SAYA HINA AGAMA ISLAM VS BAK KUT TEH.





Bila ajak buat dakwah, semua senyap sepi. Its like, terpaksa korek lubang dalam dalam, barulah jumpa seorang yang willingly. Kena buat announcement, kena buat promosi, kena yakinkan dan sebagainya baru keluar tiga empat orang nak join.

Kita mahu berdakwah kepada orang lain terutamanya non-Muslim, tetapi apa yang kita mampu tawarkan?

1) Masa - kita selalu lambat hadir meeting/program. Bila kuliah selama 30 mnit, kita selalu lanjut sehingga 1 jam tanpa mengira orang lain ada program lain selepas itu.
2) Parking - kita parking kereta ikut suka saja terutama semasa solat terawih dan jumaat sehingga ambulans nak lalu pun susah.
3) Sampah - orang Islam suka buang sampah ikut-suka-hati tanpa peduli kebersihan awam.

UBAH atau REBAH.

But then, bila ada orang yang tidak faham dikatakan menghina Islam, tiba tiba ramai keluar tampil memberi pendapat dan hukuman.

Mana pulak datang yang ramai ramai ni?

Musykil.

"Oooo. Ramai rupanya umat Islam kat Malaysia ni." said my friend apabila membaca komen isu penghinaan tersebut.

Saya tak nak cerita lebih, tapi cukuplah saya datangkan satu hadis yang membuatkan saya sayu dan sedih apabila membuat perbandingan dengan apa yang melanda sekarang ni :

“Ketika kami berada di masjid bersama Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam, tiba-tiba datang seorang Arab Badwi lalu berdiri untuk kencing di masjid. Para sahabat Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam mengertaknya, tetapi Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda, “Janganlah kamu memutuskannya, biarkan dia selesai kencing terlebih dahulu.” Maka mereka (para sahabat) membiarkan orang tersebut sehingga dia selesai kencing. Setelah itu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam pun menasihatinya, “Sesungguhnya masjid ini tidak boleh digunakan untuk kencing dan kekotoran, masjid adalah tempat untuk zikir, solat, dan membaca al-Qur’an.” Atau sebagaimana sabda Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam yang sesuai. Setelah itu, Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam memerintahkan seseorang untuk mengambil satu baldi air dan menyiramnya.”

(Hadis Riwayat Muslim, 2/133, no. 429)

Knowlege is easy, acting upon it is wisdom.

Allah knows best.


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


5 comments

Tanpa Nama
18 Julai 2013 5:35 PG

Mohon pencerahan ukhti berkenaan hadis tersebut...tq

18 Julai 2013 12:14 PTG

sangat setuju. tapi ntah la, nak nasihat pun macam kecik je rasa diri ni.hmmmm

18 Julai 2013 1:22 PTG

Bila terhantuk baru nak Terngadah!

18 Julai 2013 2:08 PTG

ijin nyimak utk direnungkan gan
thank sudah share

janga lupa singgah follow yah

18 Julai 2013 7:15 PTG

terharu*

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.