Al-Quran sebagai pembela ۞ ۞*•.¸.•*۞ *•.¸.•*۞ *•.¸.•*۞
Al-Quran sebagai pembela ۞Bismillahirrohmanirrohim
Assalamu'alaikum warohmatullahi wabarokatuh

Duhai Sahabat,,

Abu Umamah r.a. berkata : "Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam. telah menganjurkan supaya kami semua mempelajari Al-Quran, setelah itu Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam. memberitahu tentang kelebihan Al-Quran."

Telah bersabda Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam.: "Belajarlah kamu akan Al-Quran, di akhirat nanti dia akan datang kepada ahli-ahlinya, yang mana di kala itu orang sangat memerlukannya. "Ia akan datang dalam bentuk seindah-indahnya dan ia bertanya, "Kenalkah kamu kepadaku?" Maka orang yang pernah membaca akan menjawab : "Siapakah kamu?"

Maka berkata Al-Quran : "Akulah yang kamu cintai dan kamu sanjung, dan juga telah bangun malam untukku dan kamu juga pernah membacaku di waktu siang hari."

Kemudian berkata orang yang pernah membaca Al-Quran itu: "Adakah kamu Al-Quran?" Lalu Al-Quran mengakui dan menuntun orang yang pernah membaca mengadap Allah shallallahu 'alaihi wasallam. Lalu orang itu diberi kerajaan di tangan kanan dan kekal di tangan kirinya, kemudian dia meletakkan mahkota di atas kepalanya. Pada kedua ayah dan ibunya pula yang muslim diberi perhiasan yang tidak dapat ditukar dengan dunia walau berlipat ganda, sehingga keduanya bertanya : "Dari manakah kami memperolehi ini semua, pada hal amal kami tidak sampai ini?" Lalu dijawab : "Kamu diberi ini semua kerana anak kamu telah mempelajari Al-Quran."


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.