tu.umur dan rezeki itu biarlah ade keberkatan walaupun sedikit.
thank!

Tanpa Nama
20 November 2012 5:11 PTG

terima kasih atas perkongsian ni...
sgt berguna buat saya sekarang

19 Februari 2013 2:33 PTG

Subhanallaah..!
Saya dari Aceh

Tanpa Nama
27 Februari 2013 6:35 PTG

Ya akh, saya copy ya untk taushiyah,syukran

Tanpa Nama
15 Mei 2013 12:53 PTG

syukur,.. entri ini menyedarkan tentang pentingnya solat itu. ..
konsep rezeki Allah dan ketaqwaan..

Tanpa Nama
2 Jun 2013 12:07 PTG

Saya rasa susah sgt dpt keja yang baik.. slalu sy bndgkn dgn rakan2 lain yg dpt pkrjaan baik.. tiap solat sy bdoa agar dmurahkn rezeki. Sntiasa sabar tetapi msh tdk mndpt pkrjaan yg baik.. rasa sedih sgt2..

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.