10 lelaki 'HENSEM' di hati saya...
Moga Allah memelihara saudara-saudara lelakiku ...
Saya suka bercerita dengan ummi dan abi.Semua perkara,termasuklah soal hati dan perasaan.Mungkin sebab itulah,ummi dan abi senang bercerita dengan saya.Kesimpulan yang boleh saya buat tentang hati seorang ibu,juga hati seorang bapa ialah,mereka menyimpan harapan yang amat tinggi terhadap anak-anak lelaki.Walaupun kadang-kadang mereka nampak di 'mata' kita melebihkan anak-anak perempuan.Kalau saya seorang ibu,saya juga mungkin begitu.Anak-anak lelaki merupakan pewaris keluarga.Mereka juga yang akan mengimamkan solat jenazah kita kelak.

Wahai anak-anak lelaki sekalian,ingatlah walau setinggi mana pangkat dan ilmumu,jangan kau lupa pada si ibu yang melahirkan mu. Jangan kau lupa pada si ayah yang bekerja keras menyara kamu.

Keutamaan dan perhatianmu tetap pada ibubapamu kemudian barulah isterimu ..


10 lelaki 'HENSEM' di hati saya...


Nombor 10 ; tidak cepat marah atau melenting...


sangat tidak dinafikan,tanpa muka yang kacak,mereka boleh nampak cool kacak bila tak marah... :PNombor 9 :yang memahami pasangan


memahami segala kekurangan yang ada, tidak cerewet 


Nombor 8 : Lelaki Yang pandai
jenis lelaki pandai;-

-pandai tapi sombong tahap gaban sey...

-pandai dan ramah berkongsi ilmu

watak CSI- Greg Sanders ..kerja lab dia buat dia nampak kacak siyesli.. Nombor 7 : Yang kelakar..

siyesly, beruntung siapa yang dapat bakal suami yang kelakar,sense ni jangan dibuat-buat bia spontan

Nombor 6 : Tidak merokok

seriously Guys, be healthy,dont smoke,and you will be at the TOP of the list!

insya allah....

Nombor 5 ;

mengutamakan keluarganya, menghormati orang tua, menghormati kita sebagai wanita, pandai mengambil hati orang tua, 

Nombor 4 ; lelaki yang tahan lasak

most lelaki ialah lasak.betol ke? dengan zaman FB macam ni ,ramai ke lelaki yg

mengisi masa lapang dia mendaki bukit or even paintball? ramai ta? sanggup 

tinggalkan laptop,ipad or whatsoever....
Nombor 3 : yang pemalu... :P mayunyeee...Nombor 2 : yang pandai masak

lelaki yang pandai masak biasanya pembersih! tangan for sure mesti sentiasa bersih

kuku sentiasa pendek...

Yang Utama... yang sebenarnya... Dambaan lelaki Soleh tenang menanti...  :)
masya allah jangan terpedaya ye..
Bila sebut lelaki hensem, semua anak gadis akan membayangkan seorang jejaka kacak ibarat artis Korea, pelakon Hollywood, pelakon Hindi, jejaka Arab dan sama waktu dengannya hehe. 'Lelaki paling hensem' sangat subjektif untuk dijelaskan. Betulkan?

Cuba kamu bayangkan kalau pandangan kita semuanya sama? Huru hara tak? hehe. Itu perlunya kadang-kadang pandangan kita ada perbezaannya sebab perbezaan itulah yang melengkapi kita dan buat kita saling memahami. Ada kaitan tak? Fikirlah sendiri (^___^).

definisi Lelaki Paling Hensem sangat simple. Paling utama, seorang yang taat kepada Allah swt. Cukuplah dia seorang yang mampu menjadi imam kepada keluarga, mampu menjadi qari kepada anak-anak, seorang anak yang taat dan berbakti kepada ibu bapa, mengutamakan keluarganya, menghormati orang tua, menghormati kita sebagai wanita, pandai mengambil hati orang tua, memberi ketenangan bila bersamanya, sentiasa mengingatkan solat 5 waktu, sentiasa memberi teguran positif, bertolak ansur, memahami segala kekurangan yang ada, tidak cerewet dan paling utama tidak cepat marah atau melenting. Semua pun akan cakap benda yang sama kan? Sebab memang secara fitrah setiap manusia mahu yang terbaik untuk diri masing-masing. Sebelum kita mahu yang terbaik, perbaiki terlebih dahulu diri kita juga. Sebagai peringatan diri sendiri khususnya yaaa hehe. 


Lagi extra bonus, lelaki paling hensem tu manis & ikhlas senyumannya. Dalam Islam telah pun memberi kita garis panduan untuk mencari calon isteri ada 4 ciri yang patut diutamakan iaitu pertama, agamanya, keturunannya, rupanya dan hartanya. Calon suami pun ada juga ciri-ciri yang patut diutamakan, pertama, agamanya, keluarganya, ada ciri kepimpinan, kewangannya (bukan bermakna materialistik yaaa, nafkah untuk keluarga) dan akhlaknya. Lelaki baik untuk perempuan baik dan sebaliknya. Faham tak maksud ayat tu? Mendalam sebenarnya maksud ayat tu. Rajin-rajinkanlah berfikir untuk masa depan (^__-) 

nota kaki- sile abaikan post n pic dr 10-2 di atas tu ye... *gediktahengatSyukran jiddan ..sudi baca entry nie


2 comments

Tanpa Nama
11 Februari 2012 12:51 PG

hurm..subhanAllah..:)

11 Februari 2012 1:02 PG

:)

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.