Cinta selalu datang dan tak pergi lagi…


Indahnya kepekatan malam, menghuraikan keagungan ciptaan Tuhan yang Maha Esa, [subhanallah] menggamitkan segala rindu yang terpendam jauh di lubuk hati. Tat kala hati berkata-kata sendiri, ada mutiara mengalir di pipi. Ntah mengapa hilang sudah kesabaran air mata ini untuk bertahan dari menitis. Andai masih ada kekuatan dalam diri, akan ku pendam segalanya sendiri dan biarlah hanya Tuhan Yang Maha Mengetahui. Kadang-kala, hati ini bagai diketuk-ketuk dengan sesuatu hingga ianya dibiarkan bicara sendiri.

Selalu ingat pesan Ustazah Mahya [insan yang selalu menghiburkan hati yang selalu menangis sendiri, walau hanya seorang ustazah namun dia selalu memberikan nasihat persis seorang kakak yang menuntun langkah adiknya yang baru bertatih] ” lynn, kadang-kala biarkan hati berbicara, usah biarkan ianya diam sendiri hingga merosakkan tubuh yang memerlukan sokongan hati. Andai hati selalu mengingatiNya, maka Dia akan selalu ingat pd hambaNya walaupun hambaNya sering melupakanNya. Selangkah kita dekat kepadaNya, 1000 langkah dia hampir dengan kita. Ustazah tahu, lynn bukan seorang yang tabah kerana air mata lynn mengalir bagaikan tiada erti.

Sebenarnya, air mata itu tidak perlu dihabiskan dalam masa sehari. Simpan pula untuk esok, masih ada esok untuk menangisi segala penyesalan kepadaNya, mmg indah bila air mata itu mengalir keranaNya tapi usahlah berduka kerana mungkin esok, kita akan bertemu kekasih kita [Muhammad s.a.w], menangislah sepuas hati dan biarlah hati berbicara. Ustazah tahu, adik ustazah yang ni terlalu sukar untuk menceritakan sesuatu tapi yakinlah, serahkan segala pengaduan kita kepadaNya. Dia memberikan sesuatu ‘hadiah’ [masalah/dugaan] untuk memberikan kekuatan kpd kita."

Ya Allah, kiranya Engkau mengetahui hasrat hatiku, perkenankan ia agar hati ini kembali seperti sedia kala, izinkan hambaMu berlabuh ditiraiMu. Bila sesuatu itu datang, ia pasti pergi. Abi jua selalu ingatkan, ”yang hidup pasti mati, yang mati akan dihidupkan kembali. Maka rebutlah 5 perkara utama; sihat sblm sakit, lapang sblm sempit, muda sblm tua, kaya sblm miskin, hidup sebelum mati. Bila sesuatu musibah itu melanda seseorang, maka Allah lah tempat pengaduan yang paling aula. Dari Allah kita dtg dan kepadaNyalah kita akan kembali…” :cry:

# biarlah catatan ini terhenti disini dan biarlah hati ini terus bermonolog sendiri hingga ada manusia yang berjaya menawan apa yg terbuku dihati. Sabarlah hati… :wink:

*”Apabila badan itu menderita sakit, maka tidak berguna makanan, minuman, tidur dan rehat. Demikian jua pada hati, (apabila telah ditimpa oleh cinta dunia) maka tiap nasihat itu tdk memberikan manfaat kepadanya –Malik bin Dinar-


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.