TERKINI GAMBAR BANJIR DI BINTULU SARAWAK.


Menurut sumber rakan yang berada di sana, hujan turun tanpa henti selama kira-kira 20 jam. Banyak kawasan perumahan yang ditenggelami air sehingga paras pinggang ( jika dilihat di dalam gambar, paras air hampir mencecah ketinggian pagar rumah ) dan kelihatan banyak kenderaan yang tersadai dan habis tenggelam.
bagi penduduk di kawasan sekitar, sila berhati-hati.


KUCHING: Keadaan hujan yang berterusan telah menyebabkan empat bahagian di Sarawak dilanda banjir hari ini.

Jurucakap Bilik Gerakan Bencana Negeri semasa dihubungi hari ini berkata, beberapa kawasan di Miri, Bintulu, Betong dan Sri Aman dinaiki air antara 0.5 meter dan satu meter.

Menurutnya dua buah keluarga juga telah dipindahkan ke pusat pemindahan sementara di Marudi, sebuah bandar di pedalaman di Miri.

Di bandar Bintulu pula, tujuh kawasan perumahan dinaiki air sehingga 0.5 meter namun jumlah penduduk yang terjejas dan perlu dipindahkan masih belum dapat dipastikan.

Lima buah penempatan yang terjejas di Sri Aman termasuk Rumah Panjang Lancaster King (lapan keluarga), Rumah Panjang Bujau (lapan keluarga), Rumah Ujang (tujuh keluarga), Kampung Sekait (lima keluarga) dan Kampung Melayu Baru (14 keluarga).
Satu-satunya penempatan di Betong yang dilaporkan dinaiki air ialah Kampung Lalang, Meludam; namun jumlah mangsa yang terjejas masih belum dapat dipastikan.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


1 comment

30 Disember 2013 8:40 PG

Allah..

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.