jujur aku dayus..



Cerekarama: Jujur Aku Dayus

Cerekarama: Jujur Aku Dayus [WATCH ONLINE]


Assalammualaikum...

last week cerekarama yang hangat diperkatakan tak lain tak bukan "Jujur Aku Dayus" yang menampilkan Nora Danish, Beto Qusyairi dan Zul Arifin dua-tiga babak kan. 
Mula-mula tak berminat pun nak tengok sebab hero pun tak berapa kenal kan, 
tapi akibat no other option
 (I really want to see Dakwah Muharram by Erma - lead Aqasha !) 
tengok je la kan. Awal-awal macam kusut-kusut sikit sebab tertanya-tanya what's his problem laki ni?
Belum kira lagi hati ni dah terkumat kamit dah nak buat status fire perempuan yang bersifat seperti watak Aishah by Irma Hasmie..


Ok, so these are few things worth mentioning about lessons learnt.


Firstly, this is why Islam

had given us the outline regarding how to conduct relationship with opposing gender. 
One thing that I dislike the most
bila pergi breakfast with abi makan capati, is when I see colleagues yang pergi breakfast sama-sama berdua. Suami orang dengan isteri orang keluar berdua ni is a big NO-NO lah. 
Kalau you pergi makan kat kafe then you duduk satu meja lain tau dengan you purposely keluar minum-minum ni. Nanti mula sembang-sembang, get to know each other better, yada yada yada.. 
Socializing is one thing, but seriously, adakah sebab dah berkahwin so it's okay untuk keluar berdua dengan orang lain macam tu, because, 
"hey, I'm married, I'm no threat?
" Hello, zaman sekarang ni,  macam-macam boleh jadi tau. 


Secondly, communication is gold. 

Asal tengok cerita melayu, konflik mesti disebabkan masalah komunikasi. When in doubt, ASK. 
And pihak yang ditanya tu pun jangan la cepat sentap. Especially men,
kadang-kadang kita orang perempuan ni, when we ask you something and being curious,
it's not that we don't trust you, we just love reassurance. 
Tapi orang lelaki ni pelik kan, dia memang suka nak senyap-senyap and expect women to understand. 
Unlike girls, yang pandai mengamuk and throw tantrum tak mengira waktu. So inilah corner stone dalam menjadikan sebuah cerekarama : poor communication skills. Sebab kalau semua cerita applies good communication skills, nescaya jadi short film je slot cerekarama ni.


Thirdly, I highly respect the way the husband menjaga aib isteri. 

Even to her father also he won't mention.
 Tapi, mostly orang zaman sekarang, selagi boleh nak cerita lah kan salah pasangan tu, 
lebih-lebih lagi kalau dah tak bersama. 
Two things yang kita kena pegang, aib orang melibatkan dosa-dosa ni jangan dibuka,
dan dosa kita sendiri pun kita jangan suka canang-canang. That's not the way. 
I know most people feel obliged to tell everything to the other half especially when they are starting a relationship, tapi sebenarnya taubat kita tu kepada Allah. Dosa is between kita dengan Allah.
 No need to explain ourself, 
and also no need to ungkit-ungkit dosa pasangan kita, or orang lain.


This video explains this the best.



Lastly, jangan cepat bersangka buruk. This one kita kena tengok cerita ni and tengok berapa banyak negative thoughts that comes to your mind. Ade je idea kan nak teka-teka siapa salah. 

:P kbai..




p.p.s kadang-kadang memang berbaloi jugak tgk cerekarama ni kan...

thanks you to sumone 


Syukran jiddan ..sudi baca entry nie


3 comments

Tanpa Nama
11 Mac 2012 5:43 PTG

tengok sekerat je ..thanks for the link.. nice entry btw..

11 Mac 2012 6:35 PTG

Aah kan? Bab kua ng org len tu mmg x stuju

11 Mac 2012 8:07 PTG

kuar ramai takpa laa.. kan3.. :P jgn g deting dua2 tau..

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full Edit By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.