Rindunya nak makan ayam shawarma :) |
:)
Bahan-Bahan
isi ayam - bahagian peha
2 biji lemon ambil jusnya
1 suduteh mixed spices
1/4 suduteh serbuk kayu manis
1/4 cawan tairu
minyak
garam secukup rasa
Bahan Sampingan
1 biji tomato dipotong dadu / hiris
daun parsley dicincang
roti pita
sos Shawarma*
Cara-Cara
1. Perap ayam dengan bahan2 diatas selama 4 jam atau semalaman dalam peti ais.
2. Keluarkan ayam yang telah diperap dan bakar dalam suhu yang panas selama 30 minit.
3. Balik2 kan sekali atau sehingga ayam masak.
4. Buang minyak yang berlebihan.
5. Gulung ayam tadi didalam roti pita dengan tomato, sos shawarma* dan daun parsley.
------------------------------------------------
Sos Shawarma*
Bahan-Bahan
3 ulas bawang pulih
1 cawan tahini**
3 cawan air
1/2 cawan jus lemon
garam secukup rasa
Cara-Cara
1. Kisar bawang putih dan masukkan tahini**.
2. Sedikit demi sedikit masukkan air dan jus lemon.
3. Tambahkan sedikit garam secukup rasa.
------------------------------------------------
Tahini ** - anggaran ½ cawan
Bahan-Bahan
2 sudumakan bijan
1/2 suduteh minyak bijan
1/4 suduteh garam
1/4 cawan air masak
Cara-Cara
1. Kisar bijan sehingga halus.
2. Masukkan minyak bijan, garam dan air masak sedikit demi sedikit sehingga habis.
3. Kisar sehingga benar-benar halus.
Selamat mencuba, bismillah....