saya buat sebab awak suka??



Kata orang, Times change everything..tetapi masakan mampu untuk kita lupakan apa yang pernah hadir dalam hidup kita..semakin cuba dilupakan,semakin ia menggamit..ah,inilah namanya KEHIDUPAN..

Oh, sangat sukar kan berbicara dari hati ke hati, dipaksa atau terpaksa benci apa yang disukai oleh hati...

ni ad cket peringatan..khususnya untuk ana... Dan umumnya untuk semua mata-mata lain yang sudi membaca. Semoga sama-sama beroleh manfaat InsyaAllah(“,)..


situasi 1:

A suka dengan B. Satu hari, A dengar B gtau kawan2 dia,”Saya suka warna merah”. Maka sejak itu, A yang hanya suka warna-warna lembut terus menyukai warna merah. Baju-baju 89% kaler merah dari pelbagai tone. Cadar,beg,semualah..merah semerahnya. Penangan cinta..

Situasi 2:

C dan D ni suami isteri. C suka tembikai susu. D suka tembikai merah. Disebabkan D suka tembikai merah, maka C pun menyukai tembikai merah. Hari-hari hidang tembikai merah.


Situasi 3:

emak F suka tauhu. F memang tak suka tauhu. Tapi sebab mak dia suka tauhu, seminggu 3 kali dia masak tauhu untuk makan malam.

Situasi 4:

Anas bin Malik radiallahuanh meriwayatkan; “Seorang penjahit mengundang Rasulallah s.a.w dalam jamuan makan yang hidangannya dibuat sendiri. Saya pergi menemani Rasulallah ke undangan itu. Kepada Rasulallah s.a.w, tuan rumah menghidangkan roti yang dibuat dari gandum serta kuah berisi labu dan daging. Saya melihat baginda mencari-cari labu dalam mangkuk. Maka sejak itu saya menyukai labu.

(Riwayat Tirmidzi,Bukhari,Muslim,Abu Dawud dan Darami)


Antara 4 situasi di atas ni..agak2 mana yang memberi kesan pada anda? Semua kerana sayang..tapi mana yang dapat pahala..mana yang sebaliknya..


Hakikatnya, situasi 1 paling kerap terjadi,diikuti 2, 3 dan akhirnya 4.

Kenapa 1?

Sebab dia adalah seseorang yang belum kita miliki..kerana kita ingin kasihnya ada untuk kita, maka kita mengubah diri kita untuk jadi seperti apa yang dia suka. Ketahuilah,jika begitu, maka sebenarnya, dia mengasihi dirinya sendiri n bukan kita.

*it shud b “I love you the way you are” la org kata..
(tapi kalo transisi dari baik ke buruk of kos la XBOLEH kn..)

Kenapa 2,3 n 4 jarang berlaku?

Sebab kasih dorang dah memang ADA untuk kita..then kita pun rasa we doesn’t hv to fight to get their love.. kan?

Tanya diri kita ni..

berapa kali kita merelakan diri suka benda yang kita tak suka, tapi mak ayah kita suka? Berapa kali?

( tapi kalo ayah mak suka menipu n bnda2 tak baik y lain, of kos lah kita xboleh suka kn..)

Berapa kali pula pilihan kita didorong oleh apa yang Rasululallah suka? Sekali? 19 kali? Tak pernah?

Then bandingkn berapa KERAPnya kita merelakan diri menyukai benda yang kita tak suka tapi orang yang kita suka,suka?

17 kali? 88 kali?

IT MATTERS..it really matters..Fikir-fikirkanlah....


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


1 comment

Tanpa Nama
29 Disember 2011 12:33 PG

nice entry.. jazakillah khair..

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.